THE INDEPENDENT: «Το βαρύ τίμημα του Ελληνικού χρυσού»


skouries

Aπό τον Independent

Μετάφραση: LEFTeria-news

Η γενέτειρα του Αριστοτέλη καταστρέφεται από ένα τεράστιο έργο εξόρυξης, ανοίγοντας ένα χάσμα σε μια χρεωκοπημένη κοινωνία
Jim Wickens
Χαλκιδική
Κυριακή 21 Ιουλίου 2013:
Με τους φύλακες να έχουν γίνει η σκια του και να τον μαγνητοσκοπούν σε κάθε του κίνηση, ο Γιάννης Βεργίνης ατενίζει πέρα ​​από την πλαγιά του βουνού Κάκαβος, ακούγοντας τον ήχο των αλυσοπρίονων κάτω στην κοιλάδα.
«Συνηθίζαμε να ερχόμαστε σε αυτήν την περιοχή με την οικογένεια και τα παιδιά μου», λέει ο κ. Βεργίνης. «Μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν ένα όμορφο μέρος και ερχόμασταν και διασκεδάζαμε. Τώρα, ολόκληρη η περιοχή έχει αποψιλωθεί και αν τα παιδιά μου ήταν εδώ, θα έκλαιγαν, βλέποντάς την».
Η μεγάλης κλίμακας εκκαθάριση σε αυτήν την απομακρυσμένη βουνοπλαγιά της βορειοανατολικής Ελλάδας είναι μόνο το προκαταρκτικό μέρος ενός έργου εξόρυξης χρυσού, στο οποίο έδωσε το πράσινο φως η χρεωκωπημένη κυβέρνηση της χώρας.
Μια εξέλιξη που θα αφήσει ορυχεία ανοιχτού τύπου (open-pit mines) και πολλά τεράστια φιδωτά φράγματα χτισμένα μέσα σε μια παραχωρημένη έκταση που εκτείνεται σε πάνω από 31.700 εκτάρια αρχαίου δάσους και γεωργικών εκτάσεων.

Η χερσόνησος της Χαλκιδικής είναι η γενέτειρα του Αριστοτέλη, ένα διαχρονικό τοπίο όπου βρίσκονται μελίσσια εν μέσω ανθισμένων ακανθώδων θάμνων, με θέα την θάλασσα της Μεσογείου με τους υπέροχους κυματισμούς. Αλλά με τα σχέδια για την ανάπτυξη του μεταλλευτικού τομέα σε πλήρη εξέλιξη, οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό το ήρεμο ακρωτήρι τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σκληρές οικονομικές πραγματικότητες της σύγχρονης Ελλάδα, και στο κέντρο ενός πικρού αγώνα για την κατεύθυνση που η χώρα θα πρέπει να λάβει, προκειμένου να ανανήψει από την πτώχευση.

Παρότι φιλοξενεί έναν υπόγειο θησαυρό πολύτιμων μετάλλων που εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 15,5 δις ευρώ (£ 13,5 δισ.), η ελληνική κυβέρνηση πώλησε την σύμβαση παραχώρησης στις Σκουριές στην Χαλκιδική το 2003, με μόνο € 15,3 εκατ., σε συνθήκες που παραμένουν ανεξήγητες.

Πλέον ανήκει στην Hellas Gold, μια ελληνική θυγατρική της Eldorado Gold Corporation, μιας καναδική εταιρείας εξόρυξης. Η Eldorado σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τον χρυσό, χαλκό και ασήμι που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια. Παρά την ενδεχόμενη απώλεια των δασών και των γεωργικών εκτάσεων που το πρόγραμμα εξόρυξης συνεπάγεται, έχει κερδίσει εύκολα κάποια θετική αντιμετώπιση μέσα στο καταθλιπτικό οικονομικό κλίμα που η Ελλάδα έχει περιέλθει σήμερα, καθώς προσφέρει θέσεις εργασίας και επενδύσεις σε μια αγροτική περιοχή που βασανίζεται από την ανεργία και στερείται οικονομικής βοήθειας.

Στο Στρατώνι, μια κοινότητα που βρίσκεται κατά μήκος της ακτογραμμής της Χαλκιδικής, ηλικιωμένοι άνδρες παίζουν χαρτιά, με πολιτική συζήτηση και ούζο. Είναι ένα από τα λίγα χωριά της περιοχής που υποστηρίζει το ορυχείο, όπως ο Ζαγοράκης Νίκος, ο πρόεδρος του χωριού, εξηγεί. «Καλωσορίζουμε τον επενδυτή, εφόσον ακολουθεί τους κανόνες: φιλική προς το περιβάλλον εξόρυξη, συμβάλλοντας στην τοπική κοινωνία, μειώνοντας το [τοπικό] ποσοστό ανεργίας από το 40% στο μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή μας θα ανακάμψει και θα υπάρχει δουλειά για όλους », λέει ο κ. Νίκος.

