Παντού ρωγμές, κτίρια ακατάλληλα, φόβος και κλειστά στόματα στο χωριό της Χαλκιδικής όπου το έδαφος καθημερινά σείεται από εκρήξεις
Από τη Δημοκρατία. Της Ντόνιας Κανιτσάκη / Φωτό: Παύλος Μακρίδης
Στρατονίκη: χωριό της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, του Δήμου Αριστοτέλη, με μεγάλη μεταλλευτική ιστορία. Το χωριό μοιάζει σαν να το χτύπησε ο Εγκέλαδος: τα σπίτια έχουν ρωγμές, δρόμοι έχουν ανοίξει, τα κτίρια έχουν υποστεί καθιζήσεις. Οι κάτοικοι φοβούνται για τα σπίτια τους – φοβούνται γενικώς. Νιώθουν τα τραντάγματα από τα εκρηκτικά του μεταλλείου Μαύρων Πετρών της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός.
Τρεις φορές την ημέρα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, νιώθουν τη γη να σείεται κι ας μη γίνεται σεισμός. Ακριβώς κάτω από το χωριό τους περνούν οι στοές του μεταλλείου, οι οποίες διανοίγονται με φουρνέλα. Τόνοι εκρηκτικών «ξεκοιλιάζουν» τους πρόποδες του βουνού Στρεμπενίκος, όπου βρίσκεται η Στρατονίκη. Κανείς, ωστόσο, δεν τολμά να μιλήσει, να ανοίξει το σπίτι του. Τα στόματα είναι σφραγισμένα – ο φόβος βασιλεύει.
Οι διαμαρτυρίες γίνονται μόνο στον δήμο, πουθενά αλλού. Οι κάτοικοι της Στρατονίκης φοβούνται να μιλήσουν, φοβούνται όμως και μη συμβεί κανένα κακό και πέσει το σπίτι τους και τους πλακώσει. «Αν συμβεί κάτι, θα πάρω καραμπίνα και όποιον πάρει ο Χάρος!» ακούγεται στα καφενεία.
«Ο κόσμος είναι ανάστατος. Το χωριό έχει περίπου 200 σπίτια. Τις προηγούμενες μέρες ήρθε στη Στρατονίκη κλιμάκιο της ΥΑΣΒΕ και της ΔΑΕΦΚ (σ.σ.: Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος και Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών). Ελέγχθηκαν περίπου 60 από τα 200 σπίτια του χωριού. Το κλιμάκιο θα ξαναέρθει για να συνεχίσει την αυτοψία, όμως μας έγινε σαφές ότι υπάρχουν κτίσματα τα οποία είναι επικίνδυνα» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Αρναίας του Δήμου Αριστοτέλη Γιώργος Κωτάκης.
Ενδεικτικό του φόβου που έχουν ορισμένοι κάτοικοι του χωριού είναι ότι, μολονότι τα σπίτια τους έχουν ρωγμές, ήταν διστακτικοί στο να επιτρέψουν την είσοδο στο κλιμάκιο!
Τα σχολεία
Σχεδόν όλα τα κτίρια έχουν κάποιο πρόβλημα, όμως το δημοτικό σχολείο της Στρατονίκης κρίθηκε επικίνδυνο και έκλεισε πριν από περίπου δύο χρόνια. Τα παιδιά παρακολουθούν πλέον τα μαθήματα στο παλιό γυμνάσιο του χωριού. Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν όμως και στην εκκλησία, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. «Οι ρωγμές καλύπτονται, αλλά εμφανίζονται ξανά. Γίνονται επισκευές, αλλά τη μια μέρα επισκευάζεται κάτι και την επομένη κάτι νέο εμφανίζεται. Στην εκκλησία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την τοιχοποιία, τον γυναικωνίτη, τις κολόνες. Οι ξύλινοι δοκοί ενισχύθηκαν με σίδερο, γίνονται μπαλώματα, αλλά…» περιγράφει ο κ. Κωτάκης.
