Ρεσιτάλ εξαπάτησης από την Ελληνικός Χρυσός. Να πούμε μερικές αλήθειες; #skouries


Κορυφώνεται τις τελευταίες μέρες η εκστρατεία εξαπάτησης της κοινής γνώμης για τις “καταστροφικές συνέπειες” της πιθανής ματαίωσης της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική:

”Θα μείνουν στο δρόμο οι 2.400 που εργάζονται σήμερα, ενώ αν προχωρούσε η επένδυση θα προσλαμβάνονταν άλλα 1.000 άτομα”. Συνολικά δηλαδή 3.400 άμεσες θέσεις εργασίας.

“Επενδύθηκαν μέχρι σήμερα € 1,8 δισεκατ. και θα επενδυθούν ακομα € 1,0 δισεκατ.” Δηλαδή συνολικά € 2,8 δισεκατ.

“Η επένδυση δεν προχωράει επειδή καθυστερεί ή αδειοδότηση του εργοστασίου και των συνοδών εγκαταστάσεων του έργου της Ολυμπιάδας και η έκδοση μίας έγκρισης Τροποποιητικής Ηλεκτρο-Μηχανολογικής μελέτης στις Σκουριές”.

Ολα αυτά και οι παραλλαγές τους είναι το περιεχόμενο της ειδησεογραφίας των τελευταίων ημερών για τη “Χρυσή Επένδυση”που “η Κυβέρνηση, διά του υπουργού κ.Σταθάκη, απειλεί την ολοκλήρωση και τη λειτουργία της”, όπως λέει ο καταγγελτικός επίλογος.

Η αλήθεια φυσικά, ή μέρος αυτής, βρίσκεται σε αυτά που αποκαλύπτει η ίδια η Eldorado εκεί όπου πιστεύει οτι κανείς Έλληνας δεν ακούει.

Α. Ύψος επένδυσης

Το newsletter του Ευρωπαϊκού συνδέσμου Euromines το Μάιο 2017 ήταν αφιερωμένο στην εξορυκτική συνεργασία ΕΕ-Καναδά στα πλαίσια της CETA και περιλάμβανε άρθρο της Louise Burgess της Eldorado Gold. Εκεί διαβάζουμε:

Έχουμε επενδύσει πάνω από  € 740 εκατ. για την ανάπτυξη των έργων Ολυμπιάδας, Σκουριών και Περάματος”

Το ενδιαφέρον είναι οτι μέσα σε αυτό το ποσό φαίνεται να περιλαμβάνονται ακόμα και οι φόροι (ποιοι φόροι δηλαδή, φόρο εισοδήματος δεν έχει πληρώσει ποτέ η εταιρεία, πιθανότατα αναφέρεται στο ΦΠΑ). Στο Πέραμα προφανώς έχουν ξοδευτεί ελάχιστα χρήματα αφού δεν έχει ακόμα αδειοδοτηθεί.

Η απόσταση από τα € 740 εκατ.  μέχρι τα € 1,8 δις που γράφουν τα άρθρα των προθύμων είναι προφανώς τεράστια. Και συνεχίζει η κα Burgess:

“Αναμένουμε οτι θα επενδύσουμε επιπλέον € 92 εκατ. τα επόμενα πέντε χρόνια για την ανάπτυξη αυτών των έργων”.

740+92= € 832 εκατ. και όχι φυσικά … € 2,8 δις.

Η ανάπτυξη της Ολυμπιάδας από πλευράς έργων έχει ολοκληρωθεί. Στις Σκουριές απομένουν οι χώροι απόθεσης (που δεν θα είναι αυτοί που έχουν αδειοδοτηθεί αλλά αυτά θα τα αναλύσουμε σε επόμενη ανάρτηση) και κάποια τελειώματα στο εργοστάσιο εμπλουτισμού και τις συνοδές εγκαταστάσεις για να είναι όλα έτοιμα. Απομένουσα  “επένδυση” € 92 εκατ. και συνολικά € 832 εκατ. Κατά δήλωσή τους βέβαια.

