H “Καναδική προσέγγιση” στην οικονομική βοήθεια σε φτωχές χώρες: Χρήματα με αντάλλαγμα πρόσβαση σε ορυκτούς πόρους


100501-TorontoMayDayNoOneIsIllegal-08

…αλλά πάλι ανεπιθύμητοι είναι.

Ο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος Καναδάς συνδέει τη διεθνή οικονομική του βοήθεια σε τρίτες χώρες (4,8 δις δολλάρια USA ετησίως για την αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες) με την πρόσβαση των ιδιωτικών εταιρειών του στον ορυκτό πλούτο των χωρών αυτών.

Στόχος η προώθηση των εμπορικών του συμφερόντων και η βοήθεια στις καναδικές εταιρείες εξόρυξης για να διατηρήσουν το παγκόσμιό τους προβάδισμα.
Σταματά η χρηματοδότηση αφρικανικών χωρών ενώ αυξάνονται τα προγράμματα βοήθειας στη Λατινική Αμερική όπου καναδέζικες εταιρείες είναι ιδιαίτερα δραστήριες στις εξορύξεις.

Σε αντίθεση με τις πρακτικές του Καναδά, η αντίστοιχη υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης της Μεγάλης Βρετανίας απαγορεύει τη χρήση κονδυλίων της για την προώθηση εμπορικών συμφερόντων. Το ίδιο πράττουν και τα προγράμματα  οικονομικής βοήθειας προς αναπτυσσόμενες χώρες της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

Ολόκληρο το άρθρο στον Guardian: Canada’s revamped approach to aid likely to leave bitter taste, say experts (via Π.Δ.)

Διαβάστε επίσης το: Siding With Mining: Canada’s role in mining-related conflicts unbecoming of a peacemaker σχετικά με τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο Καναδάς υποστηρίζει τα συμφέροντα της εξορυκτικής βιομηχανίας:

  •  Υλική υποστήριξη προς τις Καναδικές εταιρείες εξόρυξης που δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες, μέσω κρατικών οργανισμών όπως Canadian International Development Agency (CIDA) and Export Development Canada (EDC). Οι εταιρείες παίρνουν δάνεια με κυβερνητική εγγύηση, επιδοτήσεις και ασφάλιση πολιτικού κινδύνου και επίσης άμεση χρηματοδότηση των προγραμμάτων “Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης” των εταιρειών. Αυτό σημαίνει ότι οι πλούσιες εταιρείες εξόρυξης δεν χρειάζεται να αναλάβουν την ευθύνη για τις καλές σχέσεις τους με τις κοινότητες, αλλά μπορούν να φορτώσουν τα έξοδα στους Καναδούς φορολογούμενους.
  • Διπλωματία “φιλική προς τα μεταλλεία”. Οι διπλωμάτες είναι συχνά στην υπηρεσία της μεταλλευτικής βιομηχανίας  και υπήρξαν περιπτώσεις όπου πρέσβεις έχουν υποστηρίξει ανοιχτά μεταλλευτικά έργα στα οποία αντιτίθενται οι τοπικές κοινότητες. Το είδαμε και στην Ελλάδα.
    Επίσης ο Καναδάς έχει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αλλαγής των μεταλλευτικών νόμων των χωρών όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες τους, ώστε να γίνουν πιο “φιλικές” προς τις εξορύξεις. Ένα βασικό “εργαλείο” είναι οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (σαν την CETA, μεταξύ ΕΕ-Καναδά, που είναι αυτό το διάστημα υπό διαμόρφωση) μέσω των οποίων οι καναδικές εταιρείες εξόρυξης έχουν το δικαίωμα να μηνύσουν κυβερνήσεις χωρών εάν εφαρμόσουν κανονισμούς που μειώνουν τα αναμενόμενα κέρδη τους.
  • Νομική Υποστήριξη. Όλες οι προσπάθειες θεσμοθέτησης νομικών εργαλείων που θα επέτρεπαν την απόδοση ευθυνών στις Καναδικές εταιρείες για τη δράση τους στις τρίτες χώρες έχουν αποτύχει. Η δικαιολογία είναι ότι κάτι τέτοιο θα “λέρωνε” την εικόνα των εταιρειών και θα τις έκανε λιγότερο ανταγωνιστικές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.