Ξεκινά εξόρυξη σιδήρου εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων κοντά στη Λέσβο – Φόβοι για ζημιές στο οικοσύστημα #skouries


Την υλοποίηση ενός προγράμματος εξόρυξης σιδήρου από την υποθαλάσσια περιοχή μέσα στα Τουρκικά χωρικά ύδατα, μεταξύ των Μικρασιατικής ακτής και την ανατολικών παραλίων της Λέσβου ενέκρινε και δημοσιοποίησε η αρμόδια προς τούτο Διεύθυνση περιβάλλοντος της Νομαρχίας του Μπαλίκεσιρ.
Πρόκειται για υποθαλάσσια ζώνη, έκτασης 1600 εκταρίων (16 τετραγωνικών χιλιομέτρων) κατά μήκος της τουρκικής ακτογραμμής, παράλληλα σχεδόν της ανατολικής Λέσβου από την πόλη της Μυτιλήνης έως την περιοχή των Μυστεγνών, Η απόσταση των ελληνικών ακτών από την περιοχή αυτή είναι περί τα 10 ναυτικά μίλια.

Η εταιρεία η οποία αδειοδοτήθηκε να πραγματοποιήσει την εξόρυξη είναι η Orhan Kandemir Densan Madencilik. Σύμφωνα δε με την άδεια θα πραγματοποιήσει γενική εκσκαφή σε βάθος έως 22 μέτρων από την επιφάνεια του βυθού, σε απόσταση 620 έως 1350 μέτρων από την τουρκική ακτογραμμή. Ημερησίως θα επεξεργάζονται 300 τόνοι του αμμώδους υπεδάφους, ήτοι περί τις 90.000 τόνοι το χρόνο. Η μελέτη υποστηρίζει ότι το τμήμα του υπεδάφους που αδειοδοτήθηκε να ανασκαφεί κρύβει μεγάλες ποσότητες σιδήρου.

Κατά του προγράμματος καταγγέλλοντας ότι δημιουργεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους τόσο για το θαλάσσιο περιβάλλον την περιοχής όσο και της ακτής και των αρχαιοτήτων μιας και προστατεύεται και από τον αρχαιολογικό νόμο και έχει κηρυχθεί ζώνη προστασίας Α (δηλαδή πρώτης προτεραιότητας) από το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού τοποθετήθηκαν σειρά φορέων της πόλης Αϊβαλή. Ενώ ο Τούρκος Δήμαρχος της πόλης Ραχμί Γκεντσέρ ζήτησε με επιστολή του ενημέρωση για την άδεια που εκδόθηκε και η οποία όπως υποστηρίζεται, η υλοποίηση της μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε ένα κλειστό οικοσύστημα όπως αυτό των στενών μεταξύ της Λέσβου και των μικρασιατικών παραλίων.

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ – ΜΠΕ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.