Η κα Burgess της Eldorado επιβεβαιώνει άθελά της αυτά που καταγγέλλουμε εδώ και χρόνια.  Με αυτό το ποσό είναι φανερό οτι η εταιρεία δεν έχει πρόθεση να κατασκευάσει ούτε εργοστάσιο μεταλλουργίας Flash Smelting, ούτε νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο, ούτε νέο λιμένα στο Στρατώνι, ούτε να αποπερατώσει τη στοά Μαντέμ Λάκκου-Ολυμπιάδας. Σύμφωνα με το κατατεθειμένο το 2006 Επενδυτικό Σχέδιο (πιν. 3.5-5), το επενδυτικό κόστος (capex) της μονάδας μεταλλουργίας και των συνοδών της έργων θα ήταν € 400 εκατ. Η υλοποίηση των έργων και το ύψος της επένδυσης θα έπρεπε να είναι αντικείμενο ελέγχου από το Δημόσιο, υποχρέωση που απορρέει από το ίδιο το Επενδυτικό Σχέδιο που είναι μέρος της σύμβασης. Σιωπηλά και χωρίς ενημέρωση του αντισυμβαλλόμενου Ελληνικού Δημοσίου, η “επένδυση” έχει μικρύνει κατά περίπου € 450 εκατ., έχει αφαιρεθεί το κομμάτι της που θα έφερνε έσοδα στο κράτος, και έχει έρθει εκεί που εξ’αρχής το είχε σχεδιάσει η Ελληνικός Χρυσός.

Β. Θέσεις εργασίας

Οι “χιλιάδες θέσεις εργασίας” στην “επένδυση” είναι μόνο ένας μύθος, για χρήση στα τηλεπαράθυρα του ΣΚΑΪ, στα πληρωμένα δημοσιεύματα και στις ανακοινώσεις της ΝΔ και του Πάχτα. Για μια προσγείωση στην πραγματικότητα, προτείνουμε σε όποιον ενδιαφέρεται – και στους ίδιους τους εργαζόμενους – να ανατρέξουν στο Επενδυτικό Σχέδιο και την εγκεκριμένη ΜΠΕ της εταιρείας.

B9wJCEDIgAI7NZL

1.300 θα είναι οι θέσεις εργασίας, στην πλήρη ανάπτυξη όλων των έργων και συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των εργολάβων. Στην πραγματικότητα δεν θα είναι ούτε τόσες γιατί θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 135 άτομα που θα απασχολούνταν στο εργοστάσιο μεταλλουργίας και ένας αριθμός από τα υπόλοιπα έργα που τελικά δεν θα κατασκευαστούν. Για εκτενέστερη ανάλυση δείτε εδώ και εδώ.

Αν υπάρχει ίχνος λογικής στα Σωματεία των εργαζομένων της εταιρείας, ας απαντήσουν σε δύο απλούστατα ερωτήματα:

  • Πώς είναι  δυνατόν να εργάζονται σήμερα 2.400 άτομα (!!!), ενώ δεν έχουν μπει στην παραγωγή ούτε οι Σκουριές ούτε η Ολυμπιάδα και η “επένδυση” έχει απομείνει η μισή από αυτό που αδειοδοτήθηκε το 2011;
  • Πόσοι από τους 2.400 εργαζόμενους πιστεύουν οτι θα απομείνουν να εργάζονται εαν δεν υπάρχει πλέον κίνημα αντίστασης στην “επένδυση” (στο όνειρό τους!), αν κουκουλωθούν με κάποιο τρόπο τα νομικά προβλήματα και δοθούν όλες οι άδειες;

Γ. Πού πας ρε Καραμήτρο;

“Η αναβολή των εγκαινίων κρίθηκε αναγκαία αφού μονάδα που δεν έχει προηγουμένως εξασφαλίσει την άδεια, δεν έχει κανένα νόημα να εγκαινιάζεται”, δήλωσαν πηγές της εταιρείας.

Σωστά. Τώρα το κατάλαβαν; Το να προσδιορίζεις ημερομηνία εγκαινίων του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, να στέλνεις προσωπικές προσκλήσεις σε εκατοντάδες επώνυμους με κλείσιμο αεροπορικών εισιτηρίων, ξενοδοχείων, γευμάτων σε πολυτελή εστιατόρια της συμπρωτεύουσας, επισκέψεις στα εργοτάξια, συνεντεύξεις τύπου κ.λ. ενώ γνωρίζεις καλά ότι άδεια λειτουργίας δεν υπάρχει, σίγουρα δεν είναι μια συνετή επιχειρηματικά κίνηση. Πολύ περισσότερο όταν κανένα εργοστάσιο εμπλουτισμού δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να υπάρχει αποπερατωμένος και με άδεια λειτουργίας χώρος απόθεσης των αποβλήτων του – και ο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα έχει σοβαρά προβλήματα και δεν έχει ακόμα οριστικά αδειοδοτηθεί.