Πιο κάτω κατά μήκος της ακτογραμμής, ο Κώστας, ένας ντόπιος ψαράς συμφωνεί. Συλλογίζεται κουρασμένα την προοπτική του ορυχείου, καθώς  ο ίδιος τραβά την νυχτερινή του ψαριά στην αποβάθρα στο πρώτο φως της ημέρας. Αν το κάνουμε σωστά, τότε θα πρέπει να γίνει, γιατί μιλάμε για πολλές θέσεις εργασίας. Είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει τίποτα. Δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε οικολόγοι. Χρειαζόμαστε φαγητό επίσης“.

Ταξιδεύοντας πιο κοντά στην περιοχή του προτεινόμενου ορυχείου, ωστόσο, η νοοτροπία αλλάζει. Ο  Ιωάννης Σταχόρης είναι ένας ανήσυχος άνθρωπος. Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, το εργοστάσιο φέτας που έχει, απασχολεί 22 άτομα, αγοράζει γάλα από 103 τοπικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και κάνει εξαγωγές τυριού σε όλο τον κόσμο. Αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να πλησιάζουν στο τέλος τους, λέει.

«Πιστεύω ότι το τελικό προϊόν μας θα υποστεί επιδείνωση σε μεγάλο βαθμό, όπως και το όνομα μας και η περιοχή μας. Δεν θα έχουμε πλέον αυτό που έχουμε τώρα, το αγνό γάλα, το καθαρό προϊόν που οι άνθρωποι ζητούν από αμόλυντες περιοχές. Πιστεύω ότι αυτή η επένδυση χρυσού θα καταστρέψει το νερό μας, τον αέρα που αναπνέουμε».

Δεν είναι μόνος. Στους δρόμους που περιβάλλουν τις Σκουριές, πανό κρέμονται σε φανοστάτες και απαιτούν  «Eldorado go home». Οι διαδηλωτές είναι ένας συνασπισμός των κατοίκων της περιοχής και τοπικών επιχειρήσεων, μαζί με ακαδημαϊκούς, πολίτες κατά της λιτότητας και οικολόγους.

Τριγυρνώντας στο βουνό Κάκαβος, στις Σκουριές, η Άννυ Βασιλείου μας οδηγεί σε μια κοιλάδα του ποταμού βαθιά μέσα στο δάσος, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.

Πρόκειται για μια περιοχή εκπληκτικής ομορφιάς, με κρυστάλλινα ρυάκια και ποώδη δένδρα, φωλιασμένα μέσα σε βαθιά φαράγγια που είναι λαξευμένα στο βουνό εδώ. Το δάσος στην περιοχή διασχίζεται από πολλές προστατευόμενες περιοχές Natura και είναι το σπίτι για τις βίδρες και τα αποδημητικά πτηνά. Αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι ένα μεγάλο μέρος του δάσους στις Σκουριές, είναι έτοιμο να καταστραφεί.

Τα ορυχεία έχουν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν κοντά σε ένα σεισμικό ρήγμα, σε ένα βουνό που υδροδοτεί χιλιάδες, φέρνοντας κοντά την πιθανότητα μόλυνσης του νερού.
Τα φαράγγια της περιοχής θα πρέπει να αποκλειστούν και είναι χτιστούν, ώστε να κατασκευαστούν οι δεξαμενές των οποίων η λειτουργία θα είναι να συγκρατούν τα απόβλητα της εξόρυξης. Τα απορρίμματα είναι πιθανό να περιλαμβάνουν αρσενικό, υδράργυρο και, ενδεχομένως, κυάνιο. 

«Μιλάμε για το αρσενικό ένα στοιχείο που σκοτώνει τους ανθρώπους και στη συνέχεια τους ακολουθεί στον τάφο και στη συνέχεια βγαίνει και πάλι και συνεχίζει να σκοτώνει άλλους ανθρώπους επίσης», είπε ο Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής του Φυσικού Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ακόμα και να ακούμε αυτά τα λόγια, θα έπρεπε να μας φοβίζει.”
Με την θέα ενός χειμάρου που πέφτει στο βουνό στις Σκουριές, η κα Βασιλείου αντικατοπτρίζει την κατάσταση για τις κοντινές κοινότητες: «Οι άνθρωποι στην περιοχή είναι πολύ θυμωμένοι καθώς είμαστε το λαμβάνον τέλος, αυτού του πικρού φαρμάκου για να βοηθηθεί η αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

