Στον Κάρολο Παπούλια τα 213.502 «όχι» στην πώληση του νερού!


Από egnatiapost

3d7e7965c998ec08b348a17830ff3be5_L

[email protected]

Επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς σε βάρος της κεντρικής εξουσίας εξαπέλυσαν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατηγορώντας την για τη σειρά προβλημάτων που δημιούργησε, προκειμένου να μη διεξαχθεί το δημοψήφισμα της ΕΥΑΘ.

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι θα απαιτήσουν από την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, όπως ορίζει ο «Καλλικράτης», για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων από την πλευρά των δήμων και τόνισαν ότι θα ζητήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, το νέο προεδρείο της Ευρωβουλής και της Κομισιόν, καθώς και με τα παγκόσμια όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να τους μεταφέρουν το αποτέλεσμα και να ζητήσουν να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού της Θεσσαλονίκης για τη μη πώληση της ΕΥΑΘ.

«Αντιμετωπίσαμε το βαθύ κράτος, το οποίο έδειξε την επαχθή του φυσιογνωμία. Κάποιοι δεν ήθελαν να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα και απείλησαν ακόμη και με την άσκηση αστυνομικής εξουσίας. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, μας ονομάτισε ως “κάποιους” που θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στις εκλογές. Η Πολιτεία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί κατασταλτικούς μηχανισμούς, για να εμποδίσει να εφαρμοστεί η δημοκρατική διάθεση των πολιτών», υποστήριξε ο Σίμος Δανιηλίδης.

«Ήταν τουλάχιστον χυδαίες οι προσπάθειες της κεντρικής εξουσίας. Φέρθηκε ως κράτος – αφέντης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο αμελών της νομιμότητας σ’ αυτή την ιστορία είναι το κράτος, αφού ο “Καλλικράτης” προβλέπει δημοψηφίσματα από τους δήμους, αλλά πάνω από τρία χρόνια δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία γι’ αυτά. Οι δήμοι συνεργαστήκαμε σωστά και ανοίξαμε το δρόμο για τα δημοψηφίσματα, ώστε να ακούγεται η φωνή των πολιτών. Το ουσιαστικότερο μήνυμα είναι ότι δώσαμε δείγμα γραφής στο κεντρικό κράτος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μια χαρά», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουτάρης.

Τα εμπόδια της Πολιτείας

Όπως είπε ο κ. Δανιηλίδης, τα τελευταία 24ωρα πριν το δημοψήφισμα ο κ. Μιχελάκης ζήτησε από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης να πορέμβουν, ώστε να μη διεξαχθεί το δημοψήφισμα. «Απαντήσαμε ήρεμα στους ανώτατους δικαστικούς, που είχαν την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών και αντιμετωπίσαμε την πρόκληση όταν μας έβγαλαν από τα σχολεία. Όταν μας είπαν ότι δεν μπορούν να μας επιτρέψουν, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τη χρήση των εκλογικών καταλόγων για το δημοψήφισμα, απειλώντας με φυλάκιση έως τριών χρόνων σε όποιον χρησιμοποιήσει εκλογικό κατάλογο, χρησιμοποιήσαμε τα δημοτολόγια και τελικά το παράνομο κράτος αποχώρησε άτεγκτα».

Και συνέχισε: «Έτσι καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε με απόλυτη επιτυχία εδώ στη Θεσσαλονίκη το πρώτο τοπικό δημοψήφισμα στην πατρίδα μας. Να σημειωθεί ότι και οι δικαστές ήταν παραπάνω από θετικοί για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Απαιτούμε από την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη θέσπιση των προβλεπόμενων Προεδρικών Διαταγμάτων, για να γίνονται δημοψηφίσματα για ζητήματα μείζονος σημασίας από τους δήμους», είπε ο κ. Δανιηλίδης.

Συμμετείχε πάνω από το 50% των ψηφισάντων στις εκλογές

Ξεπέρασε το 50% η συμμετοχή στο δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ σε σχέση με το σύνολο των ψηφισάντων στον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, συνολικά συμμετείχαν 218.002 πολίτες, με τα έγκυρα ψηφοδέλτια να ανέρχονται σε 217.786 και τα άκυρα σε 216. «Το νούμερο των ψηφισάντων είναι συνταρακτικό. Από αυτούς 213.502 είπαν ένα βροντερό, δυνατό και αποφασιστικό “όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ”, ενώ “ναι” είπαν 4.278», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, συμπληρώνοντας ότι λίγοι περισσότεροι από 400.000 ψήφισαν στις εκλογές σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

«Η Θεσσαλονίκη γράφει ιστορία»

