Ρεπορτάζ: Πέτρος ΚΑΤΣΑΚΟΣ
Είναι αγανακτισμένος με αυτούς που ξεπούλησαν τον τόπο του και βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό αυτών που αντιδρούν, που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τη σωτηρία της Β. Χαλκιδικής. Εξηγεί ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι εχθροί του οι κάτοικοι «που δουλεύουν στα λαγούμια των μεταλλείων εις βάρος της υγείας τους για ένα κομμάτι ψωμί».
Ο αρχιμανδρίτης, πατέρας Χριστόδουλος Αγγελόγλου, πνευματικός και εφημέριος του Ι.Γ. Ησυχαστηρίου «Παναγία, η Φοβερά Προστασία», ο ιερωμένος που πρωτοστατεί στις αντιδράσεις κατά της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, με μια δημόσια αναφορά του προς την ελληνική Δικαιοσύνη, καταγγέλλει την παράνομη υλοποίηση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και αναλαμβάνει μια γενναία πρωτοβουλία.
Όπως λέει ο κ. Αγγελόγλου, «η επένδυση είναι παράνομη και η παρανομία συγκαλύπτεται υπό πάντων, μηδέ εξαιρουμένης και της ελληνικής Δικαιοσύνης και της Ελληνικής Αστυνομίας», καθώς, όπως υποστηρίζει στην αναφορά του «μέχρι σήμερα η Διοίκηση αρνείται να εγκρίνει το Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που είναι βασική συμβατική υποχρέωση και προϋπόθεση».
Στην ερώτηση της «Α», γιατί ένας ιερωμένος αποφασίζει να αναλάβει ενεργό δράση στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν, η απάντηση του αρχιμανδρίτη είναι αποκαλυπτική: «Κατάλαβα ότι πρόκειται περί μείζονος οικονομικού σκανδάλου, που μπροστά του ωχριούν η Siemens, τα υποβρύχια, πρόκειται περί αδιαμφισβήτητου περιβαλλοντικού εγκλήματος, που θα ερημοποιήσει την περιοχή, που ήδη έχει υποστεί μη αναστρέψιμη, ανυπολόγιστη βλάβη. Για εμένα είναι μονόδρομος η συμπόρευσή μου με αυτούς που αγωνίζονται για την επικράτηση του δικαίου, της προστασίας του περιβάλλοντος, και όχι με όσους στοχεύουν στην κερδοσκοπία με την καταστροφή του περιβάλλοντος. Αυτό ήταν υποχρέωσή μου, πνευματική και κοινωνική, υπαγορευόμενη από τον Νόμο του Ευαγγελίου και του Συντάγματος, που απαιτεί την κοινωνική αλληλεγγύη».
Δεν πληροί τους όρους της σύμβασης
Στην αναφορά του ο κ. Αγγελόγλου επισημαίνει πως συμβατική υποχρέωση της Ελληνικός Χρυσός ήταν «να καταθέσει το αργότερο έως τις 28.01.2006 το πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο, συνοδευόμενο από όλες τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία μελέτες που είναι αναγκαίες για την έκδοση όλων των σχετικών αδειών και εγκρίσεων» και καταγγέλλει πως η Ελληνικός Χρυσός μία ημέρα πριν λήξει η καταληκτική προθεσμία κατέθεσε ένα επενδυτικό σχέδιο που δεν πληρούσε τους όρους της σύμβασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταθέτει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αποδεικνύεται πως το σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός δεν συνοδευόταν από «μελέτες υπολογισμού των δεικτών βιωσιμότητας της επένδυσης και δεν καθίσταντο σαφείς οι ενεργειακές απαιτήσεις του εργοστασίου και ο τρόπος ικανοποίησής τους». Στη σελίδα 12 της αναφοράς του αρχιμανδρίτη περιλαμβάνεται και η αρχική διαπίστωση της Γενικής Δ/νσης Φυσικού Πλούτου και της Δ/νσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του υπουργείου Ανάπτυξης που εξέτασαν το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο και «διαπίστωσαν ότι αντίκειται στους όρους της Σύμβασης, καθώς δεν ήταν πλήρες, άρτιο και δεν συνοδευόταν από τις προβλεπόμενες μελέτες».
Στην αναφορά του ο αρχιμανδρίτης κάνει ειδική μνεία στα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίχτηκαν στην πλάτη του Ελληνικού Δημοσίου από «μεσάζοντες» και «εργολάβους» που προστατεύτηκαν από τις κυβερνήσεις που έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Πεθαίνουν στις στοές
Μιλώντας στην «Α» ο κ. Αγγελόγλου ξεκαθαρίζει πως οι κάτοικοι που δουλεύουν στα λαγούμια των μεταλλείων εις βάρος της υγείας τους και για ένα κομμάτι ψωμί δεν είναι εχθροί όσων αντιστέκονται. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «αυτοί, αντί να αυτοκτονούν, αντί να ψάχνουν στα σκουπίδια, με βαριά καρδιά αποφασίζουν, αντί να πεθάνουν ‘οικολογικά’, να πεθάνουν μέσα στις στοές, καταστρέφοντας τη φύση του τόπου τους».
