Πολυπραγμοσύνης και πανταχού παρουσίας καθέκαστα #skouries


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ

Κάποια σχόλια δικά μου σε άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Τρίτης 13 Ιουνίου 2017 (συντάκτρια Χρύσα Λιάγγου), με τίτλο: «Βαρύς ο λογαριασμός για τη ΔΕΗ στο Αμύνταιο».

Κ: «Στο ερώτημα εάν το μοιραίο (κατολίσθηση πρανούς του ορυχείου Αμυνταίου) θα μπορούσε να αποφευχθεί οι επαΐοντες απαντούν μετά βεβαιότητας όχι. Η κατολίσθηση ήταν απολύτως προβλέψιμη εδώ και δύο χρόνια, όχι όμως το μέγεθος αυτής, που όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, τίναξε όλα τα δεδομένα στον αέρα».

Σχόλιο:

Η κατολίσθηση ήταν απόλυτα προβλέψιμη -και ως προς το μέγεθός της- ήδη από το 2009, οκτώ χρόνια δηλαδή πριν το συμβάν (βλέπε: «Είχαν δει την καταστροφή οκτώ χρόνια πριν..» Εφημερίδα ΕΙΔΗΣΕΙΣ, Τρίτη 13 Ιουνίου 2017, συντάκτης Αλέξανδρος Κόντης, και όσα δηλώνει εκεί ο συνάδελφος στο ΑΠΘ Θ. Τσάπανος).

Στο ίδιο παραπάνω άρθρο της Καθημερινής διαβάζω και σχολιάζω τα ακόλουθα:

Κ: «Το μόνο παρήγορο και ανακουφιστικό ταυτόχρονα είναι ότι δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε αυτό συνέβαλε η έγκαιρη από την αρμόδια γενική Διεύθυνση της ΔΕΗ παύση των εργασιών και απαγόρευση εισόδου στους εργαζομένους της Επιχείρησης από τις 3 Ιουνίου. «Εάν δεν είχαμε σταματήσει τις εργασίες στον χώρο του ορυχείου το πρωί του Σαββάτου στις 11 που έγινε η κατολίσθηση, θα βρισκόταν εκεί 200 με 300 άτομα» τονίζει στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος της ΔΕΗ.

Σχόλιο:

Υπήρξε παύση εργασιών και απαγόρευση εισόδου στους εργαζομένους της Επιχείρησης ήδη από τις 3 Ιουνίου -στον επικίνδυνο χώρο εννοείται- αλλά όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος δεν υπήρξε ανάλογη πρόβλεψη για την απομάκρυνση από τον ίδιο χώρο των εκσκαφέων. Ακόμα και αποδεχόμενοι το μάλλον φανερό πως ο συντάκτης του άρθρου της «Κ» τοποθέτησε λάθος το κόμμα στην πρότασή του (μετά τη λέξη κατολίσθηση, αντί μετά τη λέξη ορυχείου), από τις 3 μέχρι τις 11 Ιουνίου μεσολαβούν οκτώ μέρες, αρκετές για να έχει γίνει και η απομάκρυνση των εκσκαφέων και λοιπών εξαρτημάτων τους, όχι μόνο των εργαζομένων.

Κ: «Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο επιστημονικός τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ, καθηγητής εδαφομηχανικής του ΕΜΠ Μιχάλης Καββαδάς, προέβλεψε ακριβώς τη χρονική στιγμή της κατολίσθησης, όχι όμως την ένταση και το μέγεθός της. Είχε επισκεφθεί το ορυχείο την Πέμπτη και την Παρασκευή, μια ημέρα δηλαδή πριν συμβεί το μοιραίο, ενημέρωσε τους ιθύνοντες της ΔΕΗ ότι η κατολίσθηση βρίσκεται προ των πυλών. Υπέδειξε μάλιστα συγκεκριμένο μέρος τοποθέτησης των εκσκαφέων για την προστασία τους, οι οποίοι όμως καταπλακώθηκαν από τεράστιες μάζες αδρανών υλικών, μαζί με τους ιμάντες, τους ταινιοδρόμους του ορυχείου και φυσικά το κοίτασμα των 28. εκατ. τόνων λιγνίτη, που προορίζονταν για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 μεγαβάτ.».

