Η ELDORADO GOLD / AKΤΩΡ κάνει “προσλήψεις”, το Ελληνικό Δημόσιο και η Ε.Ε. πληρώνουν!


ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Εκ παραδρομής γράψαμε στο τέλος του άρθρου ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ/ΑΚΤΩΡ “κερδίζει 8.600.000 για κάθε άνεργο που εκπαιδεύει”. Το σωστό φυσικά είναι 8.600.000 συνολικά, όπως άλλωστε προκύπτει σαφώς από το κείμενο.

03 Kyria Meleti (dragged)Σύμφωνα με όσα ανακοινώνουν η Eldorado Gold και ο Δήμαρχός της (και Δήμαρχος Αριστοτέλη) Χρήστος Πάχτας, η εταιρεία απασχολεί ήδη 1.500 άτομα, ενώ όπως δήλωσε πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής των μεταλλείων κ. Θεοδωρακόπουλος (εδώ) μέσα στον επόμενο χρόνο θα προσληφθούν άλλα 1.000 άτομα.

Το ερώτημα είναι εύλογο: Τι θα κάνουν 2.500 άτομα όταν η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας δεν προβλέπει πάνω από 1.300 (ΜΠΕ σελ. 7.8-9) κι αυτό όχι πριν τον ένατο χρόνο της “επένδυσης”, όταν θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη όλα τα υποέργα; Όταν, σύμφωνα πάντα με την εγκεκριμένη μελέτη, η εταιρεία θα έχει 1.300 εργαζόμενους (το 2020) για να δουλεύει ταυτόχρονα την 3η φάση εξόρυξης της Ολυμπιάδας, το επιφανειακό και το υπόγειο μεταλλείο των Σκουριών, το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού Σκουριών, το συγκρότημα εμπλουτισμού-μεταλλουργίας-παραγωγής θεϊκού οξέος Μαντέμ Λάκκου (ΑΝ ποτέ γίνει), το καινουριο τεράστιο λιμάνι του Στρατωνίου (κι αυτό αν ποτέ γίνει) και τα ερευνητικά έργα, πώς είναι δυνατόν να χρειάζεται σήμερα 2.500 εργαζόμενους; Θα απασχολούνται δημιουργικά βάφοντας παγκάκια;

Από την άλλη υπάρχει και αυτό το Πρόγραμμα “Κατάρτιση με επιχορήγηση ανέργων” (Kωδ. ΟΠΣ 374743 και 374744 – αρ. πρωτ. 36888/΄1.10.2012 – ΑΔΑ: Β4ΤΜ46Ψ842-ΘΟ1), μέσω του οποίου θα καταρτιστούν συνολικά 4.638 άνεργοι στον τομέα Β’ της οικονομίας (εξορυκτικό κλάδο). Την εκτέλεση του προγράμματος έχει αναλάβει το ΤΕΕ ενώ η χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 30.576.000 ευρώ, προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Από τους 4.638 ανέργους, οι 4.300 – ποσοστό 93,5% – θα καταρτιστούν από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και την ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., που εκτός από εργολάβος τυγχάνει και μέτοχος της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!

cebaceb5ceba-ceb1cebacf84cf89cf81-ceb5cebbcebbceb7cebdceb9cebacebfcf83-cf87cf81cf85cf83cebfcf83-2

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ/ΑΚΤΩΡ τρώει τη μερίδα του λέοντος από τα 30 εκατ. του ΕΣΠΑ, σα να μην  υπάρχουν άλλες μεταλλευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Α, υπάρχουν, η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ, η οποία θα “καταρτίσει” άλλους 175 ανέργους. Πού θα τους καταρτίσει είναι μυστήριο αφού δεν έχει και δεν προβλέπεται να έχει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014 καμμία δραστηριότητα,  άρα διερωτάται κανείς με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή… και επιπλέον ανήκει πλέον και αυτή στην ELDORADO GOLD, όπως και η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ!

