Από το ραδιοσταθμό stokokkino
Ρεπορτάζ: Προκόπης Αγγελόπουλος Σύγκρουση επιχειρημάτων μεταξύ των δύο πλευρών, σήμερα στο ΣτΕ, στην συζήτηση της προσφυγής της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» κατά της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για διακοπή των εργασιών στο μεταλλείο στις Σκουριές. Το Συμβούλιο έδωσε προθεσμία στις 2 πλευρές να ΥΠΟΒΆΛΟΥΝ τα υπομνήματά τους ως τις 7 Οκτώβρη, προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση.
Την πλευρά της Ελληνικός Χρυσός εκπροσώπησε η δικηγόρος της εταιρείας Ελένη Τροβά και μαζί της ενώπιον των μελών της ολομελείας του ΣτΕ ο Νίκος Αλιβιζάτος και η Λούσι Κιουσοπούλου εκ μέρους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής. Στα επιχειρήματα της επιχείρησης απάντησαν ο κ. Κώστας Χαραλαμπίδης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και οι δικηγόροι του δήμου Αριστοτέλη, Γιώργος Μπάλιας και του Δήμου Βόλβης, Δήμος Νικόπουλος.
Από την πλευρά της Ελληνικός Χρυσός, η κα Τροβά ισχυρίστηκε ότι δεν θα ήταν δυνατόν να γνωρίζει ο κ. Πάνος Σκουρλέτης τις λεπτομέρειες της μελέτης για να προβεί στην ανάκληση έγκρισής της, καθώς ο φάκελος είχε επιστραφεί από τον προηγούμενο υπουργό (τον Παναγιώτη Λαφαζάνη) στην εταιρεία, η εταιρεία τον είχε καταθέσει σε συμβολαιογράφο και δεν υπήρχε κανείς που θα μπορούσε να ενημερώσει τον υπουργό. Για την ουσία της υπόθεσης που έχει να κάνει με τη μη τήρηση του όρου της πραγματοποίησης δοκιμών της μεθόδου «ακαριαίας τήξης», επί τόπου, η δικηγόρος της Eldorado Gold είπε ότι η εταιρεία που είχε την πατέντα είχε έδρα τη Φιλανδία και γι αυτό δεν ήταν δυνατόν να φτιαχτεί μονάδα στη Χαλκιδική. «Ακόμη κι αν η δοκιμή είχε γίνει επί τόπου, δεν υπάρχει εξειδικευμένη υπηρεσία που θα μπορούσε να το ελέγξει» τόνισε η κα Τροβά που συμπλήρωσε ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν συντρέχει λόγος ανάκλησης.
Από την πλευρά του εργατοϋπαλληλικού κέντρου, τέθηκε το επιχείρημα του δεδικασμένου, βάσει της απόφασης 3191/2015, του Ε’ τμήματος του ΣτΕ, που δεν έκρινε ως βάσιμη την απόφαση ανάκλησης της άδειας, βάσει της συγκεκριμένης αιτιολογίας. Ο κ. Αλιβιζάτος, μάλιστα, αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία είναι εντελώς καινούργια για την εξόρυξη χρυσού, εφαρμόζεται σε 70 εργοστάσια παγκοσμίως, αλλά είναι παλιά μέθοδος που εφαρμοζόταν σε άλλες περιπτώσεις.
Απαντώντας οι δικηγόροι της άλλης πλευράς, υπογράμμισαν ότι από την πρώτη έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων του 2012 υπήρχε ο όρος για πρόγραμμα δοκιμών, σε ημιβιομηχανική μονάδα επί τόπου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το αρσενικό συγκρατείται ή διοχετεύεται στο περιβάλλον. Επικαλέστηκαν, μάλιστα, την Αρχή της Προφύλαξης για θέματα που έχουν να κάνουν με κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία και απαιτεί τη λήψη κατάλληλων μέτρων, για να προχωρήσει ένα έργο.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την αιτίαση για δεδικασμένο, οι δικηγόροι των δήμων εξήγησαν ότι δεν τίθεται θέμα δεδικασμένου γιατί μιλάμε για δύο διαφορετικές πράξεις και, ακόμη, η απόφαση του Ε’ τμήματος έπεται της απόφασης Σκουρλέτη.
Η πλευρά της Πολιτείας θεωρεί, επίσης, ότι το ΣτΕ είναι αναρμόδιο να αποφασίσει για θέματα που έχουν να κάνουν με τεχνικές κρίσεις (μάλιστα, ο κ. Νικόπουλος αναφέρθηκε σε μία ανάλογη υπόθεση από το 1998 για το ραντάρ της Θεσσαλονίκης, για το οποίο υπήρχαν δύο διαφορετικές εκθέσεις και το ΣτΕ δέχτηκε την τεχνική έκθεση του πανεπιστημίου της Αθήνας ως αρμοδίου φορέα).
Τέλος, ο κ. Χαραλαμπίδης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επανέλαβε ότι δεν υφίσταται δικαιοδοσία του ΣτΕ για τέτοια ζητήματα, συμφώνησε ότι δεν τίθεται ζήτημα δεδικασμένου για τη συγκεκριμένη υπόθεση και στάθηκε στην αρχική μελέτη που προέβλεπε τις επιτόπιες δοκιμές. Όπως είπε, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια από την έγκριση του 2012, για να εμφανιστεί η εταιρεία με μια μελέτη που έγινε στη Φιλανδία, γεγονός που αποτελεί μη εκπλήρωση του όρου και, συνεπώς, υπάρχει ζήτημα θέσης σε κίνδυνο συνταγματικά προστατευθέντα αγαθά, όπως το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, με τον πρόεδρο να θέτει προθεσμία 5 ημερών, για τις 7 Οκτωβρίου, για την κατάθεση υπομνημάτων και από τις δύο πλευρές.Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Αυγούστου ο κ. Σκουρλέτης αποφάσισε την ανάκληση της έγκρισης των τεχνικών μελετών της εταιρείας για τα υποέργα Σκουριών και Ολυμπιάδας, στα μεταλλεία Κασσάνδρας, καθώς η εταιρεία δεν έχει εκπληρώσει έναν κρίσιμο όρο της σύμβασης, που αφορά στην επί τόπου δοκιμή της εφαρμοσιμότητας της μεθόδου flash smelting που έχει επιλεγεί για τη μεταλλουργία χρυσού.