Οι εξορυκτικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο έρχονται και καταστρέφουν τα οικοσυστήματα. Οι άνθρωποι που έχουν μικρής κλίμακας τουρισμό, οι άνθρωποι που κάνουν μέλι, οι άνθρωποι που ζουν καλλιεργώντας τα χωράφια, αυτοί που ψαρεύουν προς το ζην, οι άνθρωποι αυτοί θα τεθούν σε κίνδυνο, αν αυτό προχωρήσει. Ναι, είναι ζήτημα η δημιουργία 1.300 θέσεων εργασίας, αλλά πόσα πολλά σου παίρνουν;

Οι διαμαρτυρίες κατά του σημείου εξόρυξης. τους τελευταίους μήνες, απαντήθηκαν με δακρυγόνα, και ακολούθησαν μάχες μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών.
Η Ράνια, μια γιαγιά που δεν ήθελε να δώσει το επώνυμό της, λέει ότι υποφέρει τώρα από έναν σταθερό πόνο, αφότου σύρθηκε από το αυτοκίνητό της και χτυπήθηκε από έναν αστυνομικό κατά την παρουσία της μια τέτοια διαμαρτυρία.
Είναι μια από έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αμφισβητούν την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο έργο εξόρυξης.
Για ποιο λόγο δείχνουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την επένδυση αυτή, γιατί μας κυνηγούν, γιατί μας χτυπούν, γιατί τόση βία, προκειμένου να υπερασπιστούν αυτή την επένδυση η οποία δεν προσφέρει τίποτα στην Ελλάδα;», είπε.
Τους τελευταίους μήνες οι εντάσεις στις δύο πλευρές έχουν κλιμακωθεί μετά από τις εμπρηστικές επιθέσεις στα προσωρινά γραφεία και οχημάτα που συνδέονται με το ορυχείο, τον Φεβρουάριο.
«Ενώ σεβόμαστε το δικαίωμα των ατόμων να εκφράσουν τις απόψεις τους με έναν ασφαλές, νόμιμο και υπεύθυνο τρόπο, καταδικάζουμε πλήρως οποιεσδήποτε δραστηριότητες που θέτουν την ασφάλεια των εργαζομένων, των εργολάβων και τα περιουσιακά μας στοιχεία σε κίνδυνο», δήλωσε ο Paul Wright, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, σε δήλωση που κυκλοφόρησε ως απάντηση στην επίθεση.
Η απάντηση της αστυνομίας για την επίθεση ήταν να ψαχτούν ολόκληρα χωριά και μαθητές από την ηλικία των 15 ετών να αναγκάζονται να δώσουν δείγματα DNA. Μια πάνδημη διαμαρτυρία των γυναικών, για την Ημέρα της Μητέρας φέτος,  κατέληξε σε μαζικές συλλήψεις. Ένας νέος γύρος διαμαρτυριών ξέσπασε αυτήν την εβδομάδα.
Τεράστιοι όγκοι συρματοπλέγματος τώρα απλώνονται στο δάσος μαζί με σκυλιά-φύλακες και μαύρα αυτοκίνητα με φιμε τζάμα  που μεταφέρουν ιδιωτικούς φύλακες, οι οποίοι μαγνητοσκοπούν δημοσιογράφους και ντόπιους το ίδιο, ακολουθώνττας τους σε κάθε τους κίνηση.
Νιώθεις ότι το βουνό δεν σου ανήκει πια, δεν ανήκει στο κράτος πια, νιώθεις ότι είναι υπό κατοχή,” λέει η Ράνια
Αυτό που μπερδεύει πολλούς παρευρισκόμενους στη συζήτηση γύρω από το ορυχείο είναι ότι, παρά τα πλούτη που βρίσκονται κάτω από το έδαφος και παρά τα κάποια ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει δικαιώματα (royalties) από το νέο ορυχείο.
Είναι μια αίσθηση που συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, η οποία αποφάνθηκε ότι η πώληση του συγκροτήματος ορυχείων Κασσάνδρας όπως ήταν τότε γνωστή για μόλις 15,3 εκατ. το 2003, η οποία έλαβε χώρα κάτω από την τιμή της αγοράς και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό αποτίμησης της αξίας του ορυχείου, έγινε κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ.
Μια άλλη χαρακτηριστική στιγμή της νομικής σύγχυσης γύρω από το ορυχείο, ήταν όταν η Επιτροπή έκρινε ότι το καταβληθέν ποσό, συν τους τόκους, πρέπει να επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ ήταν ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος ο οποίος προσέφυγε στο δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να προσπαθήσει να εξαφανίσει μια απόφαση όπου οι ιδιώτες επενδυτές θα επέστρεφαν εκατομμύρια στην χρεωκωπημένη κυβέρνηση. Η προσφυγή αυτή δεν έχει ακόμη συζητηθεί.

