Απο AlterThess
Ποιο είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι κάτοικοι της Β. Α Χαλκιδικής που αγωνίζονται για να σώσουν τον τόπο τους από τους χρυσοθήρες; Τι εννοεί ο πρωθυπουργός όταν λέει ότι η «επένδυση θα γίνει με κάθε κόστος»; Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στην Χαλκιδική έχει ξεπεράσει σε φαντασία πλέον και τους καλύτερους σκηνοθέτες. Μετά τα δακρυγόνα στα σχολεία και στα σπίτια των κατοίκων της Ιερισσού, την παράνομη λήψη DNA, τις έρευνες στα σπίτια και τις συνεχείς προσαγωγές ήρθαν και οι διώξεις είκοσι ατόμων οι οποίοι κινδυνεύουν να φορτωθούν τον μισό ποινικό κώδικα. Οι διώξεις είναι κατά παντός υπευθύνου και δεν έχουν ακόμη προσωποιηθεί. Η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή ο οποίος θα εξειδικεύσει τις κατηγορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διώξεις αφορούν εφτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα μεταξύ άλλων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη, εμπρησμός κ.α….
Στο κάλεσμα για την συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους το Σάββατο ανταποκρίθηκαν για ακόμη μια φορά εκατοντάδες κάτοικοι της γύρω περιοχής, εκπρόσωποι κομμάτων, εργατικών σωματείων, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, φωτορεπόρτερ κ.α. οι οποίοι γέμισαν με αισθήματα αλληλεγγύης την πλατεία της Ιερισσού.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bXJgc5EiLDU]
«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να ακουμπήσει τους αγωνιστές, θα μπούμε όλοι «μέσα» αν χρειαστεί» λέει μια γυναίκα στο μικρόφωνο που έχει στηθεί πάνω σε μια αυτοσχέδια εξέδρα, αναφερόμενη στην πιθανότητα τις επόμενες μέρες να υπάρξουν συλλήψεις και προφυλακίσεις συναγωνιστών τους.
Οι δικηγόροι ξεκάθαρα και από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για στημένο κατηγορητήριο. «Οι κατηγορίες οι οποίες πιθανολογούμε ότι θα αποδοθούν δεν βασίζονται σε αντικειμενικά στοιχεία, αλλά στις τρεις μαρτυρίες των εργαζομένων της εταιρείας καθώς και σε μια σειρά τηλεφωνικών σαρώσεων» επισημαίνει ο Β. Τζιμούρτος, δικηγόρος των κατοίκων και προσθέτει «Υπό αυτήν την έννοια πιστεύουμε ότι είναι κατασκευασμένες. Ακόμα και τα λίγα αντικειμενικά στοιχεία που δήθεν επικαλέστηκαν εμείς τα αμφισβητούμε, τόσο όσον αφορά την γνησιότητα όσο και την υπόστασή τους».
