Του Στέλιου Νικητόπουλου / ΠΡΙΝ
Αύριο όλοι στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, στις 9 το πρωί
Στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης δικάζονται τη Δευτέρα 13 Μαρτίου οι 21 κατηγορούμενοι για την υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου των Σκουριών στις 17 Φεβρουαρίου του 2013.
Τον Μάρτιο του 2013 ένας στρατός πάνοπλων αντρών της Ελληνικής Αστυνομίας, αναζητώντας υπόπτους, εισέβαλε στην Ιερισσό, ρίχνοντας χημικά και δακρυγόνα μέσα στο χωριό ακόμη και στην αυλή του σχολείου. Μέχρι τότε 200 άτομα της περιοχής είχαν προσαχθεί στην ασφάλεια για ανάκριση και παράνομη λήψη DNA.
Τον Απρίλιο του 2013 ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν ξημερώματα στην Ιερισσό σπάζοντας τις πόρτες δύο σπιτιών και συνέλαβαν δύο κατοίκους μπροστά στα μάτια των παιδιών τους. Μετά από πολύωρη ανάκριση στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης –και όχι στον Πολύγυρο όπως θα έπρεπε– αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους.
Η σύζυγος διωκόμενου θυμάται: «Στις τρεις περίπου τα ξημερώματα ακούσαμε θορύβους στην πόρτα με σίδερο, κάποιος προσπαθούσε να παραβιάσει την πόρτα. Ποιος είναι; Στην αρχή δεν απαντούσαν, συνέχιζαν να χτυπάνε με το σίδερο να ανοίξουν την πόρτα». «Μη φωνάζετε» λέει, «έχω τρία παιδάκια μέσα μικρά θα σας ανοίξω δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά την σπάσανε την πόρτα, ανοίξανε αυτοί οι ίδιοι. Ήταν γύρω στα 5-6 άτομα με κουκούλες».
Ακολούθησαν άλλες δύο προφυλακίσεις. Ποινικοποιήθηκε ο αγώνας της κοινωνίας ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη. Οι στοιχειοθετημένες κατηγορίες έπαψαν να αποτελούν προϋπόθεση των διώξεων: αρκεί να είναι κανείς αντίθετος στις εξορύξεις για να βρεθεί στα κρατητήρια, το νοσοκομείο, το εδώλιο του κατηγορουμένου ή τη φυλακή.
Η δίκη είναι πολιτική και φρονηματική. Το κατηγορητήριο λέει ότι οι κατηγορούμενοι, αφού είδαν ότι δεν κατάφεραν κάτι με τη συμμετοχή τους σε ειρηνικές διαδηλώσεις προχώρησαν στον εμπρησμό του εργοταξίου. Επειδή η εγκληματική οργάνωση πρέπει να έχει διάρκεια έβαλαν στη δικογραφία προηγούμενες ειρηνικές πορείες και κινητοποιήσεις. Είμαστε λοιπόν, εν δυνάμει, όλοι μέλη αυτής της «εγκληματικής» οργάνωσης αφού μετέχουμε στο κίνημα και στις πορείες.
Στο βούλευμα της υπόθεσης του εμπρησμού η εισαγγελέας δέχεται πως η εταιρία λειτουργούσε με νόμιμο τρόπο. Η εταιρία, λοιπόν, με πιστοποιημένες παρανομίες είναι νόμιμη και οι κάτοικοι που αγωνίζονται για τον τόπο τους είναι παράνομοι!
Η Eldorado εκμεταλλευόμενη τη διαφθορά της διοίκησης δημιούργησε τετελεσμένα. Τώρα που αποκαλύφθηκε η απάτη της μεθόδου μεταλλουργίας flash smelting (ακαριαίας τήξης) λόγω μεγάλων ποσοτήτων αρσενικού στη Χαλκιδική, αντί η κυβέρνηση να καταγγείλει τη σύμβαση, λέει ότι θα πάει στη διαιτησία, δηλαδή σε συμβιβασμό.
Η λεγόμενη συνέχεια του κράτους και της διοίκησης, που επικαλούνται, σημαίνει και αποδοχή της διαφθοράς. Χωρίς καταγγελία της σύμβασης γίνονται αποδεκτά τα αποτελέσματα της διαφθοράς. Την ίδια ώρα λοιπόν που νομιμοποιούνται τα αποτελέσματα της διαφθοράς κυβερνήσεων, κρατικών λειτουργών και εταιρίας, οι κάτοικοι δικάζονται για κακουργήματα και κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή καθώς αντιστάθηκαν απέναντι στη «νομιμότητα» αυτής της διαφθοράς.
Συνολικά είναι περισσότεροι από 450 οι διωκόμενοι. Στη Χαλκιδική καταλύθηκαν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες, έγιναν μαζικές και παράνομες λήψεις γενετικού υλικού, παράνομη δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού, κλήση μαρτύρων με ανακριτική αντιμετώπιση, εκφοβισμός, κατασκευή υπόπτων, παράνομη κράτηση χωρίς νομικά επιχειρήματα, καταστολή.
Είναι καθήκον όλων μας να είμαστε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, στις 9 το πρωί. Κανένας διωκόμενος δεν πρέπει να μείνει μόνος.