Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ
Ο συνάδελφος διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης επανήλθε με νέα επιχειρήματα για να υπεραμυνθεί της ευφάνταστης και πρωτότυπης εξίσωσής του:
«Καλιφόρνια ίσον Κρήτη» !!
http://www.haniotika-nea.gr/pirkagies-stin-kalifornia-kriti-tourismos-ke-idrogonanthrakes/
Γράφει λοιπόν:
«έγινε προσπάθεια σύνδεσης των πυρκαγιών της Καλιφόρνια και της κλιματικής αλλαγής ώστε να τρομοκρατηθούν οι Κρητικοί για τις έρευνες των υδρογονανθράκων»
«….προσπάθεια σύνδεσης» λοιπόν (;!). Για κάτι που, προφανώς κατά τον διδάκτορα αρθρογράφο, δεν ισχύει. Μας λέει δηλαδή πως έγινε επίκληση ενός από τα πολλά σε κυκλοφορία fake news από μέρους όσων αμφισβητούν τις δικές του στρατηγικές αναλύσεις και τις σωτηριολογικές του εξισώσεις. Τον παραπέμπουμε λοιπόν -για μια πρώτη φορά- στα άρθρα που επισυνάπτουμε στο τέλος του παρόντος μήπως και αντιληφθεί ότι ίσως είναι μόνο αυτός (μαζί του και ο πρόεδρος Τράμπ) που αμφισβητούν μια τέτοια σύνδεση.
Γράφει ακόμα μεταξύ άλλων υπεραμυνόμενος την αναγκαιότητα των εξορύξεων στα νότια της Κρήτης, και όπου αλλού σχεδιάζεται κάτι τέτοιο στον ελλαδικό χώρο:
«H εκμετάλλευση υδρογοναθράκων στη Θάσο ξεκίνησε το 1981, δηλαδή πραγματοποιείται εδώ και 37 χρόνια. Τα τελευταία 37 χρόνια δεν έχει γίνει ποτέ περιβαλλοντικό ατύχημα καθώς ακολουθούνται ορθές πρακτικές με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.»
Επειδή τα περιβαλλοντικά ατυχήματα δεν έχουν εθνικότητα και γεωγραφικούς περιορισμούς, θα ήταν χρήσιμο ο διδάκτωρ αρθρογράφος να ψάξει και να μας πληροφορήσει πόσα περιβαλλοντικά ατυχήματα που σχετίζονται με εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έχουν γίνει παγκοσμίως εδώ και 37 χρόνια, σε στεριά και θάλασσα ή, αν θέλει, μόνο σε θάλασσα. Από δικές μου αναζητήσεις πάντως τα σε θάλασσα μόνο ατυχήματα είναι 84 σε αριθμό, έναντι των 161 συνολικά καταγεγραμμένων περιβαλλοντικών ατυχημάτων (σε στεριά και θάλασσα) που έχουν προκαλέσει πετρελαϊκή ρύπανση τα τελευταία 37 χρόνια. Και για τα πλείστα εξ αυτών συμμετοχή είχαν μεγάλες και παγκόσμιου βεληνεκούς εταιρείες εξόρυξης και μεταφοράς πετρελαιοειδών που θεωρητικά ακολουθούν ορθές πρακτικές, με σεβασμό(υποτίθεται) στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, ένα παράδειγμα:
https://www.itopf.org/in-action/case-studies/case-study/aegan-sea-spain-1992/
https://en.wikipedia.org/wiki/Aegean_Sea_tanker_oil_spill
Η Θάσος και το γύρω της Θρακικό πέλαγος, όπως και το Αιγαίο παραπέρα, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ότι είναι παντελώς εξασφαλισμένα από ένα μελλοντικό σχετικό ατύχημα, άσχετα αν κάποιο τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα εξ αιτίας των αντλήσεων στη Θάσο -και μακάρι κάτι τέτοιο να μη συμβεί ποτέ.