Σχόλιο:

Ο επιστημονικός τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ επισκέφτηκε το ορυχείο μια μέρα πριν το συμβάν (γιατί τόσο καθυστερημένα αλήθεια;), επτά μέρες δηλαδή αφότου είχε διαπιστωθεί το προφανές και διατάχθηκε η παύση εργασιών και η απαγόρευση εισόδου των εργαζομένων στον επικίνδυνο χώρο. Και «υπέδειξε», ο επιστημονικός τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ, μια μέρα πριν το συμβάν, «το συγκεκριμένο μέρος τοποθέτησης των εκσκαφέων για την προστασία τους». Δεν διευκρινίζεται αν οι εκσκαφείς πρόλαβαν να μεταφερθούν εκεί που υπέδειξε ο τεχνικός σύμβουλος και από εκεί έγειραν και καταπλακώθηκαν ή αν δεν πρόλαβαν, εξαιτίας και της καθυστερημένης προσέλευσης του τεχνικού συμβούλου στο εξορυκτικό πεδίο. Δήλωσε δε την ίδια εκείνη μία ημέρα προ του συμβάντος ο τεχνικός σύμβουλος πως:

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων των Αναργύρων στο Αμύνταιο Φλώρινας, από την εκδήλωση ρωγματώσεων και μικρομετακινήσεων εδαφών στα πρανή εκσκαφής του ορυχείου της ΔΕΗ. Στις 24 Μαΐου εμφανίστηκαν τα πρώτα δείγματα ρωγματώσεων στα πρανή του ορυχείου Αμυνταίου, και μέχρι σήμερα παρατηρείται μια σταδιακή έξαρση του φαινόμενου. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι μετακινήσεις εδαφών εντός του ορυχείου έχουν αυξητικό ρυθμό, ξεκίνησαν με 200 mm την ημέρα, και έφτασαν σήμερα στα 600 mm την ημέρα.
Ο αν. καθηγητής Γεωτεχνικής του ΕΜΠ, που ως τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ επισκέφθηκε χθες την περιοχή του ρήγματος, παρατήρησε ότι υπάρχει επιδείνωση του φαινόμενου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά «αστοχία» στα πρανή του ορυχείου και να έχουμε μετακινήσεις εδαφών από 30 έως 40 μέτρα.
Επεσήμανε όμως, ότι απ’ τις μετρήσεις που πραγματοποιούν επί 24ώρου βάσεως οι τεχνικοί του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ, εμφανίζονται στοιχεία όπου δείχνουν ότι μπορεί αργότερα να έχουμε σταδιακή ύφεση του φαινόμενου». (Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων).

Σχόλιο:

Στις 24 Μαΐου 2017 λοιπόν εμφανίστηκαν τα πρώτα δείγματα ρωγματώσεων στα πρανή του ορυχείου. Τρείς μέρες πριν το συμβάν οι μετακινήσεις εδαφών, με αυξητικό ρυθμό, ξεκίνησαν από 200 mm τη μέρα και έφτασαν μια μέρα πριν το συμβάν στα 600 mm τη μέρα. Παρόλα αυτά, ο επιστημονικός τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ εμφανίζεται αυτήν την έσχατη μέρα καθησυχαστικός μάλλον, χωρίς να αποκλείσει βέβαια την πιθανότητα «αστοχίας» (sic) στα πρανή του ορυχείου και μετακινήσεις εδαφών από 30 έως 40 μέτρα. Όταν ο ρυθμός μετακινήσεως εδαφών είχε ήδη φτάσει στα …. 600 mm τη μέρα !!!

Μεταφέρω στοιχεία από τον πίνακα (αρ.7) που υπάρχει σε σεμιναριακές σημειώσεις του Μάριου Λεονάρδου (Ειδικού Στελέχους Α, Δ/ντή Ορυχείων της ΔΕΗ) με τίτλο: «Η ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΛΙΓΝΙΤΟΡΥΧΕΙΑ, Μέρος ΙΙ », όπου διαβάζουμε για την εκτίμηση της κατάστασης πρανούς βάσει της ταχύτητας μετακίνησης (mm / ημέρα), όταν η ταχύτητα συνδέεται με την εξέλιξη της εκσκαφής πως:

Ταχύτητα 0 mm – Κατάσταση πρανούς: Σταθερότητα

Ταχύτητα 0 έως 1 mm – Κατάσταση πρανούς: Αρχή της κατολίσθησης.

Ταχύτητα 1 έως 5 mm – Κατάσταση πρανούς: Ελεγχόμενη.

