Φωκίδα: Σόβαρο ατύχημα σε στοά των μεταλλείων. H εταιρεία είχε εντολή απαγόρευσης της συγκεκριμένης στοάς!


StoaMetalleia-1200x500

Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες του σωματείου των εργαζομένων στους “Ευρωπαϊκούς Βωξίτες”, τη διάδοχο της S&B στην εκμετάλλευση των βωξιτών της Φωκίδας, για την επικινδυνότητα της εργασίας τους στις “ξεσχάρωτες” στοές δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν για ακόμα μια φορά. Πιο συγκεκριμένα, στις 13/4 στη στοά “Δυτικά Νερά” καταπλακώθηκε εργαζόμενος από πτώση των τοιχωμάτων.  Ο τραυματισμός του εργαζομένου ήταν σοβαρός χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Άμφισσας για ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση.

Πρόκειται για πανομοιότυπο ατύχημα που συμβαίνει ξανά ύστερα από λιγότερο από τρεις μήνες, παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις των εργαζομένων προς τους διοικούντες την εταιρεία να λάβουν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται από το σωματείο, η εταιρεία είχε λάβει εντολή από την Επιθεώρηση Μεταλλείων για “προσωρινή απαγόρευση” της συγκεκριμένης στοάς.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του σωματείου:

Καταγγελία για το εργατικό ατύχημα στα μεταλλεία Βωξίτη

Άλλο ένα εργατικό ατύχημα συνέβη χθες την Τετάρτη 13 Απριλίου στη στοά «Δυτικά Νερά 3,4» της εταιρίας «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ». Ακόμα ένας συνάδελφος τραυματίστηκε ύστερα από αποκόλληση τοιχωμάτων. Πριν από λίγο καιρό εκπρόσωπος του σωματείου μας απαίτησε να πραγματοποιήσει έλεγχο στην συγκεκριμένη στοά μετά από καταγγελίες συναδέλφων για τον κίνδυνο που διατρέχουν αλλά εμποδίστηκε.

Πρόκειται για μια από τις στοές που με ευθύνη της εταιρίας και κάτω από την πίεση προς στους εργάτες να βγει γρήγορα βωξίτης δεν πραγματοποιείται μηχανικό ξεσκάρωμα όπως προβλέπει ο μεταλλευτικός κανονισμός, αιτία του εργατικού ατυχήματος. Παρά τις καταγγελίες του σωματείου μας για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν, καμιά μέριμνα δεν έχει πάρει η εταιρία για την στοιχειώδη προστασία της ζωής των συναδέλφων μας.

Η επικινδυνότητα της συγκεκριμένης στοάς φαίνεται από το γεγονός ότι η εργοδοσία είχε λάβει «εντολή» από την Επιθεώρηση Μεταλλείου Νοτίου Ελλάδος ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησε από κοινού με το σωματείο, την «προσωρινή απαγόρευση» λειτουργίας της. Φαίνεται ότι μπροστά στα κέρδη της εταιρία δεν υπολογίζει τίποτε, ούτε την ζωή των συναδέλφων μας.

Απαιτούμε να σταματήσουν οι εργασίες σε όλες τις στοές για τις οποίες η Επιθεώρησης Μεταλλείου Νοτίου Ελλάδος παρατήρησε σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα υγείας και ασφάλειας μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Πηγή: AMFISSAFACE


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.