Για τον Βασίλη Τζιμούρτο στόχος της κυβέρνησης είναι η καταστολή των κοινωνικών αντιστάσεων σε όλη την Ελλάδα. Το πειραματόζωο αυτή τη φορά είναι η Ιερισσός . Όπως ο ίδιος τονίζει, δεν είναι τυχαίο που η στοχοποίηση των κατοίκων ήρθε λίγο μετά από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της εταιρείας ότι η Eldorado Gold ενδέχεται να φύγει από την περιοχή. «Η κίνηση αυτή συνιστά ένα δώρο της κυβέρνησης προς την εταιρεία. Ο Σαμαράς εξάλλου το είχε πει ότι η εξόρυξη θα γίνει με κάθε κόστος. Ας μας προσδιορίσουν πως εννοούν το κόστος αυτό, γιατί οι κάτοικοι θα συνεχίσουν τον αγώνα αυτό ακόμα και με το αίμα τους» σημειώνει ακόμη και καταλήγει « Πρόκειται για ανθρώπους που μέχρι σήμερα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Ανάμεσα στα είκοσι άτομα που διώκονται είναι μεροκαματιάρηδες υλοτόμοι, άνεργοι ψαράδες, επιχειρηματίας τυροκομικών και ένα άτομο με 67% αναπηρία»
Η Μαρίλη Παπανικολάου είναι 30 χρονών, έχει δύο παιδιά και εδώ και αρκετά χρόνια μένει μόνιμα στην Ιερισσό που αποτελεί και τον τόπο καταγωγής της. Από την αρχή του αγώνα κρατάει μια ντουντούκα στο χέρι και δίνει ρυθμό στις διαδηλώσεις και μελωδία στα συνθήματα. «Ψάχνουν να βρουν ενόχους για να κλείσουν την υπόθεση βιαστικά. Επειδή έχει γίνει σάλος με την καταστολή στην περιοχή μας από την στιγμή που ήρθε ο Δένδιας στις Σκουριές, έχουν βάλει στόχο η «επένδυση» να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο» μας εξηγεί ενώ αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό μετά την ανακοίνωση των διώξεων λέει: «Όλο το χωριό αισθάνεται το ίδιο πράγμα. Είναι σαν να μπαίνουν στο σπίτι σου και να στο διαλύουν. Κανείς δεν θα μείνει σπίτι του από εδώ και πέρα. Εδώ βλέπεις κυρίες 70-80 χρονών να είναι στο δρόμο… Θα συνεχίσουμε να είμαστε αντιμέτωποι με όποιον θέλει να μας σταματήσει »
« Εγώ θέλω να ζήσω εδώ, εδώ είναι ο δικός μου παράδεισος. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας βλέπουν μόνο το χρήμα, εμείς κοιτάζουμε το μέλλον, πώς θα συνεχίσουν να παίζουν τα παιδιά μας στα χωράφια, να κολυμπάνε στα νερά μας» καταλήγει η Μαρίλη.
Η Γιούλη Τριανταφύλλου είναι η μητέρα του βρέφους που την Τσικνοπέμπτη μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με αναπνευστικά και στομαχικά προβλήματα. Το βρέφος για αρκετές μέρες παρουσίαζε μία λοίμωξη στο αίμα η οποία εκδηλώθηκε μετά την εισπνοή των δακρυγόνων που έπνιξαν την Ιερισσό. Την Γιούλη την κάλεσαν να καταθέσει μία μέρα μετά από το συμβάν ενώ ο άνδρας της είναι ένας από τους είκοσι διωκόμενους(!).
«Νομίζω ότι ζω σε ένα ψέμα, σκοπός τους είναι να μας φοβίσουν, να κάνουμε πίσω. Αντίθετα, όμως, αυτό που έχουν καταφέρει είναι να μας κάνουν να θυμώσουμε ακόμη περισσότερο. Πλέον νοιώθουμε να είμαστε όλο το χωριό μια οικογένεια, χτυπούν οι καμπάνες, μαζευόμαστε στην πλατεία και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Αν η δικαιοσύνη λειτουργούσε σωστά δεν θα είχαμε κάτι να φοβηθούμε, αλλά πιστεύουμε ότι έχουν βαλθεί να φορτώσουν στους 20 τον μισό ποινικό κώδικα».