Οι επικριτές ισχυρίζονται ότι η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να προχωρήσουν σε αμφιλεγόμενα έργα σε όλη την Ελλάδα, από ξενοδοχεία σε προστατευόμενες περιοχές, έως σε προγραμματισμένες υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος, σε ευαίσθητους θαλάσσιων οικοτόπους

Τονίζουν ότι μια πανευρωπαϊκή τάση αποδυνάμωσης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τις κυβερνήσεις που είναι απελπισμένες για προσέλκυση ξένων επενδυτών, ώστε να  πάρουν μπρός οι υποτονικές τους οικονομίες  μέσω σχεδίων ανάπτυξης γρήγορου πλουτισμού.
«Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης εικόνας. Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία [δείχνει ότι] υπάρχει μια πραγματική περιβαλλοντική οπισθοχώρηση η οποία λαμβάνει χώρα », λέει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθύνων Σύμβουλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάδας.
Στο βουνό Κάκαβος, η Άννυ συγκινήθηκε μέχρι δακρύων, καθώς ατένιζε τα καθαρά νερά του χειμάρρου.
Οικονομία ή περιβάλλον; Για μένα είναι ένα ψεύτικο ερώτημα. Μπορούμε να σκεφτούμε και να συζητήσουμε πριν δράσουμε; «Όχι, δεν υπάρχει χρόνος, υπάρχει μια οικονομική κρίση», ειρωνεύεται. «Είναι σίγουρα μια τραγωδία στα σκαριά“.Τόσο το ελληνικό υπουργείο περιβάλλοντος στην Αθήνα όσο και η Hellas Gold απέρριψε την ευκαιρία να σχολιάσουν αυτήν την ιστορία. 

Το άρθρο αυτό έγινε σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ταμείο στο Ινστιτούτο Nation.
Περιβαντολλογική Κρίση Περιβάλλον: Τα Ευρωπαϊκά Σχέδια

ΙΣΠΑΝΙΑ: Διερεύνηση για πετρέλαιο από την εταιρεία Scottish Energy Cairn στην περιοχή της Μεσογείου. Οι ειδικοί φοβούνται ότι οι σεισμικές έρευνες θα έχουν αντίκτυπο στα κητοειδή.

ΙΤΑΛΙΑ: Ο Αναπτυξιακός (απορυθμιστικός) Ιταλικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, δίνει την ευκαιρία σε fast track γεωτρήσεις πετρελαίου στα ύδατα ανοικτά της Σικελίας, διακινδυνεύοντας την εξαφάνιση του ερυθρού τόνου του Ατλαντικού.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Αντιλαμβανόμενος ως εμπόδιο για την βιομηχανική ανάπτυξη, ο νόμος περί Εθνικών Οικολογικών Δρυμών,  βρίσκεται στη διαδικασία να καταργηθεί.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Αμνηστία χορηγήθηκε σε χιλιάδες αυθαίρετες εξοχικές κατοικίες, μπαρ και βιομηχανικούς χώρους γύρω από ευαίσθητες παράκτιες περιοχές. Γυρίσαμε πίσω το ρολόι  40 χρόνια”, λένε οι ακτιβιστές.

ΙΤΑΛΙΑ: Η κυβέρνηση υπερισχύσε δικαστικής απόφασης προκειμένου να μην κλείσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο χάλυβα της Ευρώπης στον Τάραντα, που περιγράφεται ως μια περιβαλλοντική καταστροφή. Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «η ανεργία είναι επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ-ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ
REUTERS Η Eldorado, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες εξόρυξης χρυσού, θα καθυστερήσουν έργα. Χάρτης με όλα τα πρότζεκτς των Καναδών
ΚΑΝΑΔΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. Προς Καναδική Κυβέρνηση: Αποσύρετε τη στήριξη στην Eldorado Gold στη Βόρεια Ελλάδα
GLOBE & MAIL (CANADA) “Ιερισσός.Το μεγάλο πρόβλημα της Eldorado” ΚΑΙ “Το σχέδιο εξόρυξης των Καναδών στην Ελλάδα”
LIBERATION. Ιερισσός! Ιερισσός!
VIDEO.FRANCE2. Eλλάδα,το μεγάλο παζάρι? Ρεπορτάζ για το σκάνδαλο των Μεταλλείων στην Χαλκιδική.
BLOOMBERG. 2012.”Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ζητά να ακυρωθεί η άδεια της Eldorado Gold, λόγω παρατυπιών στη χρήση κυανίου”
EL PAIS: Ο πυρετός του χρυσού φτωχαίνει την Ελλάδα
VIDEO Η επιδρομή των ΜΑΤ κατά των κατοίκων της Ιερισσού
VIDEO.Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης βάζει στην θέση του, τον Καναδό Πρέσβη-πλασιέ της Ελντοράντο.
VIDEO.RT.”Ελλάδα: Παιδιά δηλητηριάστηκαν με αέρια καθώς τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην χερσόνησο της Χαλκιδικής”.
Μαρτυρίες κατοίκων της Χαλκιδικής που κρατήθηκαν χωρίς λόγο στο τμήμα εως 16 ώρες.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/02/16.html
VIDEO.H αστυνομία γκετοποιεί Ιερισσό και Σκουριές ενώ υπάρχουν ανακοινώσεις φορέων και καταγγελίες δικηγόρων προσαχθέντων.
http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/02/videoh.html
VIDEO.RT.”Ελλάδα: Ισχυρη διαδήλωση κατά της εξόρυξης, ταρακουνά την Θεσσαλονίκη”
Ψήφισμα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας,κατά των “επενδύσεων σε μεταλλεία χρυσού”
VIDEO.NEW YORK TIMES.”Αμφιλεγόμενη Ελληνική Ανάπτυξη”.Ο αγώνας των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. 
FRANCE24 “Ιερισσός, η μικρή ελληνική πόλη που δεν ενδίδει στην εξόρυξη χρυσού”

