“Αγνοεί” η Κομισιόν τις αποδείξεις για τη φοροαποφυγή της Eldorado (που διευκολύνει ο Ντάισελμπλουμ)


ELDORADO-GOLD-990x519

Μετά την “δεν είδα, δεν ξέρω” απάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για τις τακτικές φοροαποφυγής της Eldorado Gold (εδώ), μια παρόμοια απάντηση για το ίδιο θέμα από τον Επίτροπο Μοσκοβισί, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του Γερμανικού κόματος DIE LINKE, Fabio De Masi. Διπλωματική γλώσσα και η υποκρισία πάει σύννεφο:

  1. Η Κομισιόν “δεν ξέρει” (ξέρει και παραξέρει αφού της έχουν κοινοποιηθεί όλα τα στοιχεία, ενώ το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα στον ξένο τύπο χάρη στην Αντιπρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα tax rulings, Εύα Ζολί, που συμμετείχε στην παρουσίαση της σχετικής έκθεσης στην Αθήνα).
  2. Η Κομισιόν αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν προτίθεται να κάνει κάτι ουσιαστικό γι’αυτό αφού οι κύριοι Γιουνκέρ και Ντάισελμπλουμ έχουνε χτίσει χώρες κλέβοντας νομότυπα άλλες χώρες (από τις οποίες μετά απαιτούν το αίμα των φορολογουμένων).
  3. Η Κομισιόν κάνει τα στραβά μάτια στις συστηματικές παραβιάσεις των κανόνων φορολογικής διαφάνειας από αυτές τις χώρες-παράσιτα και παρά το ότι αναγνωρίζει ότι οι κανόνες είναι άτολμοι και ανεπαρκείς, δεν φαίνεται διατεθειμένη να τους αλλάξει.

Ακολουθούν η ερώτηση και η απάντηση του κ. Μοσκοβισί.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Fabio De Masi (GUE / NGL)

Θέμα: Φοροαποφυγή – Eldorado Gold

9 Απριλίου 2015

Ποια είναι η εκτίμηση της Επιτροπής σχετικά με την έρευνα που δημοσιεύθηκε για την περίπτωση της Καναδικής εταιρείας εξόρυξης Eldorado Gold που αποφεύγει την εταιρική φορολόγηση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα μέσω της χρήσης εικονικών εταιρειών στην Ολλανδία, δεδομένου ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι επίσης Πρόεδρος του Eurogroup που απαιτεί από την Ελλάδα υγιή δημόσια οικονομικά (1);

Θα εξετάσει η Επιτροπή το ότι η αποκατάσταση της δυνατότητας των κρατών μελών να επιβάλουν φόρους παρακράτησης επί των τόκων, μερισμάτων ή δικαιώματων, σε περιπτώσεις όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει διπλή (ή παγκόσμια) μη-φορολόγηση, θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της φορολογικής δικαιοσυνης και της αρχής της φορολόγησης εκεί όπου η οικονομική δραστηριότητα λαμβάνει χώρα;

Θεωρεί η Επιτροπή ότι η φορολογική μεταχείριση της Eldorado Gold, όπως περιγράφεται αναλυτικά στην προαναφερθείσα έκθεση, θα έπρεπε να είχε ωθήσει τις Ολλανδικές αρχές στην αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών με τους Έλληνες ομολόγους τους σχετικά με το tax ruling που έδωσαν στην Eldorado Gold, σύμφωνα με τις οδηγίες του Συμβουλίου 77 / 799 / ΕΟΚ και 2011/16 / ΕΕ;

Η ερώτηση στα αγγλικά εδώ.

Απάντηση του κ Moscovici, εξ ονόματος της Επιτροπής

15 Ιουνίου 2015

Η Επιτροπή δεν διαθέτει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο ή πληροφορία για τις φορολογικές υποθέσεις των Ελληνικών ή Ολλανδικών θυγατρικών της Καναδικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού στην οποία αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου.

Όσον αφορά το ζήτημα της δίκαιης φορολόγησης, όπως αναφέρονται στο Πρόγραμμα Εργασίας της Επιτροπής για το 2015 και έχει ήδη αναφερθεί αρκετές φορές από τους Επιτρόπους στις επιτροπές και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει, μέχρι το καλοκαίρι, μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροαπο φυγής και του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού στο πλαίσιο ενός Σχεδίου Δράσης για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρθηκε ήδη σε ένα πρώτο πακέτο φορολογικής διαφάνειας που παρουσιάστηκε στις 18 Μαρτίου 2015, είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της Επιτροπής να εξισορροπήσει καλύτερα τη φορολόγηση των κερδών των εταιριών με την επικράτεια όπου η σχετική οικονομική δραστηριότητα λαμβάνει χώρα. Το Σχέδιο Δράσης του Ιουνίου θα παρουσιάσει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου, μεταξύ άλλων παρουσιάζοντας μια ανανεωμένη προσέγγιση της πρότασης του 2011 της Επιτροπής για μια Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) και περιγράφοντας περαιτέρω ενέργειες κατά της διάβρωσης της (φορολογικής) βάση και της μετατόπισης των κερδών.

Όσον αφορά τις απόψεις της Επιτροπής σχετικά με την αυθόρμητη ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο των οδηγιών 77/799 / ΕΟΚ και 2011/16 / ΕΕ, η Επιτροπή παραπέμπει στην εξήγηση που παρέχεται στην απάντηση P-005644/2015 (1).

Η απάντηση στα αγγλικά εδώ.


5 απαντήσεις στο ““Αγνοεί” η Κομισιόν τις αποδείξεις για τη φοροαποφυγή της Eldorado (που διευκολύνει ο Ντάισελμπλουμ)”

  1. εδώ και μέρες ο Στανος είναι δίχως νερό .Ο Αρ.Παχτας σπατάλησε 500.000 για φιλτράρισμα ανύπαρκτου νερού και εμείς πάλι δεν το βλέπουμε .Οι κατοικοι υποφέρουν και υπογράφουν καταθέτοντας τις διαμαρτυρίες

  2. αφού ο Δήμος Αριστοτέλη αποδεδειγμένα δεν μπορεί να μας εξασφάλιση επαρκής ποσότητες πόσιμου νερού ποιος είναι ο λόγος που ….υποχρεωτικά μας βαζει να το πληρώνουμε ???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.