Ταχύτητα 6 έως 10 mm – Κατάσταση πρανούς: Επιδεινούμενη αλλά ανατάξιμη.

Ταχύτητα 11 έως 15 mm – Κατάσταση πρανούς: Δυσχερής έλεγχος.

Ταχύτητα 16 έως 20 mm – Κατάσταση πρανούς: Ελάχιστες δυνατότητες επιτυχούς ελέγχου.

Ταχύτητα άνω των 20 mm – Κατάσταση πρανούς: Εκτός ελέγχου. Επικείμενη κατάρρευση.

Όταν λοιπόν ο κ. επιστημονικός σύμβουλος της ΔΕΗ έκανε την παραπάνω όχι και πολύ ανησυχητική του δήλωση την προτεραία της κατάρρευσης, ο δείκτης επικινδυνότητας κατολίσθησης πρανούς ήταν ήδη τριάντα φορές πάνω από την κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως: «εκτός ελέγχου – επικείμενη κατάρρευση». Ο κ. επιστημονικός σύμβουλος της ΔΕΗ δηλαδή διαπίστωσε κάτι το οποίο ήταν ήδη εν ραγδαία εξελίξει και παραπάνω από πρόδηλο, πλην του μεγέθους του. Μαζί με τους κατοίκους των Αναργύρων είναι και ο κ. σύμβουλος πολύ τυχερός που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα, στο εργοτάξιο ή στον οικισμό των Αναργύρων.

Κ: «Καταλυτικός στην εξέλιξη αυτή ήταν ο ρόλος των αρχαιολογικών υπηρεσιών της περιοχής. «Εάν οι αρχαιολόγοι δεν είχαν δεσμεύσει το πάνω μέρος του κοιτάσματος, εγκλωβίζοντας περί τα 3,5 εκατ. τόνους και καθυστερώντας τις εργασίες του πρώτου εκσκαφέα, δεν θα αποφεύγαμε την κατολίσθηση, το πρόβλημα όμως θα ήταν σίγουρα μικρότερο» τονίζει αρμόδιο στέλεχος της ΔΕΗ».

Σχόλιο:

Ιδού λοιπόν ο (άλλος από εμάς) κύριος φταίχτης με τον καταλυτικό του ρόλο: η αρχαιολογική υπηρεσία. Που δέσμευσε το πάνω μέρος του κοιτάσματος. Και καθυστέρησε τις εργασίες του πρώτου εκσκαφέα. Όμως:

Στο κάτω μέρος του κοιτάσματος και περί αυτό, που δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει δεσμεύσει η αρχαιολογική υπηρεσία, ίσως υπήρξαν εξορυκτικές επεμβάσεις από τη ΔΕΗ, οπότε μπορεί το γεγονός αυτό ακριβώς να ήταν ο φταίχτης και ο καταλυτικός παράγοντας της μεγάλης σε μέγεθος κατολίσθησης, όχι η όποια δέσμευση από την αρχαιολογική υπηρεσία τμήματος του πάνω μέρους του πρανούς.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν η ΔΕΗ, όχι η αρχαιολογική υπηρεσία, η υπεύθυνη για τη λήψη όλων και όποιων μέτρων απαιτούνταν για τον αποκλεισμό επικίνδυνων αστοχιών υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Με δεδομένη δηλαδή τη συγκεκριμένη δέσμευση του συγκεκριμένου πάνω μέρους του κοιτάσματος. Και σε αυτό της το καθήκον ασφαλώς και έπρεπε να έχει συμβάλλει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ΔΕΗ καθηγητής κ. Μ. Καββαδάς.

Σχόλιο τελευταίο, εκτός των αναγραφομένων στο άρθρο της Καθημερινής:

Ο καθηγητής κ. Μ. Καββαδάς έχει ένα πολύ εντυπωσιακό βιογραφικό, με καλές σπουδές και πολύ μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιευμάτων. Είναι όμως εξαιρετικά πολυπράγμων και με συμμετοχές σε, αναρίθμητο θα μπορούσα να πω, πλήθος τεχνικών επιτροπών. Τόσο, ώστε να θαυμάζει κανείς το ότι βρίσκει επαρκή χρόνο για να εκτελεί με πληρότητα όλα του τα καθήκοντα. Στα οποία προστέθηκε από προχτές και η συμμετοχή του στην επιτροπή που θα διερευνήσει τα αίτια της συγκεκριμένης κατολίσθησης στους Αναργύρους.