http://lefteria-news.blogspot.gr/2013/04/france24.html


8 απαντήσεις στο “THE INDEPENDENT: «Το βαρύ τίμημα του Ελληνικού χρυσού»”

 1. Η εφημερίδα Ιντιπέντεντ πουλήθηκε το 2010 στον Αλεξάντερ Λεμπέντιεφ, ο οποίος, κατά την αγγλική Βικιπαίδεια είναι “ένας ρώσος επιχειρηματίας, που αναφέρεται ως ένας από τους ρώσους ολιγάρχες.
  Το Μάη του 2008, είχε καταγραφεί από το περιοδικό Φορμπςως ένας από τους πλουσιότερους ρώσους και ως ο 358ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με εκτιμώμενη περιουσία 3,1 δις δολάρια. Είναι συνιδιοκτήτης τη ρωσικής εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα και ιδιοκτήτης, μαζί με το γιο του Εβγκένι 4 αγγλικών εφημερίδων : της Λόντον Ίβνινγκ Στάνταρ, της Ιντιπέντεντ, της Ιντιπέντεντ ον Σάντεϊ και της Άι Νιουσπέιπερ”.
  Εκτός από το 49% της Νόβαγια Γκαζέτα κατέχει ακόμα :
  11% της Αεροφλότ, κύριου εθνικού αερομεταφορέα της Ρωσίας
  44% της εταιρίας Ιλιούσιν, που κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο της βιομηχανίας κατασκευής αεροσκαφών της Ρωσίας και
  σημαντικό μερίδιο της Σμπερ Μπανκ (μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας και της Α. Ευρώπης και τρίτης σε μέγεθος τράπεζας όλης της ευρώπης) καθώς και της εταιρίας-κολοσσού Γκάζπρομ.
  Πολιτικά, ήταν φιλαράκι του Γκόρμπι, που επρόκειτο να κατέβουν σε ένα κόμμα στις εκλογές του 2008, αλλά η ροσπάθεια μάλλον ναυάγησε.
  Αφού, λοιπόν, η μη εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα έχει τέτοιους υποστηρικτέςδενμπορεί παρά να νικάει στον αιώνα τον αιώνων. Το θέμα είναι ποιος νικάει όταν νικάει το κίνημα. Ο Λεμπέντιεφ, σίγουρα, είναι μέσα στους νικητές.

  • Mε ποια λογική είναι ο ιδιοκτήτης της ξένης εφημερίδας “μέσα στους νικητές” όταν νικάει το κίνημα;
   Από την άλλη, το ποιος ιδιοκτήτης ΜΜΕ και κατασκευαστικού ομίλου (που παίρνει όλα τα έργα στην Ελλάδα) κερδίζει αν δεν κερδίζει το κίνημα δεν θέλει και τόσο ψάξιμο. Γιατί κουράζεσαι;

