Αύριο στις 11 το πρωί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στη ΧΑΝΘ
Τι περιέχει ο φάκελος * Παραβάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε Σκουριές, Κάκαβο * Πιθανή φοροδιαφυγή εκατομμυρίων από το εμπόριο χρυσού * Παράνομη μεταφορά τοξικών μέσα από κατοικημένες περιοχές * Παράνομη εναπόθεση τοξικών σε Στρατώνι, Ολυμπιάδα
Σειρά παραβάσεων της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις Σκουριές και στον Κάκαβο, πιθανή φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ από το εμπόριο χρυσοφόρων συμπυκνωμάτων, παράνομη μεταφορά τοξικών μέσα από κατοικημένες περιοχές, χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής οδηγίας SEVESO ΙΙ, και εναπόθεση των τοξικών συμπυκνωμάτων στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα, σε ανοιχτούς χώρους, επίσης κατά παράβαση της ευρωπαϊκής οδηγίας SEVESO ΙΙ, είναι τα θέματα που τίθενται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Περιβάλλοντος από τους δικηγόρους των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού.
Υπόνοιες για προβοκάτσια, όσον αφορά τον εμπρησμό στο εργοτάξιο των Σκουριών, αφήνουν οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής και οι δικηγόροι τους.
Ετοιμοι οι φάκελοι
Οπως δήλωσαν χθες οι συνήγοροι των 300 και πλέον κατηγορούμενων κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής, οι φάκελοι με τις παραβάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας από πλευράς της Ελληνικός Χρυσός και της Eldorado Gold είναι ήδη έτοιμοι και εντός των επόμενων ημερών θα σταλούν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να λάβουν γνώση, να επιληφθούν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Εκπρόσωποι των κατοίκων και μέλη των συντονιστικών αγώνα κατά της εξόρυξης από τη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους δικηγόρους τους και καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου για να απευθύνουν πανελλαδικό και διεθνές κάλεσμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταλλείων χρυσού, που θα γίνει αύριο στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στη ΧΑΝΘ.
Η συνέντευξη Τύπου είχε προγραμματιστεί να δοθεί στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, αλλά τελικά δόθηκε στο κτήριο της ΕΡΤ3, στη λεωφόρο Στρατού, ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζομένους-απολυμένους και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νυχτερινή εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.
Οι εκπρόσωποι των κατοίκων και οι δικηγόροι τους ρωτήθηκαν για το επιχείρημα των νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο των Σκουριών. Καταδίκασαν τον εμπρησμό, αλλά άφησαν υπόνοιες προβοκάτσιας, κάτι που στηρίζουν στην παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, στο εργοτάξιο, την αμέσως επόμενη μέρα του εμπρησμού.
Παρουσία κατά την οποία ανατέθηκε πλέον στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης η έρευνα για τους δράστες και ξεκίνησε η βιομηχανία των διώξεων κατά των κατοίκων για σοβαρότατες κατηγορίες.
Ηξεραν και περίμεναν
«Και το ήξεραν και το περίμεναν. Ο Ν. Δένδιας δεν πηγαίνει ούτε σε τόπους όπου γίνονται δολοφονίες, αλλά ήρθε την επόμενη μέρα του εμπρησμού στις Σκουριές, σαν να το περίμενε», είπαν. Κατηγορούν κυβέρνηση και Αστυνομία για εσκεμμένη διόγκωση του θέματος, κατήγγειλαν ότι οι κατηγορίες κατά των κατοίκων βασίζονται μόνο σε πιθανολογήσεις από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ. και ζήτησαν να βρεθούν οι δράστες του εμπρησμού, αλλά με νόμιμα μέσα και όχι με παρανομίες από την ΕΛ.ΑΣ.
Τόνισαν ότι η Αστυνομία κάνει λόγο για ληστεία, τη στιγμή που αφαιρέθηκαν μόνο 2 αλεξίσφαιρα γιλέκα από τους σεκιουριτάδες της εταιρείας, ενώ και τα υποτιθέμενα ευρήματα εντοπίστηκαν σε αρκετή απόσταση από το εργοστάσιο.
Οπως είπαν, από τα 210 δείγματα DNA που πήρε παράνομα η Αστυνομία, από άτομα που κάλεσε να καταθέσουν ως μάρτυρες και όχι ως κατηγορούμενοι, ταυτοποιήθηκε μόνο ένα, κι αυτό σε σκούφο που βρέθηκε σε μεγάλη απόσταση από το εργοτάξιο, όπου συνεχώς συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη εξόρυξη. Και ρώτησαν γιατί δεν καταστρέφονται τα υπόλοιπα δείγματα που ελήφθησαν. Υπογράμμισαν τέλος ότι έχουν μηνύματα συμπαράστασης και συμμετοχής στην αυριανή παγκόσμια και πανελλαδική μέρα κατά των εξορύξεων χρυσού τόσο από την Ελλάδα όσο και από αρκετές χώρες του εξωτερικού, που την ίδια ώρα θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις, όπως σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι και Αμστερνταμ.
***
Ανεργία θα φέρει η επένδυση
Για τις 900 θέσεις εργασίας, που έχει ανακοινωθεί ότι θα δημιουργηθούν, τόνισαν ότι θα χαθούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, εξαιτίας της εξόρυξης, από τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη μελισσοκομία, και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτές. Υπογράμμισαν ότι οι θέσεις εργασίας είναι μόνο για 20 χρόνια, όσο θα διαρκέσει η εξόρυξη. «Μετά η εταιρεία θα φύγει με το χρυσό και θα αφήσει πίσω ανεργία και καταστροφή του περιβάλλοντος», είπαν. Ως παράδειγμα έφεραν τα χρυσωρυχεία και τα αδαμαντωρυχεία της Αφρικής, όπου οι εταιρείες πλουτίζουν, αλλά οι εργάτες είναι πάμφτωχοι. Τόνισαν επίσης ότι, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι μεταλλωρύχοι είναι οι πρώτοι που υφίστανται άμεσες και βαριές συνέπειες στην υγεία τους από τις μεταλλευτικές εργασίες στα ορυχεία.