Τα αρχαία Άβδηρα ήταν μια πόλη κοντά στη σημερινή Ξάνθη. Για να φέρουν πόσιμο νερό στην πόλη τους, οι Αβδηρίτες κατασκεύασαν μια μεγάλη υδατοδεξαμενή και επειδή τα Άβδηρα ήταν μια πλούσια πόλη, έφτιαξαν και μια πολυτελή κρήνη στο κέντρο της πόλης. Ξόδεψαν έτσι όλα τα χρήματα που είχαν διαθέσιμα, όμως δεν είχαν φροντίσει να βρούνε πρώτα νερό και να βεβαιωθούν ότι θα ήταν αρκετό για την ύδρευση της πόλης. Έτσι η υδατοδεξαμενή και η πολυτελής κρήνη έμειναν στεγνές από νερό, ένα μνημείο επιπολαιότητας και αφροσύνης.
Ο όρος Αβδηριτισμός αποτελεί, κατά τον Ηρόδοτο, συνώνυμο της ανικανότητας στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων, της ακρισίας, της κενοδοξίας, της αφέλειας, της μωρίας και της ανόητης γενικώς συμπεριφοράς.
Τα αρχαία Στάγειρα, τα ερείπια της αρχαίας πόλης, βρίσκονται στο Δήμο Αριστοτέλη. Είναι πατρίδα του μεγάλου φιλοσόφου που έθεσε τις Αρχές της Λογικής και σε αυτόν παραπέμπει η ονομασία του Δήμου.
Στο Δήμο Αριστοτέλη, η φύση χάρισε τις δυο μεγαλύτερες φυσικές υδατοδεξαμενές της Χαλκιδικής, το όρος Κάκαβος – όπου βρίσκονται οι Σκουριές – και το όρος Στρατονικό.
Επειδή λοιπόν ο Δήμος είχε πολλά νερά για να υδροδοτήσει ακόμα και την υπόλοιπη Χαλκιδική που διψά και το νερό θεωρήθηκε δεδομένο, ο προηγούμενος Δήμαρχος Χρήστος Πάχτας και ο νέος, Γιάννης Μίχος, επέλεξαν να χαρίσουν στην περιοχή τους ΑΝΑΠΤΥΞΗ! Εξ’ού και ο κ. Πάχτας ονόμασε την παράταξή του ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ο κ. Μίχος τη δική του ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Ο Δήμος αυτός, εκτός από πολλά νερά, έχει και πολλά μεταλλεύματα και τα μεταλλεύματα δεν τα πάνε καλά με τα νερά, τα ρυπαίνουν και τα στραγγίζουν. Τα μεταλλεύματα βρίσκονται σε μια έκταση 317.000 στρεμμάτων δάσους που καλύπτει τη μισή έκταση του Δήμου και είναι Μεταλλευτική Ιδιοκτησία της Eldorado Gold / ΑΚΤΩΡ. Και επειδή τα δάση θεωρήθηκαν και αυτά “πολλά” και περιττά, όπως και τα νερά, ο κ. Πάχτας στήριξε το ΟΡΑΜΑ του στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Eldorado.
Στο ΟΡΑΜΑ είπε δυναμικά “ΟΧΙ” το ΚΙΝΗΜΑ, όχι του κ. Μίχου αλλά το άλλο, το SOS ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, που γκρέμισε το ΟΡΑΜΑ του κ. Πάχτα στις δημοτικές εκλογές και εμπιστεύθηκε το Δήμο στον κ. Μίχο, με εντολή να απαλλάξει τον τόπο από την ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Eldorado.
Όμως ο νέο Δήμαρχος είχε άλλη γνώμη και ενημέρωσε το ΚΙΝΗΜΑ SOS ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ότι “Εμείς (το ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ) τονίσαμε ότι οι εκλογές δεν ήταν δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας, αλλά ήταν δημοψήφισμα για την ΕΝΟΤΗΤΑ των κατοίκων”.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, κοινή στο ΟΡΑΜΑ και στο ΚΙΝΗΜΑ, καλείται να γίνει ο καταλύτης στη χημική αντίδραση για την ΕΝΟΤΗΤΑ του κ. Μίχου. ΕΝΟΤΗΤΑ, στη βάση της αποδοχής της καταστροφικής ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Για να μη χάσουμε όμως τη σχέση του Δήμου Αριστοτέλη με τα Άβδηρα, από την ΑΝΑΠΤΥΞΗ του κ. Πάχτα, οι δύο υδατοδεξαμενές – του Κακάβου και του Στρατονικού – έχουν υποστεί σοβαρές επιπτώσεις που πολύ σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμες. Με Νόμο, σε εκτέλεση Κοινοτικής Οδηγίας, τα νερά υδροδότησης ολόκληρου του Δήμου έχουν μπει σε καραντίνα έπειδή έχουν ήδη ρυπανθεί με αρσενικό και μόλυβδο από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Ακόμα χειρότερα, ο Νόμος δέχεται ότι εκτός από την ποιότητα θα πληγεί και η ποσότητα των νερών του Δήμου, αφού θα πρέπει τα βουνά/υδατοδεξαμενές να στεγνώσουν για να μπορέσουν να βγουν τα μεταλλεύματα.
Εδώ θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να χτυπάνε καμπανάκια. Η λογική και συνετή στάση θα ήταν να προστατευθούν όσα νερά δεν έχουν ακόμα θιγεί για να μην πάθουμε ότι και οι Αβδηρίτες. Όμως η νέα Δημοτική Αρχή του κ. Μίχου δεν περιλαμβάνει τη σωτηρία των δυο υδατοδεξαμενών στους συντελεστές της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που θα εφαρμόσει. Αντίθετα, θεωρεί ως ΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ – ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ του Δήμου Αριστοτέλη “τη μεταλλευτική ιστορία της περιοχής και τη δυνατότητα αξιοποίησης της ταυτότητας αυτής για δημιουργία σύγχρονου άξονα μεταποίησης και δευτερογενούς παραγωγής”.
Προφανώς ο κ. Μίχος, όπως και ο κ. Πάχτας, θεωρεί ότι “από νερά πάμε καλά” και τη βεβαιότητά τους αυτή την απέδειξαν και οι δυο στο Νεοχώρι. Όταν επί Δημαρχίας του κ. Πάχτα, στο νερό του Νεοχωρίου βρέθηκε αρσενικό υπερδιπλάσιο του επιτρεπτού, ο κ. Πάχτας ζήτησε άδεια για ανόρυξη νέας γεώτρησης. Αυτή όμως δεν δόθηκε γιατί, σύμφωνα με το Νόμο που προαναφέραμε, “η ποιοτική κατάσταση των υπόγειων νερών της περιοχής χαρακτηρίζεται κακή λόγω συγκεντρώσεων μολύβδου και αρσενικού οι οποίες οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια (μεταλλευτική δραστηριότητα)”.
Ο νέος Δήμαρχος δεν ανησύχησε περισσότερο από τον κ. Πάχτα και με έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου έσπευσε να καθησυχάσει τους κατοίκους του Νεοχωρίου και του Δήμου συνολικά ότι δεν υφίσταται πρόβλημα, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στο αρσενικό και στην πηγή του. Το αν και πώς λύθηκε ή θα λυθεί το πρόβλημα από τη στιγμή που δια Νόμου απαγορεύεται η διάνοιξη γεωτρήσεων, επίσης δεν διευκρινίστηκε. Δείτε σχετικά και: Ένα Δελτίο Τύπου, μια ανακοίνωση και ένα δημόσιο έγγραφο για το αρσενικό στο Νεοχώρι του Δήμου Αριστοτέλη (χάρτες).
Παράλληλα ο νέος Δήμαρχος παραμένει προσηλωμένος στο στόχο της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, θεωρητικά διάφορο από το ΟΡΑΜΑ του κ. Πάχτα, όμως στο ίδιο μήκος κύματος μετά το θαύμα της Αγίας Βαρβάρας στο Στρατώνι (δείτε εδώ) που τους “ενώνει σιγά-σιγά όλους μαζί στη βέλτιστη λύση”. ΑΝΑΠΤΥΞΗ που είναι βέβαιο ότι θα αποτελειώσει τα νερά αλλά δεν πειράζει. Νερό δεν θα έχουμε, αλλά θα έχουμε ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Αντί για τις πολυτελείς κρήνες που επέλεξαν τα αρχαία Άβδηρα, ο Δήμος Αριστοτέλη επέλεξε την ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
2 απαντήσεις στο “Ο Δήμος Αριστοτέλη και τα αρχαία Άβδηρα”
ΑΝΑΠΤΥΞΗ που είναι βέβαιο ότι θα αποτελειώσει τα νερά αλλά δεν πειράζει. Νερό δεν θα έχουμε, αλλά θα έχουμε ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Tο ξέρουμε και το καταγραψαμε σε αυτο το blog , ότι η χώρα έχει καταρρεύσει ως άλλη σοβιετία στο ενεργειακό τομεα (βλεπε Ορυχεια Μαυροπηγη,Καρδια ,ΑΗΣ Πτολεμαιδα και ….εποντε ), αλλά βλέπεις επί δεκαετίες άλλοι έπαιζαν στα χρηματιστήρια, άλλοι έκαναν την πάπια στα ΜΜΕ … είναι το πραγματικό «σύστημα» που θέλει να «σώσει» τη χώρα