Ιτέα: Επίθεση απαξίωσης του επίνειου των Δελφών για χάρη εξορυκτικών συμφερόντων


Για την υπόθεση S&B-βωξίτες-Λαρνάκι δείτε περισσότερα εδώ. Ως “Παρατηρητήριο” έχουμε καταθέσει ουκ ολίγες σχετικές αναφορές στις αρμόδιες αρχές.

81fdfebc6acda8da1a0fd7d62ae590a3_XL
Ανοιχτή μετωπική επίθεση υποβάθμισης και απαξίωσης σύμφωνα με κατοίκους και υπευθύνους δέχεται πλέον ο Δήμος Δελφών και κυρίως το νότιο τμήμα του με πρώτο στόχο το λιμάνι.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η ευρύτερη περιοχή της Ιτέας, και ιδιαίτερα η έκταση μεταξύ των κόλπων «Καμιώτισσα» και «Λαρνάκι», δυτικά της πόλης, έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης με αφορμή τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και φόρτωσης βωξίτη που λειτουργούν από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής και ιστορικής σημασίας.

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν που αφορούν έστω και έμμεσα στον παραγωγικό χαρακτήρα της κοιλάδας των Δελφών, έχουν δημιουργήσει ένα ικανό πλαίσιο, «όπλο» για να συγχυσθεί κάποιος που δεν έχει προσωπική άποψη και να αποφασίσει το «θάψιμο» της περιοχής.

Το 2009 ο σημερινός Δήμαρχος και τότε Νομάρχης λέγεται ότι αγνόησε τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων 7 Καποδιστριακών Δήμων μαζί και της Ιτέας με τις οποίες ζητούσαν να χαρακτηριστεί όλος ο Δήμος Τουριστικός. Με αυτόν τον τρόπο η διαχρονική πεποίθηση των κατοίκων για την τουριστικότητα του τόπου τους, δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στους αρμόδιους.

Τότε άρχισαν και πάλι οι αντιδράσεις φορέων και πολιτών κατά των δραστηριοτήτων και της S&B του κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου στον Δήμο Δελφών, στο Δελφικό Τοπίο και στο λιμάνι τους, αλλά αυτή την φορά οργανωμένα και αποφασισμένα. Κεντρικό σημείο ήταν οι κατά κάποιους «παράνομες» εγκαταστάσεις της εταιρίας στην περιοχή Λαρνάκι, εντός Δελφικού Τοπίου δίπλα στην πόλη της Ιτέας, η έκταση και η μορφή των οποίων καταγγέλλεται ότι απαξιώνουν αναπτυξιακά όλη την ευρύτερη περιοχή. Καταγράφηκαν πλήθος καταγγελιών σε όλους τους αρμόδιους φορείς, τοπικούς και κεντρικούς. Σε όποιες απαντήσεις δόθηκαν, δε διαψεύστηκαν τα καταγγελλόμενα και η ανυπαρξία ανταπόκρισης με οποιαδήποτε μορφή ελέγχου των καταγγελλόμενων επιβεβαίωσε ότι κάτι πρέπει να εξετασθεί σε βάθος. Επίσης λόγος γίνεται γενικότερα για κίνδυνο στην υγεία κατοίκων της Δυτικής Ιτέας, οικονομικές οφειλές προς την εθνική και τοπική οικονομία σε ανεκτέλεστες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις δεκαετιών ύψους εκατομμυρίων ευρώ, άλλα τόσα από τα ελάχιστα πρόστιμα, εάν ευσταθούν οι μισές μόνο καταγγελίες για παραβάσεις όρων και μελετών στον ορεινό όγκο, οικονομική ζημιά από την πλήρη απαξίωση των δύο παραγωγικών τομέων της ελιάς και του τουρισμού, καταπάτηση ακόμα και του δήθεν νομοθετικά προστατευόμενου Δελφικού Τοπίου και πλήρη απαξίωση κάθε έννοιας ευνομίας και ισονομίας δεν συγκίνησαν κανέναν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο τότε Νομάρχης και νυν Δήμαρχος Νίκος Φουσέκης, τον Ιανουάριο του 2010 δήλωσε σε δημόσιο αίτημα για συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής. «Δεν πρόκειται να γίνει τέτοια συζήτηση, γιατί δεν πρέπει». Το γιατί παραμένει άγνωστο… Στις εκλογές του 2010 εξελέγη Δήμαρχος υποσχόμενος και πάλι ανάπτυξη στον τουρισμό και στον ελαιώνα. Από την πρώτη στιγμή που πολίτες, φορείς και η ελάσσονα αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου τον ανάγκασαν να φέρει στο Συμβούλιο θέμα για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής και της Ιτέας φάνηκε αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά. Υποστήριξε με το στενό του επιτελείο «τυφλά» την ανανέωση της άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων βωξίτη της S&B στο Λαρνάκι στην έκταση και μορφή που έχουν μέχρι σήμερα, μη αναφερόμενος εμπεριστατωμένα στα καταγγελλόμενα και χωρίς να αιτιολογήσει με κάποιο τρόπο πώς αυτό είναι καλό για το κοινό συμφέρον το οποίο πρέπει να υπηρετεί. Φέρεται να αγνόησε από την πρώτη στιγμή την πλήρη, ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση των κατοίκων για μορφή των εγκαταστάσεων που θα επιτρέπει την συνύπαρξη της μεταλλείας με τις δύο κύριες δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής. Με μόνο επιχείρημα ότι «η στήριξη της βωξιτικής δραστηριότητας είναι πολιτική απόφαση» και με πλειοψηφία 11 ψήφων τη μία φορά και 15 την δεύτερη (στο 41μελές Δ.Σ.) πήρε δύο αποφάσεις υπέρ της S&B για το Λαρνάκι.

