Παραπληροφόρηση υπέρ φίλιων διαπλεκομένων


Το επικοινωνιακό σόου «αμαρτωλές ΜΚΟ & Σκουριές» συνεχίζεται στα καθεστωτικά ΜΜΕ, που αποσιωπούν το χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» αλλά και την παρέμβαση της ΠΟΕΣΥ, ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων

 

Της Ντίνας ΔασκαλοπούλουgetFileA434rchive_edited-1-1024x703«Είναι τα βλέφαρά μου διάφανες αυλαίες, όταν τα ανοίγω βλέπω μπρος μου ό,τι τύχει, όταν τα κλείνω βλέπω εμπρός μου ό,τι ποθώ». Μόνο με τον στίχο του σουρεαλιστή Ανδρέα Εμπειρίκου μπορεί να περιγραφεί το επικοινωνιακό σόου «αμαρτωλές ΜΚΟ & Σκουριές» που συνεχίστηκε και χθες, παρ’ όλες τις δημόσιες εξηγήσεις που δόθηκαν για την αποκατάσταση της αλήθειας από το Συντονιστικό Αγώνα, την ελληνική ΜΚΟ, την Ελληνίδα εθελόντρια. Το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» αποσιωπήθηκε εύλογα από τα ΜΜΕ που «παίζουν» στον πόλεμο των επικοινωνιακών χαρακωμάτων, σε σημείο που δεν διστάζουν να «θάψουν» ακόμα και την παρέμβαση του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων!

 

Ο πραγματικός στόχος

 

«Είναι τουλάχιστον γελοίο να υπονοείται ότι οι δράσεις ενός κινήματος μπορούν “να οργανώνονται” από έναν εθελοντή στο Βέλγιο. Ο πραγματικός στόχος δεν μπορεί παρά να είναι το ίδιο το κίνημα, με αιχμή του δόρατος την παραπληροφόρηση» σημειώνει σε ανοιχτή επιστολή στις ενώσεις των δημοσιογράφων το Συντονιστικό Αγώνα. «Τα καθεστωτικά ΜΜΕ αποδεικνύουν ακόμα μια φορά ότι επιλέγουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Ποιον εξυπηρετούν μ’ αυτόν τον τρόπο, αν όχι διαπλεκόμενα συμφέροντα; Θα γελάγαμε πολύ αν δεν ήταν τόσο θλιβερό». Το Συντονιστικό προέβη σε αίτημα επανόρθωσης προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ και το ΣΚΑΪ Νέα (ΣΚΑΪ.gr): «Αντιλαμβανόμαστε –μετά από μακρά εμπειρία σχετικά με τον τρόπο που κατασκευάζονται ειδήσεις και χρησιμοποιούνται προπαγανδιστικά εργαλεία– το σκοπό των εν λόγω ενεργειών σας, ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με την αντικειμενική ενημέρωση ή την αποκαλυπτική δημοσιογραφία. Απαιτούμε να επανορθώσετε άμεσα, όπως οφείλετε».

 

Η θέση των κατοίκων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (Στο Κόκκινο 105,5, Left.gr, alterthess.gr), αποσιωπήθηκε. Εντελώς θάφτηκαν και οι εξηγήσεις της Ελληνίδας εθελόντριας στην «Εφ.Συν.», αλλά αναμεταδόθηκαν κατά κόρον οι δηλώσεις της εκπροσώπου τής CATAPA από το Βέλγιο, ότι η εθελόντρια ναι, όντως έχει ανέβει στις Σκουριές. Τι κι αν η εθελόντρια έχει ανέβει μόνο μία φορά, όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.»; Τι κι αν δεν κατάγεται από τη Χαλκιδική; Τι κι αν δεν την επέλεξε το κίνημα; Τι κι αν εργάζεται μόνο εδώ και λίγες μέρες για την οργάνωση, οπότε δεν έχει καμία σχέση με «οργάνωση διαδηλώσεων» ούτε καν χρονολογικά μιλώντας; Από την άλλη, η European Village εγκαλείται από τους δημοσιογράφους ότι… σιωπά, παρ’ ότι έκανε δηλώσεις στην «Εφ.Συν.» και ανήρτησε στον ιστότοπό της την επίσημη απάντησή της: «Η CATAPA προχώρησε σε ανοιχτή πρόσκληση και βρήκε έναν νέο άνθρωπο για τη θέση του εθελοντή χωρίς τη δική μας βοήθεια και φυσικά χωρίς να έχει καμία απολύτως επαφή με ανθρώπους από το κίνημα στη Χαλκιδική».