 2. Όταν αυτός ο “ιδιοκτήτης ξένης εφημερίδας” είναι ένας “ρώσος ολιγάρχης”, σίγουρα έχει το λόγο του που υποστηρίζει το κίνημα, γιατί μάλλον δεν το κάνει γιατί τον έπιασε ο πόνος για την υγεία των κατοίκων, που θα πίνουν μολυσμένο νερό, ή για τα καημένα τα δέντρα που κόβονται.
  Οι Γάλλοι σε όλα τα ζητήματα λένε “chercez la femme” (αναζητήστε τη γυναίκα). Εγώ θα έλεγα “cherchez l’ argent” (αναζητήστε το χρήμα – “argent”= ασίμι και όχι χρυσός).
  Αν σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι η πατρίδα του “ολιγάρχη” είναι μια από τις 5 πρώτες χώρες στην παραγωγή χρυσού (αλλά, χωρίς καμιά αντίδραση στο εσωτερικό της), αρχίζει κανείς και σκέφτεται πολύ περίεργα πράγματα.
  Το ότι μάλιστα ο κ. Λεμπέντιεφ (ωραίο όνομα, που παράγεται από τη λέξη λιέμπεντ = κύκνος, το πουλί της αγνότητας, λευκό και αγνό) είναι ιδιοκτήτης 4 “αγγλικών” εφημερίδων, μιας χώρας που ανήκει στο αντίθετο στρατόπεδο από εκείνο της Ρωσίας, έχει κι αυτό μεγάλη σημασία.
  Κι απ’ την άλλη, έχει και το ποδαράκι του στην Γκάζπρομ, που προσπαθεί να υποδουλώσει ενεργειακά την Ευρώπη.
  Παίζονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα διεθνώς, αγαπητή antigoldgreece, και οι φουκαράδες οι κάτοικοι της Ιερισσού (όπως και οι άλλοι 8-9 που τους έφαγε το σκοτάδι στην Ινδονησία,σε δαδήλωση κατά της εξόρυξης χρυσού) είναι απλά πιόνια στη διεθνή σκακιέρα, όπου το παιχνίδι παίζεται με ανθρώπους κι όχι με άψυχα αντικείμενα.
  Όσο για τον Μπόμπολα (αυτόν νομίζω υπαινίσσεσαι όταν γράφεις “ιδιοκτήτης ΜΜΕ και κατασκευαστικού ομίλου”) έχω διαβάσει ότι διαθέτει, πια, μόνο το 5% των μετοχών, γιατί τις πούλησε με τεράστιο όφελος, πριν αρχίσει το σαμποτάζ κατά της εξόρυξης (λες να το είδε στον ύπνο του, ή να του το είπε κάποιο πουλάκι; Και ο κύκνος πουλί είναι).
  Όσο για τη συμβουλή σου να μην κουράζομαι, είναι σίγουρα κουραστικό να βρίσκεις την αλήθεια, όταν αυτά τα καταραμένα ΜΜΕ (που κατά διαβολική σύμπτωση είναι όλα κατά της εξόρυξης κι ας παραπονιέται το “κίνημα” για το αντίθετο) την κρύβουν επιμελώς όταν αφορά τον αντιαμερικάνικο ή αντιδυτικό συνασπισμό – π.χ. κανένα ΜΜΕ δε θα έγραφε ποτέ ότι η Ιντιπέντεντ έχει πουληθεί εδώ και 3 χρόνια σε “ρώσο ολιγάρχη” -, αλλά, όσο κουραστικό κι αν είναι, από την άλλη μεριά είναι και διασκεδαστικό και επιμορφωτικό.

  • Είναι λίγο το 5% των Μεταλλείων Κασσάνδρας; Συν όλα τα εργολαβικά έργα; Επιπλέον, ο Μπόμπολας (ΑΚΤΩΡ) δεν έχει μόνο 5% των δικών μας μεταλλείων, έχει και ποσοστό στην Εldorado που προέκυψε από το ποσοστό του στην European Goldfields και όχι, δεν το πούλησε όλο στον Εμίρη.
   Τη συγκεκριμένη οικονομική σχέση του Ρώσου με το ωραίο όνομα με τα μεταλλεία της Χαλκιδικής δεν μπήκες στον κόπο να την εξηγήσεις. Τότε όμως θα έπρεπε να εξηγήσεις γιατί η New York Times, η Washington Post, η Globe and Mail, το Reuters, η Le Monde, η Le Soir, η Liberation, το France2, το ARD και τόσα άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν γράψει για την υπόθεση, δείχνοντας ότι κατανοούν απόλυτα την αντίδραση των κατοίκων. Για όλα αυτα τα μέσα τι θεωρία συνωμοσίας θα σκαρφιστείς;
   Αλλά για το Ρώσο… σου αρκεί που αυτός είναι Ρώσος κι εσύ είσαι ΟΑΚΚΕ.

