Πολύς αχός ακούγεται από τη μεριά τoυ κ. Σταθάκη για τη διαιτησία με την Eldorado που αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Αυγούστου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προσδιοριστεί το περιεχόμενο της. Η εταιρεία από την άλλη αρνείται τη διαιτησία και μάλιστα …επικαλούμενη το “reality check” του “Παρατηρητηρίου”, ενώ παράλληλα χοντραίνει το παιχνίδι με εξώδικα σε Υπουργούς, αμφίβολης αποτελεσματικότητας αλλά και στόχευσης.
Ο επόμενος μήνας προδιαγράφεται θερμός.
Όπως γράψαμε από την πρώτη κιόλας μέρα που ακούστηκε η λέξη “διαιτησία” (1-2-2017 εδώ), “αντικείμενο της διαιτησίας δεν μπορεί να είναι η απόφαση Σκουρλέτη η οποία ως διοικητική πράξη δεν μπορεί να τεθεί σε διαιτησία”. Μπορεί να είναι μόνο η παραβίαση της Σύμβασης που απορρέει από την απόφαση Σκουρλέτη, δηλαδή η παραβίαση των παρ. 3.2 έως 3.5 της Σύμβασης που καθορίζουν τις υποχρεώσεις της εταιρείας και σχετίζονται με τη μεταλλουργία χρυσού και την έγκριση του Επενδυτικού Σχεδίου.
Σε άρθρο μας στις 8 Αυγούστου επισημάναμε ότι με τη διαιτησία, με προδιαγεγραμμένο όπως πιστεύουμε υπέρ της εταιρείας αποτέλεσμα, ο Υπουργός κ. Σταθάκης επιχειρούσε να “λύσει” το πρόβλημα νομιμότητας της «επένδυσης». Προτείναμε δε το εξής “reality check”: “Αν πραγματικά η εταιρεία αντιτίθεται στη διαιτησία (με επίδικο τη μεταλλουργία και την παραβίαση των άρθρων 3.2-3.5 της σύμβασης), δεν έχει παρά να επικαλεστεί την εκκρεμότητα της υπόθεσης ενώπιον του ΣτΕ για να ζητήσει την αναβολή της μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.”
Σε άρθρο του Κυριακάτικου “Πρώτου Θέματος” της 13ης Αυγούστου η εταιρεία χρησιμοποιεί αυτό ακριβώς το επιχείρημα:
“H Eλληνικός Χρυσός αναφέρει οτι δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο της διαιτησίας η μέθοδος μεταλλουργίας (flash smelting), που είναι το σημείο της μεγάλης αντιδικίας μεταξύ των δύο πλευρών, διότι για την υπόθεση υπάρχει προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός στο ΣτΕ που στρέφεται κατά της τελευταίας απόφασης Σκουρλέτη και αφορά τη μη έγκριση της τεχνικής μελέτης του έργου. «Από τη στιγμή που υπάρχει εκκρεμοδικία δεν μπορείς να πας σε διαιτησία, εκτός και αν η Ελληνικός Χρυσός αποσύρει την προσφυγή της», αναφέρουν ενημερωμένες πηγές της εταιρείας”.
Και συνεχίζουν οι “πηγές”: “Θα μπορούσε να το κάνει η εταιρεία εάν μέσα από τον διάλογο άναβε κάποιο πράσινο φως για τις εκκρεμείς αδειοδοτήσεις”.
