Κ. Λουπασάκης, καθηγητής ΕΜΠ: Προσοχή, για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές στους Αναργύρους – Το φαινόμενο στο Ορυχείο Αμυνταίου δεν θα υποχωρήσει σε 48 ώρες


Από e-ptolemeos.gr

Κώδωνα κινδύνου για την επικινδυνότητα των κτισμάτων στο αποκλεισμένο τμήμα του οικισμού των Αναργύρων Φλώρινας, μετά την τεράστια κατολίσθηση που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στο γειτονικό ορυχείο Αμυνταίου, κρούει ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Μεταλλειολόγος& Πολιτικός Μηχανικός, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, ο οποίος μελετά το φαινόμενο που εκδηλώνεται στους Αναργύρους από το 2006 ανελλιπώς.

Ταυτόχρονα, εφιστά την προσοχή για το φαινόμενο (μεγάλη κατολίσθηση) που σημειώθηκε στο ορυχείο Αμυνταίου, καθώς όπως λέει, το φαινόμενο αυτό δεν είναι σεισμός για να ηρεμήσει μέσα σε 48 ώρες.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Δευτέρα στους Αναργύρους, ο Καθηγητής κ. Λουπασάκης ανέφερε ότι στην περιοχή «έχουμε δύο ανεξάρτητα καταστροφικά φαινόμενα, τα οποία είναι και τα δύο ανθρωπογενή. Έχουμε εδαφικές υποχωρήσεις και έχουμε και την κατολίσθηση πρόσφατα (στο ορυχείο Αμυνταίου) η οποία ήρθε να πλήξει το χωριό αυτή τη στιγμή».

Σημείωσε ότι πως σε ό,τι αφορά τις εδαφικές μετακινήσεις, αυτές παρατηρούνται στην περίμετρο του ορυχείου σε μια ακτίνα η οποία είναι μεταβαλλόμενη, από δύο χιλμ. σε κάποιες περιοχές και σε κάποιες μειώνεται «και τα φαινόμενα αυτά οφείλονται στην ταπείνωση (χαμήλωμα) της επιφάνειας των υπόγειων υδροφορέων». Καθώς, όπως εξήγησε, «το ορυχείο λειτουργεί ως ένα τεράστιο φρέαρ (πηγάδι), το οποίο υποβιβάζει τη στάθμη των υπόγειων υδροφορέων, και μέσα σε αυτή τη ζώνη έχουμε καθιζήσεις οι οποίες έχουν δώσει εδαφικές διαρρήξεις, λόγω του ότι είναι διαφορικές, δηλαδή δεν είναι ομοιόμορφα με τον ίδιο τρόπο κατανεμημένοι σε όλη την περιοχή».

«Εμείς», είπε, «έχουμε καταγράψει από το 2006 τις ζημιές που έχουν γίνει στους Αναργύρους, αλλά παράλληλα ρωγμές έχουν καταγραφεί και στα Βαλτόνερα και στον Φανό, και επίσης έχουν εντοπίσει εξελίξεις και στο Πεδινό. Οι Ανάργυροι είναι το χωριό στο οποίο υπάρχουν οι μεγαλύτερες ρωγμές με την κατανομή των διαρρήξεων».

Απέδωσε ευθέως την κατολίσθηση στο ορυχείο στη δραστηριότητα της ΔΕΗ, λέγοντας: «Η κατολίσθηση σημειώθηκε πάλι εξ αιτίας ανθρωπογενών παρεμβάσεων σε ένα πρανές μιας μεταλλευτικής στάθμης. Αυτές οι αστοχίες λαμβάνουν χώρα όταν έχουμε για κάποιο λόγο αύξηση της επιφάνειας των υπόγειων υδάτων, όταν ανεβαίνουν τα νερά, και επίσης μπορεί να συμβούν και εξ αιτίας κάποιας σεισμικής δόνησης. Είναι ένα ανθρωπογενές καταστροφικό φαινόμενο.

Εξέφρασε μάλιστα διαμετρικά αντίθετη άποψη από τη ΔΕΗ για τη διάρκεια της επικινδυνότητας του φαινομένου της κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου, λέγοντας: «Επειδή άκουσα κάποιες εκτιμήσεις ότι σε 48 ώρες θα ηρεμήσει το φαινόμενο, αυτό δεν θα ηρεμήσει αν δεν βεβαιωθούμε ότι έχει ηρεμήσει. Δηλαδή του χρόνου τέτοιο καιρό- ενώ όλο τον χειμώνα να μην έχει συμβεί τίποτε, μπορεί να εκδηλωθεί μια νέα αστοχία η οποία θα μεταφέρει το μέτωπο προς τα μετόπισθεν και να πλήξει πλέον οικίες.  Άρα δεν πρέπει να επαναπαυθούμε. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, γιατί δεν είναι σεισμός ο οποίος θα κάνει τον κύκλο του και μέσα σε 48 ώρες μπορεί να ηρεμήσει. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές εξ αιτίας αυτής της παρανόησης».

