Δ. Μπάκα: Η Ιστορία της λεηλασίας του ορυκτού πλούτου της Φωκίδας


Aπό amfissaface.gr

11_06_2015t2

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες από το Δημήτρη Μπάκα η πρώτη συνολική μελέτη γύρω από το ζήτημα της μεταλλείας στη Φωκίδα την ιστορία της και την επίδρασή της στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της Φωκίδας τα τελευταία χρόνια. Η αναλυτική αυτή έρευνα, που φέρει τον τίτλο “Η Ιστορία της λεηλασίας του ορυκτού πλούτου στη Φωκίδα”, αποτελεί καρπό δουλειάς αρκετών ετών από το συντάκτη της, φιλοδοξεί να φωτίσει απ άκρον εις άκρον την πορεία της βασικής μεταλλευτικής εταιρείας στη Φωκίδα, πρώην ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού και θέτει, πλέον, σε άλλη βάση τον προβληματισμό και το δημόσιο διάλογο γύρω από τις εξορύξεις και τη μεταλλεία στο Νομό, ειδικά αυτή την εποχή, με γνώμονα και πρίσμα και τις νέες δραματικές εξελίξεις που έχει απελευθερώσει η εξαγορά των “Ευρωπαϊκών Βωξιτών” από την ΕΛΜΙΝ-KERNEOS.

Η έρευνα ανατέμνει με επιστημονική τεκμηρίωση και εμπεριστατωμένο τρόπο όλη τη διαδρομή της εξορυκτικής δράσης στην περιοχή τα τελευταία 80 χρόνια, εντρυφεί στη νομική έδρασή της, αναλύει τις προνομιακές φανερές κι αφανείς σχέσεις εταιρείας και τοπικών πολιτικών Ελίτ, αποκωδικοποιεί τη στάση, τη συναίνεση και την παθητικότητα της τοπικής κοινωνίας στο θέμα, ενώ, και το κυριότερο κατά τη γνώμη μας, αναλύει λεπτομερειακά τόσο τη συνεισφορά της στην ανάπτυξη ή την υποανάπτυξη της περιοχής ανά τις δεκαετίες, εξηγεί το πώς και το γιατί η συνολική έμφαση στη μεταλλευτική “μονοκαλλιέργεια” αποστέρησε και συνεχίζει να αποστερεί τη Φωκίδα από την ανάπτυξη άλλων καίριων πλουτοπαραγωγικών δραστηριοτήτων κι απαντά στο ερώτημα γιατί ποτέ δεν κατασκευάστηκε η Ε.Ο. Γραβιάς-Άμφισσας.

Ο Δημήτρης Μπάκας, Τοπογράφος-Μηχανικός, υποψήφιος με τους “Πολίτες στο Προσκήνιο” στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, έχει καταγωγή από τα Καστέλλια και μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και τη γενέτειρά του. Μας εμπιστεύτηκε το προϊόν της μακράς και κοπιαστικής εργασίας του και σας το παρουσιάζουμε. Πρόκειται για μια επιστημονική έρευνα κι ένα ιδιαίτερα πυκνό κείμενο 60 σελίδων, εύκολα αναγνώσιμο, ωστόσο, και προσβατό στο μέσο πολίτη, ακόμα και στο μη εξειδικευμένο αναγνώστη.

Τα βασικότερα σημεία της έρευνας

– Η ίδρυση της εταιρείας

– Η πώλησή της τον Ιούνιο του 41 στους Γερμανούς της Hansa
– Η μεταπολεμική μίσθωση από τις Hansa κι Ottavi
-Η προμήθεια βωξίτη στην ΑΕ Αλουμίνιον Ελλάς
– Οι κατά καιρούς νόμοι που ίσχυσαν περί μεταλλείων
– Οι μετονομασίες της εταιρείας κι οι μεταβιβάσεις των μετοχών
– Οι καταγγελίες για τη μεταλλευτική δράση στη Φωκίδα
– Η αξία του μισθώματος και τα αργούντα μεταλλεία
– Οι εγγυήσεις για την εκμετάλλευση
– Οι διαρκώς μειούμενες θέσεις εργασίες
– Η ανάσχεση των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων προς όφελος του μεταλλείου
– Οι εξορύξεις εντός των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000
– Η μη εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων κι η διαχρονική στάση των ελεγκτικών υπηρεσιών
– Η προστασία κι η διαχείριση των υδάτων
– Οι αποκαταστάσεις των παλιών μεταλλείων
– Είναι η εταιρεία αξιόπιστη;
– Οι βαριές ευθύνες των τοπικών αρχόντων
– Η ανταποδοτικότητα
– Πώς και γιατί η εταιρεία εμποδίζει την κατασκευή της Ε.Ο. Γραβιάς-Άμφισσας
– Η μονοπώληση των θέσεων εργασίας στην περιοχή
– Ο “Ρουφιάνος” της εταιρείας ως καθοριστικός κοινωνικός παράγοντας
– Η εκμαίευση της κοινωνικής συναίνεσης κι η παθητικότητα της τοπικής κοινωνίας

3 απαντήσεις στο “Δ. Μπάκα: Η Ιστορία της λεηλασίας του ορυκτού πλούτου της Φωκίδας”

  1. […] – Η πώλησή της τον Ιούνιο του 41 στους Γερμανούς της Hansa – Η μεταπολεμική μίσθωση από τις Hansa κι Ottavi -Η προμήθεια βωξίτη στην ΑΕ Αλουμίνιον Ελλάς – Οι κατά καιρούς νόμοι που ίσχυσαν περί μεταλλείων – Οι μετονομασίες της εταιρείας κι οι μεταβιβάσεις των μετοχών – Οι καταγγελίες για τη μεταλλευτική δράση στη Φωκίδα – Η αξία του μισθώματος και τα αργούντα μεταλλεία – Οι εγγυήσεις για την εκμετάλλευση – Οι διαρκώς μειούμενες θέσεις εργασίες – Η ανάσχεση των άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων προς όφελος του μεταλλείου – Οι εξορύξεις εντός των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 – Η μη εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων κι η διαχρονική στάση των ελεγκτικών υπηρεσιών – Η προστασία κι η διαχείριση των υδάτων – Οι αποκαταστάσεις των παλιών μεταλλείων – Είναι η εταιρεία αξιόπιστη; – Οι βαριές ευθύνες των τοπικών αρχόντων – Η ανταποδοτικότητα – Πώς και γιατί η εταιρεία εμποδίζει την κατασκευή της Ε.Ο. Γραβιάς-Άμφισσας – Η μονοπώληση των θέσεων εργασίας στην περιοχή – Ο «Ρουφιάνος» της εταιρείας ως καθοριστικός κοινωνικός παράγοντας – Η εκμαίευση της κοινωνικής συναίνεσης κι η παθητικότητα της τοπικής κοινωνίας πηγή: Antigoldgr.org […]

  2. αξίζει το βλπογκ αυτό να αναδείξει το χωρίο Βαβδο που είναι στην Χαλκιδική και έχει ζήση την μεταλλευτική λαίλαπα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.