Η Ελληνικός Χρυσός ομολογεί ότι παρανομεί;


Επισημαίνουμε κάποιες φράσεις “με νόημα” που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες από το άρθρο-λιβάνισμα του “Πρώτου Θέματος” στην Eldorado Gold με τίτλο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ:

Εργοστάσιο χωρίς άδεια;

“Πέρσι η Ελληνικός Χρυσός υπολογίζεται ότι επένδυσε συνολικά κεφάλαια ύψους … εκατ. ευρώ, τα οποία απορρόφησαν… οι χωματουργικές εργασίες για να θεμελιωθεί το εργοστάσιο…

Θεωρούμε απίθανο οι δηλώσεις αυτές να βγήκαν από τη φαντασία του (ανώνυμου;) συντάκτη του άρθρου, άρα η πηγή τους μάλλον είναι η ίδια η Ελληνικός Χρυσός. Μήπως η εταιρεία μόλις παραδέχθηκε ότι ξεκίνησε παράνομα την κατασκευή του εργοστασίου;

68c92-img_0352

Άδεια δόμησης εργοστασίου στις Σκουριές ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ μέχρι σήμερα και η πραγματοποίηση εργασιών θεμελίωσης δε νομιμοποιείται κατά κανένα τρόπο. Ο σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί στην Πολεοδομία εδώ και πάνω από ένα χρόνο όμως η Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη αρνείται να εγκρίνει το κτίριο όπως το θέλει η εταιρεία, διότι προσκρούει σε πλήθος διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας. Μέχρι σήμερα η Ελληνικός Χρυσός ισχυριζόταν ότι οι εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες στο χώρο του μελλοντικού εργοστασίου εμπλουτισμού δεν αφορούσαν τη δόμηση του εργοστασίου, αλλά άλλες εργασίες που έχουν αδειοδοτηθεί βάσει της μεταλλευτικής νομοθεσίας (την από 10-2-2012 έγκριση Τεχνικής Μελέτης, την από 12-4-2013 έγκριση του Προσαρτήματος 4 της Τεχνικής Μελέτης και την από 13-5-2013 άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών).

Υπενθυμίζεται ότι στις 10-6-2013 η Πολεοδομία εξέδωσε “ΣΗΜΑ διακοπής οικοδομικών εργασιών” στις Σκουριές, “καθώς έπειτα από αυτοψία που διενήργησαν αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εκσκαφές και άλλες κατασκευές χωρίς άδεια δόμησης”. Για την ακύρωση του Σήματος Διακοπής της Πολεοδομίας η εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας ισχυριζόμενη ότι:

“Οι προκείμενες εκσκαφές δεν αφορούν στη δόμηση κτιρίου εργοστασίου ή γραφείων κ.λ.π., αλλά αφορούν διαμορφώσεις χώρων οι οποίες έχουν εγκριθεί με το σχέδιο ΥΠΑΝ 565-027 που επισυνάπτεται στην άδεια εγκατάστασης… και αφορούν στις περιοχές διεργασίας, στις βοηθητικές περιοχές και στις περιοχές εκτός εργοστασίου”.

Ο Πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ πείσθηκε από την εταιρεία και στις 27-6-2013 εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή αναστολής εκτελέσεως του Σήματος Διακοπής “καθ’ο μέρος απαγορεύει την εκτέλεση των εργασιών έδρασης του μηχανολογικού εξοπλισμού που προβλέπονται στην … άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών”.

Η υπόθεση δεν έχει ακόμα εκδικαστεί αλλά πάντως ουδέποτε αμφισβητήθηκε το προφανές: ότι δηλαδή για την εκτέλεση εργασιών θεμελίωσης του εργοστασίου απαιτείται άδεια δόμησης από την αρμόδια αρχή που είναι το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη! Και ουδέποτε η εταιρεία παραδέχθηκε ότι οι εκσκαφές που έχουν παραμορφώσει πλήρως το τοπίο στις Σκουριές αφορούν το εργοστάσιο. Όμως σε σειρά εγγράφων της προς την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ, από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο 2013, η Πολεοδομία του Δήμου επιμένει ότι:

“Κατά την άποψη της υπηρεσίας μας δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες εκσκαφές αποσκοπούν στη δόμηση του εργοστασίου απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου 4076/12 άδεια δόμησης” (29-7-2013)

και ότι

“Η υπηρεσία μας ως αποκλειστικά αρμόδια για τις κτιριοδομικές κατασκευές και τα έργα έδρασης και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου αυτών έχει επισημάνει σαφώς και επανειλημμένως ότι απαιτείται άδεια δόμησης γι’αυτές” (2-10-2013).

