Eκδήλωση ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Καβάλα 28/5/2015


11295647_435704399943391_5629558548999729092_n

Στον ανυποχώρητο αγώνα για γη, νερό και ελευθερία αναφέρθηκαν στις 28-5-2015  η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς και ο Τόλης Παπαγεωργίου, μέλος του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.

Οι τρεις τους συμμετείχαν σε εκδήλωση στην Καβάλα, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, συλλογικότητα με μακριά ιστορία στους περιβαλλοντικούς αγώνες στην περιοχή και με ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης με το κίνημα της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ενεργό συμβολή και συμμετοχή της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, που με τον τρόπο αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί άμεσα πολιτική λύση, που θα σταματήσει τη συντελούμενη καταστροφή στις Σκουριές και θα ακυρώσει οριστικά το σχέδιο της El Dorado Gold. Στην εκδήλωση συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους οι δύο βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Ιωαννίδης και Αλεξάνδρα Τσανάκα, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης ΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης, η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Οικολογία – Αλληλεγγύη» Κατερίνα Γεροστεργίου και άλλοι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, καθώς και μεγάλος αριθμός πολιτών.

Αυτό που με έμφαση επισημάνθηκε από τους ομιλητές είναι η προσπάθεια της εταιρίας αφενός να δημιουργήσει τετελεσμένα στο βουνό, εντείνοντας το τελευταίο τετράμηνο τις καταστροφικές της παρεμβάσεις, αφετέρου να προκαλέσει κοινωνική ρήξη, χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό τους ήδη εργαζόμενους στα μεταλλεία, αλλά και υπαλλήλους της, τους οποίους έχει προσλάβει ως εν δυνάμει μεταλλωρύχους.

Αναφορά έγινε στο φαραωνικό έργο του εργοστασίου εμπλουτισμού που σχεδιάζει η El Dorado στις Σκουριές, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, με καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων όχι μόνο στην Β. Χαλκιδική, αλλά σε μια πολύ ευρύτερη περιοχή. Ο φάκελος του συγκεκριμένου έργου έχει επιστραφεί από το αρμόδιο Υπουργείο στην εταιρία, με προθεσμία επανακατάθεσης έως τις 10 Ιουνίου, εκτιμάται όμως από τους ανθρώπους του κινήματος ότι το σχέδιο της El Dorado είναι παντελώς ανέφικτο.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη για ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα, που θα πιέσει την κυβέρνηση να ξεπεράσει τη διστακτικότητα με την οποία χειρίζεται έως τώρα το ζήτημα των Σκουριών και να δώσει άμεσα πολιτική λύση. Εξάλλου, ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής, εκτός από τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του, έχει συμβολική αξία και σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ανθρώπους του, που δεν μπορούν ούτε να διανοηθούν το ενδεχόμενο μιας ήττας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΒΑΛΑ


Μία απάντηση στο “Eκδήλωση ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Καβάλα 28/5/2015”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.