Aναβολη συζήτησης για τις αρχαιότητες των Σκουριών από το ΚΑΣ


Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ανέβαλε την προγραμματισμένη για χθες (3 Νοεμβρίου) συζήτηση σχετικά με την τυχη των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί στις Σκουριές. Οι αρχαιότητες βρίσκονται στο κέντρο του επιφανειακού ορύγματος και η  Εldorado Gold χρειάζεται μια απόφαση από το ΚΑΣ για να τις καταστρέψει και να προχωρήσει στην εξόρυξη. Την αναβολή είχαν ζητήσει με αιτήσεις τους κάτοικοι της Μ. Παναγίας,  ο Δήμος Αριστοτέλη και η βουλευτής Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη, προκειμένου να παραστούν στην επόμενη συζήτηση που θα οριστεί και να έχουν την ευκαιρία να αντικρούσουν τα επιχειρήματα της εταιρείας.

11138135_942857355755045_4135918486344476616_n

Ενημερωτικό για την υπόθεση των αρχαιοτήτων στις Σκουριές είναι το Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι Επιτροπές Αγώνα:

Ξεριζώνουν την Ιστορία μας στις Σκουριές Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής!

Οι αρχαιότητες είναι εμπόδιο στην “ανάπτυξη” της Εldorado και πρέπει να ξηλωθούν  για να προχωρήσει η εξόρυξη

Η Τρίτη 3 Νοεμβρίου είναι μια μέρα κρίσιμη για την ιστορική κληρονομιά της Χαλκιδικής. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) θα αποφασίσει αν οι αρχαιότητες που βρίσκονται στο χώρο της επιφανειακής εξόρυξης στις Σκουριές θα διατηρηθούν ή θα καταστραφούν για πάντα από τις μπουλντόζες της Eldorado Gold.

Η Eldorado βέβαια δεν περίμενε την απόφαση του ΚΑΣ, την οποία φαίνεται να θεωρεί δεδομένη. Ήδη γύρω από τις αρχαιότητες εκτελούνται μεγάλης κλίμακας χωματουργικές εργασίες που έχουν κατεβάσει τη στάθμη του εδάφους κατά περίπου 30 μέτρα. Στο κέντρο αυτής της κοσμογονίας έχει απομείνει, στη θέση του ακόμα, ένα τμήμα του αρχαιολογικού χώρου 6,5 στρεμμάτων. Η εταιρεία περιμένει την αυριανή απόφαση του ΚΑΣ για να πάρει το τελειωτικό “πράσινο φως” για να το σαρώσει και αυτό.

Η θέση “Σκουριές” ήταν γνωστή για την ύπαρξη διάσπαρτων αρχαιοτήτων γι’αυτό και οι αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων από το 2007 είχαν εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην ανάπτυξη επιφανειακού μεταλλείου στη συγκεκριμένη περιοχή. Σε έγγραφο της  ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) τονίζεται η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα της θέσης “Σκουριές” η οποία “αποτελεί μαζί με το Λαύριο προνομιακό πεδίο έρευνας της μεταλλευτικής δραστηριότητας που ανάγεται στα κλασικά χρόνια”.

Η εταιρεία επανήλθε καταθέτοντας στις αρχαιολογικές υπηρεσίες αναφορά κάποιου καθηγητή αρχαιολογίας του ΑΠΘ η οποία εικάζει ότι “τα αρχαία κατάλοιπα σκωρίας στη θέση Σκουριές έχουν μεταφερθεί από αλλού και δεν αποτελούν ένδειξη υπάρξεως αρχαιοτήτων στην περιοχή” και ότι “πιθανότατα μεταφέρθηκαν εκεί με εναποθέσεις μπαζών που χρησιμοποιήθηκαν το 1960 για την επίστρωση δασικών δρόμων”. Το Φεβρουάριο 2009 νέο έγγραφο της ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ, επικαλούμενο δήθεν “ολοκλήρωση της έρευνας”, μετατρέπει μυστηριωδώς την αρνητική γνωμοδότηση της υπηρεσίας σε θετική και έτσι αίρονται οι αντιρρήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το έργο… Τον Ιούνιο του 2009, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την προκαταρκτική του έγκριση για το επιφανειακό μεταλλείο στις Σκουριές, κάνοντας δεκτή την άποψη του καθηγητή του ΑΠΘ ότι τα επιφανειακά ευρήματα στη θέση Σκουριές έχουν μεταφερθεί στις Σκουριές από αλλού. Την άποψη αυτή δέχθηκε ως “ευαγγέλιο” και το ΣτΕ, απορρίπτοντας την προσφυγή του Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης και κατοίκων, κατά της απόφασης του ΚΑΣ.

