Φωτιά σε φορτηγό με συμπύκνωμα μολύβδου της Ελληνικός Χρυσός στη Ρεντίνα


Tα λάστιχα του φορτηγού με το τοξικό και επικίνδυνο φορτίο ήδη κάπνιζαν όταν περνούσε μέσα από την πόλη του Σταυρού, με προφανή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Σημειώνεται ότι αυτό ήταν το πρώτο φορτηγό μεταφοράς επικίνδυνων υλικών της Ελληνικός Χρυσός που βγήκε στο δρόμο μετά από αρκετό καιρό που δεν πραγματοποιούνταν μεταφορές στη Θεσσαλονίκη. Είναι το 3ο ατύχημα με τοξικά και επικίνδυνα υλικά της εταιρείας στην περιοχή της Ρεντίνας τους τελευταίους 9 μήνες και το 4ο αν ληφθεί υπόψην και η διαρροή αρσενοπυρίτη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Διαψεύδεται η πληροφορία του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το κοντέινερ με το επικίνδυνο φορτίο έχει ήδη μεταφερθεί πίσω στις εγκαταστάσεις της εταιρείας (δείτε παρακάτω). Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχει απομακρυνθεί  μόνον η μηχανή του φορτηγού, ενώ η καρότσα με το ενσωματωμένο κοντέινερ παραμένουν στο σημείο εν αναμονή των υπευθύνων της εταιρείας και εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσουν τα αίτια του ατυχήματος.

Πολλά τα ερωτήματα, θα τα πούμε σε επόμενες αναρτήσεις. Οι φωτογραφίες είναι από το Volvinews.

-2

Το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το the Press Project

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ στα ελαστικά φορτηγού αυτοκινήτου του οποίο μετέφερε σε κοντέϊνερ συμπύκνωμα χρυσοφόρου πυρίτη, στην περιοχή Ρεντίνας Θεσσαλονίκης, για λογαριασμό της εταιρίας “Ελληνικός Χρυσός”. Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ,η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την ώρα που το φορτηγό κινούνταν στον παλιό δρόμο Καβάλας – Θεσσαλονίκης και οφείλεται σε υπερθέρμανση των φρένων, χωρίς να διαχυθεί στο περιβάλλον το φορτίο. Πυροσβέστες έσβησαν έγκαιρα τη φωτιά, ενώ αργότερα μετέφεραν, με άλλο όχημα, το κλειστού τύπου κοντέϊνερ στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Το φορτηγό αυτοκίνητο ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος έχει αναλάβει, για λογαριασμό της “Ελληνικός Χρυσός”, τη μεταφορά συμπυκνωμάτων χρυσοφόρου πυρίτη (αρσενοπυρίτη), από την περιοχή Ολυμπιάδας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τελικό προορισμό χώρες του εξωτερικού.

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ναούμ, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι μέσα στο τρέχον έτος είναι η τρίτη φορά που σημειώνεται ατύχημα με φορτηγά αυτοκίνητα που διέρχονται από την περιοχή μεταφέροντας μεταλλεύματα . “Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον από πιθανή διαρροή. Ζητούμε προστασία από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας”, δήλωσε ο κ. Ναούμ.

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας “Ελληνικός Χρυσός”, Κώστας Γεωργατζής, από την πλευρά του διαβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η μεταφορά γίνεται με κλειστού τύπου κοντέϊνερ, ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και τόνισε ότι για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διαρροής. “Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη η μεταφορά υγρών καυσίμων με βυτιοφόρα”, είπε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί, ότι και τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε σημειωθεί στη Ρεντίνα ατύχημα με φορτηγό, που μετέφερε αρσενοπυρίτη για λογαριασμό της ίδιας εταιρίας.Τότε, μέρος του φορτίου είχε διαρρεύσει στο περιβάλλον, προκαλώντας ανησυχία και αντιδράσεις κατοίκων και εκπροσώπων φορέων της περιοχής.


Μία απάντηση στο “Φωτιά σε φορτηγό με συμπύκνωμα μολύβδου της Ελληνικός Χρυσός στη Ρεντίνα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.