Δράμα: Αίτημα για δέσμευση 40.000 στρεμμάτων στην περιοχή των Μεταλλείων


Από dramini.gr.

GREEK-BAUXITE1-300x225Ένα απέραντο Χρυσωρυχείο τείνει να αποδειχθεί η Βόρεια Ελλάδα.

Από την Χαλκιδική μέχρι τον Έβρο,  χρυσός και πολύτιμα μέταλλα ‘κοιμούνται’ στο υπέδαφος και προφανώς ήρθε η ώρα να ‘ξυπνήσουν’. Μετά τις Σκουριές, την Ροδόπη και τις Σέρρες ήρθε η σειρά της Δράμας. Αίτημα για δέσμευση 40.000 στρεμμάτων στην περιοχή των Μεταλλείων  Δράμας κατατέθηκε στην Περιφέρεια ΑΜΘ από εταιρία που θα ξεκινήσει έρευνες για χρυσό, ασήμι και σπάνιες γαίες.

Το νέο έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους φορείς, καθώς όχι απλώς πρόκειται  για μία πολύ μεγάλη επένδυση αλλά μία επένδυση αμφιλεγόμενη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η  μεταλλευτική εταιρία πλήρωσε 12.000 ευρώ μόνον για την άδεια να προχωρήσει σε έρευνες. Τα 40.000 στρέμματα βρίσκονται στον δρόμο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού και συγκεκριμένα από τα Μεταλλεία κοντά στο 25ο χιλ έως τον Γρανίτη. Άμεση ήταν η αντίδραση της Οικολογικής Κίνησης που ζήτησε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Αργύρη Πατακάκη. Στην συνάντηση  στην οποία ήταν παρών και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν Μακεδονίας Δημήτρης Κυριαζίδης ο κ. Πατακάκης  εξέφρασε τον προβληματισμό του, όχι μόνο ως προς την επένδυση αλλά κυρίως την αλλαγή χρήσης της έκτασης ή οποία σήμερα είναι βοσκότοπος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, θέματα αυτού του «μεγέθους» απαιτούν την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Προς τούτο οι φορείς αναλαμβάνουν να ερευνήσουν το ζήτημα διεξοδικά και χωρίς προκαταλήψεις έχοντας όμως κατά νου «το μέλλον» όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Τον Οκτώβριο του 2011 ο υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης μίλησε βάση στοιχείων του ΙΓΜΕ για 12 χρυσοφόρους κοιτασματολογικούς στόχους σε περιοχές του Κιλκίς των Σερρών και της Δράμας.


Μία απάντηση στο “Δράμα: Αίτημα για δέσμευση 40.000 στρεμμάτων στην περιοχή των Μεταλλείων”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.