«Γαλάζια Σημαία» στη νεκρή θάλασσα του Στρατωνίου


Υψηλότατες συγκεντρώσεις αρσενικού και ραδίου εντοπίστηκαν στο λιμάνι Στρατωνίου, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

18-31-1--4-thumb-large Ως και 4.000 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια είναι οι συγκεντρώσεις του αρσενικού, ενώ 100 φορές πάνω από το όριο μετρήθηκαν οι τιμές του ραδίου. Η παραλία Στρατωνίου έχει πάρει και φέτος «Γαλάζια Σημαία», όπως κάθε χρόνο τα τελευταία έτη, αλλά οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ θεωρούν ότι τόσο η παραλία όσο και το έδαφος, αλλά και τα ποτάμια της περιοχής είναι επιβαρημένα σε μεγάλο ποσοστό. «Δεν θα άφηνα τα παιδιά μου να κολυμπήσουν εκεί», λέει στην «Ε» ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ, πυρηνικός φυσικός-ωκεανογράφος, Χρήστος Τσαμπάρης.

Το 2012 η έρευνα

Η έρευνα έγινε το 2012 και δείγματα είχαν ληφθεί μόνο από την περιοχή φορτοεκφόρτωσης μεταλλεύματος, στο λιμάνι του Στρατωνίου. Οπως επισημαίνει ο Χρ.Τσαμπάρης, διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε βαρέα μέταλλα, αρσενικό, χαλκό, μόλυβδο και μαγγάνιο. «Απλώς, δεν υπάρχει θαλάσσια ζωή στην περιοχή», τονίζει. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο πυρηνικής φυσικής τον περασμένο Μάιο, ενώ η έρευνα έχει κατατεθεί σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και έχει πάρει έγκριση για δημοσίευση στο επόμενο διάστημα.

Τις προηγούμενες μέρες, ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ, με επικεφαλής τον Χρ.Τσαμπάρη, πήγαν και πάλι στον κόλπο Στρατωνίου. Αυτή τη φορά συνέλεξαν δείγματα από την άμμο της παραλίας, από το βυθό του κόλπου Στρατωνίου, κάποια ψάρια που με δυσκολία μπόρεσαν να βρουν, αλλά και από τα ποτάμια που εκβάλλουν στο συγκεκριμένο κόλπο. Η δεύτερη φάση της έρευνας των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ σκοπό έχει να διαπιστώσει πόσο έχουν επηρεαστεί από τη μόλυνση τα ψάρια, οι παραλίες και το έδαφος. Τα δείγματα από τα ποτάμια που εκβάλλουν στον κόλπο Στρατωνίου θα δείξουν αν αυτά μεταφέρουν τη μόλυνση και τα βαρέα μέταλλα στη θάλασσα. «Τώρα πήραμε δείγματα από πιο βαθιά, για αν δούμε πώς έχει διασπαρεί η μόλυνση, σε ποιο βάθος έχει φτάσει και αν έχουν επηρεαστεί και πόσο οι περιοχές της Ολυμπιάδας και της Ιερισσού», σημειώνει.

18-31-2--3-thumb-largeΤο ψάρεμα έχει απαγορευθεί, αλλά οι κολυμβητές αντέχουν, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο. Πάντως, με ΦΕΚ από το 1996 έχουν απαγορευθεί και ψάρεμα και κολύμβηση, αλλά κάπου έχει παραπέσει!

Υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να προδικάσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα δείγματα, τονίζει όμως με βεβαιότητα ότι ο κόλπος Στρατωνίου είναι σίγουρα επιβαρημένος από την ανθρωπογενή μεταλλευτική δραστηριότητα. «Το συμπέρασμα είναι ότι τόσο στο λιμάνι όσο και την παράκτια ζώνη του Στρατωνίου υπάρχει επιβάρυνση από ραδιοτοξικά μέταλλα λόγω της όλης εξορυκτικής δραστηριότητας των τελευταίων χρόνων», τονίζει ο Χρ.Τσμπάρης.

