Oικολόγοι-Πράσινοι: Η επένδυση εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής πρέπει να σταματήσει τώρα


Ανάκληση της ΑΕΠΟ, απαγόρευση κυανίου και αναθεώρηση του Μεταλλευτικού Κώδικα

Eργοστάσιο Εμπλουτισμού. Πρώην δάσος.

Με αφορμή την ανάληψη της ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ από τον κ. Πανο Σκουρλέτη και την συνάντηση που θα επιδιώξουν το συντομότερο μαζί του, οι Οικολόγοι Πράσινοι επανέρχονται.-για μια ακόμη φορά- σχετικά με το θέμα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη ΒΑ Χαλκιδική. Οι εργασίες ανέγερσης του εργοστασίου εμπλουτισμού αλλά και η κατασκευή του φράγματος αποβλήτων, οι οποίες συνεχίζονται παρά τις ληφθείσες στο προηγούμενο διάστημα προσωρινές αναστολές αδειών, πρέπει να σταματήσουν άμεσα! Το αρχέγονο δάσος μεγάλης αξίας εκριζώνεται μέρα με τη μέρα και το πολύτιμο υδάτινο δυναμικό της περιοχής καταστρέφεται.

Ρέμα Καρατζά. Πρώην δάσος

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από τον νέο Υπουργό, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό  Γιάννη Τσιρώνη, να προχωρήσουν στην άμεση ανάκληση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της επένδυσης. Η Εταιρεία αρνήθηκε να καταθέσει ολοκληρωμένη μελέτη μεταλλουργίας, όπως της ζητήθηκε, αρνήθηκε δηλαδή να αποδείξει όπως όφειλε με βάση τις προβλέψεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τη δυνατότητα εφαρμογής της μεθόδου flash smelting, ιδιαίτερα στις τοπικές συνθήκες υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού. Έχει προκύψει επομένως σαφής παραβίαση της ΚΥΑ έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 201745/2011.

Σοβαρές αδυναμίες έχουν επίσης διαπιστωθεί στη ΜΠΕ1 σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Σκουριών-Καστελίου-Κακκάβου και στην περιοχή του δικτύου Natura 2000 Όρος Στρατωνικόν, και στο υδατικό δυναμικό του προστατευόμενου αυτού βουνού.

Open-pit στις Σκουριές. Πρώην δάσος

Το ΥΠΑΠΕΝ αλλά και η Κυβέρνηση συνολικά δεν πρέπει να ανεχθούν άλλο να χρησιμοποιείται η αγωνία των εργαζομένων από την εταιρεία, ούτε να της επιτρέψουν να συνεχίσει τη καταστροφή του περιβάλλοντος και των άλλων τομέων της τοπικής οικονομίας στη ΒΑ Χαλκιδική. Η εταιρεία παράλληλα, παραβιάζει συστηματικά τους νόμους, ενώ υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι φοροαποφεύγει.2

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαρίστανται τέλος στις προσπάθειες των τοπικών φορέων και κινημάτων για την προώθηση έργων εναλλακτικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής που έχουν διατυπωθεί και αξίζουν παραπέρα διερεύνησης. Η αξιοποίηση του πολύτιμου υδάτινου δυναμικού της περιοχής για ενεργειακούς σκοπούς και άρδευση των τεράστιων γεωργικών εκτάσεων σε συνδυασμό με τη μελισσοκομία και μια ήπια τουριστική ανάπτυξη, μπορούν να αποτελέσουν μια πραγματικά βιώσιμη προοπτική τόσο για τους κατοίκους και την απασχόληση όσο και για το πολύτιμο φυσικό περιβάλλον.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

____________________

1 Δείτε το υπόμνημα που είχαμε καταθέσει ως ΟΠ στο ΥΠΕΚΑ, το 2011: http://goo.gl/MqohI4

2 Δειτε τις γραπτές ερωτήσεις στην Κομισιόν από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, P-005648-15, E-005544-15 και E-005210-15).

Δείτε επίσης τις παρεμβάσεις στο ευρωκοινοβούλιο που έγιναν απο τους ευρωβουλευτές των Οικολόγων Πράσινων στο διάστημα 2009-2014 αλλά και άλλες δράσεις των Οικολόγων Πράσινων για το θέμα των εξορύξεων εδώ: http://opgold.ecogreens-gr.org/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.