Μεταξύ των πολλών άλλων, διαβάζω στο βιογραφικό του, πως ο κ. Καββαδάς ήταν και γεωτεχνικός σύμβουλος του μελετητή (ΟΚ Μελετητική ΑΕ) στο σχεδιασμό των φραγμάτων τελμάτων των ορυχείων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Αυτό το τελευταίο, σε εμένα προσωπικά, δημιουργεί μια αίσθηση αβεβαιότητας και ανασφάλειας ως προς την καλή υγεία και μακροημέρευση των φραγμάτων αυτών, δεν ξεκαθάρισα ακόμα γιατί.

Το βιογραφικό του κ. Μ. Καββαδά:

http://users.ntua.gr/kavvadas/MK%20RESUME%20GR.pdf

 


13 απαντήσεις στο “Πολυπραγμοσύνης και πανταχού παρουσίας καθέκαστα #skouries”

 1. η κατολίσθηση έχει επηρεάσει την λειτουργιά ΑΗΣ Αμύνταιου(650 MW) και σε συνέχεια τον ΑΗΣ Μελίτης(350 MW) την συγκρίνω με το …. Τσερνομπίλ

 2. Ωραία τα σεμινάρια του ΔΡ. Μάριου ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ για τις κατολισθήσεις και κυρίως η
  τελευταία παράγραφος. Από εκεί και πέρα τι έγινε για να ληφθούν τα
  απαραίτητα μέτρα??? Ποιός όφειλε να λάβει υπόψη του τα όσα
  περιλαμβάνει η εν λόγω μελέτη??Δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, αφού
  είνα ξεκάθαρο ότι σε όλους ήταν γνωστά τα ρήγματα και ο τρόπος που
  αυτά “προειδοποιούν” πολλούς μήνες πρίν???

 3. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  ΠΛΗΓΩΘΗΚΕ ΤΟ ΓΟΗΤΡΟ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

  ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ-ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

  ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ

  Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διανύουμε, η πληγωμένη και χειμαζόμενη οικονομικά επιχείρηση δέχεται νέο ισχυρό πλήγμα, νεο ισχυρό χτύπημα με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Το ορυχείο που τροφοδοτούσε κύρια τον ΑΗΣ Αμυνταίου δεν κατέρρευσε αλλά διαλύθηκε!!! Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι επιπτώσεις για την επιχείρηση είναι μεγάλες.

  ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ

  Είχαν προειδοποιήσεις, είχαν μηνύματα, ήταν προβλέψιμη η κατάρρευση, την έβλεπαν να έρχεται ΚΙ ΟΜΩΣ η μη έγκαιρη παρέμβαση σε συνδυασμό με την αδιαφορία και την ανευθυνότητα οδήγησαν στο καταστροφικό αποτέλεσμα.

  Συναδέλφισσες-οι

  Στην ΕΤΕ/ΔΕΗ δεν είμαστε ανθρωποφάγοι ούτε αναζητούμε εξιλαστήρια θύματα.

  Ο γενικός απολογισμός της ζημιάς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της διοίκησης ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι τεράστιος μπροστά στην μικρή προσφορά και του ενδιαφέροντος των υπευθύνων για την επιχείρηση.

  Όμως όταν καταρρέει κατ’ αυτό τον τρόπο και σ’ αυτή την έκταση ένα ορυχείο με αποτέλεσμα:

  860 μόνιμοι εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς δουλειά και άλλοι

  500 εργολαβικοί εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο, δεν επιτρέπεται τρείς μέρες τώρα να μην αναλαμβάνει κανείς την παραμικρή ευθύνη και το μόνο που να ακούγεται είναι διάφορες δικαιολογίες, όπως ότι φταίει ένα ρήγμα που υπάρχει στη περιοχή και η αρχαιολογική υπηρεσία.