Από τις απαντήσεις του ΥΠΕΚΑ διαφαίνεται η προσπάθεια να “πάρει επάνω του” όλο το θέμα των εργασιών στο χώρο του εργοστασίου και να περιορίσει τις αρμοδιότητες αδειοδότησης και ελέγχου της Πολεοδομίας:

“Οι πολεοδομίες της χώρας, εντός μεταλλευτικών ή λατομικών χώρων, δεν είναι αποκλειστικά αρμόδιες υπηρεσίες για τα δομικά έργα έδρασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου (Μεταλλευτικός Κώδικας και Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών)… Για τον έλεγχο της συγκεκριμένης περίπτωσης, αρμόδια είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος…” (έγγραφο Δ8/Γ/Φ.12.7/18243/3378/29.10.2013 της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών)

Μήπως λοιπόν έχει δίκιο η Πολεοδομία, μήπως είναι σωστό το “Πρώτο Θέμα” και η εταιρεία βαρέθηκε να περιμένει την άδεια και ξεκίνησε τη θεμελίωση; Έκπληξη; Μήπως θα είναι η πρώτη φορά που η Ελληνικός Χρυσός εκτελεί εργασίες χωρίς άδειες; Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο Χώρος Απόθεσης Επικινδύνων Αποβλήτων Κοκκινόλακκα που η εταιρεία πιάστηκε στα πράσα να κατασκευάζει παράνομα με αποτέλεσμα να επέμβει η Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος και να διατάξει τη διακοπή των εργασιών.. Ή μήπως δεν είναι η ίδια εταιρεία που τόλμησε θρασύτατα να δηλώσει “Παρανομήσαμε συνειδητά”, σχετικά με τα γραφεία/κοντέινερς στις Σκουριές που η Πολεοδομία έκρινε ότι είναι αυθαίρετα και επέβαλε και τα σχετικά πρόστιμα; Αν από τα αυθαίρετα κοντέινερς περάσαμε …στα αυθαίρετα εργοστάσια, αυτό είναι δείγμα περαιτέρω αποθράσυνσης…

Και φράγματα χωρις άδεια;

ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΣΕΠΤ.2013 (dragged) 1Φωτογραφία: Λάκκος (ρέμα) Καρατζά, Σεπτέμβριος 2013

Και συνεχίζει το “Πρώτο Θέμα” με άλλα ενδιαφέροντα:

“Τα έργα της εταιρείας αναμένεται να βρεθούν σε πλήρη εξέλιξη μέσα στη νέα χρονιά… Έχουν ήδη ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες στις Σκουριές, στις οποίες περιλαμβάνεται η κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού, φραγμάτων κ.ά…”

Δεύτερη ομολογία παρανομίας μέσα στο ίδιο άρθρο; Εχουν ήδη ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες κατασκευής φραγμάτων χωρίς την Έγκριση Τεχνικής Μελέτης από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ; Ή μήπως και αυτό είναι γέννημα της φαντασίας του αρθρογράφου;

Από τον Απρίλιο 2013 η Ελληνικός Χρυσός ξεκίνησε εργασίες αποψίλωσης-εκρίζωσης του δάσους και διάνοιξης δρόμων στο ρέμα Καρατζά, με βαρέως τύπου οδοποιητικά μηχανήματα (μπουλντόζες με ερπύστριες), χωρίς να έχει προηγηθεί η οριοθέτηση του ρέματος με Προεδρικό Διάταγμα όπως επιβάλλει η νομοθεσία αλλά και η απόφαση 1492/2013 του ΣτΕ:

«…πριν από τη διενέργεια οιασδήποτε επεμβάσεως στα ρέματα Καρατζάς Λάκκος και Λοτσάνικο, θα πρέπει να εγκριθεί ο καθορισμός των οριογραμμών τους από το αρμόδιο, κατά περίπτωση, όργανο»

Όταν κάτοικοι της Β. Χαλκιδικής κάναμε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κατά της Ελληνικός Χρυσός ζητώντας την αναστολή των παράνομων εργασιών στο ρέμα Καρατζά, η εταιρεία διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι εκτελεί μόνο αδειοδοτημένες εργασίες υλοτόμησης. “ΔΕΝ εκτελούμε τεχνικές εργασίες στο ρέμα αυτό”, γράφει το από 12-8-2013 ΣΗΜΕΙΩΜΑ των δικηγόρων της εταιρείας προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. “Εξυπακούεται ότι η εταιρεία μας, εν αναμονή του Π.Δ. οριοθετήσεως του ρέματος, δεν προτίθεται να εκτελέσει ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ εντός της κοίτης του ρέματος”. Το δικαστήριο έμεινε με την εντύπωση ότι γινόταν υλοτομία σαν αυτή που γινόταν πάντα, όπου οι υλοτόμοι βγάζανε τα ξύλα από το δάσος με τα μουλάρια για να μην κάνουν κανένα δρόμο και αφήσουν σημάδι στο περιβάλλον… Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων απερρίφθη.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΜΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ και δεν περιμέναμε κανένα “Πρώτο Θέμα” να μας το πει. Εκατοντάδες μέτρα δρόμων έχουν διανοιγεί και στις δυο όχθες του άλλοτε παρθένου ρέματος αλλοιώνοντας ολοκληρωτικά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του. Τώρα πια το παραδέχεται και η ίδια η εταιρεία.

