Eπτά δημοσιογράφοι συμμετείχαν τελικά στο “ενημερωτικό ταξιδάκι” που διοργάνωσε η Eldorado Gold σε Χαλκιδική και Τουρκία. Γνωστά ονόματα, κάποια από αυτά με “προϋπηρεσία” σε δημοσιεύματα υπέρ της Eldoradο.
Τις προηγούμενες μέρες διαβάσαμε τη “σοδειά” του πληρωμένου ταξιδιού, επτά άρθρα σε εφημερίδες και ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Τα έξι από αυτά είναι “έξι χρυσωμένα κομμάτια” που δεν τηρούν ούτε καν τα προσχήματα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Τα άρθρα είναι μοιρασμένα στα δυο, τρία για τη Χαλκιδική και τρία για την Τουρκία. Τα τρία της Χαλκιδικής, στις εφημερίδες “Καθημερινή”, “Κεφάλαιο” και “Πρώτο Θέμα”, είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Οι “έγκριτοι δημοσιογράφοι” πέρασαν με επιτυχία το μάθημα της παπαγαλίας, αφού και οι τρεις αναπαρήγαγαν με εντυπωσιακή πιστότητα την προπαγάνδα την εταιρείας. Τα ψεύδη που τους είπαν μένουν χωρίς αντίλογο και παίρνουν βαρύγδουπους τίτλους όπως “Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ”. Λάμπει διά της απουσίας της η “άλλη πλευρά”, η αντίθετη στην επένδυση, η οποία παρουσιάζεται μόνο μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των υποστηρικτών της. Mε το γνωστό τρόπο: ηχηρή μειοψηφία, κινδυνολόγοι, παραπληροφορούντες, κινούμενοι από κομματικές σκοπιμότητες κ.λ.π. Toυς καταλαβαίνουμε, είναι ένα …αχανές μέρος η Χαλκιδική και ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συναντήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που δαιμονοποιούν στα άρθρα τους, σε ένα μάλιστα εξ’αυτών κατονομάζουν κιόλας.
Περιμένουμε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) η οποία εγκαίρως – πριν πραγματοποιηθεί το ταξίδι – είχε καταγγείλει την “απόπειρα, ουσιαστικά χειραγώγησης των εκπροσώπων του τύπου και δημιουργίας ενσωματωμένων δημοσιογράφων προς υπηρέτηση της ‘καλής εικόνας” της εταιρείας”. (εδώ), να λάβει θέση για τον εξευτελισμό του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας από κάποια μέλη της.
Λέμε “έξι χρυσωμένα δημοσιεύματα”, αφήνοντας απ’εξω το άρθρο του Μάνου Χαραλαμπάκη στα “Nέα” (Οδοιπορικό στις… Σκουριές της Τουρκίας) που δεν ανήκει στο σωρό. Παρά το σφιχτό πρόγραμμα και τις δυσκολίες της γλώσσας και της άγνωστης χώρας, ο δημοσιογράφος αναζήτησε και μίλησε και με την άλλη πλευρά, τους κατοίκους της περιοχής του μεταλλείου της Eldorado στην Τουρκία που αντιδρούν στη λειτουργία του. Τους έδωσε λόγο και χώρο στο άρθρο του. Ακριβώς δηλαδή αυτό που δεν έκαναν οι συνάδελφοί του στη μακρινή Χαλκιδική.
Η διοργανώτρια εταιρεία του ταξιδιού δεν θα πρέπει να έμεινε ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τον κ. Χαραλαμπάκη και μάλλον δεν θα τον ξανακαλέσει σε παρόμοιο ταξίδι. Τιμή του.
- Τα ρεπορτάζ του “Θράκη ΝΕΤ” μπορείτε να τα δείτε εδώ και εδώ.
- Το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καρφίτσα” μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
- Το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Αγγελιοφόρος” μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
- Το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα” μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
- Το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή” μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
- Το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Κεφάλαιο” μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
- Το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” μπορείτε να το διαβάσετε εδώ
9 απαντήσεις στο “Επτά μείον ένα χρυσωμένα δημοσιεύματα”
Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1775728
λειπει το Δελτα ΤV με το εμετικό ρεπορταζ του
Παραθέτω ένα σχόλιο χρήστη στο CAPITAL.
Κύριε Δελεβέγκο
Σκανδαλώδης η παραχώρηση
ΣκανδCAPώδη τα μηδενικά έως 1% μεταλλευτικά δικαιώματα
Σκανδαλώδες το περιβαλλοντικό κόστος
Σκανδαλώδης η αποστράγγιση των υπογείων νερών στον μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής.
Σκανδαλώδης η αποσιώπηση της οικονομικής δραστηριότητας που καταστρέφεται, που αντιστοιχεί σε πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας από αυτές που δημιουργούν τα μεταλλεία.
Σκανδαλώδεις και οι ψευδολογίες των φερέφωνων του ομίλου, που αναίσχυντα μιλούν τώρα για 5000 θέσεις εργασίας, ενώ η μελέτη τους λέει για 1300 άμεσες και 700 έμμεσες.
