Δήλωση Κ. Ιγγλέζη για το χθεσινό ατύχημα με φορτίο της Ελληνικός Χρυσός


b490cac9-b15f-4003-b9db-b54733517f57Εχτές (21.11.2013) σημειώθηκε ατύχημα φορτηγού που μετέφερε θειούχο μόλυβδο από εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός. Η περιοχή αποκλείστηκε από την πυροσβεστική και την αστυνομία.

Εισαγγελέας και κάτοικοι της περιοχής απαίτησαν επίμονα, να παρουσιαστεί στο χώρο του ατυχήματος υπεύθυνος ασφαλείας της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Αντ΄αυτού παρουσιάστηκε, ως εκπρόσωπος της εταιρείας ο πρόεδρος του Στρατωνίου κ. Ζαγοράκης.

Το φορτίο βρίσκεται ακόμη στο χώρο του ατυχήματος καθώς η εταιρεία αρνείται να συμμορφωθεί με την εντολή του εισαγγελέα για ανάληψη της ευθύνης μεταφοράς του από υπεύθυνο ασφαλείας της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Το δελτίο αποστολής του εν λόγω φορτίου αναφέρει ως τελικό προορισμό εγκαταστάσεις της εταιρείας Balkan Logistics, η οποία με εντολή αρμοδίων υπηρεσιών έχει σταματήσει τη λειτουργία της.

Το χθεσινό ατύχημα έρχεται να προστεθεί σε σειρά γεγονότων που αναδεικνύουν όχι μόνο την επιδεικτική μη συμμόρφωση της εταιρείας προς τους νόμους αλλά και την κοινωνική ανευθυνότητα της εταιρείας που στο βωμό του κέρδους δε διστάζει να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Είναι καιρός οι υπεύθυνοι ελεγκτικοί μηχανισμοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και το Κράτος να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι πρώτιστο καθήκον της Πολιτείας και πρέπει να γίνεται προληπτικά.

Πόσα ατυχήματα που σχετίζονται με δραστηριότητες και παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός πρέπει να γίνουν ώστε οι αρμόδιοι να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα;

Κατερίνα Ιγγλέζη

Βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ


Μία απάντηση στο “Δήλωση Κ. Ιγγλέζη για το χθεσινό ατύχημα με φορτίο της Ελληνικός Χρυσός”

 1. ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

  Προς τον κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

  Η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., στο επίσημο περιοδικό της «Μεταλλευτικά Νέα» και συγκεκριμένα στην σελίδα 10 του τεύχους της 7ης Ιουλίου 2013, (http://issuu.com/hellasgold/docs/miningnews_07/1?e=8543748/4764526) ισχυρίζεται ότι χρηματοδοτεί τα καύσιμα και την συντήρηση του δημοσίου υλικού της αστυνομίας και άλλων δημοσίων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι “Βασικό μέρος της ανταποδοτικότητας καταλήγει σε δημόσιες υπηρεσίες και στα σώματα ασφαλείας με οικονομική και υλικοτεχνική στήριξη σε κάθε επίπεδο (καύσιμα, ελαστικά, συντήρηση οχημάτων κ.α.)”

  Επειδή, η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να είναι ανεξάρτητη, να εφαρμόζει τη νομιμότητα με τον ίδιο τρόπο προς όλους και να μην εξαρτάται από χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών, γεγονός που δύναται να στρεβλώσει την αντικειμενική κρίση και δράση της ΕΛ.ΑΣ.

  Επειδή η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και οι δραστηριότητές της στη Χαλκιδική είναι η αιτία κοινωνικής αναταραχής και διάρρηξης του κοινωνικού ιστού στην περιοχή
  Επειδή η ΕΛ.ΑΣ έχει ήδη επιδείξει επιλεκτική επιβολή της νομιμότητας όσον αφορά τόσο τις παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. όσο και τις αντιδράσεις των πολιτών οι οποίες έχουν αντιμετωπιστει επανειλημμένα με καταχρηστική και αυθαίρετη βία από την ΕΛ.ΑΣ
  Επειδή, ότι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό και η χρηματοδότηση της ΕΛ.ΑΣ από εταιρείες που έχουν άμεσα συμφέροντα να εξασφαλίσουν την εύνοια ή την ανοχή της ΕΛ.ΑΣ προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, θέτοντας σοβαρό δεοντολογικό ζήτημα,

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιές διαδικασίες ακολουθήθηκαν, για την αποδοχή οικονομικής και υλικοτεχνικής στήριξης της Ελληνικής Αστυνομίας από την ιδιωτική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.; Ζητείται να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα και παραστατικά.

  2. Πώς διασφαλίζεται η νομιμότητα, η ισονομία και η ηθική αποδοχή από τους πολίτες των ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ, που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., δεδομένης της οικονομικής εξάρτησης της ΕΛ.ΑΣ από χορηγίες της ιδιωτικής εταιρείας;
  3. Ερωτήθηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικώς και τι εισηγήθηκε;

  Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2013

  Οι ερωτώντες βουλευτές
  Κατερίνα Ιγγλέζη
  Ρένα Δούρου
  Ειρήνη Αγαθοπούλου
  Ηρώ Διώτη
  Παναγιώτα Δριτσέλη
  Δέσποινα Χαραλαμπίδου
  Δημήτρης Κοδέλας
  Μαρία Κανελλοπούλου
  Ζωή Κωνσταντοπούλου
  Βασιλική Κατριβάνου
  Έφη Γεωργοπούλου
  Νίκος Βούτσης
  Χρήστος Καραγιαννίδης
  Γιώργος Βαρεμένος
  Στέφανος Σαμοΐλης
  Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
  Χουσεϊν Ζεϊμπέκ
  Κωνσταντίνος Μπάρκας
  Δημήτρης Στρατούλης
  Καρά Γιουσούφ Αϊχαν
  Απόστολος Αλεξόπουλος
  Σταύρος Κοντονής
  Τάσος Κουράκης
  Ευαγγελία Αμμανατίδου
  Δημήτρης Τσουκαλάς
  Ιωάννης Σταθάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.