Αντιθέτως, στρέφει την κριτική του σε αυτούς που παρείχαν όλες τις διευκολύνσεις σε μια εταιρεία και τη δραστηριότητά της, κατονομάζοντας υπουργούς και δημόσιους λειτουργούς, που δημιούργησαν μια βιομηχανία αδειοδοτήσεων χωρίς να έχει εγκριθεί το επενδυτικό σχέδιο. «Υπεύθυνοι είναι αυτοί που υπέγραψαν για την καταστροφή της Χαλκιδικής, της Ροδόπης, του Κιλκίς, του Έβρου, για δε τη Χαλκιδική ο κυρίως υπεύθυνος είναι ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας κ. Πάχτας -και νυν δήμαρχος-, που υπέγραψε την περιβόητη σύμβαση μεταβίβασης το 2003», είναι τα λόγια του αρχιμανδρίτη.
Ο κ. Αγγελόγλου κατηγορεί τον σημερινό δήμαρχο Αριστοτέλη ως κύριο υπεύθυνο της παρανομίας που συντελείται στην περιοχή, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι το μόνο που κάνει σήμερα είναι να «συντάσσει μνημόνια για χρηματοδότηση του Δήμου από τον επενδυτή» και να «καταγγέλλει τους δημότες του ως εγκληματική οργάνωση».
Η προστασία της ΕΛ.ΑΣ.
Στη δημόσια αναφορά του ιερωμένου της Χαλκιδικής, αφού καταγγέλλεται η Ελληνικός Χρυσός πως συστηματικά εξαπάτησε την ελληνική Δικαιοσύνη όλα αυτά τα χρόνια, δεν λείπουν και τα επικριτικά σχόλια για τη μέχρι σήμερα στάση της ΕΛ.ΑΣ. και το όργιο τρομοκράτησης και βίαιης καταστολής των κατοίκων της περιοχής. Δεν διστάζει μάλιστα να στραφεί κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ρωτώντας τον κ. Δένδια «ποια νομιμότητα επικαλείται όταν η ίδια η κυβέρνηση δίνει άδειες για υλοποίηση μιας παράνομης επένδυσης», ενώ παράλληλα κάνει λόγο για «τεράστια ποσά που ξοδεύονται για την προστασία της παράνομης επένδυσης από την ΕΛ.ΑΣ.” επισυνάπτοντας στην αναφορά του τις δαπάνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη συστηματική προστασία των εγκαταστάσεων της ιδιωτικής εταιρείας.
Ο κ. Αγγελόγλου, στη δημόσια αναφορά των 93 σελίδων, παραθέτει στοιχεία που αποκαλύπτουν την υποκριτική πολιτική της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, που δήθεν δίνει δουλειά στους κατοίκους, ενώ στην πραγματικότητα «καλύπτει τις θέσεις εργασίας με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μέσω προγραμμάτων «κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων» που έχουν αναλάβει οι εταιρείες Ελληνικός Χρυσός και Άκτωρ, οι οποίες όχι μόνο δεν φέρνουν χρήματα στην περιοχή, αλλά αντιθέτως κερδίζουν μέσω της υλοποίησης των κοινοτικών προγραμμάτων.
“Καραβάνι αλληλεγγύης” μέχρι την Αθήνα
Η Χαλκιδική ταξιδεύει και ενημερώνει
Το «Καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης» κατά της εξόρυξης χρυσού. που έχει ξεκινήσει από τη Χαλκιδική, αφού θα έχει περάσει από Κατερίνη, Λάρισα, Βόλο και Λαμία, τη Δευτέρα 25/11 θα βρίσκεται στην Αθήνα. Οι δράσεις του “Καραβανιού” στην Αθήνα περιλαμβάνουν συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ στις 12.00 και συγκέντρωση στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή στις 17.00. Επίσης, το «Καραβάνι» θα επισκεφτεί τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ και θα πραγματοποιήσει σειρά εξορμήσεων για μοίρασμα ενημερωτικού υλικού. Τέλος, οι γυναίκες της Χαλκιδικής θα πάρουν μέρος και στη διαδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττική) καλεί κάθε συλλογικότητα και πολίτη, που αναγνωρίζει τον δίκαιο αγώνα ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ενάντια στην καταστολή και την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης, να στηρίξει το “Καραβάνι αλληλεγγύης”.