Σκανδαλωδέστατη και η έλλειψη μιας μελέτης που να αποτιμά και τα οφέλη αλλά ΚΑΙ τα κόστη από την λεγόμενη “επένδυση”. Για να δούμε αν η κοινωνία κερδίζει ή χάνει τελικά. Ο μόνος που σίγουρα κερδίζει χοντρά βέβαια είναι ο “επενδυτής”, για αυτό και η μανιώδης επιμονή να “επενδύσει” ακόμη και με συνθήκες πολέμου στην περιοχή.
Στην Τουρκία δεν πήρατε είδηση ότι πρόσφατα, μετά από νεροποντή, 1500 άνθρωποι πήγαν στα νοσοκομεία με διάγνωση δηλητηρίασης από κυάνιο;
Για το μεγαλύτερο ατύχημα στην Ευρώπη, μετά το Τσερνόμπιλ, τη μόλυνση του Δούναβη με κυάνιο, δεν ακούσατε τίποτα;
Για φράγματα που έσπασαν και μόλυναν τεράστιες περιοχές σε Ουγγαρία (χάθηκαν ζωές εκεί), Σουηδία, Ισπανία, Φινλανδία, δεν σαν είπαν τίποτα στο ενημερωτικό σας ταξίδι;
Σας λείπει πληροφόρηση φοβάμαι… Είμαι σίγουρος ότι αν είχατε την πληροφόρηση αυτή, θα είχατε αντίθετες απόψεις από αυτές που μας εκθέσατε.
Κουράγιο παιδιά. Κι άλλο ενδιαφέρον σχόλιο χρήστη από συζήτηση στο skai.gr
Η υποχονδρία που χτύπησε τη λευκή φυλή και έκλεισε όλα τα χρυσοφόρα μεταλλεία σε Ευρώπη και Αμερική, χτύπησε και στην Ιερισσό. Η παράλογη φοβία αγνόησε τα επιστημονικά γεγονότα, που λένε ότι σήμερα έχουν γίνει τεράστια βήματα στην αντιμετώπιση των νεοπλασιών απο αμίαντο, ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες δεν είναι πια τόσο επώδυνες, και οι επιστήμονες, ακόμα και για τους “γρήγορους” όγκους των παιδιών δίνουν μια σεβαστή διάρκεια ζωής. Για την διανοητική καθυστέρηση απο τον υδράργυρο, η πολιτεία δεν είναι δυνατόν να μη μεριμνήσει, για την ανακούφιση παιδιών και ενηλίκων σε ειδυλλιακά άσυλα στην πανέμορφη και ανεπτυγμένη (πια) Χαλκιδική, εκτός του ότι, η ίδια η φύση της κατάστασης αυτής είναι απο μόνη της θεραπευτική στο καθημερινό άγχος και αποτρεπτική σε κάθε ψυχοφθόρο πειρασμό… (Ιδέ “Μακαρισμούς”).
Σε όσους πάραυτα, εμμένουν στην αντιαναπτυξιακή νεύρωση-μόδα,κάνοντας τους “χαζούς” πριν ακόμα ο Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική, αρχίσει να φωτίζει το μέλλον μας (μακάρι νάχαμε και εμείς στην Μάνη χρυσό)
εχω να δείξω προς τον νότο και να τους είπω: Ιδού η Αφρική, πορεύεται προς την ανάπτυξη!…Εμείς?
καλά το σχόλιο από το ΣΚΑΙ είναι άπαιχτο και “δείχνει” και τους χρυσαυγίτες
ποιο σχόλιο;
Πάντα πίστευα πως οι δημοσιογράφοι είναι φορές χειρότεροι των πολιτικών.
Κάτω η χούντα των δολοφόνων-εκμεταλλευτών και τα τσιράκια τους!
[…] http://antigoldgr.org/blog/2013/04/17/7-1dimosieymata/ […]
[…] Για το επίπεδο της δημοσιογραφίας, ας μη συζητήσουμε καλύτερα… Ο πρώτος – Γιώργος Μητράκης – «είδε» οτι στις 5 Απριλίου στις Σκουριές είχαμε «συγκέντρωση των εργαζομένων στα μεταλλεία και αντί-συγκέντρωση όσων αντιδρούν στην επένδυση»! Βασιλικότερος του βασιλέως ο κ. Μητράκης μια και ακόμα και οι εργαζόμενοι παραδέχονται ότι ήταν αντισυγκέντρωση αυτό που κάνανε. Υπενθυμίζουμε ότι κ. Μητράκης ήταν ο ένας εκ των επτά δημοσιογράφων που πήγαν στο πληρωμένο ταξιδάκι που οργάνωσε η Eldorado Gold στηνν Τουρκία πριν από δυο χρόνια και επέστρεψαν με Επτά μείον ένα χρυσωμένα δημοσιεύματα. […]