Δεν είναι τυχαίο οτι το συγκεκριμένο άρθρο είναι το μοναδικό που απηχεί τις θέσεις της εταιρείας και δεν έτυχε προβολής από τα ιστολόγια των υπαλλήλων της. Δεν κάνει καλό στην εικόνα της εταιρείας να φανεί το παζάρι για τις άδειες. Αλλά κυρίως, το γεγονός οτι η εταιρεία βάζει στο τραπέζι την πιθανότητα απόσυρσης της προσφυγής στο ΣτΕ είναι μια έμμεση αναγνώριση οτι την υπόθεση αυτή δεν έχει καμμία πιθανότητα να την κερδίσει. Η μόνη χρησιμότητα της προσφυγής είναι σαν ένα διαπραγματευτικό χαρτί, για να πάρει τις άδειες που κανονικά δεν δικαιούται να πάρει. Αλλά η χρήση του δεν είναι χωρίς κινδύνους. Διότι, σε περίπτωση απόσυρσης της προσφυγής, η Απόφαση Σκουρλέτη καθίσταται οριστικά και τελεσίδικα ΙΣΧΥΡΗ και θα ισχύει το δεδικασμένο των Αποφάσεων του ΣτΕ 1452/2013 και 223/2016, σύμφωνα με τις οποίες με την Απόφαση Σκουρλέτη σε ισχύ ούτε εγκεκριμένο Επενδυτικό Σχέδιο υπάρχει, ούτε ΑΕΠΟ, ούτε Άδειες, Εγκρίσεις και ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΑ που συναρτώνται με αυτήν.
Είναι φανερό οτι η ιδέα μιας – στημένης μεν αλλά όχι απόλυτα ελεγχόμενης – διαιτησίας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των μεγαλομετόχων της Eldorado. Αυτοί κατά τη γνώμη μας ακύρωσαν το φιάσκο των εγκαινίων χωρίς άδειες που ετοίμαζαν οι διοικήσεις των δύο εταιρειών. Αυτοί τώρα πιέζουν για την τελική λύση. Ή όλα ή τίποτα (κατά την ιστορική φράση του πρώην Προέδρου της Ελληνικός Χρυσός κ. Στρατουδάκη). Όλα για την Εldorado και τίποτα για το Ελληνικό Δημόσιο. Ή όλα ΤΩΡΑ ή βάζουμε το έργο στον πάγο περιμένοντας καλύτερες συνθήκες και εν τω μεταξύ διεκδικούμε τα συμφέροντά μας αλλιώς.
Με τα oξύτατου ύφους και απαράδεκτου περιεχομένου εξώδικα προς τους Υπουργούς Σταθάκη και Φάμελλο, η πρώτη περίπτωση φαίνεται να απομακρύνεται. Διότι αυτονόητα ο κ. Φάμελλος έσπευσε να υπερασπιστεί τις δηλώσεις του και τις επιλογές του Υπουργείου, πράγμα που κάνει πιο δύσκολη (αλλά σίγουρα όχι απίθανη) την άμεση έκδοση των αδειών που επιθυμεί η εταιρεία. Επιπλέον, η ξεδιάντροπη διαστρέβλωση της αλήθειας με φράσεις όπως «η εταιρεία έχει κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως και σύμφωνα με τον νόμο δυνατό για την κατασκευή και τη λειτουργία μονάδας μεταλλουργίας χρυσού, σε αντίθεση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αρνείται αδικαιολόγητα να χορηγήσει την απαιτούμενη έγκριση τεχνικής μελέτης” (όπως αποδίδονται στα δημοσιεύματα) δεν απευθύνεται βέβαια στο ίδιο το Υπουργείο, οι αποφάσεις του οποίου τεκμηριώνουν πλήρως την απόρριψη της τεχνικής μελέτης. Ούτε μόνο στους “δημοσιογράφους” που παίρνουν χαρτζηλίκι για να γράφουν μέρα παρά μέρα υπέρ της εταιρείας. Τα εξώδικα φαίνεται να έχουν και άλλους παραλήπτες εκτός από τους προφανείς. Με τέτοια χαρτιά – ειδικά αν μείνουν αναπάντητα – η Ελληνικός Χρυσός χτίζει το προφίλ της “αθώας” και “νόμιμης” εταιρείας, για χρήση σε δικαστήρια και όπου αλλού χρειαστεί.
Στο τέλος αυτού του μήνα αναμένονται τα έγγραφα της διαιτησίας. Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν.
Μία απάντηση στο “Κοντός ψαλμός αλληλούια #skouries”
Το ριφιφί της Eldorado Gold: Από την Ελλάδα στα Μπαρμπέιντος μέσω Ολλανδίας….https://www.thepressproject.gr/article/69975/To-rififi-tis-Eldorado-Gold