Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ
Δεν ξέρω πόσο πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν την ανέγερση νέων Ακροπόλεων σ’ αυτή τη χώρα, υπέρ της οποίας επιχειρηματολογεί με σειρά άρθρων του ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Σωτήρης Καμενόπουλος:
http://energypress.gr/news/theloyme-nees-akropoleis-sotiris-kanelopoulos
http://elladitsamas.blogspot.gr/2016/06/blog-post_21.html
Ίσως να είναι τόσοι -ή και οι ίδιοι, πλην θανόντων- που επιθυμούσαν και την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών αγώνων στη χώρα μας το 2004. Με τις γνωστές λαμπρές συνέπειες. Αν όμως θέλουμε σώνει και καλά την ανέγερση νέων Ακροπόλεων θα πρέπει, μαθαίνουμε, να έχουμε ως φάρο ένα τυπικό παράδειγμα από τη Σουηδία -πάλι αυτή- που μας μεταφέρει ο κ. Καμενόπουλος:
http://politesaristoteli.blogs
http://www.capital.gr/story/21
Αφορά περίπτωση εκμετάλλευσης κοιτάσματος Σπάνιων Γαιών στη Norra Karr που βρίσκεται κοντά σε πόλη, σε δασική περιοχή και κυρίως, κοντά σε λίμνη και ποτάμια. Δηλαδή, κοντά σε μία πανέμορφη και περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή…
Όπως φαίνεται να είναι βέβαιος ο κ. Καμενόπουλος, οι κοινωνίες/πολίτες της Σουηδίας και της Ελλάδας, όσο και αν αυτό μας λέει μπορεί να προκαλεί έκπληξη σε …ανίδεους, βρίσκονται πολύ κοντά στην αντίληψη περί προστασίας του περιβάλλοντος. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από έρευνα ερωταπαντήσεων μεταξύ πολιτών από τις δύο χώρες και το εκπληκτικό(;) συμπέρασμα είναι πως και οι δύο ομάδες πολιτών είναι …σαφώς υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος!!!! Βέβαια, παρόμοια έρευνα δεν έγινε και μεταξύ κυβερνώντων και μεγαλοεργολάβων από τις δύο χώρες για να φανεί αν υπάρχει και μεταξύ αυτών μια αντίστοιχη σύμτωση αντιλήψεων επί του θέματος, με βάση τις απαντήσεις τους αλλά κυρίως τα έργα και τις ημέρες τους.
Εκεί λοιπόν, στη Norra Karr, η αδειοδότηση προέκυψε έπειτα από συνεχείς συναντήσεις/διάλογο της εταιρείας που ανέλαβε το έργο εξόρυξης με τις τοπικές κοινωνίες, και με συνεχή ανοικτή ενημέρωση από τις τοπικές και κυβερνητικές αρχές της Σουηδίας, όπως ακριβώς συμβαίνει (ή μήπως έπρεπε να συμβαίνει;) και εδώ στην Ελλάδα σε ανάλογες περιπτώσεις (μιας και έχουμε την ίδια ακριβώς με τους Σουηδούς αντίληψη περί προστασίας του περιβάλλοντος). Ως αποτέλεσμα, μαθαίνουμε, κανένα εμπόδιο δεν υψώθηκε από τις όσο και οι δικές μας περιβαλλοντικά ευαίσθητες τοπικές κοινωνίες της Σουηδίας και αναγνωρίσθηκε η αξία του έργου από πλευράς Βιώσιμης Ανάπτυξης (Οικονομία, Περιβάλλον, Κοινωνία). Το ίδιο ασφαλώς πρέπει να γίνεται και εδώ ωστε να μπορούμε να ανεγείρουμε χωρίς εμπόδια πια νέες Ακροπόλεις -ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα όπου δεν έχουμε ούτε μία.
Και να μην παίρνουμε παραδείγματα από κάποιες άλλες μακρυνές και όχι τόσο πολιτισμένες όσο η Σουηδία και η δική μας χώρες, όπως ας πούμε η Αυστραλία, όπου ένα μεγάλο έργο εξόρυξης ουρανίου κινδυνεύει να ακυρωθεί επειδή μια “ασήμαντη” και “ύποπτη” ΜΚΟ, η EPA (Environmental Protection Agency) της Αυστραλίας βρήκε λέει πως σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η εξόρυξη θα κινδυνέψουν τρείς υπεδάφιοι οργανισμοί, τρία είδη σκουληκιών δηλαδή.
http://www.mining.com/australi
Κάτι τέτοια κάνουν οι Αυστραλοί και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχουν σε ολόκληρη την ήπειρό τους ούτε μία Ακρόπολη, έστω και ως εφημερίδα. Θεωρούν τα σκουλήκια ίσα με τους ανθρώπους. Το αντίθετο δηλαδή από ότι εμείς.
* Στη φωτογραφία, μία νέα Ακρόπολη “αξιοποίησης” του ορυκτού πλούτου, στην Κίρκη του Έβρου.
Μία απάντηση στο “Νέες Ακροπόλεις!!! -Μήπως Νέες Νεκροπόλεις;;;”
[…] Aπό:http://antigoldgr.org/blog/2016/08/08/nees-nekropoleis/ […]