Επιπλέον, η Ελληνικός Χρυσός δεν μπορεί να επικαλείται οτι η αναβολή των εγκαινίων είναι “απάντηση” στην απόφαση του κ. Σταθάκη να προσφύγει σε διαιτησία, διότι αυτό ήταν επισήμως γνωστό (με απόφαση αναρτημένη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ) από τις αρχές Απριλίου, ενώ τα εγκαίνια ανακοινώθηκαν πολύ αργότερα. Η ανακοίνωση λοιπόν ημερομηνίας εγκαινίων, ενώ είχε ήδη δρομολογηθεί η διαιτησία και υπήρχαν τα γνωστά προβλήματα στην αδειοδότηση, ήταν μια παράτολμη εκβιαστική κίνηση για να εξαναγκαστεί το ΥΠΕΝ στην άμεση έκδοση των ποθούμενων αδειών.Kαι ποιος της φταίει της εταιρείας αν στη φιέστα των εγκαινίων του μη αδειοδοτημένου εργοστασίου είχε καλέσει την αφρόκρεμα του επιχειρηματικού κόσμου από όλη την Ευρώπη, όπως κλαίγεται στην Καθημερινή;  Kαι ποιος φταίει που η μετοχή πάει κατά διαόλου επειδή οι μέτοχοι αντιλαμβάνονται οτι η διοίκηση της εταιρείας δεν τους λέει την αλήθεια;

Σημειώνουμε οτι λίγες μέρες πριν τη “βόμβα” της εν Ελλάδι ανακοίνωσης αναβολής των εγκαινίων, η μητρική Eldorado είχε φροντίσει να προετοιμάσει τους μετόχους της και τους οικονομικούς αναλυτές για καθυστέρηση κάποιων μηνών στην Ολυμπιάδα, επικαλούμενη “τεχνικό πρόβλημα”.

Στο δελτίο τύπου για τα οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα 2ου τριμήνου, στις 27.7.2017, και στην τηλεδιάσκεψη της επόμενης μέρας, η Eldorado ανακοίνωσε ότι:

“Η Ολυμπιάδα Φάση ΙΙ ουσιαστικά ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του τριμήνου… Η παραγωγή χρυσού των 2.052 ουγγιών στο τρίμηνο θεωρείται προ-εμπορική. Η έναρξη λειτουργίας προχωράει καλά, με τα συμπυκνώματα μολύβδου/αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού να διακινούνται στην αγορά, ωστόσο μια “συμφόρηση” (bottleneck) στο στάδιο της διήθησης των τελμάτων  περιορίζει την δυναμικότητα στο 60% περίπου της δυναμικότητας σχεδιασμού. Μια τεχνική λύση προωθείται και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή κατά το τρίτο τρίμηνο. Η εμπορική παραγωγή τώρα αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου“.

Δ. Και οι Σκουριές;

Στις Σκουριές το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο από μια απλή “έγκριση ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης”. Εκεί η εταιρεία τα έχει κάνει κυριολεκτικά μαντάρα, έχοντας τροποποιήσει ολοκληρωτικά τον εγκεκριμένο σχεδιασμό εξόρυξης και απόθεσης αποβλήτων, δηλαδή ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Το νέο σχέδιο δεν καλύπτεται από την ΚΥΑ 201745/2011 και δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί με μικρές “τροποποιήσεις” υφιστάμενων τεχνικών εγκρίσεων αλλά μόνο με νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση. Και επειδή το Επενδυτικό Σχέδιο είναι ΕΝΙΑΙΟ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ, αν δεν ισχύει πια η ΚΥΑ για τις Σκουριές, δεν ισχύει ούτε για την Ολυμπιάδα ούτε για τις Μαύρες Πέτρες. Υπάρχει λοιπόν, εκτός από τη μεταλλουργία, και ένας ακόμα λόγος ουσιαστικής ακυρότητας της ΚΥΑ και όλων των αδειών και εγκρίσεων που έχουν δοθεί για το Υποέργο Σκουριών.