  Ακόμα και να είναι έτσι

  ü δεν οφείλαμε να έχουμε προβλέψει τους κινδύνους που γεννούσε η ύπαρξη του ρήγματος;

  ü δεν οφείλαμε να είχαμε καταστήσει υπεύθυνους και κυρίως να έχουμε σταματήσει προειδοποιώντας τους εγγράφως για τις τυχόν ευθύνες τους, τους επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας ;

  Αλλά και από τη στιγμή που άρχισε το φαινόμενο να «φωνάζει» ότι επίκειται κατάρρευση, εκ του αποτελέσματος ( όπου καταπλακώθηκαν 4 από τους 6 εκσκαφείς ) μπορεί κανείς να πει ότι εκτιμήθηκε σωστά η ένταση το μήκος και το βάθος του γεωλογικού φαινομένου;

  ΟΧΙ

  Οι εκτιμήσεις τους δεν επαληθεύτηκαν και προσπαθούν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα μιλώντας για κλυδωνισμούς και αναταράξεις λες και πρόκειται για αεροσκάφος που έπεσε σε σωρεία ακραίων καιρικών φαινομένων.

  Γι’ αυτό με αίσθημα ευθύνης και με κάθε σοβαρότητα αναλογιζόμενοι τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές που περνά η επιχείρηση αναμένουμε και ζητούμε να πέσει άπλετο φως στο πώς και γιατί συντελέστηκε αυτή η κατάρρευση. Στο πως και γιατί δεν εκτιμήθηκε σωστά η ένταση και το μήκος της εκτόνωσης.

  Ο λόγος που το κάνουμε δεν έχει να κάνει με καμία τιμωρητική διάθεση σε κανέναν.

  Ο λόγος που το κάνουμε έχει να κάνει με ότι σ’ αυτή την επιχείρηση ο καθένας έχει το ρόλο του, τη θέση του, το μισθό του και τις ευθύνες του.

  Εμείς και τα άλλα σωματεία που κατά κύριο λόγο εκπροσωπούμε εργαζόμενους στη πρώτη γραμμή χάσαμε πολλές φορές συναδέλφους μας , (μόνιμους και εργολαβικούς) που θάφτηκαν κάτω από το λιγνίτη που έγιναν ένα με το λιγνίτη.

  Θα πει κανείς εμάς η «μοίρα» μας ως εργαζόμενοι είναι να είμαστε εκεί στη πρώτη γραμμή.

  Συμφωνούμε ο καθένας έχει τη θέση του στην παραγωγική αλυσίδα.

  Κάποιοι άλλοι συνάδελφοι ( και αυτό το σεβόμαστε) έχουν την ευθύνη της υπογραφής .

  Άραγε θα την αναλάβουν ;

  κ Πρόεδρε χωρίς το ύφος αυτών που τα ξέρουν όλα επειδή υπάρχει αγωνία και ανασφάλεια στο προσωπικό

  1)Σας ζητούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες να ενημερωθεί το προσωπικό του ορυχείου και του ΑΗΣ Αμυνταίου και να απαντηθούν τα εύλογα ερωτήματά του.
  Όπως όλοι λέμε ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο σημαντικότερος.

  2)Η ΕΤΕ/ΔΕΗ επικροτεί και στηρίζει την απόφαση για μετεγκατάσταση των Αναργύρων και επισημαίνει ότι κακώς δεν είχε γίνει.
  Κανείς μας δεν θα αισθανόταν ασφαλής αν ήμασταν στη θέση τους.

  Χρόνια τώρα φώναζαν και δεν τους ακούγαμε.

  Η συγκρότηση δύο(2) επιτροπών για το ίδιο θέμα από την ΔΕΗ και το Υπουργείο δεν μας προκαλεί εντύπωση. Απλά αναδεικνύει και αποδεικνύει τις αντιθέσεις, τη διαφορετικότητα και γενικά τη δυσαρμονία των σχέσεων Υπουργείου και Διοίκησης. Θυμίζει το … δύο ξένοι στο ίδιο σπίτι.

  Θυμίζουμε και τονίζουμε ότι η ΔΕΗ, η πρώτη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας που κάποιοι θέλουν και επιθυμούν να τη μετατρέψουν από ΓΙΓΑΝΤΑ ΣΕ ΝΑΝΟ δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια και ερασιτεχνισμούς.

  Η ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΥΛΟΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠ΄ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

  Το έγκλημα που διαπράχθηκε στο Αμύνταιο δε συγχωρείται και δεν παραγράφεται.

  ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ/ΚΗΕ

 4. Και μιας οι τεχνίτες στην ανακοίνωση τους λένε για … “Το έγκλημα που διαπράχθηκε στο Αμύνταιο δε συγχωρείται και δεν παραγράφεται.” εγώ (για χρόνια πρώην επιθεωρητής ΔΕΗ) με αυτά που έζησα , είδα και διαθέτω δημοσιευμένα στοιχεία ακόμα από το 1995 ομιλώ για προμελετημένο έγκλημα

 5. Aυτός ήταν και ο λόγος που αμέσως έστειλα επώνυμα την αναφορά -καταγγελία στους αρμοδίους εισαγγελείς της χώρας και την δημοσίευσα ,δίχως μέχρι τώρα απάντηση ( εξαίρεση τον Συνήγορο του Πολίτη )

  https://kokinokamini.blogspot.gr/2017/06/blog-post_57.html

 6. Marios Leonardos

  Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, Ο ΑΛ ΓΚΟΡ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΑΝΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΒΟΝΤΟΡΟΥ
  Μετά την απώλεια του λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου, την οποία είχα δημοσίως και γραπτώς προείπει δεκαπέντε ημέρες πριν το συμβάν, δέχτηκα πολλά τηλεφωνήματα περί της επικείμενης συμμετοχής μου στις επιτροπές διερεύνησης του φαινομένου. Διαβεβαίωσα όλους ότι δεν πρόκειται να κληθώ να συμμετάσχω σε κάποια επιτροπή, γιατί αυτές, συνήθως, εξυπηρετούν σκοπιμότητες και όχι την αναζήτηση της αλήθειας. Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες σε αυτές συνήθως καλούνται να εφαρμόσουν τον «Νόμο του λογικού επιχειρήματος» που αποδίδεται στον Αλ Γκόρ: «Όλα είναι δυνατά εφόσον δεν γνωρίζετε το θέμα με το οποίο ασχολείσθε». Και επειδή θα μού ήταν αδύνατο να εφαρμόσω τον εν λόγω νόμο, πήγα στην Κάρυστο για γεωργικές εργασίες και ψάρεμα προς τον Καβοντόρο. Το εξαιρετικό τοπίο και τα διερχόμενα μελανούρια στο Κάβο Μαντέλο δικαίωσαν την επιλογή μου.

 7. Η Επιτροπή Παναγιωτάκη θα κάνει ακριβώς αυτό που έγραψα . Δηλαδή προστασία της ΔΕΗ έναντι του Εισαγγελέα!!!

 8. Η ανοδική τροχιά μετοχής της ΔΕΗ που έφτασε μέχρι τα 4,59 ευρώ διακόπηκε απότομα μετά τη γνωστοποίηση των όρων του “curve out”, ενώ στη συνέχεια, μετά την καταστροφή στο Αμύνταιο, η μετοχή έπεσε έως και τα 3,72 ευρώ.Η συνέχεια σήμερα

 9. Μετά την κατολίσθηση στο Αμύνταιο που έθεσε εκτός λειτουργίας του δύο σταθμούς και το ορυχείο της περιοχής καταρρέει η προσπάθεια της ΔΕΗ να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της τις λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου, της Μεγαλόπολης και της Μελίτης Η ανατροπή σιωπηρά και ανεπίσημα αποτιμάται ήδη ως η μεγαλύτερη έμμεση ζημία για την ΔΕΗ, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε μάχη για να κρατήσει εκτός πωλητηρίου τα ισχυρά λιγνιτικά assets του Αγίου Δημητρίου και της Μεγαλόπολης και τώρα βλέπει να τη χάνει.
  Η κατολίσθηση του Αμυνταίου έσβησε ότι σενάριο είχε γραφτεί μέχρι εκείνη τη στιγμή και ξαναγράφονται από την αρχή με τους συμβούλους της ΔΕΗ (McKinsey) και του υπουργείου (Lazard) να εκτιμούν ότι η «εξίσωση» δύσκολα επιλύεται και σε κάθε περίπτωση δύσκολα μέχρι τον Ιούλιο. Η κατολίσθηση του Αμυνταίου για όσους γνωρίζουν δεν αφήνει στον παλιό μου συνάδελφο-καριερίστα κ. Παναγιωτάκη κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης να μείνει εκτός «πωλητηρίου» ο ΑΗΣ Μελίτης, ενώ φέρνει το «πωλητήριο» πολύ κοντά στους ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και Μεγαλόπολης.
  Η εξέλιξη αυτή αποδυναμώνει το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ και την θέση της έναντι των ανταγωνιστών της στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, κόστος που δεν αναμένεται να καταγραφεί στα αναμενόμενα πορίσματα για τις επιπτώσεις από την κατολίσθηση του Αμυνταίου.
  Η αδυναμία της ΔΕΗ να αξιοποιήσει πλήρως τις εναπομείνασες ώρες λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου (17.000 ώρες έως το τέλος του 2019) και την εκμετάλλευση του κοιτάσματος των 30 εκατ. τόνων που καταπλακώθηκε από τα χώματα, όπως είχε σχεδιάσει, στο πλαίσιο της βελτίωσης της αποδοτικότητας του παραγωγικού της δυναμικού και της λειτουργικής της κερδοφορίας, αποτελεί μια ακόμη έμμεση ζημιά που δεν πρόκειται να καταγραφεί από τις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων.
  Κουβέντα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής και για το μισθολογικό κόστος των 800 συνολικά εργαζομένων (550 στο ορυχείο και 250 στις δύο μονάδες του Αμυνταίου) που έμειναν χωρίς αντικείμενο.