Οι 4.300 καταρτιζόμενοι θα απασχοληθούν με δίμηνης διάρκειας “προσλήψεις” μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2014 στα εξής έργα της “επένδυσης” στη Χαλκιδική:

 1. Κύρια σήραγγα προσπέλασης μεταλλείου Ολυμπιάδας
 2. Δευτερεύουσα σήραγγα προσπέλασης μεταλλείου Ολυμπιάδας
 3. Σήραγγα εκτροπής Κοκκινόλακκα
 4. Ελικοειδές κεκλιμένο προσπέλασης μεταλλείου Σκουριών

Το πρόγραμμα έρχεται με τη μορφή μιας “επιταγής εκπαίδευσης” (training voucher) αξίας  4.240 ευρώ από τα οποία τα 2.000 τα εισπράττει μικτά ο τυχερός καταρτιζόμενος και άλλα 2.000 μένουν στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ/ΑΚΤΩΡ ως “αποζημίωση” για την κατάρτιση που προσφέρει. Τα υπόλοιπα 240 ευρώ κατ άτομο τα εισπράττει επίσης η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για τα έξοδα του προγράμματος.

Συνολικά 8.600.000 μπαίνουν KAΘΑΡΑ στο ταμείο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ/ΑΚΤΩΡ  για τους ανέργους που έχει την καλοσύνη της εκπαιδεύσει για δυο μήνες. Η “κατάρτιση” αποδεικνύεται μια επικερδής επιχείρηση. Από το σύνολο των ανθρώπων που θα εκπαιδευθούν, το 30% θα παραμείνει στην εταιρεία ως κανονικός “εργαζόμενος”, αλλά μονο για 4 μήνες.

Έτσι το Ελληνικό Δημόσιο και το ΕΣΠΑ “συνεισφέρουν” άλλους 4.300 “εργαζόμενους” στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ/ΑΚΤΩΡ, σε δίμηνα και τετράμηνα, για να κάνει ανέξοδα “πολιτική προσλήψεων”. Οι φορολογούμενοι μέχρι θανάτου Έλληνες ματώνουν για να πληρώνουν φόρους (όσοι μπορούν) που δίνονται σαν επιδότηση στο Μπόμπολα και τους Καναδούς για να ρημάζουν τη Χαλκιδική. Ανάπτυξη!


8 απαντήσεις στο “Η ELDORADO GOLD / AKΤΩΡ κάνει “προσλήψεις”, το Ελληνικό Δημόσιο και η Ε.Ε. πληρώνουν!”

 1. Πάντως τα έργα της «επένδυσης» στη Χαλκιδική:

  Κύρια σήραγγα προσπέλασης μεταλλείου Ολυμπιάδας
  Δευτερεύουσα σήραγγα προσπέλασης μεταλλείου Ολυμπιάδας
  Σήραγγα εκτροπής Κοκκινόλακκα
  Ελικοειδές κεκλιμένο προσπέλασης μεταλλείου Σκουριών

  Εμένα προσωπικά περισσότερο μου μοιάζουν με …. αποθήκες πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων!!!! και μου θυμίζουν τα “φαραωνικά” σχέδια του Χιτλερ στο ….Gross Rosen με όνομα “Reisen”

 2. μαζικος καρκινος και “ψευτοαναπτυξις”.κανε αιτηση τωρα.
  δημοτικες εκλογες πλησιαζουν και ο παχτας παραμονευει ετοιμος να εξαγορασει την συνειδηση
  καθε συντοπιτη που πληττεται απο την κριση με αλλες χιλιες ασκοπες επιδοτουμενες θεσεις εργασιας.ζουμε μεγαλες στιγμες
  καλο κουραγιο σε ολους μας

 3. […] στο Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (http://antigoldgr.org/blog/2013/11/18/eldorado-proslipseis-apo-espa), τη Δευτέρα  18-11-2013, σημειώνεται ότι με όσα […]

 4. […] Δημοσίου) και θα δημιουργηθούν 5.000 θέσεις εργασίας (1.500 συνολικά λέει η μελέτη της ίδιας της εταιρείας). Η «επένδυση» υλοποιείται σύμφωνα με το νόμο, σύμφωνα […]

 5. […] Δημοσίου) και θα δημιουργηθούν 5.000 θέσεις εργασίας (1.500 συνολικά λέει η μελέτη της ίδιας της εταιρείας). Η «επένδυση» υλοποιείται σύμφωνα με το νόμο, σύμφωνα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.