Και τι να κάνουμε, να το γκρεμίσουμε;


the_mall2Υπάρχει “θεραπεία”, λέει το ΣτΕ, για την ασθένεια του Mall. Μπορεί η ανέγερσή του να κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη όμως δεν χρειάζεται να κατεδαφιστεί ως παράνομο, καλή διάθεση να υπάρχει, όλα “θεραπεύονται”. Δεν πρόκειται εδώ για την καλύβα που έχτισε ο φτωχός για να βάλει μια στέγη πάνω απ’το κεφάλι του, αυτή πρέπει οπωσδήποτε να κατεδαφιστεί, γιατί η ύπαρξή της είναι προσβολή για το κράτους δικαίου. Χωρίς καθυστέρηση, αύριο κιόλας πρέπει να πάνε οι μπουλντόζες.

Με το Μall όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για να κατασκευαστεί συνήργησαν δύο πρωθυπουργοί, επτά τουλάχιστον υπουργοί, ένας δήμαρχος και ο πιο πλούσιος Έλληνας στον κόσμο. Και οι τριακόσιοι της Βουλής των Ελλήνων, οι πάντα αθώοι του αίματος, που δεν διάβασαν, δεν ήξεραν, δε ρώτησαν και άφησαν τη συνειδησή τους έξω από το κτίριο της Βουλής.

Η δικαστική διαμάχη ενώπιον του ΣτΕ για την ανέγερση του παράνομου Mall κρατάει από το 2002. Τα εγκαίνια έγιναν το Νοέμβριο του 2005. Μπορείτε να διαβάσετε με λεπτομέρειες αυτή την απίθανη ιστορία διαπλοκής εδώ. Οι πολίτες του Αμαρουσίου που τόλμησαν να τα βάλουν με όλο το σύστημα προσέφυγαν ενώπιον του ΣτΕ ζητώντας για πρώτη φορά την ακύρωση όχι μιας διοικητικής πράξης αλλά ενός ΝΟΜΟΥ: του νόμου Βενιζέλου για τα Ολυμπιακά Έργα του Δεκεμβρίου 2003, στον οποίον περιλαμβάνονται οι αντισυνταγματικές πολεοδομικές ρυθμίσεις που επέτρεψαν τη δόμηση του Mall. Και μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια αναβολών, το πέτυχαν. Το επίμαχο άρθρο του νόμου Βενιζέλου καταργείται και η οικοδομική άδεια ακυρώνεται.

Και τώρα; Έτσι εύκολα βγάζεις απόφαση να κατεδαφιστεί το μεγαλύτερο παράνομο κτίσμα της Ευρώπης;

Τώρα, σύμφωνα με τις εφημερίδες, oι ίδιοι οι δικαστές, μετά τη δημοσίευση της απόφασης, καθοδηγούν τους παρανόμους για να παρακάμψουν την ίδια την απόφαση που μόλις έβγαλαν, το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν υπήρχε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το θηριώδες εμπορικό κέντρο; Θα γίνει μία μελέτη τώρα, 12 χρόνια μετά την οικοδομική άδεια, θα ακολουθηθεί τύποις η νόμιμη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα υπογράψουν με κλειστά μάτια μια εικονική Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων. Με τις ευλογίες του ΣτΕ, η Διοίκηση θα υποχρεωθεί να ακολουθήσει πολιτικές εντολές. Δεν υπάρχει νόμιμη αιτιολόγηση του συντελεστή δόμησης του Μall που ήταν υπερδιπλάσιος του μέσου συντελεστή δόμησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής; Κι αυτό “θεραπεύεται”. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, το τωρινό ΥΠΕΚΑ, μπορεί να επανέλθει με νέα του απόφαση και να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα υπερδιπλάσιου συντελεστή δόμησης. Θα στηρίζεται αυτή η αιτιολόγηση στο νόμο και το Σύνταγμα; Μάλλον όχι, γιατί αν αυτή η υπέρβαση μπορούσε νομίμως να αιτιολογηθεί, δεν θα υπήρχε λόγος να εγκριθούν οι όροι δόμησης με την τροπολογία που κρίθηκε αντισυνταγματική.  Και αν δεν μπορέσει νομίμως να αιτιολογηθεί, υπάρχει πάντα η επιλογή μιας νέας τροπολογίας – ευκαιρία είναι, όσο είναι ο Βενιζέλος στην εξουσία. Ο άνθρωπος έχει τεράστια εμπειρία στις τροπολογίες που δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Tα λεφτά του Λάτση είναι πολλά και ακόμα και χωρίς τις συμβουλές των ανωτάτων δικαστών είναι αναμενόμενο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην κατεδαφιστεί το Mall.  Εαν όμως ισχύουν αυτά που έγραψαν όλες ανεξαιρέτως οι εφημερίδες, τότε είναι οι ίδιοι οι ανώτατοι δικαστές που ευτελίζουν το Σύνταγμα, τους νόμους και τη Διοίκηση. Εάν πράγματι έγιναν αυτές οι δηλώσεις, τότε οι ίδιοι οι δικαστές  επιβραβεύουν την ανομία και αποθρασύνουν τους παρανόμους.  Οι ίδιοι οι δικαστές δημιουργούν με τη στάση τους το επόμενο παράνομο έκτρωμα, κάποιου επιχειρηματία που θα έχει αρκετά ισχυρούς δεσμούς διαπλοκής με την πολιτική εξουσία ώστε να το τολμήσει.

