Επιστολή περιφερειακών παρατάξεων ΑΜΘ στο ΥΠΕΚΑ για το θέμα των χρυσωρυχείων (πλην της Χρυσής Αυγής που δεν ερωτήθηκε)


Από Μαζί Πάμε Μπροστά

chalkidiki_2013-03-05_1281397642244Προς κ. Γιάννη Μανιάτη Υπουργό ΠΕΚΑ

Κ. Υπουργέ.

Η τοπική κοινωνία μας εδώ και χρόνια δέχεται ανηλεή επίθεση με στόχο να αλλάξει η αταλάντευτη και εκφρασμένη θέση της για την εξόρυξη και μεταλλουργία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων από πολυεθνικές εταιρείες χρυσού. Πρόσφατα μάλιστα κατατέθηκαν νέες αιτήσεις από την Eldorado Gold για έρευνες  και δέσμευση δυο περιοχών του Δήμου Αλεξανδρούπολης , αφού προηγήθηκαν αντίστοιχες αιτήσεις για περιοχές του Δήμου Σαπών- Μαρώνειας.

Με αφορμή αυτές τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των εταιρειών χρυσού, η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά των χρυσωρυχείων στις 16-4-2014 κάλεσε στην συνεδρίαση της τις υποψήφιες παρατάξεις της περιοχής μας για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, προκειμένου να συζητήσουμε  και να δημοσιοποιήσουμε τη θέση μας.

Εξετάζοντες τις συνέπειες της επένδυσης αυτής  στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, στην οικονομία, και στα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνουμε ότι τα χρυσωρυχεία προκαλούν:

 1. Μη αναστρέψιμη βλάβη στο περιβάλλον της ευρύτερες περιοχής, και προσβολή της δημόσιας υγείας.
 2. Αρνητικές συνέπειες στις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες (κτηνοτροφία, αλιεία, γεωργία, τουρισμός, μελισσοκομία),συνέπεια των περιβαλλοντικών επιπτώσεων Πέραν αυτών η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που είναι δημόσια περιουσία, δεν γίνεται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά αποτελεί ληστεία που  εξυπηρετεί την κερδοσκοπία πολυεθνικών εταιρειών.
 3. Τρομοκρατία των πολιτών. Έχοντας υπόψη τα γεγονότα που ακολούθησαν την έγκριση λειτουργίας χρυσωρυχείων (Χαλκιδική) διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες που εκφράζουν δημόσια και ειρηνικά τις απόψεις τους, υφίστανται  συστηματικά την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων με απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.

Για τους λόγους αυτούς οι παρατάξεις μας είναι κάθετα αντίθετες στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού της περιοχής μας προκειμένου να προστατευθούν οι φυσικοί πόροι, το περιβάλλον, η δημόσια υγεία, η τοπική οικονομία, η δημόσια περιουσία, και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν διαπραγματευόμαστε τη ΓΗ, το ΝΕΡΟ, τον ΑΕΡΑ και τη ΖΩΗ των ΠΑΙΔΙΩΝ μας, για κανενός είδους “αντισταθμιστικά οφέλη”Δε χρειαζόμαστε κανενός άλλου είδους “Δημοψήφισμα–Απαρίθμηση”, οι επί 15 χρόνια αγώνες του Λαού και όλων των Φορέων της Θράκης αποτελούν την πρωτογενή απάντηση και το Δημοψήφισμα Διαρκείας, που έχει ήδη πραγματοποιηθεί ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Με το κείμενο αυτό που συνυπογράφουμε σας καλούμε να απορρίψετε τις μελέτες που ήδη υπέβαλλαν, καθώς και αυτές που θα υποβάλλουν στο Υ.ΠΕ.Κ.Α. οι εταιρείες χρυσού, ώστε να απαλλαγούμε οριστικά και αμετάκλητα από την πολύχρονη και επίμονη απειλή των χρυσωρυχείων και ζητούμε ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ για βιώσιμη ανάπτυξη στην εγκαταλειμμένη Θράκη.

Σε περίπτωση που εγκριθούν από την σημερινή ή όποια επόμενη ηγεσία ΤΟΥ Υ.ΠΕ.Κ.Α, μελέτες για τα χρυσωρυχεία, δεσμευόμαστε ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά και με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι να ακυρωθεί η επένδυση αυτή.

Ακολουθεί ο κατάλογος των παρατάξεων και το όνομα του/της υπογράφοντα επικεφαλής που υπέγραψαν το παραπάνω κείμενο .

Ακολουθεί ο κατάλογος των περιφερειακών παρατάξεων για την ΑΜΘ  και τα ονόματα των επικεφαλής που υπέγραψαν το παραπάνω κείμενο.

 1. Κοινωνική Συμμαχία για την ΑΜΘ, Γιαννακίδης Αριστείδης, επικεφαλής
 2. Οικολογία Αλληλεγγύη, Γεροστεργίου Αικατερίνη, επικεφαλής
 3. Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση ΑΜΘ, Μορφίδης Κωνσταντίνος, επικεφαλής και Δούκας Χρήστος, Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Έβρου
 4. Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ, Τρέλλης Χρήστος, επικεφαλής
 5. Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση, Μποτσίδης Γεώργιος, επικεφαλής ΑΝΤΑΡΣΙΑ
 6. Γνώση και Συνεργασία για ΑΜΘ, Πετρίδης Δημήτρης, Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Έβρου
 7. Μακεδονία- Θράκη Ελλάδα μας, Τέρενς Κουίκ, επικεφαλής
 8. Περιφερειακή Αναγέννηση, Πέτροβιτς Δημήτρης κατ΄ εντολή του Υπ. Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και Χρήστος Μέτιος, Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.