Αλλά ο αρθρογράφος μας εφιστά την προσοχή και σε κάτι που το ξέρει ο ίδιος μόνο και κάποιο άλλοι οραματιστές, πριν τα ερευνητικά γεωτρύπανα, πολύ περισσότερο τα παραγωγικά, φτάσουν στα πολυπόθητα κοιτάσματα. Μας λέει λοιπόν:
«Προσέξτε μία μεγάλη διαφορά: στη Θάσο πραγματοποιείται άντληση πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου. Στην περίπτωση της Κρήτης πρόκειται για φυσικό αέριο. Συνεπώς, οι κίνδυνοι πετρελαιοκηλίδας στην Κρήτη δεν υφίστανται.»
Θα δούμε στο μέλλον, αν και όταν οι έρευνες προχωρήσουν, τι ακριβώς θα περιέχουν τα υποτιθέμενα προς το παρόν κοιτάσματα νότια της Κρήτης. Και να μην ξεχνάμε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι και η άντληση φυσικού αερίου δεν είναι μια περιβαλλοντικά αθώα δραστηριότητα (οι κίνδυνοι ενός blow out ελλοχεύουν εξίσου), και δεύτερον, αυτό μάλιστα που ενδιαφέρει από άποψη σύνδεσης με την κλιματική αλλαγή, μια χαρά διοξείδιο του άνθρακα (αέριο του θερμοκηπίου) εκλύεται επίσης και με την καύση του φυσικού αερίου.
Γράφει ακόμα:
«Όσο(ν) αφορά τον τουρισμό της Θάσου: Τα τελευταία χρόνια η τουριστική κίνηση διαρκώς αυξάνει. Η παρουσία των θαλάσσιων εξέδρων εξόρυξης υδρογοναθράκων δεν εμποδίζει τους τουρίστες να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού.»
Εντάξει, η τουριστική κίνηση στη Θάσο, όπως και παντού στην Ελλάδα, διαρκώς αυξάνει τα τελευταία χρόνια. Το ερώτημα όμως δεν είναι αυτό. Επειδή αυτό συμβαίνει μέχρι τώρα γιατί δεν υπήρξε κάποιο εκεί ατυχές συμβάν. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα γινόταν (τι θα γίνει) με την τουριστική αυτή κίνηση στη Θάσο αν είχαμε (αν έχουμε τυχόν στο μέλλον) ένα, οπωσδήποτε απευκταίο αλλά μη δυνάμενο με κανένα τρόπο να αποκλειστεί, επεισόδιο εκτεταμένης τυχόν εκεί ρύπανσης εξαιτίας είτε των γεωτρήσεων είτε των φορτοεκφορτώσεων και μεταφορών υδρογονανθράκων. Γιατί, σε όσους αρέσκονται σε πρόταση προφανών κατ’ αυτούς εξισώσεων, ένας δυνητικός κίνδυνος δεν είναι καθόλου ισοδύναμος με έναν μη υφιστάμενο κίνδυνο.
Στα υπόλοιπα, φαιδρά κατά τη γνώμη μου, που επιστράτευσε ο αρθρογράφος για να αποσυνδέσει τις καταστροφικές πυρκαγιές της Καλιφόρνια από την κλιματική αλλαγή, λίγα μόνο έχω να παρατηρήσω και αυτά νομίζω αρκούν:
Για την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς χρειάζεται ασφαλώς κάποιο έναυσμα: ένας απρόσεκτος εκδρομέας, ένας κεραυνός, σπασμένα γυαλιά, ένας εμπρηστής ή κάτι άλλο. Η συχνότητα εμφάνισης, η εξέλιξη η έκταση και τελικά η καταστροφικότητα των πυρκαγιών όμως, όπως αυτές στην Καλιφόρνια, ασφαλώς και συνδέεται επίσης αιτιωδώς (επιτείνονται για την ακρίβεια) με την κλιματική αλλαγή, αυτήν μάλιστα που ήδη βιώνουμε, όχι με την όποια απλά αναμένουμε στο προσεχές μέλλον. Παραπέμπω τον συνάδελφο αρθρογράφο για δεύτερη φορά στα επισυναπτόμενα στο τέλος του παρόντος.