Το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές έχει επανειλημμένα καταγγείλει ότι στις παραλίες Στρατωνίου δίνεται «Γαλάζια Σημαία», παρά το γεγονός ότι όλος ο κόλπος είναι μολυσμένος από τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Οπως λένε, η περιοχή είναι επιβαρημένη από την εποχή που τα μεταλλεία ανήκαν ακόμη στην εταιρεία ΑΕΧΠΛ, συμφερόντων Μποδοσάκη, και από τη λειτουργία του εργοστασίου εμπλουτισμού στο Στρατώνι. Τονίζουν ακόμη ότι η αλιεία στην περιοχή έχει σταματήσει, καθώς ο κόλπος Στρατωνίου είναι πλέον νεκρή θάλασσα.

Το δε Λιμεναρχείο, υπογραμμίζουν, έχει απαγορεύσει την κολύμβηση σε απόσταση 1.000 μ. από την ακτή, ενώ έχει απαγορεύσει πλήρως την αλιεία στα νερά του Στρατωνικού κόλπου. Επίσης, τονίζουν, η αλιεία και η κολύμβηση στον κόλπο έχουν απαγορευθεί με ΦΕΚ από το 1996, το οποίο, όσο κι αν έχουν ερευνήσει, δεν βρήκαν κάποιο άλλο ΦΕΚ ή απόφαση που να αναιρεί την απαγόρευση.

______________

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή με το συγκεκριμένο θέμα έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένως, διαβάστε:

Εμάς μας βρίζουν που αποκαλύπτουμε την αλήθεια και προσπαθούν να στρέψουν τους κατοίκους του Στρατωνίου εναντίον μας (δείτε εδώ). Η πινακίδα “Απαγορεύεται η κολύμβηση” που το Λιμεναρχείο είχε δώσει εντολή πέρσι το καλοκαίρι στην κοινοτητα Στρατωνίου να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο δεν τοποθετήθηκε ποτέ (θα χαλούσε την εικόνα της γαλάζιας σημαίας), με την κάλυψη φυσικά της δημοτικής αρχής του Πάχτα. Σε αυτή τη θάλασσα με τα τοξικά απόβλητα, κάποιοι εγκληματίες προσκαλούν τον κόσμο να κάνει μπάνιο (δείτε εδώ), κάποιοι άλλοι διοργανώνουν διαγωνισμούς παράκτιας αλιείας (δείτε εδώ) ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δηλώνει (εδώ): “Η ρύπανση έχει ισορροπήσει μέσα στον χρόνο και δεν είναι πλέον τίποτα το σοβαρό. Δηλαδή η θάλασσα είναι σήμερα καθαρή με γαλάζιες σημαίες και μπορείς να κολυμπήσεις άφοβα, και άλλωστε μαζεύεται πολύς κόσμος”!

ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ;

Φυσικά, θα υπάρχει συνέχεια στο θέμα.


3 απαντήσεις στο “«Γαλάζια Σημαία» στη νεκρή θάλασσα του Στρατωνίου”

  1. Παραλίες της Ιερισσού, όπως π.χ. Κακούδια, δεν ειναι και πολύ μακρία (σε μια ευθεία) απο το Στρατώνι. Μήπως υπάρχει κι εκεί πρόβλημα? Θα πρέπει να γνωρίζουμε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο όσο ειναι νωρίς. Οι μετρήσεις τι λένε? Αν υπάρχουν, δεν πρέπει να βγούν προς τα έξω? Θα πρέπει να ειμαστε υπεύθυνοι και συνεπείς. Κατα τ’άλλα προφανώς πρόκειται για διαπλοκή στη περίπτωση του Στρατωνίου. Να μας κάνει μια ανάλυση και το protagon – να δούμε και την “άλλη” άποψη. Ας μην ξεχνάμε τα αλσημόνητα άρθρα της κας Ταχιάου (για παράδειγμα).

    • Έχω την πλήρη μελέτη, θα την αναρτήσω. Τα αποτελέσματα δείχνουν καθαρά ότι ολες οι τιμές των μετάλλων μειώνονται από το Στρατώνι και προς τα κάτω με αποτέλεσμα η Ιερισσός να είναι καθαρή. Επίσης, είναι και το ακρωτήρι Κλεισούρι, μεταξύ Στρατωνίου και Ιερισσού που την προστατεύει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.