Όξινα υγρά απόβλητα από μεταλλείο σαν τις Σκουριές στο Μεξικό δηλητηριάζουν τον ποταμό Σονόρα (φωτογραφίες)


Κόκκινο το ποτάμι, νεκρά ψάρια και ζώα, απαγόρευση χρήσης νερού

Το νέο ατύχημα στο Μεξικό έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη μεγάλη καταστροφή από τη διάρρηξη φράγματος αποβλήτων στο μεταλλείο του Καναδά. Πρόκειται επίσης για ένα επιφανειακό μεταλλείο πορφυρικού χαλκού, σαν το Mount Polley στον Καναδά και τις Σκουριές στη Χαλκιδική.

Τα καμπανάκια του κινδύνου χτυπάνε το ένα μετά το άλλο και εμείς στην Ελλάδα βαυκαλιζόμαστε ότι δήθεν υπάρχει Κράτος που θα μας προστατεύσει από την καταστροφή.

975c53920c2be53d8665c7b70fdc22ec_XL-1

Oι Μεξικανικές αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στην παροχή νερού σε επτά πόλεις και κωμοπόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσα της Πολιτείας Σονόρα, Hermosillo, μετά από μια διαρροή ρυπασμένων υγρών αποβλήτων από το γειτονικό ορυχείο χαλκού. Οι πρώτες αναφορές για τη διαρροή είναι στις 10 Αυγούστου, αλλά η εταιρεία κατηγορείται ότι την απέκρυψε για δυο μέρες.

Τα υγρά απόβλητα από το Buenavista del Cobre, ένα ορυχείο χαλκού που ανήκει στην  Grupo Mexico, διέρρευσαν στον ποταμό Bacanuchi στο βορειοδυτικό Μεξικό, σκοτώνοντας ψάρια και ζώα.

Η Εθνική Επιτροπή Υδάτων (CONAGUA) δήλωσε: “Το μεταλλείο έχυσε περίπου 40.000 κ.μ. όξινα απόβλητα στον ποταμό Bacanuchi, παραπόταμο του ποταμού Sonora”. Το νερό του ποταμού έγινε πορτοκαλί.

Μετά τη διαρροή, οι ομοσπονδιακές αρχές περιόρισαν την παροχή νερού σε επτά δήμους στο βόρειο-δυτικό τμήμα της χώρας. Άλλες πόλεις που επηρεάζονται είναι οι Arizpe, Banamichi, San Felipe de Jesus, Aconchi, Baviacora και Ures. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να καταναλώσουν νερό από το ποτάμι ή να κάνουν μπάνιο εκεί, μέχρι νεωτέρας εντολής.  Η Εθνική Επιτροπή Υδάτων παρακολουθεί τις χημικές ουσίες στους ποταμούς Bacanuchi και Sonora.

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελέας για την Προστασία του Περιβάλλοντος (PROFEPA) του Μεξικού έχει διατάξει την εταιρεία εξόρυξης να σταματήσει τη διαρροή, να εξουδετερώσει το θειϊκό οξύ με ασβέστη, να αντλήσει τα ρυπασμένα νερά και να κατασκευάσει φράγματα για να προληφθούν μελλοντικές διαρροές.

rio_sonora2 rio_sonora3

Προσπάθησαν να αποκρύψουν τη διαρροή

Οι υπεύθυνοι του μεταλλείου δεν ενημέρωσαν αμέσως για τη διαρροή, αλλά απέκρυψαν το γεγονός για δυο μέρες. Οι αρχές το πληροφορήθηκαν από τους κατοίκους που τους είπαν ότι το ποτάμι είχε γίνει πορτοκαλί. Τα απόβλητα έχουν προκαλέσει το θάνατο ψαριών και ζώων και αρχίζουν να επηρεάζουν τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων της περιοχής.

Όπως σε κάθε τραγωδία οι εμπλεκόμενοι ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, η Grupo Mexico ενημέρωσε τους δημάρχους των δήμων που πλήττονται από τη ρύπανση στον ποταμό Σονόρα ότι υπεύθυνη για τη διαρροή ήταν μια εταιρεία υπεργολάβων. Η εταιρεία υπεργολάβων, η Operadora de Minas e Instalaciones Mineras, S.A., απέδωσε τη διαρροή στην έντονη βροχόπτωση.

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CEDH) της Σονόρα αποφάσισε να διερευνήσει πιθανή αμέλεια από την πλευρά της εταιρείας στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων του μεταλλείου.

Αν επιβεβαιωθεί ότι η διαρροή ήταν αποτέλεσμα αμέλειας και όχι της βροχόπτωσης, η Grupo México θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο τουλάχιστον 1,5 εκατ. πέσος (€ 85.000) και επιπλέον θα πρέπει να αναλάβει το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών.

Από την ανάλυση των αποβλήτων στο ποτάμι ανιχνεύθυκε η παρουσία βαρέων μετάλλων σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τις επιτρεπτές για ανθρώπινη κατανάλωση.

rio_sonora5

rio_sonora4

rio_sonora6

_____________

Πηγές:

sopitas.com, mining-technology.com, El Economista, BBC, La Jornada


2 απαντήσεις στο “Όξινα υγρά απόβλητα από μεταλλείο σαν τις Σκουριές στο Μεξικό δηλητηριάζουν τον ποταμό Σονόρα (φωτογραφίες)”

  1. […] πλέον το λογαριασμό με τα τοξικά ατυχήματα στο Μεξικό. Εδώ το πρώτο στις 8/8/2014, εδώ το δεύτερο στις 20/9/2014 και […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.