Δίπλα στην Γιούλη κάθεται ο άνδρας της, δεν θέλει να πει πολλά, νοιώθει ακόμη σοκαρισμένος.«Όταν έμαθα ότι είμαι μέσα στους είκοσι, κατάλαβα ότι με στοχοποιούν επειδή κατήγγειλα δημόσια αυτό που έπαθε η κόρη μου λόγω των δακρυγόνων. Φοβήθηκα πολύ για την υγεία της, φοβάμαι και τώρα για αυτό συνεχίζουμε τις ιατρικές εξετάσεις. Σαν να μην έφτανε αυτό από πάνω μας κατηγορούν κιόλας» λέει ο Π.Τ. και προσθέτει «Προσπαθούν να σταματήσουν τον αγώνα αλλά δεν θα τα καταφέρουν»
«Ποιο είναι το κόστος κύριε Σαμαρά, θα μας πείτε; Εννοείτε και ζωές ανθρώπων; Αν θέλουν να φτάσουν μέχρι εκεί…» μονολογεί ο Σ.Π, είναι και αυτός ένας από τους είκοσι κατηγορούμενους για την επίθεση στις Σκουριές και πάσχει από 67% αναπηρία στο πόδι . «Πρακτικά δεν μπορώ να κάνω αυτά για τα οποία με κατηγορούν. Εγώ προσφέρω με όποιον τρόπο μπορώ στον αγώνα και θα συνεχίσω να το κάνω. Ξέρουμε πλέον τι θα πει τρομοκρατία, την ζήσαμε όταν μας έπαιρναν από τα σπίτια μας και μας ανέκριναν για τέσσερις ώρες, σε τρομοκράτες αυτά δεν τα έκαναν, σε μας γιατί;»
«Αν κάτι δεν υπολόγισαν τα μεγάλα κεφάλια ήταν η αντίδραση του κόσμου. Αδιαφορούν για τις ζωές και τις απόψεις των κατοίκων. Για εμας αυτό που θέλουν να κάνουν δεν είναι επένδυση. Θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον τόπο μας και το ελληνικό κράτος δεν θα κερδίσει τίποτα. Ας έρθει όμως ο Σαμαράς να ζήσει εδώ..»
«Έχει διαλυθεί πλέον κάθε έννοια καθημερινότητας λέει» ο Νίκος Παπαστεργιανός και συνεχίζει «Φτάσαμε στο σημείο να ξυπνάμε με τον φόβο της σύλληψης, με τον φόβο ότι θα μπουν τα ΜΑΤ στα σπίτια μας. Κάποτε χτυπούσε η καμπάνα του χωριού και κάναμε τον σταυρό μας, τώρα η πρώτη σκέψη είναι να μπορέσουμε τουλάχιστον να γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας» Αναφορικά με τις διώξεις ο ίδιος τις χαρακτηρίζει αιτία πολέμου « Δεν θα αφήσω τον αδερφό μου να τον πάρουν μέσα. Στην Ιερισσό είμαστε πλέον 3.800 αδέρφια»
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να μας βάλουν ή όλους φυλακή ή όλους στο χώμα. Έστω και ένας να μείνει θα τον βρίσκουν απέναντί τους. Την εταιρεία δεν την παίρνει άλλο να το παίζει “ο καλός ο θειος από την Αμερική”, έχει χάσει ήδη δυνάμεις∙ Η μόνη που την κρατάει είναι η δικιά μας η κυβέρνηση. Εμείς έχουμε ήδη νικήσει. Απλά αυτοί δεν το κατάλαβαν να φύγουν»
Δίπλα στον Νίκο βρίσκεται η Ζαφυρία Κάτσακα από τα Νέα Ρόδα. «Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» μου λέει πλησιάζοντας προς τα μπλόκα της αστυνομίας. Μιλά για την αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής και τονίζει ότι οι διώξεις αφορούν πλέον όλους. «Είναι σαν να παίρνουν άτομα μέσα από το δικό μου το σπίτι. Σήμερα είναι αυτοί, αύριο εμείς, είναι τα παιδιά μας, τα αδέλφια μας, πονάει το ίδιο»
Θα κάνουμε απόβαση με βάρκες στο Στρατώνι…
Η συγκέντρωση ολοκληρώνεται και οι κάτοικοι αποφασίζουν να συνεχίσουν με πορεία διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Eldorado Gold στο Στρατώνι. Εκεί ζουν αρκετοί από τους εργαζόμενους της εταιρείας με τους οποίους όμως οι κάτοικοι που αντιδρούν στην εξορύξεις χρυσού δεν επιδιώκουν να έρθουν σε αντιπαράθεση. Για αυτούς , όπως λένε, ο εχθρός είναι η εταιρεία και όχι οι εργαζόμενοι.