Βέβαια δεν μπορώ παρά να χαμογελάσω με τις αναφορές του συναδέλφου αρθρογράφου σε ανακοινώσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που ποια άραγε σχέση μπορεί να έχουν με την ουσία του θέματος που συζητάμε: την συμβολή ή όχι δηλαδή της κλιματικής αλλαγής στην καταστροφικότητα των πυρκαγιών της Καλιφόρνιας. Και με τα αναφερόμενα από αυτόν στους ανέμους Σάντα Άννα για τους οποίους τόση αχρείαστη ανάλυση πια. Που μπορεί πράγματι να αποτελούν μέρος των συστατικών για την εξάπλωση των πυρκαγιών, που όμως δεν είναι μόνο αυτοί υπεύθυνοι γι’ αυτές. Γιατί και η κλιματική αλλαγή είναι εξίσου υπεύθυνη, τουλάχιστον για τον ασυνήθιστο χρόνο εκδήλωσης, για την έκταση και για την καταστροφικότητά τους.
Τα άλλα, για τις «ιστορικές αναφορές εδώ και 5 χιλιάδες χρόνια» (sic), για την «λαϊκή αμερικανική κουλτούρα», για την «punk μουσική» και άλλα άσχετα τα αφήνω να τα κρίνουν οι αναγνώστες μας. Να συμφωνήσω δε και εγώ πως: «στις συγκεκριμένες πυρκαγιές (Μάτι, Καλιφόρνια) εμπλέκονται νεκροί συνάνθρωποί μας. Δεν έχει σημασία εάν είναι Έλληνες, Αμερικανοί ή από οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα. Ο πόνος της απώλειας ενός ανθρώπου δεν γνωρίζει εθνικότητες. Η περίσταση απαιτεί σεβασμό και σιωπή». Και σοβαρότητα θα προσέθετα. Μα θυμίσω δε πως τη σύνδεση με τις πυρκαγιές στο Μάτι ο ίδιος ο εφευρέτης των εξισώσεων την σκέφτηκε και την ανέφερε.
Καταλήγοντας τώρα να υπενθυμίσω το μείζον: Πως για την κλιματική αλλαγή ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η ανθρωπογενής και συνεχής επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε εκλυόμενο διοξείδιο του άνθρακα που προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων: άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Και αν ρωτάτε τυχόν γιατί εμείς δηλαδή να μη συμμετέχουμε -και ως παραγωγοί υδρογονανθράκων- όπως κάνουν και αρκετοί άλλοι στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και στην κλιματική αλλαγή, ώστε να επωφεληθούμε τουλάχιστον οικονομικά από κάτι τέτοιο, θα απαντήσω πως το ερώτημα είναι το ίδιο με το: γιατί και εμείς να μην παράγουμε και χρησιμοποιούμε «ζιζανιοκτόνα βόμβες» που έχουν διαπιστωμένες παράπλευρες ανθρωποκτόνες επιδράσεις, αφού το κάνουν και αρκετοί άλλοι. Ώστε να επωφεληθούμε τουλάχιστον οικονομικά από κάτι τέτοιο.
Όπερ έδει λοιπόν ου εισέτι δείξαι.
Παραπομπές:
https://www.mcclatchydc.com/news/policy/environment/climate/article222091650.html
https://www.vox.com/2018/11/24/18109883/climate-report-2018-national-assessment
https://www.theguardian.com/us-news/2018/nov/11/la-fire-chief-climate-change-california-wildfires
https://www.nationalgeographic.com/environment/2018/11/climate-change-california-wildfire/
http://nymag.com/intelligencer/2018/11/the-california-fires-and-the-threat-of-climate-change.html
https://www.sacbee.com/latest-news/article221518685.html
https://edition.cnn.com/2018/11/23/health/climate-change-report-bn/index.html
Μία απάντηση στο “Για την εξίσωση: Καλιφόρνια ίσον Κρήτη, κάτι ακόμα #save_Epirus #skouries”
Να προσθέσω μόνο, για να μην αδικώ και τα ελληνικά δημοσιογραφικά Μέσα, δύο επί πλέον πρόσφατες αναφορές:
http://www.kathimerini.gr/996758/article/epikairothta/perivallon/ek8esh-h-klimatikh-allagh-apeilh-gia-thn-oikonomia-twn-hpa
http://www.kathimerini.gr/996674/article/epikairothta/perivallon/se-epipeda-rekor-ta-epivlavh-aeria-to-2017
Και να προσθέσω κάτι που παρέλειψα: πως εκτός από τον πρόεδρο Τραμπ υπάρχει ένας ακόμα πρόεδρος που θεωρεί την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή fake news: Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρου.