ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ELDORADO GOLD ΜΕ «ΑΣΠΙΔΑ»ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ #skouries


Aπό το iskra.gr

ΥΠΑΠΕΝ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ»

ΜΑΖΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ  

-----11aask-1Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Eldorado Gold, οι οποίοι μετά την πρωινή διαμαρτυρία τους έξω από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κατέληξαν με πορεία στη Βουλή και πήραν το απόγευμα της Πέμπτης (16/4) το δρόμο της επιστροφής, το υπουργείο ΠΑΠΕΝ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έστειλε σαφέστατο μήνυμα : «Η Eldorado Gold δεν είναι κράτος εν κράτει και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να διεκδικεί «ασυλία». Για να διεκδικεί να παραμένει εκτός ελέγχου προκειμένου να συγκαλύπτει αυθαιρεσίες και καταστροφικές επιλογές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω κινητοποίηση έτυχε πρωτοφανούς προβολής από το σύνολο των συστημικών ΜΜΕ, τα οποία επέδειξαν στη συγκεκριμένη περίπτωση επιλεκτική «ευαισθησία» για τα εργασιακά δικαιώματα των μεταλλεργατών της Eldorado Gold και το δικαίωμα τους στη διαμαρτυρία. Στο πλαίσιο αυτό, το οψίμως «φιλεργατικό» του πρόσωπο επέδειξε ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων και ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Αδ. Γεωργιάδης, ο πλεόν ένθερμος υποστηρικτής των απολύσεων την περίοδο των μνημονιακών κυβερνήσεων προκαλώντας ακόμα και την κοινή λογική.

Είναι προφανές ότι η Eldorado Gold χρησιμοποιεί συστηματικά ως «Δούρειο Ίππο» στις επικίνδυνες μεθοδεύσεις της τους εργαζόμενους στην ίδια την επιχείρηση. Η εταιρεία επενδύει στη δημιουργία σκηνικού «εμφυλίου πολέμου» προκειμένου να προωθήσει με όποιο κόστος τα συμφέροντα της, εκβιάζοντας την κυβέρνηση που έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο θέμα της εξόρυξης χρυσού, με γνώμονα τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την προάσπιση της νομιμότητας απέναντι στην αυθαιρεσία των «χρυσοθήρων».

Εντωμεταξύ, λίγο μετά τις 8μμ το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώθηκε και η μαζική πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, στο κέντρο της Αθήνας.

Με σύνθημα “αυτός ο αγώνας είναι και δικός μας αγώνας”, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) είχε απευθύνει κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής, με την πορεία να πραγματοποιείται και να ολοκληρώνεται ομαλά παρά το επεισοδιακό ξεκίνημα.

Μεμονωμένα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 6μμ όταν διμοιρίες των ΜΑΤ επιχείρησαν να παραταχθούν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους και την είσοδο της Πρυτανείας που παραμένει υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις που εξελίχθηκαν σε επεισόδια ανάμεσα σε μερίδα διαδηλωτών που αποκόπηκε από την πορεία και δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Η συγκέντρωση αρχικά διαλύθηκε, αλλά στη συνέχεια τα μπλοκ διαδηλωτών ανασυντάχθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΑΠΕΝ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ»

Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ως εξής:

«Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται. Υπερασπιζόμαστε με όλη τη δύναμή μας το δικαίωμα των εργαζομένων στη διαμαρτυρία, ακόμα και αν στρέφεται άδικα κατά της κυβέρνησής μας. Σεβόμαστε πλήρως τις ανησυχίες των εργαζομένων για τη δουλειά τους. Τους διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του. Αντίθετα, οι θέσεις εργασίας τους απειλούνται από την πολυεθνική Eldorado Gold η οποία παριστάνει περιστασιακά τον ευεργέτη τους, μόνο και μόνο για να τους χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» και μόλις κατοχυρώσει τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις της θα πετάξει στο δρόμο πολύ μεγάλο μέρος όσων δουλεύουν σήμερα. Εμείς δεν αντιδικούμε με τους εργαζόμενους και οι αντιδικίες μας αφορούν μόνο τις αυθαιρεσίες της εταιρείας.

Αν και σεβόμαστε τη διαμαρτυρία των εργαζομένων δεν δεχόμαστε τις απαράδεκτες πρακτικές της πολυεθνικής Eldorado Gold και των εγχώριων υποστηρικτών της, η οποία χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να συγκαλύψει παράνομες, αυθαίρετες και αντιπεριβαλλοντικές συμπεριφορές που απειλούν τη Χαλκιδική και τους πολίτες της.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι η Eldorado Gold δεν είναι κράτος εν κράτει και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» τους εργαζόμενους και τις ανησυχίες τους για να διεκδικεί «ασυλία». Για να διεκδικεί να παραμένει εκτός ελέγχου προκειμένου να συγκαλύπτει αυθαιρεσίες και καταστροφικές επιλογές.

Η Elodorado Gold πρέπει να αντιληφθεί ότι η πανέμορφη Χαλκιδική δεν είναι ιδιοκτησία της, ότι δεν είναι αφεντικό στη χώρα ούτε η Χαλκιδική «πειραματόζωο» περιβαλλοντικής καταστροφής για τα κέρδη της.

Η Eldorado Gold και τα εγχώρια φερέφωνά της πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να εκβιάσει τη χώρα και την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να χρησιμοποιηθούν τακτικές «κατσαρόλας» στη χώρα. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και όχι νεοαποικία πολυεθνικών εταιρειών.

Είναι εντυπωσιακό ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τα οποία «θάβουν» όλες τις εργασιακές κινητοποιήσεις, προβάλλουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις Σκουριές μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τις ανομίες και τον απαράδεκτο ρόλο που έχει αναλάβει η Eldorado Gold.

H κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόγραμμα επισκέψεων των αρμόδιων Υπουργών στη Χαλκιδική και στις Σκουριές, καθώς και πρόγραμμα για την κατάθεση πιο εξειδικευμένων προτάσεων για τα μεταλλεία της περιοχής.

Η Eldorado Gold, όμως, και τα παπαγαλάκια της επιλέγουν τακτικές «κατσαρόλας» και «εκβιασμού».

Αυτές οι τακτικές δεν θα περάσουν. Η κυβέρνηση θα υπερασπισθεί μέχρι τέλους την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον απέναντι στα συμφέροντα όσο ισχυρά και διαπλεκόμενα και αν είναι.

Καλούμε τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν για αυτά τα αιτήματα και να απορρίψουν τις μεθοδεύσεις της Eldorado Gold που επιδιώκει να τους χρησιμοποιήσει για τις δικές της σκοπιμότητες».

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.