Σχέδιο νόμου για άδειες-εξπρές στη βιομηχανία: αδειοδότηση χωρίς χαρτιά και έλεγχο, με υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης. Έλεγχος εκ των υστέρων, σε δειγματοληπτική βάση, από ιδιωτικές εταιρείες.


assets_LARGE_t_420_42515546_type12128Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ταχύτερη αδειοδότηση της βιομηχανίας αρχικά, και σε δεύτερο χρόνο όλων των επιχειρήσεων, προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους.

Ο νέος νόμος, το πλαίσιο του οποίου παρουσίασε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκη, θα στηρίζεται στη λογική της «επιχειρηματικής ευθύνης», καθώς ουσιαστικά οι άδειες θα παρέχονται αυτόματα ενώ ο έλεγχος συμμόρφωσης όπου απαιτείται, θα ακολουθεί σε επόμενο στάδιο. Προβλέπεται δε ότι θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στα τέλη του 2014 – αρχές 2015.

Το νέο σύστημα αδειοδότησης θα αφορά σε όλους τους τύπους αδειών, όπως λ.χ άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης, ίδρυσης επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές  άδειες κ.α, για βιομηχανικές δραστηριότητας, επιχειρηματικά πάρκα, εξορυκτικές δραστηριότητες, λιμενικές εγκαταστάσεις, υδατοκαλλιέργειες κ.α

Το νέο θεσμικό πλαίσιο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

1. Δήλωση συμμόρφωσης επιχειρήσεων. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη να αποδείξουν ότι συμμορφώνονται με τις γενικές προδιαγραφές του νόμου («αυτοσυμμόρφωση»). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να προχωρήσουν στις διαδικασίες χωρίς να απαιτείται έλεγχος από το Δημόσιο σε κάθε στάδιο.
2.  Έλεγχος εκ των υστέρων. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται με την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων. Δεν θα εξετάζονται χαρτιά, αλλά οι εγκαταστάσεις εν λειτουργία και αυτό σε δειγματοληπτική βάση. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης το κυριότερο κομμάτι του νέου θεσμικού πλαισίου έχει να κάνει με τον επανακαθορισμό των προδιαγραφών και των προτύπων για κάθε δραστηριότητα
3. Δυνατότητα ελέγχων θα δοθεί εκτός από τους φορείς του Δημοσίου και σε ιδιωτικές εταιρείες, με βάση συγκεκριμένα και ενιαία πρότυπα.
4. Προς το τέλος του 2014 θα λειτουργήσει ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου, καθώς και ενημέρωσης για τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Όπως ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, σήμερα στην Ελλάδα απαιτούνται πάνω από 368 μέρες για να λάβει μια βιομηχανία άδεια περιβαλλοντικών όρων βιομηχανία, χρόνος τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο (82 ημέρες) σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος.

Οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο μέγεθος της γραφειοκρατίας που συνίσταται σε 47 νόμους, άλλα 11 Π.Δ, 19 υπουργικές αποφάσεις, 115 ρυθμίσεις γενικού ενδιαφέροντος και 14 Βασιλικά και Πολεοδομικά Διατάγματα.

Πηγή:www.capital.gr


Μία απάντηση στο “Σχέδιο νόμου για άδειες-εξπρές στη βιομηχανία: αδειοδότηση χωρίς χαρτιά και έλεγχο, με υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης. Έλεγχος εκ των υστέρων, σε δειγματοληπτική βάση, από ιδιωτικές εταιρείες.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.