Μάλιστα, στο χωριό υπάρχουν σημεία όπου δρόμοι που ήταν ευθείες έχουν σηκωθεί στον αέρα και οι πλάκες τους έχουν σκάσει, λες και τους χτύπησε μια μικρή χειροβομβίδα! Στο εσωτερικό αρκετών σπιτιών υπάρχουν πόρτες που δεν ανοίγουν, αφού έχουν φρακάρει. Και βέβαια, το χειρότερο είναι να ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου για να κοιμηθείς και να βλέπεις δίπλα σου, στον τοίχο ή πάνω στο ταβάνι, ρωγμές…
Δήμαρχος: Διάνοιξη στοών με «μετροπόντικα» προέβλεπε η αρχική άδεια
«Εκρήξεις γίνονταν εδώ και χρόνια στην περιοχή, όμως τα δύο τελευταία χρόνια εντάθηκαν» σημειώνει ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς.
Οπως εξηγεί, κάτω από τη Στρατονίκη περνούν οι στοές του μεταλλείου Μαύρων Πετρών, απ’ όπου εξορύσσονται σιδηροπυρίτης, μόλυβδος και νικέλιο.
«Σύμφωνα με την αρχική αδειοδότηση, η διάνοιξη των στοών θα γινόταν με κάποιο είδος μετροπόντικα. Ομως, στη συνέχεια δόθηκαν εγκρίσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διάνοιξη των στοών με εκρήξεις» υπογραμμίζει ο κ. Ζουμπάς.
Οπως προσθέτει ο δήμαρχος, το περασμένο καλοκαίρι συστάθηκε επιτροπή ελέγχου, η οποία αποφάσισε ότι πρέπει, αφενός, ένας δημόσιος φορέας, όπως είναι η ΥΑΣΒΕ, να καταγράψει τις ζημιές στα κτίσματα του χωριού και, αφετέρου, το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) να κάνει μετρήσεις και μελέτη, ώστε να τεκμηριωθεί επιστημονικά από πού προέρχονται τα προβλήματα.
«Υπάρχουν τρεις ισχυρισμοί: α) ότι οι ρωγμές και οι καθιζήσεις οφείλονται στην ποιότητα των εδαφών, β) ότι οφείλονται στις κινήσεις των υπόγειων νερών και γ) ότι οφείλονται στις εκρήξεις. Εμείς πιστεύουμε ότι οφείλονται στις εκρήξεις. Κι αυτό, καθώς στο χωριό Στάγειρα, όπου η ποιότητα των εδαφών είναι ίδια με της Στρατονίκης, δεν γίνονται εκρήξεις και δεν υπάρχει πρόβλημα.
Ακόμα όμως κι αν φταίνε τα νερά ή το έδαφος, είναι σίγουρο ότι με τις εκρήξεις το πρόβλημα επιτείνεται. Αγωνιώ, σε περίπτωση ενός μέτριου σε ισχύ σεισμού, μήπως κάποια κτίρια δεν αντέξουν και έχουμε θύματα» καταλήγει ο δήμαρχος.
4 απαντήσεις στο “Τα μεταλλεία «καταβροχθίζουν» τη Στρατονίκη #skouries”
ΑΑΑΑ..!!! ολα κι ολα….αυτα εχει η αναπτυξη…….
πριν απο 10-12 χρονια με καλεσε φιλος απο τη στρατονικη να φαμε το μεσημερι μαζι με τους γονεις του. μετα το φαι ημασταν εξω στην αυλη και μου δειχνει τα σπιτια της γειτονιας..θες να αγορασεις κανενα? με ρωταει..τσαμπα τα πουλανε..τον ρωταω ..γιατι ? και μου απαντα με εντελως φυσικο τροπο.. αφου ολα τα σπιτια καθονται…μπορει να ξυπνησεις ενα πρωι και να εισαι 5 μετρα κατω, των ξαναρωταω..οι κατοικοι δε λενε τιποτα?..τι να πουν ? μου λεει..τους εχει κλεισει τα στοματα η εταιρεια..η με τα χρηματα η με τις φοβερες…τα χρονια περασαν..οι γονεις του φιλου συγχωρεθηκαν….ο φιλος πλεον μενει στον πολυγυρο…..
Λίγο ακόμα και τα τούνελ θα λουστούν στο φως.
Μέχρι τότε: Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου:
https://i2.wp.com/antigoldgr.org/wp-content/uploads/2016/07/2014-04-09-10.44.57small.jpg
[…] Ωστόσο στη Στρατονίκη παραβιάζονται οι όροι των συμβάσεων και το χωριό βουλιάζει. […]