Της Μαρίας Καδόγλου
Πριν από δέκα μέρες, κάτω από ανάρτηση φίλου στο Facebook, έπιασα κουβέντα με υπάλληλο της Ελληνικός Χρυσός ο οποίος, γράφοντας με ψευδώνυμο, αποκαλούσε το συνομιλητή του “βλακάκο” και αράδιαζε όλα τα γνωστά παραμύθια της εταιρείας του σχετικά με την ακαριαία τήξη (flash smelting): οτι η μέθοδος λειτουργεί όσο αρσενικό και αν έχει το συμπύκνωμα, οτι το βεβαιώνει ο Φινλανδός διευθυντής της Outotec, οτι τέτοιο εργοστάσιο υπάρχει ακόμα και στο κέντρο του Αμβούργου κλπ.
Εγώ του έγραψα νούμερα από τις μελέτες της εταιρείας, του έδωσα συνδέσμους σε ξένα άρθρα και εκθέσεις που δείχνουν οτι αυτό που λέει οτι θα κάνει η εταιρεία εδώ δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, του τόνισα οτι ΕΚΕΙΝΟΣ θα το εισπνεύσει πρώτος το αρσενικό που θα εκλύει το εργοστάσιο και πρώτα εκείνος θα έπρεπε να ανησυχεί. Μάταια βέβαια. Ο άνθρωπος είχε τρικυμία εν κρανίω. Άλλοτε αμφισβητούσε οτι το ποσοστό του αρσενικού θα είναι 8% στο μίγμα Σκουριών-Ολυμπιάδας. (Θέλεις να πούμε 6% του είπα; 5%; Πόσο θέλεις; Δεν αλλάζει τίποτα γιατί με αρσενικό πάνω από 0,5% η μέθοδος δεν τα βγάζει πέρα). Άλλοτε πάλι δεχόταν οτι είναι ψηλό το αρσενικό αλλά “η μέθοδος δουλεύει”. Πού δουλεύει, δεν ήξερε να μου πει. Βέβαια για τη σύγχυση στο μυαλό του εργαζόμενου δεν φταίει ο ίδιος αλλά η καλή εργοδότρια εταιρεία που δεν φροντίζει τουλάχιστον να λέει κάθε φορά το ίδιο ψέμμα…
Για να κλείσει η συζήτηση του είπα να ζητήσει από την εταιρεία του δύο πράγματα που μπορούν να αποδείξουν πέραν αμφιβολίας ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέμματα. Και αν τα βρει αυτά τα δύο πράγματα και είναι πράγματι έτσι, εγώ θα το παραδεχθώ και θα ζητήσω συγγνώμη. Συμφώνησε, με τη βεβαιότητα οτι η εταιρεία θα κατατροπώσει τους αμφισβητίες.
Τις επόμενες μέρες μου έλεγε να περιμένω γιατι “κάνει έρευνα”. Tελικά το έβαλε στα πόδια και προσπάθησε να σβήσει και τα ίχνη της συζήτησης. Στην επόμενη εικόνα φαίνομαι να μιλάω μόνη μου, γιατί ο δειλός συνομιλητής μου έσβησε ο,τι είχε γράψει:
Ποιος φοβάται την αλήθεια; Η ερώτηση-πρόκληση είναι ακόμα εδώ και απευθύνεται πλέον στην ίδια την εταιρεία, στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Δημητριάδη και στους διάφορους δόκτορες, πανεπιστημιακούς και πρώην ΙΓΜΕ που συμπεριφέρονται ως υπάλληλοί της:
– 1. Υποδείξτε ΜΙΑ επιστημονική μελέτη για επιτυχημένη βιομηχανική εφαρμογή του flash smelting σε συμπύκνωμα με 8% αρσενικό.
– 2. Υποδείξτε ΕΝΑ εργοστάσιο σε όλο τον κόσμο που να κάνει ακαριαία τήξη (flash smelting) σε συμπύκνωμα με 8% αρσενικό. Προσοχή: Ακαριαία τήξη με όλα τα στάδια της διαδικασίας μέχρι την παραγωγή καθαρών μετάλλων και την εξουδετέρωση του αρσενικού, όπως εγκρίθηκε για τη Χαλκιδική.
Δώστε αυτά τα δύο πράγματα στη δημοσιότητα και αν είναι πράγματι έτσι, εγώ και το antigoldgr.org θα το παραδεχθoύμε και θα ζητήσουμε δημόσια συγγνώμη που από το 2013 μέχρι σήμερα κατηγορούμε την εταιρεία για ΑΠΑΤΗ.
6 απαντήσεις στο “Ποιος φοβάται την αλήθεια για το flash smelting; #skouries”
Τι κι’αν δεν υπάρχει κανένα τέτοιο εργοστάσιο στον κόσμο. Τι κι’αν πουθενά δεν χρησιμοποιείται το flash smelting με συμπυκνώματα τόσο υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό. Εμείς εδώ στην Ελλάδα θα πρωτυπήσουμε και πάλι.