Για Θεσσαλονίκη που γράφει ιστορία, με αφορμή τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, ο οποίος σημείωσε ακόμα ότι «αυτή η νίκη θα έχει και συνέχεια», ιδίως ενόψει την 20ής Ιουνίου, όταν θα κατατεθούν οι προσφορές για την ΕΥΑΘ. «Μαθαίνουμε ότι η μία εταιρία σκέφτεται να αποσυρθεί. Μακάρι να κάνει το ίδιο και η άλλη», συμπλήρωσε ο κ. Δανιηλίδης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θέρμης και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Θόδωρος Παπαδόπουλος, είπε ότι η αυτοδιοίκηση έδειξε ότι είναι σε θέση να κάνει έστω και κινηματικά πράγματα και να διαπαιδαγωγήσει τους πολίτες. «Ήταν δύσκολη η προσπάθεια, αλλά τα καταφέραμε και ανοίξαμε το δρόμο και για άλλα πράγματα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Για τις πιο δύσκολες εκλογές που έχει κάνει μέχρι σήμερα, επειδή πραγματοποιείται για πρώτη φορά ένα τέτοιο εγχείρημα, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μπακέλας, ενώ ο εκπρόσωπος της Κίνησης 136, Λάζαρος Αγγέλου, ζήτησε να οριστεί η 18η Μαΐου ως ημέρα άμεσης Δημοκρατίας.

Τέλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, είπε ότι έχει σημασία η επόμενη μέρα, δηλαδή να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. «Η βούληση των πολιτών εκφράστηκε με απόλυτο δικαίωμα και κανείς δεν μπορεί να θέσει θέμα Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι με αυταρχισμό δεν μπορεί να πάει μπροστά η χώρα», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.


Μία απάντηση στο “Στον Κάρολο Παπούλια τα 213.502 «όχι» στην πώληση του νερού!”

 1. Ναι, ναι, πολύ αυταρχικό το κράτος, που σας επέτρεψε, εντελώς παράνομα να κάνετε δημοψήφισμα, που είναι εντελώς αντισυνταγματικό και ειδικά την ημέρα των εκλογών και το μόνο που υπερασπίστηκε ήταν το να μη γίνουν μέσα στα σχολεία.
  Α, ώστε είχατε και την απαίτηση να σας δώσουν και τους εκλογικούς καταλόγους!!!
  Και οι κ.κ. δήμαρχοι διέθεσαν τα δημοτολόγια;;; Την περιουσία του μπαμπάκα τους, δηλαδή.
  Και έχετε και το θράσος να καταγγέλλετε το κράτος που σας επέτρεψε να κάνετε τη μια παρανομία πάνω στην άλλη, να το καταγγέλλετε ως αυταρχικό.
  Λίγο να κάτσει κάποιος να το σκεφτεί, βλέπει ότι το παιχνίδι είναι απόλυτα στημένο ανάμεσα σ’ εσάς και το “αυταρχικό” κράτος
  Σιγά που θέλει το κράτος να ιδιωτικοποιήσει το οτιδήποτε. Οι μόνοι που θέλουν ιδιωτικοποιήσεις είναι οι δανειστές, για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους και η ΕΕ για να φτιαχτεί ένα “σωστό” καπιταλιστικό ενιαίο ευρωπαϊκό κράτος, σαρώνοντας τα κράτη-δοβλέτια του μεσαίωνα. Το κράτος της φαυλοκρατίας που το υποστηρίζουν ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ της Ψωροκώσταινας δε θέλει καμιά ιδιωτικοποίηση, γιατί αυτό θα σήμαινε ανάπτυξη του καπιταλισμού και θα ήταν πλήγμα στην παντοδυναμία του.Ακριβώς την ίδια παντοδυναμία του κράτους υποστηρίζουν και οι γιαλαντζί αντιπολιτευόμενοι και αντισυστημικοί, τόσο οι ακροδεξιοί (ΛΑΟΣ, Χ.Α., ΑΝΕΛ), όσο και οι ψευτοαριστεροί (ΣΥΡΙΖΑ. ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ). Όλοι οι φαύλοι θέλουν τα πάντα να είναι κρατικά, για να βασιλεύει το ρουσφέτι και το μπαξίσι. Και όσο η οικονομία είναι στα χέρια του κράτους, τόσο δε θα τολμάει κανένας να σηκώσει κεφάλι, γιατί το παντοδύναμο κράτος θα του το παίρνει.
  Κι όσο για τα περιβόητα “δημοψηφίσματα” τα προωθούσαν πάντα οι πιο σκοτεινές δυνάμεις, από την εποχή του αλήτη δικτάτορα Λουδοβίκου Ναπολέοντα, μέχρι τον Παπαδόπουλο και το Χριστόδουλο.
  Είπαμε, το κουτόχορτο σε μικρότερες δόσεις, έχουμε δυσανεξία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.