Τα οχήματα που μεταφέρουν τους διαδηλωτές σταματούν δύο χιλιόμετρα έξω από το Στρατώνι όπου η αστυνομία έχει ήδη στήσει μπλόκα. Πέντε κλούβες, άνδρες των ΜΑΤ έχουν ήδη αποκλείσει την πρόσβαση στο χωριό. «Το κράτος τους αγωνιστές αποκαλεί αλήτες, αλήτες είναι τα ΜΑΤ και οι ασφαλίτες» « Όσες και αν μας κάνετε προσαγωγές, χρυσάφι δεν θα πάρετε από τις Σκουριές» φωνάζει ο κόσμος ενώ ταυτόχρονα ρωτά την αστυνομία «ποιους τελικά προφυλάσσει;»
« Στόχος τους είναι να πλήξουν το κίνημα και η εταιρεία πιέζει σε αυτό το σκοπό» εκτιμά ο Θ. Κρουμμύδας και προσθέτει «Αν μπουν σε διαδικασία προφυλακίσεων αυτό που θα καταφέρουν είναι να κάνουν το κίνημα σιδερένιο.» Σχετικά με τις διώξεις ο ίδιος λέει: «Μας βάζει σε πολύ ισχυρές αμφιβολίες η δήθεν ταυτοποίηση μέσω DNA. Πως βγαίνεις και μιλάς για DNA τη στιγμή που το παίρνεις παράνομα; Έχουμε την απαίτηση να λειτουργούν στα πλαίσια της νομιμότητας τουλάχιστον. Για το ζήτημα αυτό μας έχει «κράξει» ως χώρα μέχρι και η Διεθνής Αμνηστία. Είναι δυνατόν να ποινικοποιούν κόσμο μέσω μια γόπας τσιγάρου στο βουνό; Έχουμε κάνει πόσες διαδηλώσεις εκεί, μπορεί να είναι δικιά σου, η δικιά μου. Σημαίνει ότι εγώ έκαψα τις εγκαταστάσεις;»
το ερώτημα πως συνεχίζεται ο αγώνας ο Θ. Κρουμμύδας μας λέει. « Δεν σταματάμε σε καμία περίπτωση. Εμείς θα συνεχίσουμε την ενημέρωση του κόσμου, θα διεκδικούμε τα δημοτικά συμβούλια να παίρνουν αποφάσεις ενάντια στις εξορύξεις. Δεν μπορούν να καταστείλουν πλέον την ενημέρωση. Θα πρέπει να κινητοποιήσουν έναν μηχανισμό που πλέον δεν βρίσκεται με το μέρος τους. Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι η εταιρεία δεν έχει πάρει ακόμη άδεια χούτε για την κοπή δένδρων, ούτε για τις λίμνες απόθεσης, ούτε για τις κτιριακές της εγκαταστάσεις.»
Ο Γ.Σ συμπληρώνει «Αν με ρωτούσε η Ελντοράντο θα της έλεγα να φύγει όσο πιο νωρίς γίνεται. Θα της κοστίσει λιγότερο.Υπο αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υλοποιηθεί κανένα δήθεν επενδυτικό σχέδιο, θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ καλά κάποιοι αυτό που ετοιμάζουν»
Από το σημείο που βρίσκονται τα ΜΑΤ φαίνεται ο κόλπος του Στρατωνίου και ένα καταδιωκτικό του λιμενικού «κόβει βόλτες». «Θα κάνουμε απόβαση με βάρκες στο Στρατώνι, μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι» φωνάζουν οι κάτοικοι γελώντας. Δεν είναι τυχαίο το σύνθημα ούτε βέβαια και η παρουσία του σκάφους. Το βράδυ της 21 Μαρτίου λόγω των ισχυρών ανέμων τα ψαροκάικα αγκυροβόλησαν στον όρμο του Στρατωνίου με όλες τις λάμπες τους αναμμένες. Είναι γνωστή πρακτική αυτοπροστασίας των ψαράδων την οποία όμως δεν φαίνεται να γνωρίζει η εταιρεία, η οποία νόμισε πως δέχεται επίθεση δια θαλάσσης από τους κατοίκους της Ιερισσού. Μέσα σε λίγη ώρα, κλήθηκε το λιμενικό και η ΟΠΚΕ να καταστείλουν την υποτιθέμενη απόβαση….