Θα είμαστε οι πρώτοι που θα τα αποτολμήσουμε. Θα γίνουμε άλλη μια φορά, όπως σε όλη την ιστορία μας, εκείνοι που θυσιάζονται στην πρώτη γραμμή. Τα πειραματόζωα που προσφέρουν τη ζωή τους για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Για να ντρέπονται οι άλλοι, οι δειλο, που δεν τολμούν.
Οι τολμώντες νικούν!!
Δεν μας φοβίζει το αρσενικό!! Θα το φάμε!!
Ζήτω η Ελλάδα!!
Ζήτωσαν οι εμβληματικές επενδύσεις!!
Ιωάννης Ζαφειράτος
Συμβουλές προς υπέρμαχους και πολέμιους μιας γνωστής επένδυσης Ι
Καλημέρα σας
Κατόπιν της αναγνώρισής μου μετά από κοντά 20 χρόνια επιτέλους ως συμβούλου-μελετητή από τους δεύτερους (τους οποίους ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έκαναν)
https://vasilinos.wordpress.com/…/ο-σύμβουλος-μελετητής-ο-…/
αποδέχομαι την πρόκληση που από όλους ομόφωνα διατυπώθηκε και σας στέλνω την πρώτη μου συμβουλή:
Οι επικαλούμενοι την “εφαρμοσιμότητα” του “off-gas-system”
http://politesaristoteli.blogspot.gr/…/…/off-gas-system.html
κάντε τον κόπο να δείτε στη σελίδα 126 του WHO Air Quality Guidelines for Europe, και να υπολογίσετε τις ποσότητες ρύπων που πρέπει να αφαιρεί από την πρώτη ύλη Ολυμπιάδας, ώστε η εκπομπή του στην ατμόσφαιρα να μην είναι επικίνδυνη. Το συγκεκριμένο σύστημα που δείχνετε βρίσκεται στη Χιλή, είναι πολύ καινούριο και υπάρχει ελάχιστη διαθέσιμη εμπειρία και πληροφορία για τις εκπομπές του. To μοναδικό παράδειγμα που λειτουργεί επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι το Boliden Roaster της Boliden Oy, στη Φινλανδία, με δυναμικότητα έως 800 tpd συμπυκνωματος, κατεργάζεται συμπυκνώματα που περιέχουν 1-2% As και παράγει φρύγμα που περιέχει 0,1% As.
Εαν και εφόσον θα πληρούσε την ανωτέρω προδιαγραφή και εάν και εφόσον ο υπολογισμός σας θα κατέληγε σε ένα τεχνοοικονομικά εφικτό μέγεθος συστήματος ευχαρίστως τότε θα πρότεινα να εγκατασταθεί ένα παρόμοιο σύστημα και στην Ελλάδα, αλλά θα έπρεπε μαζί του να εγκατασταθεί και η πριν από αυτό διεργασία για την οποία σχεδιάστηκε και για το off-gas της οποίας προορίζεται.
Είμαι ο τελευταίος που θα πω όχι στην καινοτομία, αλλά με την ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια δεν παίζουμε.
http://www.euro.who.int/…/a…/pdf_file/0005/74732/E71922.pdf…
Ιωάννης Ζαφειράτος fb
Συμβουλές για το off-gas system of roasting (φρύξη) ΙΙ
“(η φρύξη στο Ministro Hales, Χιλή) είναι σε πλήρη λειτουργία αλλά πρέπει να τη βελτιστοποιήσουμε”
O Διευθύνων σύμβουλος της Outotec Pertti Korhonen αναφέρθηκε στην πρόοδο των εργασιών στο Μινίστρο Hales, (Codelco Division). Ο Korhonen, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα στο πλαίσιο της Cesco εβδομάδας, μίλησε αποκλειστικά με το έντυπο Minería Chilena, επισημαίνοντας, σε σχέση με το συγκρότημα για την προϋπόθεση να επιτευχθεί η κανονική λειτουργία, «η τεχνολογία roasting είναι σε πλήρη δυναμικότητα, αλλά ακόμα απομένει να το βελτιστοποιήσουμε, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα αρχίσει να λειτουργεί πολύ καλά ».
Όσον αφορά τις προθεσμίες για την επίτευξη της προαναφερθείσας βελτιστοποίησης, το εκτελεστικό όργανο της outotec εκτιμά ότι «όπως σημειώνει ο (Nelson) Pizarro, θα είναι περίπου τρεις μήνες» και πρόσθεσε ότι παρόλο που αυτό το είδος εγκαταστάσεων “έχει εγκατασταθεί σε άλλα μέρη του κόσμου, (για το roaster) και οι δυνατότητες του είναι διαφορετικές, έτσι μιλάμε για μια μοναδική τεχνολογία, η οποία δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στον κόσμο. Η Codelco είναι λοιπόν πρωτοπόρος στη Χιλή στην επεξεργασία αρσενικού σε συμπυκνώματα “.
Θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε άλλα μέρη του κόσμου; Για τον Korhonen, “είναι μια πρόκληση σε όλο τον κόσμο, οπότε πιστεύω ότι θα χρειαστούμε αυτή την τεχνολογία. Το Μινιστρο Hales πρόκειται να είναι η πρώτη εφαρμογή της. “http://www.mch.cl/2015/04/16/outotec-y-tostador-de-ministro-hales-esta-plena-capacidad-pero-todavia-nos-falta-optimizarlo/
Ζωή Κωνσταντοπούλου:
«Η υπόθεση της Eldorado Gold δεν είναι παρά μία ακόμη ένδειξη ότι κάποιοι δεν τα βρήκανε στη μίζα. Ότι κάποιοι δεν τα βρήκανε στο παζάρι. Και κανείς δεν θα μας πείσει ότι υπάρχει μία σύγκρουση για λόγους αρχής ή για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος ή για λόγους προστασίας άλλων υπέρτερων εννόμων αγαθών, που έπρεπε να προστατεύει αυτή η κυβέρνηση, η οποία διάλεξε να τα παραδώσει όλα».
Ιωάννης Ζαφειράτος
3 ώρες ·
Συμβουλές για το direct high arsenic copper smelting (μη ακαριαία τήξη) ΙΙI
Τελικά, οι συμβουλές μου είχαν αποτέλεσμα! Ανακαλύψαμε αίφνης το νέο sks process, ή bottom blown copper smelting ή τήξη χαλκού με εμφύσηση οξυγόνου από τον πυθμένα της καμίνου, ελληνιστί, που εφαρμόζει το Shandong Humon Smelting Co., Ltd. στη μακρυνή Κίνα, σε έναν άτυπο διάλογο που άνοιξα με τους πολέμιους και τους υπέρμαχους
https://politesaristoteli.blogspot.gr/…/10/oi-antigold.html…
http://www.mdpi.com/2075-4701/7/8/302/pdf
Eυχαριστώ τον(ους) πολίτη(ες) Αριστοτέλη και κυρίως τον(ην) συνάδελφο που με ξέρει τόσο καλά, κομματάκι περισσότερο από το βασιλίνο, και για τις νέες φιλοφρονήσεις. Φιλιά! Ξέρεις εσύ!
Διαβάζω λοιπόν ο άσχετος με γνώσεις προηγούμενου αιώνα και ο στερούμενος πρακτική εμπειρία, καθώς και ο αποκομμένος από τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις στη μεταλλουργία:
“Ο έλεγχος του αρσενικού, ένα τοξικό και καρκινογόνο στοιχείο, αποτελεί σημαντικό ζήτημα για όλες τις μεταλλουργίες χαλκού. Σε αυτό το έργο, ο μηχανισμός αντίδρασης και η συμπεριφορά κατανομής του αρσενικού στην διεργασία SKS ερευνήθηκαν και συγκρίθηκαν με την τήξη με φλας σμέλτινγκ διαδικασία (σημείωση του μεταφραστή: μα πώς τολμούν?!). Υπάρχουν προφανείς διαφορές στην κατανομή του αρσενικού στη διαδικασία SKS και στη διαδικασία φλας,που προκύπτουν από τις διαφορές δυναμικού οξυγόνου, τις πτητικές ιδιότητες, τις θερμοκρασίες τήξης, την αντίδραση τις εντάσεις και τις διαδικασίες μεταφοράς μάζας. Υπό συνθήκες σταθερής παραγωγής, οι κατανομές
αρσενικού μεταξύ των ματας, σκωρίας και αερίου φάσεως είναι 6%, 12% και 82%, αντίστοιχα. Λιγότερο αρσενικό αναφέρεται
στην αέρια φάση με τη διαδικασία φλας σε σύγκριση με τη διαδικασία SKS. Η κύρια ένωση αρσενικού στην αέριο
φάση είναι AsS (g), AsO (g) και As2 (g). Το αρσενικό υπάρχει στη σκωρία κυρίως ως As2O3 (l), και στη μάτα ως As (l). Η υψηλή ποιότητα ματας είναι επιβλαβής για την εξάλειψη του αρσενικού στο αέριο. Η αλλαγή του λόγου Fe / SiO2 έχει ελαφρά αποτελέσματα στις κατανομές αρσενικού. Προκειμένου να ενισχυθεί η απομάκρυνση του αρσενικού
από το σύστημα τήξης SKS προς την αέρια φάση, θα πρέπει να επιλέγεται χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου, χαμηλές αναλογίες οξυγόνου /συμπύκνωμα και και χαμηλή ποιότητα ματας. Στη διαδικασία τήξης SKS, δεν ανακυκλώνεται σκόνη και σχεδόν
όλη η σκόνη συλλέγεται και επεξεργάζεται περαιτέρω για την απομάκρυνση του αρσενικού και την ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων από άλλες ροές διεργασιών.”
Για δες ανακαλύψεις της τελευταίας στιγμής. Και παιδιά αφού πήγατε που πήγατε στο συνέδριο στο Κόμπε δεν στέλνετε κι από εδώ τα proceedings? Mπορεί να έχουν κι άλλα λαβράκια…
Στα πορτογαλικά:
http://verba-volant.info/pt/quem-tem-medo-da-verdade-sobre-a-fusao-rapida/
Στα ισπανικά:
http://verba-volant.info/es/quien-tiene-miedo-de-la-verdad-sobre-la-fusion-rapida/