Το πρώτο ελπιδοφόρο ρήγμα στην #TTIP


Aπό το ThePressProject

Μια σημαντική εξέλιξη υπήρξε σήμερα στο Στρασβούργο. Η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγκάστηκε να μεθοδεύσει την αναβολή της ψηφοφορίας και της συζήτησης που ήταν προγραμματισμένες για την διαβόητη TTIP, τη Διατλαντική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου, που εδώ και δύο χρόνια η Αριστερά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, φορείς και κινήματα πολιτών καταγγέλλουν ως «Δούρειο Ίππο» καταστρατήγησης των εργατικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

18045606564_b7afcecb74_z1433934278

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, διαβλέποντας τον κίνδυνο να μην εξασφαλιστεί πλειοψηφία υπέρ της έκθεσης που θα έδινε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – ΕΕ, μεθόδευσε αναβολή της ψηφοφορίας με πρόσχημα το μεγάλο πλήθος τροπολογιών επί της έκθεσης για την TTIP. Επικαλούμενος άρθρο του κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου, ανέπεμψε την αξιολόγηση των τροπολογιών στην αρμόδια Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (INTA) για να διευθετήσει το θέμα των τροπολογιών, διαστρεβλώνοντας μάλιστα και τα σχετικά στοιχεία, αφού υποστήριξε ότι η προτεινόμενες τροπολογίες ήταν 200, ενώ στην πραγματικότητα ήταν περίπου 120.

Ακολούθως, απέσπασε απόφαση της πλειοψηφίας της διάσκεψης των προέδρων για αναβολή όχι μόνο της ψηφοφορίας, αλλά και της συζήτησης που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη. Η απόφαση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Eυρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, των Πρασίνων και ευρωβουλευτών από άλλες πολιτικές ομάδες που προκάλεσαν ψηφοφορία για να πραγματοποιηθεί κανονικά η συζήτηση για την TTIP.

Στο Ευρωκοινοβούλιο έγινε πραγματική μάχη επί της ψηφοφορίας αυτής, αφού ήταν προφανής η αγωνιώδης προσπάθεια του προέδρου Σουλτς να αποφύγει με κάθε τρόπο τη συζήτηση, προκειμένου να μην καταγραφούν αντιθέσεις στην TTIP, και ιδιαίτερα στον μηχανισμό ISDS (Επίλυση Διαφορών Επενδυτή- Κράτους), από ευρωβουλευτές τόσο των Σοσιαλδημοκρατών όσο και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Τελικά, διαμορφώθηκε οριακή πλειοψηφία 183 Ευρωβουλευτών υπέρ της αναβολής της συζήτησης, έναντι 181 που ψήφισαν να γίνει η συζήτηση και 37 αποχών. Έτσι, την τελευταία στιγμή για 3 μόλις ψήφους, ο Μ. Σουλτς απέφυγε και μια προσωπική ήττα, αφού έχει επενδύσει πολλά στην εξασφάλιση πλειοψηφίας υπέρ του διαβόητου, διατλαντικού «υπερμνημόνιου». Σημειώνεται ότι κατά της αναβολής της συζήτησης που μεθόδευσε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ε.Κ. ψήφισαν 41 ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλιστών Δημοκρατών. Να σημειωθεί δε, πως ακόμα και ο εισηγητής της Έκθεσης, κ. Lange, δεν ήθελε να πάρει ξεκάθαρη στάση επί του θέματος, επιλέγοντας την αποχή.

Έξω από το Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση από φορείς και κινήματα πολιτών κατά της TTIP, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας πολιτών που έχει συγκεντρώσει σχεδόν 2 εκατομμύρια υπογραφές, τις οποίες η Κομισιόν επιμένει να αγνοεί.
Μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, ευρωβουλευτές της GUE/NGL, φορώντας μαύρα μπλουζάκια με το σύνθημα “STOP TTIP”, σήκωσαν πλακάτ με συνθήματα κατά της συμφωνίας.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, δήλωσε για τη σημερινή εξέλιξη: «Σήμερα προκαλέσαμε ένα μικρό ρήγμα στη συμμαχία που προωθεί αυτό το αποκρουστικό “σύνταγμα” των πολυεθνικών. Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και την επόμενη φορά αυτό το μικρό ρήγμα να το κάνουμε μια σημαντική νίκη των πολιτών της Ευρώπης, της δημοκρατίας, του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.