 10. σημερα η ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατέγραψε απώλειες που φτάνουν το 47%, στα 2,03 ευρώ, από 3,83 ευρώ που άρχισε στη συνεδρίαση..

 11. Μια απάντηση στο δημοσίευμα το Σαραντη που δημοσιεύθηκε στο blog του eergypress
  Η κατολίσθηση του Αμυνταίου και οι ενέργειες των Λιγνιτωρύχων του Ορυχείου

  20 06 2017 | 09:50
  Με αφορμή το κείμενο του ομότιμου καθηγητή ΑΠΘ Σαράντη Δημητριάδη, για την κατολίσθηση του Ορυχείου, όπου απάντησα αλλά λόγω του Σ/Κ λίγοι θα το πρόσεξαν, θα επιθυμούσα να το ξαναφέρω στη σελίδα (με μικρές απαραίτητες διορθώσεις) για να μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε τις ενέργειες των εργαζομένων και της ΔΕΗ.

  Αγαπητέ κε Σαράντη Δημητριάδη

  Κύριε καθηγητά της Γεωλογίας του ΑΠΘ

  Με ενδιαφέρον και με έκπληξη για το θαρραλέον του χαρακτήρα σας διάβασα το άρθρο σας με τα σχόλια για τις ενέργειες που έγιναν στο Ορυχείο Αμυνταίου, όπου λοιδωρείτε το προσωπικό, τα στελέχη και τη ΔΕΗ, που δεν μπόρεσαν να διασώσουν τους 3 μκρότερους από τους 6 εκσκαφείς του ορυχείου.

  Πιθανόν να μη γνωρίζετε ότι οι 3 μεγάλοι ζυγίζουν πάνω από 4000 τονους έκαστος και οι μικροί 1200 τονους. Μου κάνει εντύπωση αλήθεια ότι ενώ μας κατηγορείτε ότι δεν εγκαταλείφθηκε τα ορυχείο στα 20 mm μετακίνηση/ημέρα (όπως αναφέρει ο κος Λεονάρδος στις σημειώσεις του αλλά δεν γνωρίζετε ότι οι μετρήσεις αυτές –που παρουσιάζετε-αφορούσαν τη Μεγαλόπολη, με εντελώς διαφορετικά εδαφικά χαρακτηριστικά και συνθήκες –παλαιότερης- κατολίσθησης, διότι στο ΛΚΔΜ εξορύξαμε λιγνίτη στα Βόρεια πρανή του Ορυχείου Καρδιάς τα τελευταία 9 χρόνια, χωρίς να μας πέσουν, με μετακινήσεις από 100-400 mm και αρκετά παραπάνω την ημέρα, άρα κάθε περίπτωση διαφορετική), δεν απορείτε πως έγιναν όλες αυτές οι ενέργειες μέσα σε περιβάλλον 100 mm /ημέρα. ( Αν εγκαταλείπαμε τα ορυχεία από τα 20mm μετακίνηση/ημέρα εδώ και δεκαετίες δε θα είχαμε καμία λιγνιτική παραγωγή στη χώρα)

  Αντί λοιπόν να απορείτε πώς τα στελέχη και το προσωπικό, οι λιγνιτωρύχοι, που κατόρθωσαν μέσα σε αυτό το έντονα κινητικά ορυχείο, με ρωγμές και αυξητικά νούμερα, με προσοχή και παρατήρηση και έλεγχο μη γίνει κάτι απότομα και ανεξέλεγκτα, εν ολίγοις με αυταπάρνηση και γνώση ταυτόχρονα, να καταφέρουν τα παρακάτω:

  -Να διασώσουν όλο τον κινητό στόλο του ορυχείου (δεκάδες βαριά χωματουργικά μηχανήματα).