Την ίδια εποχή η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας γνωμοδότησε θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το Λαρνάκι. Με τον φερόμενο ως μεγαλοεργολάβο της S&B Παπαϊωάννου Πανουργιά και μέλος της επιτροπής να κάνει την εισήγηση στην θέση του εισηγητή, να προεδρεύει στη θέση του προέδρου, να έρχεται σε έντονη κόντρα με τους διαφωνούντες και να ανακοινώνει την απόφαση που είχε πάρει με την Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας (σύμφωνα με τον ίδιο). Η αποτύπωση όλων αυτών σε βίντεο ίσως- λένε κάποιοι-συνέβαλε στην μετέπειτα παραίτησή του. Η Υπερπεριφερειάρχης κ. Γερακούδη όμως αρνήθηκε επίμονα να εκδώσει μία απάντηση που να πιστοποιεί ότι σύμφωνα με τον Νόμο του Καλλικράτη η απόφαση της Περιφέρειας είναι άκυρη λόγω της συμμετοχής του κ. Παπαϊωάννου. Όλες οι μετέπειτα αποφάσεις μέχρι και η έγκριση του ΥΠΕΚΑ αναφέρουν ως έγκυρη την απόφαση της Επιτροπής και η κ. Γερακούδη εξακολουθεί να είναι στην θέση της.