 

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

 

«Ο,τι “λάμπει” δεν είναι χρυσός!» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ και συνεχίζει: «Ο δημοσιογράφος οφείλει να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει και να μη δημοσιεύει ανεξέλεγκτα ό,τι διοχετεύεται. Κι ακόμη, να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας. Κάτι που προφανώς δεν συνέβη στα «ρεπορτάζ» για το συγκεκριμένο θέμα».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Μονταζιέρα χαμένη στη μετάφραση

 

Πώς δουλεύει η μονταζιέρα; Κατ’ αρχάς χάνεται στη μετάφραση (εκτός κι αν κόπηκε στις εξετάσεις για lower). Αλλα γράφουν οι Βέλγοι στην προκήρυξη της θέσης για τον εθελοντή κι άλλα δημοσιεύουν οι Ελληνες δαιμόνιοι ρεπόρτερ για τον «ακτιβιστή με το αζημίωτο».

 

Γράφει ο Πίκος Απίκος: «Προκήρυξη για την πρόσληψη ενός ατόμου που θα υποστηρίξει τη λειτουργία της στην Ελλάδα, καθώς και στην προετοιμασία και υλοποίηση των δραστηριοτήτων που θα οργανώνονται στη Χαλκιδική». Αναφέρει η προκήρυξη: «Help to develop campaign strategies for the Greek case and communication with partner organizations in Greece to commence international cooperation». Πουθενά δεν αναφέρεται ως στόχος να «λειτουργήσει στην Ελλάδα» ή δραστηριότητες στη Χαλκιδική – αλλά για την ανάπτυξη στρατηγικών καμπάνιας για την ελληνική περίπτωση και επικοινωνία με εταίρους στην Ελλάδα για να ξεκινήσει διεθνής συνεργασία.

 

Στα προσόντα ο ρεπόρτερ προσθέτει ακόμα ένα, που δεν αναφέρεται πουθενά στο αγγλικό κείμενο: «Σε ό,τι αφορά τα προσόντα του, ορίζεται ότι πρέπει να έχει εμπειρία στην υπόθεση Χαλκιδικής και σε αντίστοιχες υποθέσεις». Η προκήρυξη αναφέρει: «interest in or experience with North-South issues and/or ecological movements is a pro. These are the topics we normally work on, and our volunteers’ passion about these issues is one of the main strengths of our organization». Δεν μιλάει για εμπειρία στην υπόθεση της Χαλκιδικής, αλλά για ενδιαφέρον ή εμπειρία με θέματα Βορρά-Νότου ή/και οικολογικά κινήματα – ως προτέρημα.

 

Μικρές… παρεμβάσεις έκανε ο ρεπόρτερ και στις υποχρεώσεις του εθελοντή. Γράφει:

 

● «να ενισχύει το δίκτυο με άτομα που αντιτίθενται στην εξόρυξη». Το αγγλικό κείμενο: «Maintaining and enhancing our network with stakeholders within the Greek mining case». Δίνει λάθος εντύπωση. Αναφέρεται η συντήρηση και η βελτίωση της δικτύωσης της οργάνωσής τους.

