Του Άλκη Γαλδαδά για το protagon. Παρά τις κάποιες ανακρίβειες (δικαιολογημένες για ένα θέμα είναι τόσο πολύπλευρο και περίπλοκο) η εικόνα είναι ακριβώς αυτή.
Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα (Photo: Π. Τζάμαρος @fosphotos.com)
Χθες κατέβηκαν από τα βουνά της Χαλκιδικής οι περιβόητοι «εγκληματίες» που καίνε, ρημάζουν, καταστρέφουν στις Σκουριές το βιός καλοπροαίρετων ανθρώπων. Επενδυτών που θέλησαν να βάλουν τα λεφτά τους για να πάρει τα πάνω της η πατρίδα μας.
Στο καραβάνι που έφθασε μέχρι την Αθήνα, οι πιο πολλές ήταν γυναίκες. Πολλών τα πρόσωπα θύμιζαν τις μανάδες μας. Ήταν και μερικοί άνδρες, ταλαιπωρημένοι όλοι από το τετραήμερο νομίζω ταξίδι με τους πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς. Γιατί αντί να πάμε εμείς να τους υποστηρίξουμε στον τόπο τους ήλθαν εκείνοι μέχρι την Αθήνα, μήπως και ξυπνήσουμε. Από το χρυσό όνειρο που έφτιαξαν και μας τύλιξαν σ’ αυτό μερικοί πολιτικοί μαζί με την ιδέα ότι όσοι αντιδρούν εκεί επάνω είναι κάτι λήσταρχοι, που τους χρειάζεται παλούκωμα.
Θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες του Protagon, που θα ενδιαφερόταν να έχουν και μια διαφορετική πληροφόρηση, πέρα από αυτήν της εταιρείας, τα όσα έχω καταφέρει να συγκεντρώσω γύρω από το θέμα ψάχνοντας, όπου μπόρεσα, τις τελευταίες εβδομάδες:
- 317.000 στρέμματα έχουν δεσμευτεί για την εξόρυξη του μεταλλεύματος, δηλαδή το 1/6 περίπου της Χαλκιδικής, σε μια τοποθεσία, συνεχόμενη αυτής του Αγίου Όρους. Τρίτη δασική έκταση παραχωρημένη με αντίτιμο που έκανε και τις Βρυξέλλες να αγανακτήσουν.
- Αυτή τη στιγμή οι εργασίες που γίνονται είναι μεγάλης έντασης, αλλά με λίγα εργατικά χέρια, όπου τον πρώτο λόγο έχουν τα μηχανήματα, αφού αλέθονται κυριολεκτικά κάπου 25.000 τόνοι χώματος, έχει δοθεί άδεια από την περιβαλλοντική μελέτη για κοπή δέντρων σε 500.
- Μετά την επίθεση που δέχθηκαν στην αρχή οι εγκαταστάσεις της εταιρείας, τα όποια μηχανήματα που τυλίχθηκαν στις φλόγες, όπως κατατέθηκε, ήταν παμπάλαια και δεν είχαν καν αριθμούς κυκλοφορίας(!) ενώ η εταιρεία αποζημίωσε αμέσως και πρόθυμα τους ιδιοκτήτες-εργολάβους αντικαθιστώντας τα. Τα παραπήγματα όμως που υπήρχαν εκεί, μέσα στο δάσος, κατά τους κατοίκους, δεν είχαν άδειες.
- Το θέμα των αδειών στις εγκαταστάσεις μέσα στον χώρο είναι αντικείμενο μεγάλης διαμάχης. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει δώσει άδεια για όλες τις εργασίες που γίνονται εκεί. Για παράδειγμα το μεγάλο φράγμα που κατασκευάζεται για να δημιουργηθεί η λίμνη των αποβλήτων έχει άδεια; Το οικόπεδο του εργοστασίου είναι άρτιο;
- Ελέγχει κανείς, από κάποιο ΣΔΟΕ ή άλλη αρχή τη διακίνηση των φορτίων που μεταφέρονται μέχρι τη Θεσσαλονίκη; Από τις πινακίδες των φορτηγών μέχρι το τι παραστατικά τα συνοδεύουν και τι αναγράφεται σε αυτά; Την Πέμπτη έγινε κι άλλη ανάφλεξη την ώρα της μεταφοράς (Το μεροκάματο του τρόμου έχει καταντήσει).
- Η Αστυνομία μήπως τελικά έστω και εν αγνοία της περιφρουρεί παράνομες ενέργειες;
- Εδώ βέβαια με την Αστυνομία έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Όπως εξηγούν νομικοί που παρακολουθούν το θέμα, η Αστυνομία έχει φτιάξει με 14 τουλάχιστον δικογραφίες και μέσα κατάφορτες με τρομακτικές κατηγορίες, μια δεξαμενή διακοσίων τουλάχιστον κατηγορουμένων, κατοίκων της περιοχής, και όλοι αυτοί δεν είναι καν τίποτα γνωστοί και μπαρουτοκαπνισμένοι ακτιβιστές, αλλά άνθρωποι, επαγγελματίες, αρκετοί ήδη ηλικιωμένοι, γυναίκες και άνδρες, όμηροι για άγνωστο πόσο χρόνο. Είναι γνωστό και περιβόητο το επεισόδιο με τον άνδρα των Μ.Α.Τ. που έσπασε το τζάμι αυτοκινήτου, σε χωματόδρομο, έσυρε έξω μια ηλικιωμένη γυναίκα φωνάζοντας έξαλλος: «τώρα γονάτισε, μωρή, να προσκυνήσεις» και επάνω στο μένος του της προξένησε κάταγμα, συνελήφθη και την πήγαν στο Τμήμα και όχι στο νοσοκομείο! Έχουμε λοιπόν μια Αστυνομία που (παρα)κάνει καλά το έργο της, παίρνοντας γενετικό υλικό και παρακολουθώντας τηλέφωνα. Και λέμε ότι παρακάνει καλή δουλειά η Αστυνομία εκεί επάνω, έχοντας υπόψη την αντίστοιχη απροθυμία της π.χ. στα Εξάρχεια, όπου σε σχετική έρευνα που έκανα, όλοι λένε ό,τι ξέρουμε κι εμείς και οι Αστυνομικοί ακόμη και με τα ονόματά τους, αυτούς που διακινούν τα ναρκωτικά, που επιβάλουν βίαια προστασία στους μαγαζάτορες, που γίνονται πρόξενοι συμπλοκών. Αλλά εκεί ούτε γενετικό υλικό ούτε συλλήψεις έχουμε από τους καλοπροαίρετους ενστόλους.