Η αστυνομία μπορεί να μην επέτρεψε τους κατοίκους να φτάσουν μέχρι τα γραφεία της εταιρείας,μέλη όμως των επιτροπών αγώνα συνοδεία της αστυνομίας κατάφεραν να παραδώσουν ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας σε εκπρόσωπο της Eldorado Gold με τον οποίο συναντήθηκαν στα μέσα της διαδρομής.» Είστε ανεπιθύμητοι στην περιοχή μας» κατέληγε το ψήφισμα και το μήνυμα εστάλη. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν τόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστοτέλη όσο και ο πρόεδρος της κοινότητας Στρατωνίου.
[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EO0icDyOKhY]
Απουσία μέτρων ασφαλείας στις εξορύξεις
Πριν μερικές μέρες 83 άτομα θάφτηκαν κάτω από το χώμα στο Θιβέτ σε κρατικό μεταλλείο χρυσού λόγω κατολίσθης του εδάφους στην επαρχία Maizhokunggar.Την ίδια ημέρα που συνέβη το γεγονός αυτό στη Ζιλίν, σε μια άλλη επαρχία της βορειοανατολικής Κίνας, σημειώθηκε έκρηξη μεθανίου σε ανθρακωρυχείο με αποτέλεσμα 28 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Το συμβάν αυτό επανέφερε ξανά το ζήτημα της απουσίας μέτρων ασφαλείας στις εξορυκτικές δραστηριότητες όχι μόνο χρυσού αλλά και άλλων μετάλλων. Στο Στρατώνι τρία χρόνια πριν όταν τα μεταλλεία βρίσκονταν στα χέρια της European Goldfish (η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την Eldorado Gold) σημειώθηκε το εξής τραγικό περιστατικό. Σε μία από τις στοές του μεταλλείου κατέπεσε η οροφή της στοάς πλακώνοντας τους δύο εργαζόμενους που εργάζονταν στην διαδικασία στερέωσης της οροφής της. Ο ένας σκοτώθηκε ενώ ο δεύτερος έχασε τα δάχτυλα του χεριού του. Τον Ιούνιο του 2012 ένα περιβαλλοντικό αυτή τη φορά ατύχημα συνέβη στη στοά 53 του μεταλλείου. Εκεί συγκεντρώνονται τα νερά που αντλούνται από το υπόγεια έργα των μεταλλείων και από τα αντιλιοστάσια που υπάρχουν στην στοά οδηγούνται προς το εργοστάσιο διαχείρισης. Λόγω κατάπτωσης της στοάς τα όξινα νερά των μεταλλείων Μαντέμ Λάκκος και Μαύρες Πέτρες ξεχύθηκαν ανεξέλεγκτα στους δρόμους του χωριού και από εκεί κατέληξαν στην θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει ακόμη τη ζημιά στη στοά.
Σταυρούλα Πουλημένη
0 απαντήσεις στο “Οι διώξεις είναι το “δώρο” της κυβέρνησης στην Eldorado Gold”
Το πιο απλό πράγμα στην προπαγάνδα είναι η αντιστροφή της πραγματικότητας. Είναι ένα χρώμα λευκό; Ο προπαγανδιστής θα σου πει αμέσως ότι αυτό είναι μαύρο! Είναι μέρα-μεσημέρι; Ο προπαγανδιστής θα σου πει αμέσως ότι είναι μεσάνυχτα και κάτι!
