«Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός είναι παράνομη»


Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου για το stokokkino.gr

1379920_348143115332066_1779021105_nΠαρανομίες, συγκάλυψη και διευκόλυνση της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική καταγγέλλει σε δημόσια αναφορά του ο Αρχιμανδρίτη Μεγάλης Παναγιάς Χριστόδουλος Αγγελόγλου. Σε δημόσια αναφορά προχωρά ο Αρχιμανδρίτης Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, Χριστόδουλος Αγγελόγλου με την οποία αποκαλύπτει πως όχι μόνο είναι παράνομη η υλοποίηση της επένδυσης αλλά και οτι τα μεταλλεία χρυσού που δόθηκαν στην επιχείρηση έπρεπε να έχουν επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο απο το 2006.

Με μια λεπτομερέστατη 93σέλιδη αναφορά του παραθέτοντας το ιστορικό και στοιχεία της υπόθεσης, καταγγέλλει την συντονισμένη συγκάλυψη της παρανομίας στη Χαλκιδική και τη διευκόλυνση που παρείχαν προς την εταιρία οι αρμόδιες υπηρεσίες, τα υπουργεία αλλά και δικαστικοί.

Στις 12-12-2003 με την 22.138/2003 συμβολαιογραφική πράξη ο τότε υφυπουργός οικονομικών και νύν δήμαρχος Αριστοτέλη Χ. Πάχτας, υπέγραψε τη ζημιογόνα για το δημόσιο -όπως έκρινε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός (ΚΥΑ 83711/ΔΙΟΕ 624/ 12-12-2003). Η σύμβαση αυτή κυρώθηκε απο τη Βουλή στις 8 Ιανουαρίου του 2004, στις 28 Ιανουαρίου 2004 ο νόμος δημοσιεύεται και τίθεται σε ισχύ.

Στο άρθρο 3.2 του συγκεκριμένου νόμου ορίζεται σαφώς πως η εταιρία έχει την υποχρέωση να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο συνοδευόμενο απο όλες τις προβλεπόμενες απο την κείμενη νομοθεσία μελέτες που είναι αναγκαίες για την έκδοση όλων των σχετικών αδειών και εγκρίσεων το αργότερο εντός 24 μηνών απο τη δημοσίευση του νόμου.

Το επενδυτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τον ακριβή αριθμό των μεταλλείων που θα αναπτύξει η εταιρία, τις ακριβής τοποθεσίες, το μέγεθος των επενδύσεων, τις μεθόδους και τις τεχνικές μελέτες.

Η Ελληνικός Χρυσός μια μέρα πριν λήξει η προθεσμία (28-1-2006), κατέθεσε στο υπουργείο Ανάπτυξης «το επενδυτικό της σχέδιο».

Το ελληνικό δημόσιο επεξεργάζεται το σχέδιο που κατέθεσε η Ελληνικός Χρυσός και η Γεν. Δ/νση Φυσικού Πλούτου, Δ/νση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών, Τμήμα Ά του ΥΠΑΝ διαπιστώνει οτι αντίκειται στους όρους της Σύμβασης διότι δεν είναι πλήρης, ολοκληρωμένη και δεν συνοδεύεται απο τις απαραίτητες μελέτες.

Ως όφειλε το ΥΠΑΝ αποστέλλει στην Ελληνικός Χρυσός τη γνωμάτευση την οποία υπογράφει ο γενικός διευθυντής Ν. Χέλμης και γνώση για αυτή έλαβαν ο υφυπουργός, η γεν. γραμματέας και ο γεν. διευθυντής του ΥΠΑΝ, ο υπουργός Οικονομικών και ο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. (27-3-2006 με Αριθμό Πρωτοκόλλου: Π8-Α/Φ7.49.13/οικ.6837/1477)

Η απόρριψη του επενδυτικού σχεδίου σύμφωνα με τον νόμο που 3220/2004 με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση Δημοσίου-Ελληνικός Χρυσός, συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης και άρα η αγοράστρια εταιρία υποχρεούται να επιστρέψει το σύνολο των στοιχείων στο ελληνικό δημόσιο.

Μέχρι σήμερα η εταιρία ουδέποτε έχει καταθέσει νέο επενδυτικό σχέδιο το οποίο να έχει λάβει σχετική έγκριση όπως αναφέρει στην αναφορά του ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου. Ωστόσο η Διοίκηση συγκαλύπτει την παρανομία, αγνοεί το Νόμο και συνεχίζει να εκδίδει παρανόμως άδειες για υλοποίηση της επένδυσης των μεταλλείων.

Τη συνειδητή διευκόλυνση των υπαλλήλων προς την εταιρία αποδεικνύουν και όσα διαδραματίζονται χρόνια μετά όταν το 2010 η Ελληνικός Χρυσός καταθέτει προς το ΥΠΑΝ τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση. Η Γεν. Δ/νση Φυσικού Πλούτου-Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών, Τμήμα Ά με έγγραφο του (2/12/2012 Α.Π. Δ8-Α/Φ.7.49.13/22343/3949) προς την Γεν. Δ/νση Περιβάλλοντος Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος και με κοινοποίηση προς την εταιρία αναφέρει ξεκάθαρα πως: «Το περιεχόμενο του Επενδυτικού Σχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί στην Υπηρεσία μας απο 27-1-2006 και ακόμα δεν έχει εγκριθεί…»

Στο έγγραφο αυτό η υπηρεσία διαπιστώνει πως με βάση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η εταιρία διαπιστώνεται πως υπάρχουν (ακόμα και) μεταβολές επι του επενδυτικού σχεδίου κάτι που απαγορεύει ο νόμος του 2004 και ζητά την κατάθεση αναθεωρημένου επενδυτικού σχεδίου.

Το 2011 με Κοινή Υπουργική Απόφαση η κυβέρνηση εγκρίνει το έργο για την πλήρη ανάπτυξη των μεταλλείων Κασσάνδρας χωρίς να έχει κατατεθεί και εγκριθεί νέο επενδυτικό σχέδιο.

Στις 10-2-2012 και ενώ το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την τοπική κοινωνία να αντιδρά και την κυβέρνηση να καταστέλλει με βιαιότητα τις κινητοποιήσεις, η ίδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠΑΝ ενέκρινε την τεχνική μελέτη του υποέργου «Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών» και δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να να υποβάλλει εκ νέου (6 χρόνια μετά απο την προθεσμία) νέο αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο μέσα σε τρία χρόνια, δλδ μέχρι το 2015.

Οι δύο τελευταίες πράξεις είναι σαφώς παράνομες σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη, καθώς εκ των προτέρων η επένδυση είναι παράνομη και τα μεταλλεία έπρεπε να έχουν επιστραφεί στο δημόσιο απο το 2006. Πόσο μάλλον οτι δεν επιτρέπεται η τροποποίηση όρων Εθνικής Σύμβασης και νόμων με υπουργικές αποφάσεις ή με απλή απόφαση διοικητικού υπαλλήλου του ΥΠΑΝ.

48 κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της συγκεκριμένης ΚΥΑ του 2011 προς το ΣτΕ. Ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου κατηγορεί ευθέως του δικαστές του ΣτΕ πως ενώ τους είχε γνωστοποιηθεί πως το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο δεν εγκρίθηκε ποτέ εκείνοι ψευδώς αποφασίζουν πως η εταιρία υπέβαλε ολοκληρωμένο σχέδιο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.