- Όπως μου εξήγησε μια δικηγόρος που παρακολουθεί τις δίκες εκεί επάνω, οι κατηγορίες βασίζονται στο άρθρο 200Α και το τροποποιημένο 253Α του Ποινικού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε «για την προστασία του πολίτη από αξιόποινες ενέργειες εγκληματικών οργανώσεων». Δηλαδή εδώ «πολίτης» είναι η εταιρεία και «εγκληματική οργάνωση» οι γιαγιάδες (ναι, υπάρχουν δικογραφίες εναντίον τους) και οι υπόλοιποι κάτοικοι ενώ τα άρθρα αυτά προβλέπουν βαρύτατες ποινές και έχουν φτιαχτεί για εμπόρους ναρκωτικών και άλλους ανάλογης δραστηριότητας. Καραβομαραγκοί, άνθρωποι που έφτιαχναν ψωμί και ασχολιόταν με τα μ
- Τέλος υπάρχει και ένα άλλο πολύ σοβαρό θέμα. Η στάση των Πατέρων του Αγίου Όρους και του Οικουμενικού Πατριάρχη, που τα άλλα Μέσα Ενημέρωσης αποφεύγουν να θίξουν. Λοιπόν, η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο φερόμενος ως μέγας προστάτης του Περιβάλλοντος, πριν λίγες εβδομάδες, βγαίνοντας από το Άγιο Όρος, αρνήθηκε να μιλήσει με τους κατοίκους που, παραταγμένοι στις παρυφές του δρόμου, τον ικέτευαν να σταματήσει να τους ακούσει. Το αυτοκίνητό του όμως απλά αύξησε ταχύτητα ενώ ούτε τζάμι δεν κατέβηκε. Και όπως έμαθα, με αφορμή κάποια σχετική ερώτηση που έγινε στο Πατριαρχείο από επισκέπτη, πήρε απάντηση ότι ο επίσκοπος των Ορθοδόξων στον Καναδά είναι σε «πολύ καλή σχέση» με την καναδική εταιρεία. Όσο για τους Πατέρες του Αγίου Όρους αρνήθηκαν προς το παρόν να πάρουν θέση στο θέμα. Παρ’ όλο που οι κάτοικοι τους ρώτησαν το εξής απλό: «Φαντάζεστε πώς θα αντιδρούσε το Βατικανό ή οι άνθρωποι της Μέκκας αν μπροστά στην πόρτα τους άρχιζαν να διενεργούνται εκσκαφές και να διαλύεται το τοπίο;».
- Αρσενικό στο νερό, επικίνδυνες μεταφορές και στο βάθος κυάνιο (100 τόνοι που θα χρησιμοποιηθούν πώς;) είναι το τίμημα για κάποιες θέσεις εργασίας, και αυτές όχι μόνιμες, ενώ η παρατήρηση ενός καθηγητή Γεωλογίας ήταν ότι προφανώς η εταιρεία δεν έχει την υπομονή να σκάψει μέσα σε στοές, αφήνοντας την επιφάνεια άθικτη, και αλέθει το βουνό για ευκολία, ψάχνοντας γι αυτό το μισό γραμμάριο χρυσού στον κάθε τόνο χώματος.
Κλείνω με την παρατήρηση, έπειτα από επίσκεψη στις Σκουριές, της Rebecca Harms, συν-προέδρου των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι και Σχεδιαστής Τοπίου στο επάγγελμα: «Είναι το ωραιότερο δάσος που έχω δει σε όλη τη Νότια Ευρώπη. Όταν βρέθηκα εκεί μέσα τα έχασα πραγματικά». Κι εμείς όμως φαίνεται πως τα έχουμε χάσει. Ο «χωριάτης» έγινε τρομοκράτης, και όπως δήλωσε ένα παλαιότερο μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, από το Υπουργείο του κ. Μανιάτη με νέο νόμο γίνεται: «η πλέον απροκάλυπτη και συστηματική παραβίαση του Συντάγματος και της Νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προστασία των δασών στην ιστορία του ελληνικού κράτους». Τουλάχιστον, αγαπητοί αναγνώστες, τους ανθρώπους αυτούς, μην τους θεωρείτε κι εσείς εγκληματίες, τρομοκράτες ή απατεώνες. Χθες με το ταξίδι τους έως εδώ μας ρώτησαν: Είναι τρομοκράτες αυτοί που θέλουν να ζήσουν;