Η διαδικασία ήταν πολύ σημαντική, δεδομένου ότι σε αυτό το δήμο η πολυεθνική AngloGold Ashanti μετά από 10 χρόνια ερευνών στο έργο La Colosa εκπόνησε μελέτες οι οποίες εκτιμούν ότι υπάρχουν 28 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού διάσπαρτα. Το έργο έγινε γνωστό στα μέσα του 2009, όπου και ξεκίνησε μια διαμάχη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα υπήρχαν.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν συντριπτικά υπέρ του «Όχι» καθώς στις 6.241 έγκυρες ψήφους που καταγράφηκαν 6.165 ψήφισαν εναντίων των έργων εξόρυξης και μόλις 76 ψήφισαν υπέρ. Το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις Νόμου του 2015 το απαραίτητο 1/3 της συμμετοχής των ψηφοφόρων υπερκαλύφθηκε και το αποτέλεσμα προφανώς ξεπέρασε κατά πολύ το ήμισυ των ψήφων.
«Τι επιθυμείτε για το μέλλον των παιδιών σας: νερό ή χρυσό;» Ήταν το σαφές δίλημμα που έθεταν οι υποστηρικτές του «Όχι» όπου τελικά δικαιώθηκαν. Παρά τις διαβεβαιώσεις της AngloGold Ashanti που υποστήριζε πως θα κινηθεί με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας, υπήρξαν περιβαλλοντικές έρευνες και μελέτες που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο μόλυνσης των υδάτινων πόρων καθώς και για την επικινδυνότητα των τοξικών αποβλήτων που θα καθιστούσαν την περιοχή της Cajamarca σαν μια μεγάλη τοξική χωματερή.
Οι υποστηρικτές της εξόρυξης όπως και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, αντέτασσαν την αύξηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή.
Μέσα σε όλη την προεκλογική καμπάνια, υπήρξαν καταγγελίες για δωροδοκία με 600.000 πέσος ή την προσφορά εξωτικού ταξιδιού τις ημέρες του δημοψηφίσματος με αντάλλαγμα είτε τη θετική ψήφο υπέρ της εξόρυξης είτε την αποχή.