Σύλλογοι Ιερισσού και Ν.Ρόδων για την εκπομπή «Αντιδραστήριο»


Aπό το soshalkidiki

Με αφορμή την εκπομπή “Αντιδραστήριο” που προβλήθηκε από την ΕΡΤ3, στις 16 Σεπτεμβρίου, η Ελληνικός Χρυσός θυμήθηκε – και επικαλέστηκε – τις έννοιες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Η εταιρεία που, εδώ και χρόνια, έχει επιστρατεύσει όλα τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ στην εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδισης των θέσεών της. Η εταιρεία που έχει ξοδέψει εκατομμύρια σε χορηγίες και διαφημίσεις. Η εταιρεία που δε διστάζει να διοργανώνει και να χρηματοδοτεί ταξίδια δημοσιογράφων.

Η πολυεθνική πρέπει να καταλάβει ότι η ελευθερία του λόγου δεν είναι αλά καρτ. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, επέλεξαν να παρουσιάσουν εκείνη την πλευρά του θέματος που σπάνια παρουσιάζεται στα ΜΜΕ. Κάτι τέτοιο μπορεί κάλλιστα να είναι μια απόπειρα αποκατάστασης μιας ισορροπίας (που έχει διαταραχθεί με ευθύνη της εταιρεία και διαπλεκόμενων ΜΜΕ). Σαφώς και ο καθένας μπορεί να ασκεί κριτική στο έργο ενός δημοσιογράφου, αλλά το γεγονός ότι η εταιρεία έφτασε σε σημείο να απειλεί με ποινικές διώξεις των παραγωγών σημαίνει ότι βρίσκεται σε πανικό. Η λογική “όποιος δημοσιογράφος, εκπομπή, παραγωγός δεν ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της εταιρείας διώκεται” είναι μια άκρως αποικιοκρατική λογική που αποδεικνύει ότι η εταιρεία διόλου ενδιαφέρεται για την αλήθεια. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διαιώνιση ενός στημένου επικοινωνιακού παιχνιδιού που προσβλέπει μόνο στην επίτευξη των στόχων της.

Η εταιρεία δεν ισχυρίστηκε ότι στην εκπομπή ειπώθηκαν ψέμματα. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι ότι δεν παρουσιάστηκαν τα στοιχεία όπως θα ήθελε εκείνη. Η ουσία όμως παραμένει. Το αρσενικό παραμένει σε μεγάλες συγκεντρώσεις, η αποψίλωση συνεχίζει να αφορά μεγάλη έκταση ζωτικής σημασίας δάσους, τα μεταλλευτικά απόβλητα θα είναι εκεί και θα απειλούν τις ζωές όλων μας, το νερό που σήμερα πίνουμε αύριο δε θα υπάρχει. Η εταιρεία, όχι απλώς δεν θέλει να ακουστεί η αλήθεια, αλλά κάθε φορά που ακούγεται απειλεί με μηνύσεις. Όταν λοιπόν τα ρεπορτάζ δεν είναι αποτέλεσμα πληρωμένων ταξιδιών, χορηγιών και διαφημίσεων, όταν δε γίνονται κατ΄εντολή και παραγγελία της εταιρείας, όταν παρουσιάζουν τα δεδομένα ως είναι, η εταιρεία κινεί όλους τους μηχανισμούς της ώστε να αποδυναμώσει τη φωνή της αλήθειας, επιχειρώντας να στρέψει αλλού την προσοχή.

Η διοίκηση της ΕΡΤ οφείλει να προστατέψει το δικαίωμα των εργαζομένων της να παρουσιάζουν τις αλήθειες που συστηματικά αποκρύπτονται. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών σε πολύπλευρη και αχειραγώγητη ενημέρωση.

Απαιτούμε να σταματήσουν όλες οι πιέσεις προς τους συντελεστές της εκπομπής και τη διοίκηση του καναλιού, ώστε να μην προβληθεί το δεύτερο μέρος της εκπομπής. Ζητάμε από τη διοίκηση της ΕΡΤ να διασφαλίσει το δικαίωμα της έκφρασης απόψεων που αντιτίθενται στα συμφέροντα πολυεθνικών, “επενδυτών”, μεγαλοεργολάβων και διαπλεκόμενων.

ΕΡΤ_1

ΕΡΤ_2


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.