Εκδήλωση: “Από τις Σκουριές ως το Μεξικό – Αγώνας για την προστασία των ιστορικών μνημείων” #skouries


Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, 7μμ

Δημοτικό Θέατρο οδού Χηλής, Καλαμαριά.


Τα τελευταία χρόνια και κατά την περίοδο της κρίσης, εκτός από την φτώχεια, την εξαθλίωση και τη στέρηση κοινωνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων βρέθηκαν στο στόχαστρο, ακόμα και υπό την απειλή της εξαφάνισης, σημαντικά ιστορικά μνημεία. Η αντιμετώπιση τους ως εμπορεύματα για την προσέλκυση επενδυτών όξυνε τις κοινωνικές αντιδράσεις και έκανε τη δική μας αντίσταση απαραίτητη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η “άνευ όρων” παράδοση του αρχαιολογικού χώρου στις Σκουριές όπου η πολυεθνική Eldorado, στο όνομα της εξόρυξης χρυσού, εξαφανίζει τις αρχαιότητες, όπως η αρχαία μονάδα επεξεργασίας χαλκού, στο κέντρο του χώρου ανοιχτής εξόρυξης (open pit), όπου έχουν εντοπιστεί ευρήματα του 2ου αι. π.Χ. και παλαιότερα, όπως οι δύο βράχοι (εξάρματα).

Τα εξάρματα, προσδιόριζαν από την αρχαιότητα την ύπαρξη μεταλλευμάτων, η τύχη των οποίων αγνοείται από το 2012 καθώς και αρκετά άλλα μνημεία που έχουν ανακαλυφθεί εντός και γύρω από το χώρο εγκατάστασης της εταιρείας. Για τη διάσωση και την ανάδειξή τους, συλλογικότητες, πολιτιστικοί και φορείς της κοινωνίας των πολιτών μαζί με το Σύλλογο Αρχαιολόγων, δίνουν πολύχρονη μάχη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), καθώς μέχρι στιγμής, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχουν πάρει σαφείς αποφάσεις για τη διάσωση και την προστασία τους, στους χώρους που βρίσκονται.

Η εκποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού στην εταιρεία Lamda Developement, η απαξίωση του αρχαιολογικού χώρου του ναού του Απόλλωνα Ζωστήρα από την εταιρεία Jermyn Real Estate, η εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση του ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδας και πολλοί άλλοι χώροι, σε διάφορες περιοχές, αποτελούν παραδείγματα της ίδιας αντιμετώπισης. Αποκορύφωμα αυτή της εμπορευματοποίησης ήταν η ένταξη στο υπερταμείο χιλιάδων μνημείων, ανάμεσα στα οποία ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ο Λευκός Πύργος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Ροτόντα, μία απόφαση που η κυβέρνηση αναγκάσθηκε να ανακαλέσει δεδομένης της δίκαιης αντίδρασης και αγανάκτησης των τοπικών κοινωνιών και του κινήματος για την προστασία των ιστορικών μνημείων.

Αντίστοιχα παραδείγματα εκποίησης ιστορικών μνημείων υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της πλήρους τουριστικοποίησης της περιοχής των Τσιάπας στο Μεξικό, όπου όπως καταγγέλλουν οι Ζαπατίστας, εκατοντάδες μνημεία των Μάγιας κινδυνεύουν με εκποίηση σε τουριστικούς κολοσσούς.

Οι συλλογικότητες που συνδιοργανώνουμε την παρούσα εκδήλωση, επισημαίνουμε ότι τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιπτώσεις όπου το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες, όχι μόνο δεν προστατεύουν τα ιστορικά μνημεία, αλλά αντίθετα διευκολύνουν την εκποίησή τους και μερικές φορές ακόμη και την καταστροφή τους.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, προφανώς και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια. Αντίθετα καλούμε κινήματα, φορείς, συλλογικότητες για τη κοινή συγκρότηση ενός μετώπου, όχι μόνο για την προστασία, αλλά και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Γιατί πιστεύουμε ότι τα ιστορικά μνημεία ανήκουν στην κοινωνία και αποτελούν κοινά αγαθά. Επομένως μόνο οι πολίτες, οργανωμένα, μέσα από τις τοπικές συνελεύσεις, τους συλλόγους , τα κινήματα μπορούμε να προστατέψουμε αλλά και να διαχειριστούμε την πολιτιστική κληρονομιά προς όφελος της κοινωνίας.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιούμε εκδήλωση με θέμα:
«Από τις ΣΚΟΥΡΙΕΣ έως το ΜΕΞΙΚΟ. Ο αγώνας για την προστασία των ιστορικών μνημείων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Θα μιλήσουν:
Μάκης Σταύρου, Ιστορικός / Σύμπραξη για τα ιστορικά μνημεία
Κώστας Σισμανίδης, Αρχαιολόγος/ Διδάκτορας κλασικής αρχαιολογίας
Μαρία Καδόγλου, Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
Δημήτρης Καραθανάσης, Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης

Μετά από τις τοποθετήσεις των ομιλητών θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, 7μμ, στο Δημοτικό Θέατρο οδού Χηλής, Καλαμαριά.

Συνδιοργάνωση:
Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης
Πολιτιστικός και μορφωτικός σύλλογος Μπουμπουλίνα


Μία απάντηση στο “Εκδήλωση: “Από τις Σκουριές ως το Μεξικό – Αγώνας για την προστασία των ιστορικών μνημείων” #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.