Διαβάζουμε στο κείμενο : “Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στην Χαλκιδική έχει ξεπεράσει σε φαντασία πλέον και τους καλύτερους σκηνοθέτες”. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που αγωνίζονται “ενάντια στις εξορύξεις” είναι φιλήσυχοι και νομοταγείς που δεν παραβιάζουν τους νόμους, που δεν διαπράττουν κανένα ποινικό αδίκημα και ότι οι αρχές τους αποδίδουν εντελώς άδικα την τέλεση ποινικών αδικημάτων.
Είναι έτσι τα πράγματα; Η παραβίαση ξένης ιδιοκτησίας, η επίθεση σε εγκαταστάσεις μιας εταιρίας, η επίθεση στους αστυνομικούς, η παρεμπόδιση των δικαστικών αρχών να διερευνήσουν ένα έγκλημα, είναι ποινικά αδικήματα, ναι ή όχι;
Προσέξτε, δεν εξετάζω αν έχουν δίκιο όσοι κάτοικοι είναι κατά της εξόρυξης, ή οι υπόλοιποι που είναι υπέρ, εξετάζω μόνο τον τρόπο με τον οποίο διεκδικείται αυτό το “δίκιο”. Όταν το διεκδικεί κανένας με παράνομες πράξεις, δε σημαίνει ότι παύουν οι παράνομες πράξεις να είναι ποινικώς κολάσιμες, επειδή αυτός που τις διέπραξε είχε “δίκιο”. Ακόμα και τον πιο ειδεχθή εγκληματία να σκοτώσεις στο δρόμο, η πράξη σου είναι ποινικός κολάσιμη και θα περάσεις από δίκη.
Την “ποινικοποίηση του αγώνα” τους την κάνουν οι ίδιοι οι “κάτοικοι” όταν διαπράττουν αξιόποινες πράξεις. Ο εισαγγελέας απλώς χαρακτηρίζει αυτές τις πράξεις, σύμφωνα με το νόμο και παραπέμπει τους δράστες για τα περαιτέρω.
Όσο για το αν παραπέμπονται οι δράστες ή αθώοι πολίτες, αυτό είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο. Προσωπικά πιστεύω ότι γίνεται το δεύτερο, γιατί το παιχνίδι είναι στημένο.
Ένα δεύτερο στοιχείο της προπαγάνδας είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας με την υπερβολή. Γράφει το κείμενο : “Μετά τα δακρυγόνα στα σχολεία και στα σπίτια των κατοίκων της Ιερισσού…”. Το πρώτο είναι υπερβολή, το δεύτερο είναι άπλά ψέμα. Το δακρυγόνο στο προαύλιο του σχολείου ήταν ένα (αριθμός 1) – το άλλο χτύπησε στο κάγκελο της αυλόπορτας – και προφανώς δεν ήταν σκόπιμα ριγμένο. Και αν έπεσαν στα σπίτια δακρυγόνα, πάλι δεν ήταν σκόπιμα ριγμένα. Ναι, αλλά πού βρέθηκαν τα δακρυγόνα, αν η παρουσία τους δεν οφειλόταν στην αναίτια ρίψη τους από τη μεριά της αστυνομίας για να “τρομοκρατηθούν οι κάτοικοι και να καμφθεί το αγωνιστικό τους φρόνημα”, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του “αγώνα”;
Μα, οι υπεύθυνοι του σχολείου, που κατέθεσαν στην αστυνομία λένε ότι έγινε συμπλοκή μεταξύ της αστυνομίας και κατοίκων που είχαν περικυκλώσει το αστυνομικό τμήμα “που γειτνιάζει με το σχολείο”. Αυτή τη «μικρή λεπτομέρεια» την αποφεύγει, σαν το διάολο το λιβάνι, το μακροσκελές κείμενο, γιατί αυτή η “λεπτομέρεια” δίνει το κλειδί για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς συνέβη και αν ισχύουν όσα περιγράφει το κείμενο, αν τα δακρυγόνα έπεσαν σκόπιμα στα σπίτια και αν το ένα δακρυγόνο ρίχτηκε σκόπιμα στο σχολείο, δηλαδή, το αν το άσπρο είναι άσπρο, τελικά, ή μαύρο.