Αφού λοιπόν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, το ΚΑΣ και το ΣΤΕ συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν αρχαιότητες στις Σκουριές, δόθηκε στην Eldorado το “πράσινο φως” να προχωρήσει, υπό τον όρο ότι θα μεριμνήσει για την “προστασία των αρχαιοτήτων”.  Και η Eldorado δεν έχασε χρόνο και έχει ήδη μετατρέψει τις Σκουριές σε σεληνιακό τοπίο, εκτός από αυτό το μικρό κομματάκι των 6,5 στρεμμάτων.

Όμως τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας που έγινε στη συνέχεια από τον αρχαιολόγο κ. Παπαστάθη και χρηματοδοτήθηκε από την Eldorado, διαψεύδουν τις εικασίες του εν λόγω καθηγητή ΑΠΘ. Στις Σκουριές βρέθηκαν αρχαίοι οικισμοί και θραύσματα κεραμικών οικιακής χρήσης, μεταλλουργικά εργαστήρια και υπολείμματα της μεταλλουργικής επεξεργασίας που μαρτυρούν την μακρά ιστορία της ΒΑ Χαλκιδικής, από την κλασική αρχαιότητα μέχρι και τους Οθωμανικούς χρόνους. Το παραδέχεται ακόμα και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Θεοδωρακόπουλος: “Ξέρετε πόσα ευρήματα έχουμε από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Χωριά ολόκληρα τα οποία τυχαία ανακαλύψαμε στις Σκουριές και δεν τα γνώριζαν οι αρχαιολόγοι” (ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 3/5/2015).

Τώρα λοιπόν που αποδείχθηκε ότι αντίθετα με όλα όσα έλεγε η εταιρεία μέχρι σήμερα ΥΠΑΡΧΟΥΝ αρχαιότητες στις Σκουριές, χρειάζεται άλλη μια απόφαση του ΚΑΣ για επιτραπεί στην εταιρεία να τις καταστρέψει.  Και αυτήν πιθανότατα θα την πάρουν αύριο. Οι αρχαιότητες θα καταστραφούν πριν μάθουμε πόσο σημαντικές είναι, αφού δεν τις έχει δει και δεν τις έχει αξιολογήσει κανείς πλην του αρμόδιου αρχαιολόγου  ενώ δεν υπάρχει καμία σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Στην πραγματικότητα, οι αρχαιότητες στις Σκουριές θάφτηκαν πριν καλά καλά έρθουν στο φως.  Τις έθαψε η αδιαφανής διαχείριση της υπόθεσης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ΚΑΣ, από το 2009 μέχρι σήμερα. Τις έθαψαν η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ΚΑΣ γνωμοδοτώντας θετικά για την “επένδυση” της Eldorado και βάζοντας υποκριτικά “όρους για την προστασία των αρχαιοτήτων”, ενώ ήταν εξ’αρχής γνωστό ότι σε εκείνο το χώρο θα γινόταν ο κρατήρας της εξόρυξης και άρα οι αρχαιότητες έπρεπε να καταστραφούν.

Αφού έχει ήδη καταστρέψει το περιβάλλον, η Eldorado θέλει να εξαφανίσει και την ιστορία της ΒΑ Χαλκιδικής, που είναι πολύτιμο κομμάτι της ταυτότητας αυτού του τόπου. Για τους κατοίκους της περιοχής, αυτές οι αρχαιότητες είναι μέρος της Ιστορίας, αλλά και της ιστορίας του τόπου τους και κομμάτι της ταυτότητάς τους και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέψει.

Επιτροπές Αγώνα Μεγάλης Παναγίας Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου, Ιερισσού και Θεσσαλονίκης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.