Εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ:”Δεν έχει ζητηθεί η επιστημονική μας άποψη για τις Σκουριές”


[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WYVAJ99BuPM]

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Την κατηγορηματική αντίθεση στην επένδυση στις Σκουριές, με τους όρους που αυτή πραγματοποιείται, εξέφρασε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ουδέποτε ζητήθηκε -και συνεπώς δεν υπάρχει- η συνολική επίσημη και επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη του Ινστιτούτου για το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο. «Όσες απόψεις έχουν δημόσια διατυπωθεί από εκπροσώπους της διοίκησης του ΙΓΜΕ δεν αποτελούν παρά προσωπικές, πολιτικές μάλλον παρά επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις», υπογράμμισε ο Χάρης Σμυρνιώτης, πρόεδρος των εργαζομένων, αναφερόμενος στις πρόσφατες τοποθετήσεις στελεχών του Ινστιτούτου. Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού, όπου σύσσωμοι οι ομιλητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους και τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν, αν αυτή προχωρήσει.

Σχετικά με το μεταλλείο των Σκουριών, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η μόνη εμπλοκή του ΙΓΜΕ, σε αντίθεση με την περίπτωση της TVX που είχε γνωματεύσει για το όλο επενδυτικό σχήμα, περιορίστηκε στην υδρογεωλογική έρευνα, από την οποία προκύπτει το αναμενόμενο συμπέρασμα, ότι δηλαδή το υδατικό ισοζύγιο της περιοχής γύρω από την εκμετάλλευση θα διαταραχθεί, με τον υποβιβασμό της στάθμης των υπόγειων νερών κατά εκατοντάδες μέτρα, προκειμένου να λειτουργήσει το μεταλλείο.

Δικονομικό σκάνδαλο η μεταβίβαση των μεταλλείων

Παράλληλα, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ, αφού χαρακτήρισε ως οικονομικό σκάνδαλο το αντίτιμο της μεταβίβασης των μεταλλείων Κασσάνδρας στην “Ελληνικός Χρυσός”, στάθηκε στις αβεβαιότητες για την επιτυχή εφαρμογή της προτεινόμενης μεταλλουργικής κατεργασίας με τη μέθοδο της «ακαριαίας τήξης», αλλά και στην πρωτοτυπία της επεξεργασίας του αρσενοπυρίτη σε ένα μεταλλουργικό μίγμα με υπερδιπλάσια από τη συνήθη περιεκτικότητα σε αρσενικό, περιεκτικότητα πιθανώς απαγορευτική για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων και των κατοίκων των γύρω περιοχών.

Επισήμανε επίσης την ενδεχόμενη έως και βέβαιη παρουσία πλατινοειδών (παλλάδιο, πλατίνα), η εκμετάλλευση των οποίων ανεβάζει αισθητά την προστιθέμενη αξία του μεταλλείου, τη μη εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως απαιτεί η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας σε τέτοιας κλίμακας εξόρυξη, και την επιλογή της «ανοικτής» εκμετάλλευσης, άκρως συμφέρουσα για την εταιρεία, αλλά καταστροφική για το περιβάλλον και τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας.

Ποιος θα ελέγξει όταν το ΙΓΜΕ είναι υπό διάλυση;

«Ποιος όμως φορέας είναι αξιόπιστος να κάνει ή έστω να αξιολογήσει αυτού του είδους τις μελέτες όταν το ΙΓΜΕ είναι υπό διάλυση; Ποιος θα ελέγξει τα αποτελέσματα, οικονομικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά; Ποιος θα ελέγξει την εφαρμογή των εξειδικευμένων και σύνθετων τεχνικών και περιβαλλοντικών όρων, όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως οι Επιθεωρήσεις Μεταλλείων διαλύονται και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα στοιχειώδη;» αναρωτιέται το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα του νερού, υπογραμμίζοντας ότι η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης θα επιφέρει αύξηση της τιμής και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, αλλά και του ρόλου του ΙΓΜΕ, μέχρι το Ινστιτούτο να καταλήξει σε μια «γραφειοκρατική υπηρεσία του Δημοσίου που θα υλοποιεί συμβάσεις για τρίτους».

Στη συνέντευξη Τύπου τον λόγο, εκτός από τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΙΓΜΕ, Χ. Σμυρνιώτη, πήραν και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Α. Χάγιος, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, Τ. Μαυρίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρυχών Ελλάδας, Αθ. Κουκούλης, ο Μ. Χαράτσης, από το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και ο Δημ. Νικολάου από την πρωτοβουλία Save Greek Water.

Αρθρο από την ΑΥΓΗ. Διαβάστε και: http://syndikatoigme.blogspot.gr/2013/03/28-3-2013_28.html


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.