DSCN110Αντίγραφο

καρατζας

Και οι επιπτώσεις των εργασιών στα νερά του ρέματος είναι ήδη ορατές:

imag40

Είναι περιττό να σημειώσουμε τη σιωπή της εταιρείας σχετικά με τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που είδαν το φως με τα κόκκινα νερά και τους αφρούς στο ρέμα Καρατζά. Είναι επίσης περιττό να (ξανα)πούμε ότι η δραστηριότητα της εταιρείας στις Σκουριές δεν ελέγχεται από κανέναν αρμόδιο φορέα. Το Δασαρχείο αδιαφορεί, η Επιθεώρηση Μεταλλείων και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είναι άφαντοι και η Επιστημονική Επιτροπή του όρου δ1.39 της ΚΥΑ 201745/2011 δεν γνωρίζουμε καν αν υπάρχει. Η Πολεοδομία θέλει να ελέγξει αλλά δεν την αφήνει το ΥΠΕΚΑ.

“Ποτέ μην αφήνεις την αλήθεια να μπει εμπόδιο σε μια καλή ιστορία” είχε πει ο Mark Twain. Ωραία ιστορία ήταν αυτή που μας έδωσε το “Πρώτο Θέμα”. Ρέουν τα εκατομμύρια από το χρυσό της Ολυμπιάδας (στα ταμεία της εταιρείας, όχι του Δημοσίου) και θα δημιουργηθούν 5.000 θέσεις εργασίας (1.500 συνολικά λέει η μελέτη της ίδιας της εταιρείας). Η “επένδυση” υλοποιείται σύμφωνα με το νόμο, σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους και δεν προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Και μετά ξυπνήσαμε.


9 απαντήσεις στο “Η Ελληνικός Χρυσός ομολογεί ότι παρανομεί;”

  1. […] Όταν κάτοικοι της Β. Χαλκιδικής κάναμε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κατά της Ελληνικός Χρυσός ζητώντας την αναστολή των παράνομων εργασιών στο ρέμα Καρατζά, η εταιρεία διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι εκτελεί μόνο αδειοδοτημένες εργασίες υλοτόμησης. «ΔΕΝ εκτελούμε τεχνικές εργασίες στο ρέμα αυτό», γράφει το από 12-8-2013 ΣΗΜΕΙΩΜΑ των δικηγόρων της εταιρείας προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. «Εξυπακούεται ότι η εταιρεία μας, εν αναμονή του Π.Δ. οριοθετήσεως του ρέματος, δεν προτίθεται να εκτελέσει ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ εντός της κοίτης του ρέματος».  Το δικαστήριο έμεινε με την εντύπωση ότι γινόταν υλοτομία σαν αυτή που γινόταν πάντα, όπου οι υλοτόμοι βγάζανε τα ξύλα από το δάσος με τα μουλάρια για να μην κάνουν κανένα δρόμο και αφήσουν σημάδι στο περιβάλλον…  Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων απερρίφθη. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΜΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ και δεν περιμέναμε κανένα «Πρώτο Θέμα» να μας το πει.  Εκατοντάδες μέτρα δρόμων έχουν διανοιγεί και στις δυο όχθες του άλλοτε παρθένου ρέματος αλλοιώνοντας ολοκληρωτικά τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του.  Τώρα πια το παραδέχεται και η ίδια η εταιρεία. Και οι επιπτώσεις των εργασιών στα νερά του ρέματος είναι ήδη ορατές: Είναι περιττό να σημειώσουμε τη σιωπή της εταιρείας σχετικά με τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που είδαν το φως με τα κόκκινα νερά και τους αφρούς στο ρέμα Καρατζά. Είναι επίσης περιττό να (ξανα)πούμε ότι η δραστηριότητα της εταιρείας στις Σκουριές δεν ελέγχεται από κανέναν αρμόδιο φορέα.  Το Δασαρχείο αδιαφορεί, η Επιθεώρηση Μεταλλείων και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος είναι άφαντοι και η Επιστημονική Επιτροπή του όρου δ1.39 της ΚΥΑ 201745/2011 δεν γνωρίζουμε καν αν υπάρχει. Η Πολεοδομία θέλει να ελέγξει αλλά δεν την αφήνει το ΥΠΕΚΑ. «Ποτέ μην αφήνεις την αλήθεια να μπει εμπόδιο σε μια καλή ιστορία» είχε πει ο Mark Twain.  Ωραία ιστορία ήταν αυτή που μας έδωσε το «Πρώτο Θέμα».  Ρέουν τα εκατομμύρια από το χρυσό της Ολυμπιάδας (στα ταμεία της εταιρείας, όχι του Δημοσίου) και θα δημιουργηθούν 5.000 θέσεις εργασίας (1.500 συνολικά λέει η μελέτη της ίδιας της εταιρείας).  Η «επένδυση» υλοποιείται σύμφωνα με το νόμο, σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους και δεν προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.  Και μετά ξυπνήσαμε.  antigoldgr.org […]

  2. […] θεμελιώνει η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στις Σκουριές (δείτε εδώ), παρ’οτι δεν διαθέτει άδεια δόμησης; Το κτίριο του […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.