Το διαλυμένο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και η Hellas Gold


[tweet https://twitter.com/antigoldgreece/status/373072263760707584]

To άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ που αναδημοσιεύουμε μιλάει για την κατάρρευση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος λόγω κινητικότητας και διαθεσιμοτήτων, περά από τη μόνιμη υποστελέχωση από την οποία έπασχε από τη μέρα της ίδρυσής του.

Μια και  μιλάμε για τους Επιθεωρητές: Από τις 3 Δεκεμβρίου του 2012 (!) εκκρεμεί καταγγελία μας στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Β. Ελλάδας για αυθαίρετη και παράνομη διάνοιξη δρόμου στις Σκουριές από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Δείτε σχετικά το: Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και νoμιμότητα δραστηριοτήτων της Ελλ. Χρυσός στις Σκουριές.

Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μας, 10 ολόκληρους μήνες μετά από την καταγγελία, ο αρμόδιος υπάλληλος μας ενημέρωσε ότι …δεν έχει απάντηση να μας δώσει γιατί “το θέμα είναι περίπλοκο και “ακόμα το ερευνούν”! Εν τω μεταξύ ο παράνομος δρόμος ολοκληρώθηκε, επιστρώθηκε και χρησιμοποιειται κανονικά. Φιγουράρει δε σε πρώτο πλάνο στη φωτογραφία που χρησιμοποιεί η Hellas Gold SA  για την προβολή του “αναπτυξιακού” της έργου σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα.

Έχει καταντήσει ανέκδοτο: Ποιος είπαμε ότι θα ελέγχει την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από την Hellas Gold;

Ακολουθεί το άρθρο της “Ελευθεροτυπίας”:

Υπό διάλυση και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος

Το παζλ της διάλυσης των υπηρεσιών προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος συμπληρώνει η κατάρρευση του σώματος των επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Το κλίμα κινητικότητας και διαθεσιμότητας που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση οδήγησε σε περαιτέρω συρρίκνωση της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας. Από 30 επιθεωρητές έμειναν 17 για να κάνουν κάθε είδους περιβαλλοντικούς ελέγχους στη νότια Ελλάδα, που καλύπτει την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, νοτίως της Στερεάς Ελλάδας. Αντίστοιχα για τη Βόρεια Ελλάδα έμειναν μόλις 7 επιθεωρητές. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα οργανογράμματα, στο σώμα των επιθεωρητών έπρεπε να απασχολούνται τουλάχιστον 75 άτομα στο νότιο τομέα και 70 άτομα στο βόρειο.

Η ειδική υπηρεσία των επιθεωρητών περιβάλλοντος έχει συσταθεί με βάση τη νομοθεσία και τις επιταγές της Ε.Ε. και κάθε χρόνο αντιμετωπίζει εκατοντάδες υποθέσεις περιβαλλοντικών παραβιάσεων. Από την ίδρυσή της, η σταθερή μεθόδευση πολιτικού ελέγχου και περιορισμού της δράσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας ήταν η υποστελέχωσή της. Η δραματική μείωση του προσωπικού της υπηρεσίας των επιθεωρητών περιβάλλοντος οφείλεται σε συνταξιοδοτήσεις και μετακινήσεις προσωπικού. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι παράλληλα με τη συρρίκνωση της υπηρεσίας το ΥΠΕΚΑ διεύρυνε τις αρμοδιότητες των επιθεωρητών μετατρέποντάς τους και σε προανακριτικούς υπαλλήλους.

Πηγή: enet.gr


2 απαντήσεις στο “Το διαλυμένο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και η Hellas Gold”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.