Αυτά είναι τα  αποτελέσματα μιας επένδυσης που σχεδιάστηκε στο πόδι και αδειοδοτήθηκε “νύχτα”. Κατά την άποψή μας, η κατάσταση έχει πλέον περιπλεχθεί  τόσο πολύ νομικά που δεν επιδέχεται διόρθωσης, με αυτή τη σύμβαση και με  αυτή την ΚΥΑ, όσο πρόθυμος να εξυπηρετήσει κι αν είναι ο κ. Σταθάκης. Και οι μέτοχοι της Eldorado δεν τρώνε κουτόχορτο.


4 απαντήσεις στο “Ρεσιτάλ εξαπάτησης από την Ελληνικός Χρυσός. Να πούμε μερικές αλήθειες; #skouries”

  1. Μπροστά στα τόσα αδιέξοδα που η ίδια η εταιρεία επισώρευσε με τους λανθεσμένους σχεδιασμούς της -από άγνοια ή από κουτοπόνηρη σκοπιμότητα, το ίδιο κακά και τα δύο- με κορυφαίο λάθος που καθόρισε την όλη πολιτική της την αρχική εκτίμηση πως πρόκειται να δραστηριοποιηθεί σε μια χώρα ευκαιρίας όπου μπορεί να κάνει ότι της καπνίσει, στρέφεται τώρα που τα πράγματα κυρίως στο μέτωπο των μετόχων της δεν πάνε καθόλου καλά στο βαρύ πυροβολικό της, το έσχατο όπλο της: τους εργαζόμενους. Που θέλει να τους μετατρέψει (και πάλι) σε στρατό εκβιαστικής πίεσης προς την κυβέρνηση. Εκτιμώντας, προφανώς, πως αυτό μπορεί να μην είναι και τόσο γκλαμουράτο, αλλά είναι ίσως πιο αποτελεσματικό από κάτι γελοία και άκαιρα “εγκαίνια”. Φαίνεται πως μετά την ακύρωση των εγκαινίων, ό,τι εξοικονομηθεί από τα κόστη για τα πυροτεχνήματα, τα φαγοπότια και τα ταξιδάκια των καλεσμένων θα διατεθεί για τις ανάγκες της “επιστράτευσης” και της δημοσιογραφικής της κάλυψης. Τελικά και η επιστράτευση ίσως αποδειχθεί εξίσου γκλαμουράτη.
    Θα περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε ποιοί πολιτικοί και μεγαλοδημοσιογράφοι -αν μας έμειναν κάποιοι από τους τελευταίους- αντί να πάνε κουστουμάτοι στα εγκαίνια θα φορέσουν πάλι στολή εκστρατείας: κράνη και φωσφορίζοντα γιλέκα.

  2. Ευ. Τζώρτζη: Τι κρύβει η νέα αντιπαράθεση στα ορυχεία Χαλκιδικής……

    …..Σε αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις από διεθνείς αναλυτές έχει οδηγηθεί η μετοχή της Eldorado Gold, η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Τορόντο και στη Νέα Υόρκη. Αιτία δεν είναι άλλη από την αβεβαιότητα που υπάρχει σε σχέση με την επένδυση στην Ελλάδα, γεγονός που έχει οδηγήσει και σε σημαντικό sell-off της μετοχής, με απώλειες που ξεπερνούν το 50% από τις αρχές του 2017. Την περασμένη εβδομάδα η Credit Suisse υποβάθμισε για δεύτερη φορά τη μετοχή της Eldorado σε σύσταση υποαπόδοσης και μείωσε την τιμή-στόχο από τα 3,25 δολάρια στα 2,40 δολάρια. Σύμφωνα με την Credit Suisse, αιτίες είναι «οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με τα έργα σε Ολυμπιάδα και Σκουριές και η νέα επαναξιολόγηση των χρονοδιαγραμμάτων και των κεφαλαιακών σχεδίων στην Ελλάδα υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων προκλήσεων». Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η αξιολόγηση του ελληνικού έργου της Eldorado θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή των εργασιών στις Σκουριές, προκειμένου η εταιρεία να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του Lamaque και να προστατεύσει τον ισολογισμό της. Η καναδική εταιρεία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αναθεωρήσει τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα

    https://energypress.gr/news/ey-tzortzi-ti-kryvei-i-nea-antiparathesi-sta-oryheia-halkidikis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.