 3. Εδώ μιλάμε για την εξόρυξη του χρυσού και όχι αν ο Μπόμπολας έχει τον Άκτωρα ή αν παίρνει και πόσα έργα παίρνει στην Ελλάδα. Και ναι νομίζω ότι το 5% είναι μάλλον μικρό ποσοστό και το άλλο που έχει στην Ελντοράντο, που δεν ξέρω πόσο είναι (ίσως κι εσύ να μην ξέρεις) δεν είναι άξια λόγου. Σίγουρα είναι κι αύτός νικητής όταν χάνει το “κίνημα” (κερδίζει κατά 5 ή κάτι περισσότερο στα 100). Σίγουρα, όμως, μπροστά στον Λέμπεντιεφ είναι κάτι λιγότερο από σκνίπα.
  Βέβαια, εσύ δε βλέπεις καμιά σχέση του Κύκνου με τη μη εξόρυξη. κι εγώ δεν μπορώ να σου τη δώσω, γιατί εδώ χρειάζεται βιομηχανική κατασκοπία με μυστικούς πράκτορες. Λυπάμαι, εγώ μόνο συλλογισμούς μπορώ να κάνω και να βγάζω συμπεράσματα που μου φαίνονται λογικά.
  Έτσι σκέφτηκα ότι ένας μεγιστάνας σαν τον “ολιγάρχη” Λ. που συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, μάλλον κάποιο ανομολόγητο συμφέρον θα έχει για να υποστηρίζει το “κίνημα” κατά της εξόρυξης με το μακροσκελέστατο άρθρο της εφημερίδας του.
  Βέβαια, αυτό ξεκινάει από την πεποίθησή μου ότι το κεφάλαιο δεν έχει καρδιά και ότι τα οικονομικά συμφέροντα είναι η βάση (κατά Μαρξ) πάνω στην οποία υψώνεται το πολιτικό και νομικό εποικοδόμημα και στην οποία αντιστοιχούν ορισμένες μορφές κοινωνικής συνείδησης : θρησκεία, φιλοσοφία, κουλτούρα, ηθική, κλπ.
  Έτσι όταν βλέπω την εφημερίδα του Κύκνου να κόπτεται για το δίκιο των καημένων κατοίκων της Χαλκιδικής, για το δίκιο της γιαγιάς Ράνιας και της ευσυγκίνητης κυρίας Άννυ, όταν βλέπω ότι τους έπιασε ο πόνος για το περιβάλλον και αγνό γάλα που θα μολυνθεί – μέχρι και τον Αριστοτέλη ανακάτεψαν οι αθεόφοβοι – σκέφτομαι ότι η υποκρισία δεν έχει όρια και βρίσκω απόλυτα λογικό να σκεφτώ “cherchez l’ argent”. Δεν ξέρω, μπορεί ο Μαρξ να έχει άδικο, αλλά, εγώ είμαι οπαδός του.
  Πες, όμως, τη δική σου εκδοχή, γιατί σωπαίνεις; Εσύ βρίσκεις ειλικρινές το ενδιαφέρον της εφημερίδας του Λ. για τους “κατοίκους” και το περιβάλλον και τα κίνητρά τους αγνά και απαστράπτοντα σαν τα φτερά του κύκνου;
  Όσο για τα ξένα ΜΜΕ στα οποία αναφέρεσαι, μπορώ να σου πω μόνο για την “αριστερή” Μοντ (προς την Ανατολή στραμμένη), που είναι σαφώς κατά της ανάπτυξης των φτωχών χωρών στο δρόμο του καπιταλισμού και ζητάει να επιστρέψουν στις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας (και μιζέριας, θα πρόσθετα).. Υπάρχει ένα παγκόσμιο “κίνημα”, της απο-ανάπτυξης, καθαρά αντιδραστικό, που ζητάει να γυρίσουμε πίσω, αντί να τραβήξουμε μπροστά, πέρα από τον καπιταλισμό, προς το σοσιαλισμό και την αταξική κοινωνία.
  Αν και βλέπω ότι δε γράφεις πως αυτά τα ξένα ΜΜΕ είναι υπέρ της μη εξόρυξης. Γράφεις ότι απλώς “δείχνοντας ότι κατανοούν απόλυτα την αντίδραση των κατοίκων”. Κι εγώ την κατανοώ απόλυτα (χωρίς να την υποστηρίζω). Η συμπάθειά μου είναι απόλυτη προς τα “πιόνια”, που άλλοι τα κινούν για τα βρομερά τους συμφέροντα, ποντάροντας στην ευπιστία και στην άγνοιά τους.
  Κι αν μου πεις ότι αυτά τα ξένα ΜΜΕ είναι υπέρ της μη εξόρυξης, θα σε ρωτήσω πάλι να μου πεις κι εσύ γιατί το κάνουν.
  Αν σε κούρασα, συγνώμη.

