Αναγκαστική απαλλοτρίωση μοναστηριακού δάσους 938 στρεμμάτων στις Σκουριές υπέρ της Εldorado Gold


Dabiz

image937,728 στρέμματα ιδιοκτησίας Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους βρίσκονται μεταξύ των προς αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών στην περιοχή των Σκουριών στο όρος Κάκαβος, σύμφωνα με τη λίστα που αναρτήθηκε προχθές στο Δημοτικό Κατάστημα Μ. Παναγίας (εικόνα αριστερά). Πρόκειται για το τμήμα του δάσους “Νταμπίζ” της μονής που περιλαμβάνεται στο υποέργο “Σκουριές” της επένδυσης της Eldorado Gold/ΑΚΤΩΡ στη Χαλκιδική για την κατασκευή του χώρου απόθεσης αποβλήτων εμπλουτισμού στο ρέμα Λοτσάνικο και μεγάλου τμήματος της περιμετρικής οδού πρόσβασης. Το φράγμα στο ρέμα Λοτσάνικο θα έχει ύψος 159 μ., και ο χώρος απόθεσης που θα δημιουργηθεί θα δεχθεί 23.500.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων εμπλουτισμού από το  μεταλλείο των Σκουριών. Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι απολύτως απαραίτητο στην εταιρεία, καθώς χωρίς την έκταση αυτή ανατρέπεται η πραγματοποίηση του υποέργου “Σκουριές” .

Εδώ και πολλούς μήνες, η Ελληνινικός Χρυσός προσπαθούσε να αγοράσει το δάσος από το μοναστήρι, χωρίς επιτυχία. Εκπρόσωποι της Μονής είχαν διαβεβαιώσει πριν λίγο καιρό επιτροπή των κατοίκων της “προ του Άθω” περιοχής ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πουληθεί το δάσος και να έρθει η Μονή σε αντίθεση με τους γείτονές της”. Συμπλήρωσαν δε ότι “σε περίπτωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η Μονή θα λάβει όλα τα νομικά μέτρα για την ακύρωση αυτής της πράξης”.

Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι τώρα η αντίδραση της Ιεράς Μονής και της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους. Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μας τις τελευταίες εβδομάδες “γεροντάδες” της Ιεράς Μονής Ιβήρων ερευνούσαν “αρμοδίως” για ξένα χωράφια μέσα στο δάσος Νταμπίζ.


2 απαντήσεις στο “Αναγκαστική απαλλοτρίωση μοναστηριακού δάσους 938 στρεμμάτων στις Σκουριές υπέρ της Εldorado Gold”

  1. Λέτε να συνδέεται ή αυτή ήταν η αιτία, για την επίσκεψη Σαμαρά στο ¨Άγιον Όρος και ειδικά η επίσκεψή του στη μονή Ιβήρων. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, και καλός χριστιανός και το deal για την ελληνικός χρυσός. Παλεύει για τις επενδύσεις στη χώρα μας ο πρωθυπουργός με τη βοήθεια του θεού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.