Τι να κάνουμε τώρα, να το γκρεμίσουμε; Αυτό θα πει ο περισσότερες κόσμος με δέος μπροστά στο μέγεθος του παράνομου Mall και στο όνομα του επιχειρηματία. Εύκολη απάντηση δεν υπάρχει. Όμως τουλάχιστον οι ανώτατοι δικαστές οφείλουν να κρατήσουν αποστάσεις από τη σαπίλα που γέννησε αυτό το τέρας και που τώρα θα μαγειρέψει το νόμο για να επιτρέψει τη διατήρησή του, χωρίς καμμία συνέπεια για τον ζάπλουτο ιδιοκτήτη, ούτε καν ένα πρόστιμο! Διαφορετικά, πώς περιμένουν να πείσουν τον πολίτη που προσφεύγει σε αυτό ζητώντας δικαιοσύνη ότι δεν μαγειρεύονται όλα πίσω από την πλάτη του;

Με τη βεβαιότητα της ατιμωρησίας και την ανοχή των δικαστών, το σύστημα θα συνεχίσει ανενόχλητο να παράγει μικρότερα ή μεγαλύτερα “Μall” που πρώτα θα ανεγείρονται και εκ των υστέρων θα “νομιμοποιούνται”. Ένα παράνομο εργοστάσιο για παράδειγμα; Σαν το εργοστάσιο εμπλουτισμού που ήδη θεμελιώνει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στις Σκουριές (δείτε εδώ), παρ’οτι δεν διαθέτει άδεια δόμησης; Το κτίριο του εργοστασίου παραβιάζει το σύνολο των διατάξεων για την εκτός σχεδίου δόμηση, η συνολική του επιφάνεια θα είναι 126.000 τ.μ. και η τοπική Πολεοδομία αρνείται να χορηγήσει άδεια δόμησης. Περιμένουμε να δούμε πώς θα το δικαιολογήσουν…

Το βέβαιο είναι ότι το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών κάθε άλλο παρά ικανοποιείται και ελπίζουμε οι αξιότιμοι δικαστές να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες.


7 απαντήσεις στο “Και τι να κάνουμε, να το γκρεμίσουμε;”

  1. Για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, αλλά και για όλα τα άλλα έργα επέκτασης της εξορυκτικής και μεταλλευτικής δραστηριότητας, που παρά την απουσία συνολικά εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου -δηλαδή παράνομα- εκτελούνται και θα συνεχίσουν διευρυνόμενα να εκτελούνται στην επικράτεια της Ελληνικός Χρυσός στην ανατ. Χαλκιδική, δεν θα υπάρξει καμιά δικαιολόγηση, είτε από την ίδια την εταιρεία είτε από τους αρμόδιους (ή “αρμόδιους”) κυβερνητικούς φορείς. Η ολοφάνερη μεθόδευση είναι τα έργα να προχωρήσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, υπό την συσκοτιστική σκέπη της αμαρτωλής παραθεσμικής προστασίας, μέχρι του σημείου μη επιστροφής, μέχρις ότου δηλαδή φτάσουν στο σημείο που θα φαίνεται δικαιολογημένο να πουν και στην περίπτωση αυτή:

    Τι να κάνουμε τώρα, να τα ακυρώσουμε όλα αυτά; Παράνομα ξεπαράνομα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. (επίκειται και η CETA επί πλέον).

    Εξάλλου, ζουμε στη Ελλάδα της χωρίς εξαιρέσεις εκ των υστέρων νομιμοποίησης όλων των αυθαιρέτων και όλων των αυθαιρεσιών, μην το ξεχνάμε.

    Αυτός ο τόπος Κεμάλ δεν αλλάζει με τίποτα αν δεν τον αλλάξουμε εμείς, ή, τουλάχιστον, αν δεν προσπαθήσουμε να τον αλλάξουμε.

  2. […] Aπό το The Press Project. Μετά από αυτό, ας εξηγήσουν γιατί να πληρώσει ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης πρόστιμο αυθαιρέτου. Το σχόλιό μας για το αίσχος του Mall εδώ: Και τι να κάνουμε, να το γκρεμίσουμε; […]

  3. […] Aπό το The Press Project. Μετά από αυτό, ας εξηγήσουν γιατί να πληρώσει ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης πρόστιμο αυθαιρέτου. Το σχόλιό μας για το αίσχος του Mall εδώ: Και τι να κάνουμε, να το γκρεμίσουμε; […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.