Ψήφισμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική


leadImage_previewΠηγή: alexpolisonline

Στη Χαλκιδική σχεδιάζεται και έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, ένα τεραστίων διαστάσεων, εξορυκτικό σχέδιο. Στα 317.00 στρέμματα δασικής έκτασης που παραχώρησε στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. το Ελληνικό Κράτος, σχεδιάζεται αποψίλωση 2500 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους, εξόρυξη ανοιχτού τύπου (open pit) στον κύριο υδροφορέα της περιοχής, χωροθέτηση τελμάτων εξορυκτικών αποβλήτων σε ρέματα, εργοστάσιο χημικής επεξεργασίας…

Όλα αυτά προκειμένου η ιδιωτική εταιρεία να εξορύξει 380 εκατ. τόνους μεταλλεύματος (όταν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί 33 εκατ. τόνοι) και να εκμεταλλευτεί δημόσιο ορυκτό πλούτο, η αξία του οποίου εκτιμάται σε πάνω από 15.5 δις ευρώ. Για το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβλέπονται κανενός είδους δικαιώματα και το “κέρδος” περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας και έσοδα από τη φορολόγηση των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Την ίδια στιγμή το κόστος μια τέτοιας δραστηριότητας μετακυλύεται στις τοπικές κοινωνίες. Καταστροφή ενός σημαντικότατου οικοσυστήματος, οικολογικά και οικονομικά. Μόλυνση των υπογείων και επιφανειακών νερών, της ατμόσφαιρας και του εδάφους, με τοξικά βαρέα μέταλλα. Εξαφάνιση όλων των παραδοσιακών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, υδατοκαλλιέργειες, αλιεία, βιολογικές καλλιέργειες, τουρισμός. Άμεση απειλή της υγείας των εργαζομένων, των κατοίκων και των επισκεπτών. Το μοντέλο ανάπτυξης, που σήμερα στηρίζεται στη γεωργία και τον τουρισμό, σύμφωνα με τα σχέδιά τους αλλάζει και γίνεται μοντέλο βαριάς χημικής βιομηχανίας.

Οι τοπικές κοινωνίες, μπροστά στην απειλή μιας τέτοιας, μη αναστρέψιμης, καταστροφής αυτοοργανώθηκαν, ενημερώθηκαν από ανεξάρτητα επιστημονικά ιδρύματα και επιστήμονες και δίνουν εδώ και καιρό έναν δυναμικό και δίκαιο αγώνα. Έναν αγώνα που αντιμετωπίστηκε από κράτος και αστυνομία με λυσσαλέα καταστολή και απίστευτη βία. Χρήση απαγορευμένων χημικών ερεθιστικών ουσιών ακόμη και μέσα σε σχολεία, πλαστικές σφαίρες, ανθρωποκυνηγητά ξυλοδαρμοί, αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις, εξαφανίσεις πολιτών, προσαγωγές ανηλίκων, εισβολές σε σπίτια, παράνομη και δια της βίας λήψη γενετικού υλικού (γεγονότα που καταγγέλλονται από τη Διεθνή Αμνηστία και Δικηγορικούς Συλλόγους).

Σήμερα ο αγώνας μετρά τέσσερις προφυλακισμένους πολιτικούς ομήρους και δεκάδες υπόδικους με κατασκευασμένες και έωλες κατηγορίες.

Στην προσπάθεια φίμωσης και συκοφάντησης του αγώνα, σημαντικό ρόλο παίζουν τα κυρίαρχα και διαπλεκόμενα ΜΜΕ, που έχουν αναλάβει την προπαγάνδιση των θέσεων της εταιρείας και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Στα τηλεπαράθυρα και τις τηλεδίκες, οι κάτοικοι παρουσιάζονται στην καλύτερη περίπτωση ως γραφικοί οικολόγοι και στη χειρότερη σαν μια μικρή ομάδα εγκληματιών.

Η όλη υπόθεση αποτελεί περιβαλλοντικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σκάνδαλο.

To Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής και ιδιαιτέρα των χωριών που έχουν άμεσες επιπτώσεις με μόλυνση του αέρα, του υδροφόρου ορίζοντα, της θάλασσας τους.

Καταδικάζουμε την Εταιρεία που στο όνομα του κέρδους καταστρέφει το σύμπαν.

Καταδικάζουμε την Αστυνομία που έχει μετατρέψει την περιοχή σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με επιχειρήσεις ράμπο τύπου Χόλυγουντ.

Καταδικάζουμε την Κυβέρνηση για μόνιμη εκτροπή από τους στοιχειώδεις κανόνες της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται πλέον ως όργανο της Εταιρείας, δημιουργεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα μεταξύ των κατοίκων επικαλούμενη θέσεις εργασίας, ενώ γνωρίζει ότι υπονομεύει πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας στον τουρισμό, αλιεία, γεωργία, κτηνοτροφία καταδικάζοντας μακροπρόθεσμα σε μαρασμό όλη την περιοχή.

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.
Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας


Μία απάντηση στο “Ψήφισμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική”

  1. Είπα κι εγώ να διαβάσω το ποστ για να δω τι λένε οι ΓΙΑΤΡΟΙ για κάτι που εμπίπτει στην ειδικότητά τους, την υγεία των κατοίκων!
    Κι έπεσα επάνω σε πολιτικαντισμό της κακιάς ώρας!
    ΕΥΓΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, που όταν δεν παίρνετε φακελάκια, κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να μείνουμε μόνιμα στη μιζέρια και στην καθυστέρηση!
    Και το χειρότερο, σας πληρώνουμε για να πολιτικολογείτε! ΟΥΣΤ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.