Τεράστια κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου, εκκενώθηκαν σπίτια στους Ανάργυρους (βίντεο) #skouries


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων μετά την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου – Μεγάλη καταστροφή του βαρέος εξοπλισμού του ορυχείου, αφού οι τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς έχουν κυριολεκτικά συνθλιβεί και έχουν θαφτεί από τόνους χωμάτων με αποτέλεσμα η λειτουργία του να καταστεί αδύνατη.

“H κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου βάζει στο τραπέζι και την γεωλογική κατάσταση στα άλλα Ορυχεία, Νότιο Πεδίο, Μαυροπηγή, Καρδιά. Να δούμε τώρα, οι εκσκαφές πραγματοποιούνταν στο Αμύνταιο στα 200 μέτρα. Για τη νέα Μονάδα 5 (υπό κατασκευή) προβλέπεται ως τροφοδότης το Ορυχείο Ποντοκώμης οπού ο λιγνίτης είναι στα 300-400 μέτρα. Τι θα γίνει, σκέφτηκαν οι αρμόδιοι;”.

Σε ξενοδοχεία της περιοχής μεταφέρθηκαν οι κάτοικοι των Αναργύρων, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο.

Αργά χτες το απόγευμα έφθασε για αυτοψία στο σημείο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ περιηγήθηκε σε όλο το μέτωπο της κατολίσθησης που έχει συνθλίψει όλο τον βαρύ εξοπλισμό και τους τέσσερις από τους έξι καδοφόρους εκσκαφείς.

Ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία του ορυχείου Αμυνταίου στην οποία έλαβαν μέρος η γενική διευθύντρια Ορυχείων Όλγα Κουρίδου, ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου δυτικής Μακεδονίας Στέφανος Παλαβός, ο διευθυντής του ορυχείου Αμυνταίου Οδυσσέας Σούλης, εξειδικευμένοι τεχνικοί και επιστήμονες της επιχείρησης.

Έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και αποφασίστηκαν ορισμένα άμεσα μέτρα όπως η καθολική απαγόρευση προσέγγισης στο σημείο από μη ειδικευμένα άτομα μιας και, όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, «τα δευτερογενή φαινόμενα της κυρίας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΔΕΗ θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές που αποφάσισαν την εκκένωση του χωριού και δύο λεωφορεία της επιχείρησης μετέφεραν τους κατοίκους στα ξενοδοχεία της περιοχής.

Από μια πρώτη εκτίμηση των επιστημόνων της επιχείρησης, φαίνεται ότι, εξαιτίας της κατολίσθησης, οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης από αυτές που ανέμεναν και αγγίζουν τα 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Στην ανακοίνωση της η ΔΕΗ επισημαίνει ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της από τη συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου δεν προσέφεραν κάποια ένδειξη για τέτοιου μεγέθους κατολίσθηση με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού της.

Η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι «σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των οποίων επιπτώσεών του». Υπογραμμίζει ότι έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών και, εφόσον χρειαστεί, «θα πράξει ό,τι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού».

Σήμερα το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη όπου ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα ενημερώσει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη που αναμένεται να αφιχθεί στην περιοχή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων μετά την αυτοψία που διενήργησε, στο πληγωμένο χωριό από την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, έπειτα από ενημέρωση που έγινε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα βρίσκεται το πρωί της Κυριακής στην Κοζάνη όπου θα επισκεφθεί τους Ανάργυρους και θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για τις ενέργειες της επόμενης ημέρας.

Νωρίτερα επισημαίνεται ότι σημειώθηκε  αποκόλληση τεράστιων εδαφικών μαζών και μετακίνηση τους σε απόσταση τουλάχιστον 40 μέτρων, στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

Από την αποκόλληση των μαζών καταπλακώθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τρεις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς ενώ κινδυνεύει με καταστροφή και ο τέταρτος εκσκαφέας καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε σε πλήρη εξέλιξη.

Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο βρισκόταν υπό συνεχή παρακολούθηση τεχνικών και ειδικών επιστημόνων της ΔΕΗ και γι’ αυτό είχε απαγορευθεί κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα εντός του ορυχείου. Μάλιστα, ο βαρύς εξοπλισμός, όπως οι γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς, έγινε προσπάθεια να απομακρυνθούν σε πιο ασφαλές σημείο από το μέτωπο της κατολίσθησης.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων». Το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη και έχει επηρεάσει ακόμη και το χωριό Ανάργυροι που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περίμετρο του ορυχείου.