 4. Και κάτι ακόμα. Γράφεις : “Αλλά για το Ρώσο… σου αρκεί που αυτός είναι Ρώσος κι εσύ είσαι ΟΑΚΚΕ.”
  Ξέρεις κάτι; Για τα ποντίκια, το τρομερότερο θηρίο είναι η γάτα. Κάνεις λάθος, δεν είμαι ΟΑΚΚΕ, ούτε συνωμοσιολόγος. Το ότι είμαι κατά της Ρωσίας, πηγάζει από το απλό γεγονός ότι είμαι κατά του ιμπεριαλισμού γενικά, γι’ αυτό είμαι και κατά των Αμερικάνων και κατά των Ρώσων ιμπεριαλιστών. Στην Ελλάδα, επειδή έχουμε δεινοπαθήσει από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό (και παλιότερα, τον εγγλέζικο και το γαλλικό – συν το γερμανικό και τον ιταλικό, έστω και μόνο για 5 χρόνια) και με το πρόσθετο γεγονός ότι η Ρωσία από το 1917 έως το 1956 ήταν σοσιαλιστική και αντιϊμπεριαλιστική χώρα, άρα, αγαπητή στο λαό, δε θέλουμε να καταλάβουμε ότι, από την εποχή του Μπρέζνιεφ μέχρι σήμερα, η Ρωσία έχει μετατραπεί σε ιμπεριαλιστική χώρα, σε αντίθεση και ξέφρενη πάλη με τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές για την παγκόσμια κυριαρχία. Ένας σωστός αντιϊμπεριαλιστής πρέπει να είναι κατά και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ, αλλιώς παίζει το παιχνίδι του ενός ιμπεριαλιστικού συνασπισμού ενάντια στον άλλο.
  Όχι δε μου αρκεί που είναι ρώσος. Θα μπορούσε ένας ρώσος να είναι εργάτης ή κομμουνιστής. Τότε θα ήμουν μαζί του. Εδώ, όμως, μιλάμε για ένα από τους μεγαλύτερους κεφαλαιοκράτες του κόσμου, που είναι χωμένος σε νευραλγικούς τομείς της ρώσικης υπερδύναμης και μετέχει με 4 εφημερίδες στην 4η εξουσία της Αγγλίας. Αν αυτό δε σου λέει τίποτα και λες πως μου αρκεί που είναι ρώσος κι εγώ είμαι ΟΑΚΚΕ, τι να πω;

 5. Να και ένας φιλόσοφος μέσα εδώ. Γεια σου βρε Βλαδίμηρε με το μπλα μπλα σου. Αλήθεια τόσο ψαγμένος είσαι ή copy paste έκανες από άρθρα;

 6. Eleni μου,
  αυτά που γράφω δεν είναι φιλοσοφία είναι πολιτική. Εφαρμόζω το αρχαίο ρητό που έλεγε ότι ο άνθρωπος είναι ζώο πολιτικό.
  Από την άλλη μεριά, το μπλα μπλα μου μπορεί να κουράζει λίγο, αλλά, όταν προσπαθείς να πεις μερικές αλήθειες, που αποσιωπώνται με πολύ μεγάλη επιμέλεια κα η κοινή γνώμη διαμορφώνεται ακούγοντας συνεχώς τα ίδια και τα ίδια, πρέπει να τα εξηγείς αναλυτικά.
  Όσο για το πόσο ψαγμένος είμαι, σε διαβεβαιώ ότι κάνω ότι μπορώ και σίγουρα δεν αντιγράφω άρθρα. Για τις λεπτομέρειες που ανακαλύπτω με βοηθάει πολύ το διαδίκτυο. Π.χ. , τα σχετικά με την Ιντιπέντεντ και τον Λέμπεντιεφ τα βρήκα στη Βικιπαίδεια. Όταν μου πετάνε στα μούτρα τις σοφίες κάποιου δημοσιογράφου, ψάχνω κι εγώ να βρω πούθε κρατάει η σκούφια του.
  Έχω μια απόλυτη καχυποψία για το κατεστημένο οποιουδήποτε είδος και τα φερέφωνά του.
  Και εφαρμόζω αυτό που έγραψε ο Μπρεχτ :

  Εγκώμιο στη μάθηση

  Μάθαινε και τ’ απλούστερα! Γι’ αυτούς
  που ο καιρός τους ήρθε
  ποτέ δεν είναι πολύ αργά!
  Μάθαινε το αλφάβητο, δε σε φτάνει, μα συ
  να το μαθαίνεις! Μη σου κακοφανεί!
  Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις!
  Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

  Μάθαινε, άνθρωπε στο άσυλο!
  Μάθαινε, άνθρωπε στη φυλακή!
  Μάθαινε, γυναίκα στην κουζίνα!
  Μάθαινε, εξηντάχρονε!
  Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

  Ψάξε για σχολείο, άστεγε!
  Προμηθεύσου γνώση, παγωμένε!
  Πεινασμένε, άρπαξε το βιβλίο: είν’ ένα όπλο.
  Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

  Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις, Σύντροφε!
  Μην αφεθείς να πείθεσαι
  μάθε να βλέπεις συ ο ίδιος!
  Ό,τι δεν έμαθες ο ίδιος
  καθόλου δεν το ξέρεις.
  Έλεγξε το λογαριασμό,
  εσύ Θα τον πληρώσεις.
  Ψάξε με τα δάχτυλα κάθε σημάδι
  Ρώτα: πώς βρέθηκε αυτό εδώ.
  Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.