 

● «να δημιουργεί λόμπι και αρχεία σχετικά με την εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα». Το αγγλικό κείμενο: «Writing educational and lobby files, based on own and other research». Δημιουργείται λάθος εντύπωση – η ακριβής μετάφραση δεν έχει καθόλου να κάνει με το να «δημιουργεί λόμπι», αλλά να συντάσσει έγγραφα τα οποία εκπαιδεύουν και ασκούν πίεση.

 

● «να προετοιμάζει και οργανώνει δράσεις κατά της εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα». Το αγγλικό κείμενο: «Preparing and organizing activities concerning the Greek mining case». Παρεξηγείται εδώ το «να προετοιμάσει και να οργανώσει δράσεις που αφορούν την ελληνική περίπτωση εξόρυξης» – και δίνεται η εσφαλμένη εντύπωση ότι οι δράσεις θα γίνουν στην Ελλάδα.

 

Ντ.Δ.


3 απαντήσεις στο “Παραπληροφόρηση υπέρ φίλιων διαπλεκομένων”

  1. “Ο δημοσιογράφος οφείλει να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει και να μη δημοσιεύει ανεξέλεγκτα ό,τι διοχετεύεται. Κι ακόμη, να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας”

    Θα πρότεινα, να “κρατούσατε” το “επίγνωση των συνεπειών” και να προχωρούσατε τόσο εσείς όσο και η CATAPA σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες…

  2. Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, καθώς όπως καταγγέλλει, οι εταιρείες “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.” και “ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ” εμφανίζονται να είναι οι 2 από τις μόλις 4 εταιρείες στις οποίες θα απασχοληθούν ωφελούμενοι σε προγράμματα κατάρτισης (στον παραγωγικό τομέα Β’ της οικονομίας, σε ορυχεία, μεταλλεία, λατομεία κτλ) με τετράμηνες συμβάσεις.
    Η βουλευτής μάλιστα επισημαίνει ότι το παραπάνω πρόγραμμα συνιστά ουσιαστικά σκανδαλώδη επιδότηση της κοινοπραξίας Ελληνικός Χρυσός/ΑΚΤΩΡ για τις μεταλλευτικές-εξορυκτικές εργασίες στα μεταλλεία της Χαλκιδικής με δωρεάν εργασία εργατοτεχνιτών και μηχανικών, για την οποία μάλιστα οι δύο εταιρείες θα επιδοτηθούν και με μέρος του ποσού της επιταγής κατάρτισης ως επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης.
    Επίσης αναφέρει ότι με βάση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων της “Ελληνικός Χρυσός”, στα μεταλλεία θα απασχολούνται 1300 άτομα, ενώ οι εταιρείες ήδη με βάση το πρόγραμμα κατάρτισης “προσφέρουν” 1433 θέσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εξασφαλίζεται το σύνολο του απαιτούμενου προσωπικού με διαδοχικές τετράμηνες συμβάσεις εργατών και μηχανικών για το έργο δίχως να δημιουργήσει καμία πραγματική θέση απασχόλησης και χωρίς να καταβάλει το παραμικρό τίμημα για εργατικό κόστος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί στην ουσία από κονδύλια του ΕΣΠΑ και χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου.

    Η βουλευτής ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό, ποιος έχει την ευθύνη για την εποπτεία του συγκεκριμένου προγράμματος εκ μέρους της Πολιτείας; Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των επιχειρήσεων πρακτικής άσκησης και υποχρεωτικής απασχόλησης και γιατί το Υπουργείο Εργασίας δεν προσδιόρισε συγκεκριμένα κριτήρια για την ένταξη ή των αποκλεισμό επιχειρήσεων για απασχόληση των ωφελουμένων στο πρόγραμμα.

    Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

    Στην ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έχει αναρτηθεί ανακοίνωση σχετικά με το πρόγραμμα κατάρτισης με τίτλο «Κατάρτιση με επιχορήγηση (training voucher) ανέργων στον τομέα Β΄ της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση».

    Στην Ανακοίνωση Έναρξης τίθενται οι στόχοι, οι πόροι και το αντικείμενο του προγράμματος ως εξής:
    «Η δράση χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 – 2013», με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο [Κωδ. ΟΠΣ 374743 & 374744].

    Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση των ανέργων που αυτή απευθύνεται, μέσω της αναβάθμισης των γνώσεων και των εργασιακών τους δεξιοτήτων, της βελτίωσης της κοινωνικής τους θέσης και του βιοτικού τους επιπέδου, καθώς και η μείωση της ανεργίας.

    Αντικείμενο της δράσης είναι η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης στον παραγωγικό τομέα Β’ της οικονομίας (ορυχεία, μεταλλεία, λατομεία, άντληση πετρελαίου & φυσικού αερίου), με τη μέθοδο των επιταγών κατάρτισης (training voucher), κατά την έννοια του άρθρου 2 της με αρ. 1.5188/οικ. 3.968/15.4.2011 (ΦΕΚ 915/Β/20.5.2011) ΚΥΑ για το ΕΣΔΕΚ, με υποχρεωτική απασχόληση.»

    Τέλος, στην περιγραφή της δράσης διαβάζουμε:

    «i. Aπευθύνονται σε 4.404 ανέργους τεχνίτες του παραγωγικού τομέα Β’ της οικονομίας εγγεγραμμένους στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και σε 496 διπλωματούχους μηχανικούς (ΜΜΜ, ΗΜ, ΜΜ, ΧΜ) μέλη του ΤΕΕ, οι οποίοι θα εγγραφούν στο «Μητρώο Ωφελουμένων», που θα συγκροτήσει το ΤΕΕ.

    ii. Oργανώνονται από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) πιστοποιημένα από το ΕΚΕΠΙΣ στο θεματικό πεδίο «Επαγγέλματα Τεχνικά και Μεταφορών», τα οποία θα εγγραφούν στο «Μητρώο ΚΕΚ», που θα συγκροτήσει το ΤΕΕ.

    iii. Αφορούν σε 10 θεματικά αντικείμενα διάρκειας 400 ωρών το καθένα και περιλαμβάνουν θεωρητικό μέρος και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις/φορείς που θα επιλέξουν τα ΚΕΚ και θα συμβληθούν με αυτές.

    iv. Πραγματοποιούνται στις 11 Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας που εντάσσονται στις Περιφέρειες Σύγκλισης και Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου (όλες, πλην Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου).

    v. Οδηγούν το 30% τουλάχιστον των καταρτισθέντων σε πρόσληψη και υποχρεωτική απασχόληση στις επιχειρήσεις/φορείς πρακτικής άσκησης και σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο κατάρτισης. Η υποχρεωτική απασχόληση είναι πλήρης και συνεχής για 100 τουλάχιστον ημερομίσθια, διάρκειας όχι μικρότερης από 4 μήνες.»

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 30.576.000,00 ευρώ. Σε κάθε ωφελούμενο που θα επιλεγεί αντιστοιχεί μια επιταγή κατάρτισης (voucher) αξίας 4.240 ευρώ από τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η αμοιβή των εκπαιδευτών, οι υπηρεσίες του ΚΕΚ, το εκπαιδευτικό υλικό και οι επιχειρήσεις που συμβάλλονται με τα ΚΕΚ για πρακτική άσκηση, ενώ ο κάθε ωφελούμενος θα λάβει συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα 2000 ευρώ μικτά με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

    Ωστόσο, εξετάζοντας την λίστα των εγγεγραμμένων ΚΕΚ στο Μητρώο, προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι έχουν επιλεχθεί μόνο τέσσερις επιχειρήσεις για πρακτική άσκηση και απασχόληση των ωφελουμένων. Μάλιστα, οι δύο από αυτές («Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ») έχουν αναλάβει να «προσφέρουν» την συντριπτική πλειονότητα των συνολικών θέσεων υποχρεωτικής, τετράμηνης απασχόλησης του προγράμματος. Παρουσιάζουν 1433 προσφερόμενες θέσεις απασχόλησης (σε σύνολο 1537 θέσεων που προσφέρουν και οι τέσσερις εταιρείες μαζί), σχεδόν καλύπτοντας από μόνες το όριο απασχόλησης του 30% των καταρτιζόμενων που θέτει το Πρόγραμμα.

