Στο δρόμο οι σεκιουριτάδες, στο βάθος οι μισθοφόροι


Πετιούνται στο δρόμο χωρίς αποζημίωση και επίδομα ανεργίας οι σεκιουριτάδες της «Ελληνικός Χρυσός» και της «Eldorado Gold». Πριν από λίγες μέρες είχαν πραγματοποιήσει διαμαρτυρία έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Στρατώνι, καθώς από 1ης.1.2014 έχαναν τις δουλειές τους γιατί έληγε η σύβαση της εταιρείας φύλαξης «North Star» με την «Ελληνικός Χρυσός».

1524653_1403140259932125_1643676501_n Ερωτηματικά δημιουργούνται για τους λόγους της απομάκρυνσης των σεκιουριτάδων, αλλά και για το ποιοι θα τους αντικαταστήσουν Τώρα, οι άνεργοι πλέον σεκιουριτάδες καλούνται να υπογράψουν ότι αποχωρούν οικειοθελώς, χάνοντας έτσι την αποζημίωσή τους, αλλά και το δικαίωμα να πάρουν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν τους δίνεται ποσό αποζημίωσης πολύ μικρότερο από αυτό που δικαιούνται με το επιχείρημα να πάρουν τώρα κάποια χρήματα, έστω και λιγότερα, αντί να μπλέξουν σε χρονοβόρες δικαστικές διεκδικήσεις.

Δεν λήγει η σύμβαση

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η σύμβαση της «North Star» με την «Ελληνικός Χρυσός» και την «Eldorado Gold» λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο. Πριν από μερικές μέρες δε, υπήρξε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η εταιρεία «North Star» θα συνεχίσει να συνεργάζεται για αρκετό χρονικό διάστημα με την «Eldorado Gold» και ότι οι σεκιουριτάδες της εταιρείας θα συνεχίσουν να βρίσκονται στις εξορυκτικές εγκαταστάσεις και να εμποδίζουν όποιον θελήσει να προκαλέσει πρόβλημα στη συνέχιση των εργασιών στις Σκουριές. «Δηλώνουμε ότι η συνεργασία μας με ΟΛΑ τα στελέχη της “Ελληνικός Χρυσός” ήταν, είναι και θα είναι άψογη, πιστεύοντας στην για πολλά χρόνια συνεργασία», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας φύλαξης «North Star».

Παρ’ όλα αυτά οι υπάλληλοι της εταιρείας, που μέχρι τώρα απασχολούνταν στις εγκαταστάσεις της εξόρυξης χρυσού, απομακρύνονται. Ερωτηματικά δημιουργούνται για τους λόγους της απομάκρυνσής τους, αλλά και για το ποιοι θα τους αντικαταστήσουν.

Ηδη μέχρι τώρα έχουν υπογράψει για την οικειοθελή τους αποχώρηση πάνω από 40 άτομα από τους 130, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αρνούνται. Μεταξύ τους επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς βλέπουν ότι οι υπηρεσίες που παρείχαν τόσο διάστημα, ερχόμενοι πολύ συχνά σε έντονες αντιπαραθέσεις με όσους αντιδρούν στην εξόρυξη, δεν μέτρησαν καθόλου στο ενδεχόμενο να διατηρήσουν τις δουλειές τους.

Ενα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι πλέον σεκιουριτάδες, είναι ότι τους πετούν στο δρόμο. Στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι άτομα που δεν προέρχονται από τα χωριά της περιοχής, αλλά από άλλα μέρη. Ζούσαν ανά 5-6 άτομα μαζί σε διαμερίσματα τα οποία νοίκιαζε γι’ αυτό το σκοπό η «Eldorado Gold».

Τους ξεσπιτώνουν

Εκτός λοιπόν από την ειδοποίηση που είχαν ότι απολύονται, εκτός του ότι καλούνται να υπογράψουν ότι αποχωρούν οικειοθελώς, χάνοντας έτσι την όποια αποζημίωση και το δικαίωμα να πάρουν επίδομα ανεργίας, ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο στα δωμάτιά τους και ότι πρέπει να μαζέψουν τα πράγματά τους και να τα εγκαταλείψουν, καθώς έληξε η μίσθωση των δωματίων.

Την περασμένη Κυριακή κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς το εργοτάξιο των Σκουριών. Εκεί βρήκαν το δρόμο κλειστό από Αστυνομία και ΜΑΤ, που είχαν τοποθετήσει τα γνωστά από τις πορείες κιγκλιδώματα, αποκόπτοντας την πρόσβαση στο εργοτάξιο.

Οι κάτοικοι διαπίστωσαν επίσης ότι σε πολλά σημεία τής άνω των 300.000 στρ. έκτασης που έχει δοθεί στην «Eldorado Gold» για την εξόρυξη χρυσού, τα στρατιωτικού τύπου συρματοπλέγματα που είχαν τοποθετηθεί εκεί μέχρι τώρα, αντικαταστάθηκαν επίσης με τέτοιου είδους κιγκλιδώματα.


Μία απάντηση στο “Στο δρόμο οι σεκιουριτάδες, στο βάθος οι μισθοφόροι”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.