Ο κ. Λουπασάκης εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι ο οικισμός των Αναργύρων «αυτή τη στιγμή- από μια πολύ πρόχειρη εκτίμηση- μέχρι εκεί που είναι τοποθετημένο το περιπολικό δεν θεωρώ ότι κινδυνεύει να πληγεί από μία κατολίσθηση. Αλλά εκεί που είναι το περιπολικό και προς το ορυχείο καλό θα ήταν για την ασφάλεια του κόσμου να μην υπάρχει κανείς εκεί πέρα»  Υπογράμμισε δε ότι «αυτό που πρέπει να προσέξουμε δεν είναι μόνο το χωριό. Είναι και ο κάμπος, υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες, υπάρχουν δίκτυα, υπάρχουν στάνες, να δούμε ποιες περιοχές είναι επικίνδυνες γιατί και εκεί υπάρχει μια δραστηριότητα.».

Σημείωσε επίσης ότι η αστοχία των πρανών που μπορεί να πλήξει άμεσα το χωριό περιορίζεται σε μια ακτίνα γύρω από το ορυχείο και «εάν οι διαφορικές παραμορφώσεις έρθουν και χτυπήσουν ένα κτήριο που δεν είναι σωστά θεμελιωμένο μπορεί να οδηγήσουν στην κατεδάφισή του, παράδειγμα στα Βαλτόνερα που αναγκάστηκαν να κατεδαφίσουν σπίτι. Δεν είναι ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να σε βρει ξαφνικά. Θεωρητικά όλος ο οικισμός έχει πρόβλημα αλλά για να διαχωρίσουμε τον βαθμό επικινδυνότητας, άμεσα επικίνδυνο είναι το τμήμα της κατολισθαίνουσας μάζας. Πρέπει εκεί να μην πάει κανείς».

Στην ερώτηση τέλος για το αν μπορούν οι κάτοικοι να προσεγγίσουν τα σπίτια τους την αποκλεισμένη περιοχή των Αναργύρων, ήταν κατηγορηματικός: «Εγώ δεν θα έστελνα τα παιδιά μου εκεί, δεν το συζητάμε καν να ζήσουν εκεί».


3 απαντήσεις στο “Κ. Λουπασάκης, καθηγητής ΕΜΠ: Προσοχή, για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές στους Αναργύρους – Το φαινόμενο στο Ορυχείο Αμυνταίου δεν θα υποχωρήσει σε 48 ώρες”

 1. Marios Leonardos
  12 Ιουνίου στις 5:37 μ.μ. · Αθήνα, Attica ·
  ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Ο ΕΚΣΚΑΦΕΑΣ Ε1 ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
  Η κατολίσθηση του Αμυνταίου θα δίνει μετακινήσεις και διεύρυσνη για μεγάλο χρονικό διάστημα (έτη)

 2. συμπεράσματα απο μελέτη του δρ. Μ.Λεοναρδου “Η ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ” Ιανουάριος 2017

  1. Οι κατολισθήσεις στα ορυχεία είναι σύνθετης μορφής
  2. Το επίπεδο τμήμα της κατολίσθησης ακολουθεί ωρισμένο στρώμα
  3. Η κατολίσθηση ελέγχεται από τη διατμητική αντοχή που αναπτύσσεται στο
  επίπεδο τμήμα της
  4. Οι μετακινήσεις στο επίπεδο τμήμα αρχίζουν πολύ πριν από την εμφάνιση της
  ρωγμής
  5. Ο έλεγχος της ευστάθειας μπορεί να ενσωματωθεί τις εργασίες της
  εκμετάλλευσης.
  Η εκτίμηση της κατάστασης του πρανούς γίνεται βάσει της ταχύτητας
  μετακίνησης.Γιά τη διάκριση μεταξύ παλινδρομούσας αστάθειας και
  εξελισσόμενης αστοχίας είναι απαραίτητη
  • H ύπαρξη μακροχρόνιων και συστηματικών μετρήσεων των
  μικρομετακινήσεων των πρανών και
  • Η γνώση του μηχανισμού αστοχίας (Μελέτη + παρατηρήσεις από κλισιόμετρα)
  Παλινδρόμηση:
  • Η παλινδρόμηση υποβαθμίζει την ευστάθεια του πρανούς δημιουργώντας νέες
  ρωγμές.
  • Στις ρωγμές κατεισδύουν επιφανειακά νερά που επιτείνουν τις μετακινήσεις.
  • Η παλινδρόμηση μπορεί να μετατραπεί σε εξελισσόμενη αστοχία.
  • Η εκμετάλλευση με παλινδρομούντα πρανή απαιτεί σχεδίαση και συστηματική
  παρακολούθηση.
  • Εμπρός από πρανές που παλινδρομεί, οι κατώτεροι εκσκαφείς πρέπει να
  τερματίζουν με διαφορά περίπου 7 – 10 ημερών.
  Οι καταρρεύσεις στα τελικά πρανή των ορυχείων:
  • Δεν συμβαίνουν ξαφνικά
  • Δεν συμβαίνουν χωρίς κάποια προειδοποίηση
  Γενικά οι κατολισθήσεις μπορούν να εντοπισθούν μήνες πρίν
  από την εμφάνιση της πρώτης ρωγμής ώστε να υπάρχει καιρός
  γιά λήψη μέτρων σταθεροποίησης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.