    Φυσικά, δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός καθώς και στις δύο επιχειρήσεις μετέχουν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα – η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ είναι μέτοχος στην Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και στην μητρική της Eldorado Gold Corporation –, ενώ και οι δύο δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη χρυσού στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και η πρακτική άσκηση και η απασχόληση που προσφέρουν για τους καταρτιζόμενους άνεργους του προγράμματος αφορά στο εργοτάξιο στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, όπως φαίνεται και από τον πίνακα των εγγεγραμμένων ΚΕΚ.

    Είναι εμφανές ότι το παραπάνω πρόγραμμα συνιστά ουσιαστικά σκανδαλώδη επιδότηση της κοινοπραξίας Ελληνικός Χρυσός/ΑΚΤΩΡ για τις μεταλλευτικές-εξορυκτικές εργασίες στα μεταλλεία της Χαλκιδικής με δωρεάν εργασία εργατοτεχνιτών και μηχανικών, για την οποία μάλιστα οι δύο εταιρείες θα επιδοτηθούν και με μέρος του ποσού της επιταγής κατάρτισης ως επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης.

    Επειδή, το συγκεκριμένο έργο έχει εγείρει σφοδρότατες αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στο συντελούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα.

    Επειδή, ο μεταλλευτικός κώδικας δεν προβλέπει δικαιώματα από τα κέρδη υπέρ του δημοσίου, άρα δεν θα υπάρξει όφελος υπέρ του Δημόσιου Ταμείου από την παραχώρηση των μεταλλείων.

    Επειδή, από την σχετική μελέτη του ΑΠΘ προκύπτει ότι οι περιβαλλοντικές συνέπειες και οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία για την ευρύτερη περιοχή θα είναι καταστροφικές.

    Επειδή, σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας, στην πλήρη ανάπτυξη του Επενδυτικού Σχεδίου οι εργαζόμενοι προβλέπεται ότι θα είναι συνολικά 1300, ενώ με βάση τις «προσφερόμενες» θέσεις απασχόλησης στο εργοτάξιο, μέσω του προγράμματος η επιχείρηση μπορεί να εξασφαλίσει το σύνολο του απαιτούμενου προσωπικού με διαδοχικές τετράμηνες συμβάσεις εργατών και μηχανικών για το έργο δίχως να δημιουργήσει καμία πραγματική θέση απασχόλησης και χωρίς να καταβάλει το παραμικρό τίμημα για εργατικό κόστος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί στην ουσία από κονδύλια του ΕΣΠΑ και χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου.

    Επειδή, οι δύο εταιρείες, επιπλέον την πλήρους απαλλαγής τους από το εργατικό κόστος, θα επιδοτηθούν και απευθείας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ως επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης.

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    1.Ποιος έχει την ευθύνη για την εποπτεία του συγκεκριμένου προγράμματος εκ μέρους της Πολιτείας; Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των επιχειρήσεων πρακτικής άσκησης και υποχρεωτικής απασχόλησης;

    2.Γιατί το Υπουργείο Εργασίας δεν προσδιόρισε συγκεκριμένα κριτήρια για την ένταξη ή των αποκλεισμό επιχειρήσεων για απασχόληση των ωφελουμένων στο πρόγραμμα, όπως την συνέπεια των δραστηριοτήτων τους στο φυσικό περιβάλλον και την δημόσια υγεία, την τήρηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, το εργασιακό καθεστώς και την διασφάλιση της μη υποκατάστασης των σταθερών (υπαρχουσών ή προβλεπόμενων) θέσεων εργασίας με τις επιδοτούμενες του συγκεκριμένου προγράμματος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.