Εξαιτίας της σημερινής κατολίσθησης έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του ορυχείου και με εντολή των Αρχών εκκενώθηκαν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Ο Μιχάλης Καββαδάς αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου που επισκέφθηκε πριν από δύο μέρες την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε αναφέρει ότι οι μετακινήσεις εδαφών στο ορυχείο Αμυνατίου ενεργοποιούν το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού.

Έπειτα από τη σημερινή κατολίσθηση έχουν υποστεί βλάβες τόσο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης όσο και της ύδρευσης. Από τις 11 το πρωί δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων.
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μεγάλη κατολίσθηση το πρωί του Σαββάτου στο ορυχείο Αμυνταίου:

Φωτογραφίες – βίντεο: kozan.gr


9 απαντήσεις στο “Τεράστια κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου, εκκενώθηκαν σπίτια στους Ανάργυρους (βίντεο) #skouries”

  1. Μια κατολίσθηση να πραγματοποιηθει και ενεργοποιηθεί χρειάζεται …κατάλληλες συνθήκες(ρήγμα ,νερό)… και χρόνο .
    Δεν γίνετε σε μια στιγμή .Ετσι εδω ειχα τις πληροφορίες μου απο συναδέλφους και έβλεπα τις κίνησης αρμοδίων .Κάτι γινόταν στραβά ,
    Ετσι 25.5 δημοσίευσα στον “Πτολεμαίο ” τοπική εφημερίδα αλλά και σε πολλά μπλοκ τις ανησυχίες.
    Κάποιοι αρμόδιοι δεν έκαναν σωστά και υπεύθυνα την εργασία που πληρώνονται .ι Δυστυχώς η τεχνολογικὴ πρόοδος(π.χ. αεριοποίηση) δεν πέρασε ποτέ απο τα ελληνικά Ορυχεία ,Η μείωσις τῆς παραγωγής λόγο χειροτερεύσεις τις σχέσης εκμετάλλευσης (στο Αμύνταιο 1:25)καὶ φυσικά οἱ ἀνεπαρκεῖς επενδύσεις, ἐπειδὴ ὁ λιγνίτης θεωρεῖται βρώμικος γιὰ τὸ περιβάλλον. Είναι η αιτίες που είδαμε και ζήσαμε πρόσφατα κατολίσθηση( πριν 2 μήνες) στο Ορ.Νοτ.Πεδιου και τώρα εδώ

  2. H κατολίσθηση δεν σταματάει όπως ισχυρίζονται η αρμόδιοι σε 48 ώρες ,είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί !!!

  3. Αν η καταστροφή Αμυνταιου με τις κατολισθήσεις προκαλεί ΤΡΟΜΟ, ο Αρμαγεδδών σε καταστροφή στις Σκουριες θα έχει …..ΒΙΒΛΙΚΗ αφήγηση

  4. Ο Σταθάκης στην σύσκεψη δήλωσε οτι η πολιτεία θα βάλει δικιά της επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την διερεύνηση των αιτιών της κατολισθησης

  5. Αγωνία στη ΔΕΗ για τους 25 εκατ. τόνους λιγνίτη που είναι θαμμένοι στην κατολίσθηση.Για να γίνουν κατανοητά ορισμένα αριθμητικά μεγέθη που σχετίζονται με το ενδεχόμενο της οριστικής απώλειας του κοιτάσματος να σημειώσουμε ότι η αξία του κοιτάσματος των 25 εκ τόνων σε τρέχουσες τιμές του ανταγωνισμού (20 €/τόνος) που δουλεύει το ορυχείο της ΔΕΗ, αγγίζει τα 500 εκ € χωρίς να έχει υπολογιστεί το κόστος της απώλειας του εξοπλισμού και αλλά τρέχοντα κόστη και δαπάνες που θα βαρύνουν την επιχείρηση.

    πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ

    http://www.naftemporiki.gr/story/1245610/g-stathakis-anagkastiki-apallotriosi-tou-oikismou-ton-anarguron

  6. Ποιοι έχουν ευθύνη για την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στο ορυχείο Αμυνταίου.
    Γιατί ο Υπουργός Ενέργειας Κος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει και αυτός επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα αίτια της κατολίσθησης του Ορυχείου.
    Είναι αλήθεια ότι υπήρχε μελέτη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης εδώ και δυο χρόνια η οποία μιλάει για καθίζηση του εδάφους στο ορυχείο.
    Αν ναι ποιοι την έχουν.
    Θα αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσους εμπλέκονται όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.