  -Να διακόψουν την ηλεκτροδότηση σε σειρά υποσταθμών, να τους μεταφέρουν σε ασφαλείς θέσεις.

  -Να κάνουν το ίδιο για εκατοντάδες μέτρα ταινιοδρομικού υλικού, ιμάντες, βαριά έδρανα-τελάρα ταινιοδρόμων, κεφαλές μαζί και τις βαριές ταινίες.

  (Χωρίς τα παραπάνω κανένα ορυχείο δεν μπορεί να δουλέψει όσους εκσκαφείς και να έχει).

  -Να μετακινήσουν τα 3 τεράστια μηχανήματα σε ασφαλέστερες θέσεις. Εχετε δει τέτοιο μηχάνημα να κινείται άραγε? Τα υπόλοιπα 3 μικρότερα πάλι σε ασφαλέστερες θέσεις (ασχέτως αν επλήγησαν διότι πολύ απλά αυτές ήταν οι καλύτερες –μεταλλευτικά-επιλογές, δεν μπορείς να τα σηκώσεις με ελικόπτερο, μέσα από στο ορυχείο). Χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

  Αντί λοιπόν να επαινείτε τις γιγάντιες προσπάθειες του προσωπικού μας από τον τελευταίο εργάτη μέχρι το Δ/ντή, που κατόρθωσαν και έσωσαν το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, εσείς παριστάνετε το δικαστή η μάλλον τον ποντικό του τραγουδιού που έλεγε στους άλλους να κρεμάσουν κουδούνια στην ουρά του γάτου (αφοί Κατσιμίχα), κανείς όμως δεν τόλμαγε.

  Ηταν μια τεράστια κατολίσθηση όπως δεκάδες άλλες παγκοσμίως σε μεγάλα ορυχεία και εμείς καταφέραμε αυτά τα παραπάνω. Αλήθεια έχετε γνώσεις περί μεγάλων βιομηχανικών και μεταλλευτικών δυστυχημάτων, να μας διδάξετε? Σας περιμένουμε καλοπροαίρετα.

  Εμείς τολμάμε και στα δύσκολα κε καθηγητά, τα έχουμε ξαναπεράσει αυτά και ο Ελληνικός λαός δε θα στερηθεί το ρεύμα του.

  * O κ. Στέργιος Μποζίνης είναι Μεταλλειολόγος Μεταλλουργός ΕΜΠ, Δ/ντής Ανθρώπινου Δυναμικού/Υγεία-Ασφάλεια-Εκπαίδευση/ΔΕΛΚΔΜ-ΔΕΗ και εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ της Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Μεταλλειολόγων

  Σημ: Οι πιο πάνω απόψεις είναι καθαρά προσωπικές και δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της ΔΕΗ

  https://energypress.gr/news/i-katolisthisi-toy-amyntaioy-kai-oi-energeies-ton-lignitoryhon-toy-oryheioy

 12. Mια δική μου παρατήρηση -απάντηση σε ότι αναφέρει ο παλιός μου συνάδελφος Στεριος Μποζινης

  Η κατολίσθηση επήλθε δια πράξεων ή παραλείψεων των εναγομένων και παρά το γεγονος οτι υπηρχαν, απο ημερων, σαφεις ενδειξεις περι της επικειμενης περιουσιακης ζημιας…Σημειώνω επίσης οτι τα αρχικά υποτυπώδη προληπτικά μέτρα (περιορισμένη οπισθοχώρηση ενος μονο εκσκαφέα) έγιναν κατά παράβαση των επιστημονικων δεδομένων και της κοινής πρακτικής που προέβλεπαν κατολίσθηση σε μεγαλύτερο πλάτος. Ομοιως δεν υπολογίστηκε ο όγκος των υπο κατολίσθηση μαζών προκειμένου να τεκμηριωθεί η απόσταση στην οποια θα κατέληγαν, μετα την κατολίσθηση
  Υ.Γ.πως έγινε και στην επιτροπή Παναγιωτακη αυτοί που συμμετέχουν είναι όλοι μεταλλιολογοι (ούτε ένας γεωλόγος) …και κατά διαβολική σύμπτωση μελοι του Κυβερνητικού Κόμματος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.