larnaki-itea

Στη συνέχεια το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε και αυτό την ΜΠΕ για το Λαρνάκι με πολλούς να αναρωτιούνται για το κύρος του ως ο θεσμικός προστάτης αρχαιολογικών και πολιτιστικών θησαυρών. Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν κατασκευαστεί κατά τις καταγγελίες καταπατώντας σε επίπεδο πλήρους αγνόησης το Δελφικό Τοπίο σε όλη την χρονική διάρκεια ισχύος των σχετικών Νόμων. Στην πρώτη συνεδρίαση μετά από επιτόπου επίσκεψη κλιμακίου (ύστερα από υποχρεωτική απόφαση του ΥΠΠΟΤ για την αποστολή) το ΚΑΣ καταψήφισε με 8 κατά 7 υπέρ την ΜΠΕ. Η απόφαση αυτή (που προστάτευε το Δελφικό Τοπίο και τα αρχαιολογικά ευρήματα ακόμα και κοντά στις εγκαταστάσεις) δεν έγινε δεκτή από κάποιους και απλά δεν υπογράφηκε ποτέ από τον τότε ΥΠΠΟΤ κ. Γερουλάνο. Μήνες μετά και αφού έγιναν οι κατάλληλες διεργασίες, χωρίς την σχετική υποχρεωτική απόφαση του ΥΠΠΟΤ για την αποστολή, λέγεται κατά τις πηγές πως επισκέφτηκε την περιοχή η Ολομέλεια του Συμβουλίου και αφού πήγε και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της S&B δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το Δελφικό Τοπίο, επέστρεψε και υπερψήφισε την ΜΠΕ με 12 υπέρ και 2 κατά. Η υπογραφή του ΥΠΠΟΤ για την ΜΠΕ άργησε επίσης κάποιους μήνες και υπογράφηκε τελικά 6 μέρες πριν τις Εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2012 από τον τότε Υφυπουργό Πολιτισμού. Το γεγονός και το χρόνο υπογραφής της ΜΠΕ από το ΥΠΠΟΤ είχε «προφητέψει» μέλος των φορέων που αντιδρούν στην καταστροφή του Δελφικού Τοπίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11-11-2011 σχετικά με την ΜΠΕ. Απευθυνόμενος στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε πει: «Εάν κάποιος από εσάς ανησυχεί για την τύχη της ΜΠΕ και τα συμφέροντα της S&B, να μην ανησυχεί. Σύντομα θα έχουμε εκλογές και λίγο πριν από αυτές θα υπογράψουν οι Υπουργοί ό,τι χρειάζεται. Η ΜΠΕ των εγκαταστάσεων αυτών το 2000, η ανανέωσή της το 2005 και η άδεια λειτουργίας του 2007, υπογράφηκαν όλες καθυστερημένες σε σχέση με το πότε έληγαν και λίγες μέρες πριν τις αντίστοιχες Εθνικές Εκλογές».

Τον Φεβρουάριο του 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε με 15 ψήφους υπέρ (στο 41μελές Δ.Σ. με απαρτία) πρόταση (που ψευδώς παρουσιάστηκε αρχικά εν μέρει ως έργο του Μελετητή του ΓΠΣ Ιτέας) προς το ΚΑΣ για την αναθεώρηση του Δελφικού Τοπίου όπου προτείνουν 1) τη διατήρηση των εγκαταστάσεων βωξίτη στο Λαρνάκι ως έχουν, 2) την κατασκευή επιπλέον όμοιων νέων εγκαταστάσεων βωξίτη για την εταιρία ΕΛΜΙΝ ακόμα πιο κοντά στο λιμάνι της Ιτέας και πιο ορατές (χαρακτηρίζοντας ψευδώς σύμφωνα με καταγγέλλοντες εγκαταστάσεις εγκαταλελειμμένες για πάνω από 40 χρόνια ως ενεργές), 3) πάρθηκε επίσημα θέση ότι το λιμάνι πρέπει να γίνει μεταλλευτικό.

Η πρόταση συνύπαρξης της δραστηριότητας του βωξίτη με τις άλλες δραστηριότητες του τουρισμού και της ελιάς που μπορούν να προσφέρουν χιλιάδες ακόμα θέσεις εργασίας απορρίφτηκε από την αρχή με καταγγελίες να κάνουν λόγο για εμπλοκή της S&B στις αποφάσεις αυτές.

Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/376090/itea-kataggelletai-epithesi-apaxiosis-toy-epineioy-ton-delfon#ixzz2m6UuxN7o


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.